fbpx
Menu

Havermout pannenkoeken met appel

Dit recept voor havermout pannenkoeken met appel is echt een aanrader. Ik ben echt dol op pannenkoeken. De normale met spek, appel en kaas, love it. Maar iets minder verstandig misschien en daarom heb ik een gezonde variatie bedacht. Eentje die je iedere dag zonder probleem kunt eten. Ik heb een gezonde pannenkoek van havermout en boekweit gemaakt, met daarop mijn all time favorite gebakken appeltjes met kaneel. Je kunt ook pannenkoeken maken van alleen havermout of alleen boekweit maar ik heb ze gecombineerd. Dat geeft een lekkere luchtige structuur. En de boekweit geeft een lichte nootachtige smaak aan de pannenkoek.

Ik ben een heel wispelturig mens. “Schat wil je ook een broodje ei?” Waarop ik antwoord: “Nee, niet zo’n trek.” Totdat Maurits met een broodje ei met gesmolten kaas naast mij zit, dan wil ik ineens wel. Gelukkig kent hij mij inmiddels zo goed, dat hij standaard al een broodje extra maakt. Ditzelfde geldt voor cravings, maandenlang kan ik alleen maar aan pannenkoeken denken en dan ineens heb ik er geen zin meer in. En nu ik dit recept aan het uitwerken ben, krijg ik toch ineens trek in deze pannenkoekjes. Snel maar weer eens maken dus. Zou het aan mijn sterrenbeeld liggen? Ik ben Tweelingen, dus altijd 2 gedachtes.

Ingrediënten voor 8 – 10 st.
75 gr havermout
75 gr boekweitmeel
1 ei
180 ml (amandel)melk
2 tl bakpoeder
2 appeltjes
Handje rozijnen
1 tl kaneel
Snuf zout
Olijfolie
Maple syrup

Zo maak je het
Maal de havermout fijn tot meel in een keukenmachine. Je kunt ook havermeel gebruiken.

Stop dit samen met het boekweitmeel en het zout in een kom.

Voeg het ei toe en vervolgens de melk en klop er met een garde een glad beslag van.

Voeg het bakpoeder toe en meng het goed door elkaar.

Verhit wat olie in een koekenpan. Verdeel 3 hoopjes van het beslag over de pan en bak de havermout pannenkoeken aan weerszijden goudbruin. Ga zo door tot al het beslag op is.

Was de appels en snij deze in partjes. Zet een tweede koekenpan op het vuur en bak de appeltjes in olijfolie goudbruin. Bestrooi ze met wat kaneel en voeg de rozijnen toe.

Serveer de havermout pannenkoeken met de gebakken appeltjes en rozijnen en eventueel wat maple syrup.

havermout pannenkoeken

Dit recept is m.u.v. de Maple Syrup Voedselzandloper proof.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

63 reacties

  • Zacharski Guido
    1 september 2018 om 12:52

    Vandaag als ontbijt gegeten, waw, superlekker. Wel heb ik geen bakpoeder gebruikt maar natriumbicarbonaat. Ongeveer twee gram, ik had nog wat zelfgemaakte chutney van rode bietjes, rode ui en appeltjes over, dit was pas echt lekker samen met die pannenkoeken:-) Bedankt voor dit recept Pauline!

  • Annika
    7 maart 2018 om 12:37

    Ja hoor, dat is geen probleem!

  • Diewertje
    5 maart 2018 om 19:41

    Kan ik de helft van het beslag tot de volgende ochtend in de koelkast bewaren zodat ik het 2x als ontbijt kan eten?

  • Pauline
    13 februari 2017 om 12:43

    Oh dat hoort niet. Ik heb eigenlijk geen idee. Heb je wel kleine pannenkoekjes gemaakt?

  • Annette Hofstraat
    11 februari 2017 om 17:26

    De smaak bevalt me (zeker in combi met de appeltjes en kaneel), maar hoe kan het dat de pannenkoekjes zo snel uit elkaar vallen? Omdraaien werd zo een.., zeg maar 'uitdaging'...

