Menu

Focaccia brood met 4 toppings

Ik eet bijna geen brood meer, maar als ik het dan eet, dan moet het ook goed zijn. Het liefst zelfgebakken, want dat vind ik nog steeds heel erg leuk om te doen. Dit focaccia brood is één van de makkelijkste broodrecepten ooit. Helemaal als je een mixer gebruikt om het deeg te kneden. En anders is het een goede workout voor je armspieren,hoef je ook niet meer naar de sportschool.

Omdat ik niet kon kiezen heb ik een focaccia met 4 verschillende toppings gemaakt. Dat is ook het leuke van brood bakken. Je gooit er op wat je nog in huis hebt en het resultaat is vaak verrassend lekker. Mijn favoriete hoekje was die met rode ui en Parmezaan.. maar ook de andere toppings waren om te smullen.

foccacia recept

Ingrediënten voor 1 brood
Deeg
300 gr bloem
7 gr gist
3 gr zout
175 ml lauw water
2 el olie

Toppings
Grof zeezout + Rozemarijn
Zongedroogde tomaatjes
Pesto
Rode ui en Parmezaan
Olijfolie

Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je mixer en voeg het zout en het gist los van elkaar toe. Het mag elkaar niet raken want door het zout neemt de werking van de gist af.

Voeg het water toe en 2 el olijfolie en kneed er een soepel deeg van.

Je moet het deeg ongeveer 10 minuten kneden. Je zult merken dat de structuur soepeler wordt. Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van vliesje, net als een kauwgombal, ontstaan.

Leg het deeg in een ingevette kom en draai het even rond zodat alle zijdes met olie bedekt zijn.

Dek de kom af met wat huishoudfolie of een natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.

Druk het deeg uit over de bakplaat totdat er een rechthoekige lap ontstaat van ongeveer 2 cm dik ontstaat.

Strooi wat zeezout over het brood. Er zit niet veel zout in het deeg zelf omdat je er nadien nog extra zout over strooit.

foccacia brood

Verdeel de toppings over de focaccia. Je kunt ook voor één topping kiezen. Besprenkel het met een beetje olijfolie.

Laat het foccacia brood nog eens 20 minuten rijzen onder een natte theedoek.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Bak de focaccia in ongeveer 20 minuten af in de voorverwarmde oven.

Vers gebakken is hij het lekkerste. Je kunt hem eventueel 3 dagen bewaren, maar piep hem dan nog even op in een voorverwarmde oven.

foccacia recept

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

33 reacties

  • Linde
    27 augustus 2017 om 10:44

    Gisteren gemaakt! Op zich een super recept, maar naar mijn smaak iets te weinig zout in het brood... Op zich compenseer je dat wanneer je grof zeezout op de korst hebt, maar ik zou voor 5 à 6 gram zout in het deeg gaan. Nu bezig met poging 2 :)

  • Jeanet
    9 maart 2015 om 17:04

    Hoi, ik heb een tijdje terug een foccacia gemaakt en die sloeg ik dubbel met olijven er tussen. Eerder had ik het een keer op jouw manier gedaan (met de olijven er boven op) maar toen waren alle olijven verbrand. Het brood was verder prima allen de olijven niet meer te eten.Hoe kan dit?

  • Jore
    11 september 2014 om 16:14

    heb het net gemaakt en is goed gelukt!
    ik ga het eten met de volgende salade:
    -zoete aardappeltjes(baktaat) koken en afkoelen, dan in blokjes snijden.
    -uitje heel fijn snijden (rode uit)
    -knoflookje persen
    -dille
    -olijfolie
    -zeezout
    -peper

    bij elkaar in doen en omscheppen.

    en dan met deze focaccia erbij...
    watertanden

  • Marja
    15 augustus 2014 om 23:35

    Wat een heerlijk brood is dit. En heel makkelijk te maken. Ik heb een topping van gecarameliseerde uien (restje van de franse uientaart) met pesto gemaakt. Super lekker.

  • Pauline
    28 juni 2014 om 18:08

    Dat is gek, maar hij smaakt er vast niet minder om. Komt dit niet door het rijzen?

  • Amy
    27 juni 2014 om 19:26

    Ik heb net de foccacia gemaakt, hij ruikt al heerlijk! Alleen is er volgens mij lucht onder gekomen want er is een deel van de foccacia omhoog gekomen. Hoe kan dat?

  • Johnd614
    21 juni 2014 om 08:37

    I don't usually comment but I gotta admit thanks for the post on this great one kkccaagekggb

  • Karen
    21 april 2014 om 15:23

    Zit net in de oven... ruikt superheerlijk!
    Ik maakte de rode ui-topping, die met parmezaan, maar ook olijven met knoflookolie en geitekaas met peer en honing.. spannend!

  • Pauline
    17 april 2014 om 11:56

    In de supermarkt, in het bakschap.

  • Irmgard Segerink
    16 april 2014 om 23:55

    waar koop ik gist?