  • Sarah
    20 december 2016 om 08:16

    Heerlijk hoor!
    Ik heb wel veel meer melk gebruikt om een gladder, dunner beslag te maken. M'n pannenkoekjes waren heerlijk en luchtig

  • Pluck
    21 september 2016 om 20:37

    Ik heb ze ook gemaakt maar ze zijn een beetje slap geworden, ik wou ze meenemen naar mijn werk, maar ik weet niet of ze koud wel zo lekker zijn.
    Ik vind ze nu al niet erg lekker,mik heb alle ingredienten doorelkaar heen geroerd en toen gebakken,mmet koekkruiden en appel en een beetje zout en bloezemsuiker. Maar niet echt lekker.

  • Irene
    20 maart 2016 om 19:40

    Zalig ! Ik heb de bakpoeder niet gebruikt en gebakken in kokosolie. De appeltjes met rozijnen beetje kaneel en honing maakt t als een gebakje af.

  • Tamara
    28 februari 2016 om 12:35

    Erg lekker!!

  • Roos
    24 februari 2016 om 16:43

    Kun je ook alle ingredienten in een blender doen en zo je beslag maken?

  • Jurgen Hildering
    22 januari 2016 om 10:24

    Waren heerlijk. Ik heb er nog een eigen twist aangegeven. Door over de appeltjes wat kaneel te strooien. Extra lekker.

  • Milou
    28 juni 2015 om 17:02

    Hoi Pauline,

    Heb de pannekoekjes net gemaakt, heeerlijk! Kun je het boekweitmeel ook vervangen door havermout?

  • G.
    6 april 2015 om 15:42

    Dan heb je teveel bakpoeder gebruikt.

  • Legien
    30 januari 2015 om 16:50

    Mijn zoon van 7: "Ooooooo, die appels zijn lekker mama!" Samen met het pannenkoekje ging het naar binnen als ... koek! En dat zonder Maple syrop.
    Morgen eten we de rest als ontbijt. Bedankt voor dit gezonde en smakelijke recept! Ik ben fan!

  • Naomi
    25 januari 2015 om 20:05

    Heerlijk! Waren echt heel lekker. Ben ook echt pannenkoeken fan en probeer gezonde recepten.
    Super site en inspiratie!

  • Ariane
    14 januari 2015 om 23:30

    Haha, toevallig vanmiddag zoiets gemaakt! mijn recept is: 1 banaan geprakt, 1 ei, 3 el havermout, 1,5 el speltbloem, rozijntjes en een beetje pure chocola.
    Alles bij elkaar en bakken of in de magnetron voor een mugcake!
    heerlijk!

  • Ruth
    13 januari 2015 om 18:49

    Mmmm, sinds ik in Canada ben geweest, ben ik gek op de combi appel-Maple syrup....yum!(ruikt Tim Hortons....)

  • Iqlaas
    16 november 2014 om 13:48

    OW my gosh!! K had ze gegeten als ontbijt en het was om te smullennn, k had wel stukjes appel en rozijn oh en kaneel toegevoegd aan mijn beslag.. Dit is zeker een aanrader. Toppp!!

  • eve
    1 november 2014 om 10:20

    Goed begin van het weekend! Vandaag voor de 2e x gemaakt en opnieuw heerlijk,

  • eve
    1 november 2014 om 10:17

    Suggestie; minder hoog vuur en korter in de pan.

  • Petra
    24 oktober 2014 om 14:30

    Vandaag de pannenkoekjes gemaakt, met karnemelk en hazelnootmelk, half/half. Ik heb een klein beetje vocht extra genomen. Ze waren heerlijk!!!

  • Kyara
    2 september 2014 om 23:23

    De pannekoekjes zijn best wel prima om te eten maar het had wel een droge structuur. Hoort dat ook zo te zijn vergeleken met de normale variant van de american pancakes? En ze werden ook minder fluffy dan de normale. Heb je daar een oplossing voor? Deed namelijk al wat meer bakpoeder bij maar dat hielp maar een klein beetje.

  • Pauline
    14 augustus 2014 om 21:54

    Js dat kan heel goed.

  • Maaike
    14 augustus 2014 om 10:23

    Kun je ook tarwemeel gebruiken in plaats van boekweitmeel? Ik heb geen boekweitmeel in huis, maar heb wel zin in pannenkoeken! :)

  • Jannie
    9 augustus 2014 om 15:43

    Gisteren de slawraps gemaakt uit het voedselzandloper kookboek. Dat was heerlijk.

  • Pauline
    7 augustus 2014 om 12:14

    Ja maar dan worden ze niet zo fluffy

  • Ischa
    6 augustus 2014 om 18:30

    Kan het ook zonder bakpoeder? Anders moet ik weer door de regen terug naar de super... ;)

  • Pauline
    31 juli 2014 om 11:11

    Natuurlijk dan heb je gewone pannenkoeken :)

  • WIEHAA
    30 juli 2014 om 17:47

    Kan ik ook gewoon normale halfvolle melk gebruiken en gewone meel?

    Bedankt!

  • Hanny Peereboom
    18 juli 2014 om 14:58

    Ook erg lekker is het om er kokos doorheen te doen.

  • Hanny Peereboom
    18 juli 2014 om 14:56

    Hallo Pauline.
    Heerlijk zijn ze,het duurt wat langer voordat ze gaar zijn,maar dan heb je ook wat.En je kan ze voor een paar dagen maken.En geen honger na het eten van 1 zo'n pannenkoekje

  • Pauline
    9 juni 2014 om 19:27

    Ik zou ze iets fijn malen als ze heel grof zijn. Weken is niet nodig.

  • Aimee
    9 juni 2014 om 18:11

    Ik heb havervlokken, moet ik deze eerst koken of wellen voordat ik ze kan gebruiken voor de pannekoeken?

  • Roos
    29 mei 2014 om 14:13

    De mijne proeven naar amoniak.. iemand een idee hoe dit komt?

  • Roos
    29 mei 2014 om 14:12

    De mijne proeften naar amoniak.. erg jammer. Iemand een idee hoe dit kan?

  • Pauline
    17 mei 2014 om 09:28

    Wat apart, ik heb geen idee waar dat aan ligt. Heb je vaker last van allergische reacties?

  • marije Huisman
    16 mei 2014 om 12:29

    Wat een heerlijke recepten. Ben druk aan het uitproberen met havermout en we proberen gezondere producten te nemen ipv altijd brood! Zijn goed bezig dus. Gister hebben we de havermout pannenkoeken gehad. Alleen kneep bij mij de keel gelijk dicht. Misschien een allergische reactie dacht ik, maar mijn man at vandaag nog een paar koude pannenkoekjes en hij heeft er nu ook last van... Wat hebben we verkeerd gedaan? Heb ze gebakken in olijfolie en heb een half zakje bakpoeder gebruikt. Ze waren wel erg lekker, dus hoop dat jij weet wat we verkeerd hebben gedaan. Alvast bedankt!

  • Pauline
    7 april 2014 om 10:54

    Ik zou ze afbakken en de volgende morgen even opwarmen, of koud eten. Kan je toch weer een kwartiertje langer blijven liggen :)

  • Renee
    6 april 2014 om 16:30

    Klinkt superlekker!
    Kan je de pannenkoekjes ook de avond van tevoren maken en 's ochtends eventueel opwarmen? Of kan je de mix 's avonds maken en dan 's ochtends bakken? Dat zou heel handig zijn voor de drukke ochtenden ;)

  • Pauline
    4 april 2014 om 18:16

    Voor max 2, maar als je een lekker smullert bent, kan je het in je eentje ook wel op :)

  • charissa
    4 april 2014 om 18:12

    Hoi Pauline,

    Voor hoeveel personen is dit recept? Ik ga dit binnenkort denk ik eens proberen als lunch. Lijkt me erg lekker!

  • Pauline
    4 april 2014 om 11:52

    Nee water maakt het echt niet lekker, je kunt wel sojamelk of amandelmelk gebruiken als je geen koemelk wilt nemen.