  • Pauline
    3 april 2014 om 12:06

    Je kunt het met bakpoeder proberen, maar ben bang dat je dan niet hetzelfde effect krijgt.

  • Bianca
    3 april 2014 om 09:44

    Hoi ziet er heerlijk uit, alleen ik gebruik geen gist...wat kan ik daar voor in de plaats doen en waar kan ik dat eventueel kopen.......groetjes.

  • Pauline
    11 maart 2014 om 18:18

    Nee dat is gek he? Maar als het het zout vantevoren in aanraking komt met het gist, dan neemt de werking van de gist af. Zodra het gemengd wordt is dit geen probleem, althans zo heb ik het geleerd.

  • Etenvaneefke
    11 maart 2014 om 09:31

    Ik was zaterdag op zoek naar een recept voor lekker brood bij mijn tomatensoepje en toen viel mijn oog op jouw focaccia! Wat een makkelijk recept en hij viel goed in de smaak hier, bedankt!

    Eén vraagje... je zegt dat het zout en de gist elkaar niet mogen raken omdat dan de werking van de gist afneemt. Maar twee tellen later komt het bij het mixen toch alsnog met elkaar in contact? Is dat dan niet erg?

  • kim
    10 maart 2014 om 10:53

    Ziet er lekker uit! Ik heb er laatst ook 1 gemaakt alleen die was niet zo goed gelukt als deze :)

  • Coen
    8 maart 2014 om 23:19

    Ik krijg morgen eters en ik denk dat ik ze hiermee ga verrassen. :)

  • Pauline
    8 maart 2014 om 21:00

    Je kunt ook speltbloem gebruiken.

  • Pauline
    8 maart 2014 om 21:00

    Ja valt echt reuze mee, het enige wat je nodig hebt, is een portie geduld, spierballen of een goede keukenmachine.

  • ZONDERZOOI
    8 maart 2014 om 20:00

    Wauw Pauline dit ziet er echt heel erg goed uit! Ik ga snel de ingrediënten inslaan en hier maar eens iemand mee verassen.. Dankjewel voor het recept!

  • Susanne
    8 maart 2014 om 19:19

    Heerlijk! Ik ben echt gek op foccacia. Vooral met zo'n pesto topping en een tomaatje erbij. Yum! Ik heb alleen het geduld niet om brood te bakken... erg hè. Ik denk dat het een kwestie is van één keer doen en dat je dan ziet dat het heel erg meevalt!

  • Kayleigh
    8 maart 2014 om 17:56

    Dit ga ik zeker eens maken! Ziet er heerlijk uit.. en vooral lekker op een zaterdagavond voor de televisie. Helaas geen gist in huis anders was ik er nu nog aan begonnen :-)

  • Annebelle
    8 maart 2014 om 16:55

    Opgeslagen om een andere keer te maken! Lijkt me heerlijk. Vanavond maak ik al plukbrood.

  • Dita
    8 maart 2014 om 16:45

    Aah dit ziet er heerlijk uit, ik ga dit eens proberen

  • MySimplySpecial
    8 maart 2014 om 16:37

    Oh heerlijk! Misschien dat ik dat straks of morgen maar eens ga maken!

  • Helga
    8 maart 2014 om 14:59

    Ziet er lekker uit, alleen een vraag kan je de bloem ook door een 'gezondere' soort vervangen.

  • Pauline
    8 maart 2014 om 14:32

    Ik gebruikt altijd gedroogde gist in mijn recepten.

  • Manon
    8 maart 2014 om 14:30

    Oh ik ben echt een broodliefhebber dus het water loopt me hiervan in de mond! De pesto topping en de rode uit/parmezaan lijken me het lekerste!

  • Pauline
    8 maart 2014 om 14:27

    Ohh ansjovis, goed idee!

  • Maura - YLT
    8 maart 2014 om 13:17

    Zelf focaccia maken is echt zo lekker. Ik heb het maar een keer gedaan en helemaal niet zoveel werk he. Mijn favoriet is denk ik rozemarijn en rode ui, maar ansjovis is ook lekker!

  • Nicole
    8 maart 2014 om 10:24

    Deze staat al heel lang op mijn "ooit-lijstje". Als ik die lekkere toppings zie moet hij maar snel gemaakt worden!

  • My happy kitchen
    8 maart 2014 om 08:54

    Oh dat klinkt lekker en lijkt goed te doen. Komt op mijn lijstje voor deze week! Lijkt me ook lekker met olijven en oregano.

  • My happy kitchen
    8 maart 2014 om 08:54

    Oh dat klinkt lekker en lijkt goed te doen. Komt op mijn lijstje voor deze week! Lijkt me ook lekker met olijven en oregano.

  • Sanne
    8 maart 2014 om 08:17

    Hoi Pauline,

    Klinkt heerlijk dit!! Ik ga het zeker een keer maken.
    Ik vroeg me alleen af of je dit met verse of gedroogde gist gemaakt hebt? Alvast bedankt!

    Groetjes, Sanne

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.