  • Yvonne
    3 april 2014 om 15:11

    Hoi Pauline,

    Nou he he ondanks veel gesnuffel op je site en het uitproberen laatst van het heerlijke bananenbrood toch lekker je boek gekocht!!
    Wilde perse iets maken. Wilde eigenlijk havermouthmuffins maken maar wist in de winkel totaal niet wat ik moest hebben, meel of wat? Van de vlokken? Help.
    Enfin heb zelf lopen klodderen, met banaan, eieren klein beetje amandelmeel, kokosrasp kaneel en een beetje appel onderin. En bakpoeder Was best oke. Nu zie ik hierboven dan weer die pannekoekjes staan is melk dan echt nodig of kan ik het ook maken met water??

    Leuk boek. Ziet er ook smakelijk uit.

    Groet
    Yvonne

  • Pauline
    2 april 2014 om 12:58

    Yes you can!

  • Danique
    1 april 2014 om 21:56

    Hi Pauline,
    Kan je ipv boekweitmeel ook speltmeel gebruiken?

  • Pauline
    28 maart 2014 om 20:48

    Dat kan ook

  • Rianne
    28 maart 2014 om 14:59

    Lijkt me heerlijk! Misschien ook wat gebr. lijnzaad erdoor!
    Moet het echt bakpoeder zijn of is baking soda ook goed?

  • Pauline
    22 maart 2014 om 14:06

    Nee havermeel is gewoon gemalen havermout, dus daar kan het niet aan liggen.. Volgende keer gewoon iets meer (soja)melk toevoegen :)

  • Natasja
    22 maart 2014 om 12:31

    Bi mij is het beslag heel dik en kleverig :-/ hierdoor zijn ze ook heel dik.. Heb havermeel gebruikt zou het hierdoor komen?

  • ZONDERZOOI
    21 maart 2014 om 14:56

    Ik maak zelf ook vaak gezonde pannenkoeken, heerlijk om toch van iets te genieten zonder dat het echt heel erg slecht is!

  • Maxime
    20 maart 2014 om 11:25

    Net gemaakt waren erg lekker! Alleen zagen de pannenkoekjes er bij mij wat donkerder uit... Maar de smaak was goed!

  • Pauline
    18 maart 2014 om 18:29

    Jaa ze zijn bento proof!

  • Pauline
    18 maart 2014 om 18:29

    Haha ja de smaak in de ijssalon is zo erg, het liefst proef ik van alles een hapje :)

  • Nienke
    18 maart 2014 om 14:43

    kan ik deze pannenkoekjes ook van te voren maken voor in de bento lunchtrommel van mijn zoon? Hij is 4 jaar en van de week had ik hem een havermout muffin meegegeven als tussendoortje. De andere kinderen wilden wel proeven, maar hij wilde hem zelf opeten. Geslaagd dus.

  • Maura - YLT
    18 maart 2014 om 12:14

    Oooooh wat fijn om dit te lezen! ZO herkenbaar. Ik ben ook Tweelingen en ALTIJD aan het twijfelen. Ook over zoiets als welke smaak ijs ik bij de ijssalon wil. Heel vermoeiend, maar helemaal vergeten dat het gewoon aan ons sterrenbeeld ligt ;)

    Havermoutpannekoeken zijn heerlijk! Ik ga er ook eens boekweit door doen.

  • Pauline
    18 maart 2014 om 11:57

    Dan ligt het daar vast aan :)

  • Hester
    18 maart 2014 om 11:33

    Héél herkenbaar haha Ik ben ook Tweelingen ;-) De pannekoekjes zien er heerlijk uit, ga ze zeker uitproberen!

  • Nettie
    18 maart 2014 om 11:22

    Yammie..... ik weet al wat me lunch word voor aankomende zondag! thanks

  • Stephanie
    18 maart 2014 om 10:39

    Oh dat ziet er echt weer heerlijk uit!

  • Nicole
    18 maart 2014 om 10:05

    Het ziet er weer heerlijk uit. Krijg er nu al zin in!

  • Susanne
    18 maart 2014 om 09:04

    Die appeltjes heb ik vaker gemaakt. Zoooo lekker bij pannenkoeken! Het klinkt heerlijk en de foto ziet er ook uit om te smullen!

  • Svenja
    18 maart 2014 om 09:03

    Deze lijken me echt goddelijk lekker!

  • MySimplySpecial
    18 maart 2014 om 08:14

    Dat ziet er weer heerlijk uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.