Menu

Zoete aardappelstamppot

Een stamppotje hoeft helemaal niet winters en zwaar te zijn, zeker niet als je een zoete aardappelstamppot met rucola maakt. Eigenlijk kan je met de zoete aardappel alles doen wat je met een gewone aardappel ook doet, alleen is deze versie een stuk lichter en gezonder. De zoete aardappel is namelijk een knol en behoort hiermee tot de groentefamilie. Daarnaast houdt hij je bloedsuikerspiegel in toom (de glycemische index is laag) en bevat hij veel vezels. En de perfecte basis voor een lekkere stamppot

Omdat ik zelf persoonlijk niet zo’n zoetekauw ben, voeg ik er meestal een aantal hartig ingrediënten  aan toe, zoals kruiden, zout of in dit geval de feta. Dit stamppotje is dus lenteproof en ook nog budget vriendelijk. Het is ook lekker om te variëren met spinazie. Of indien de temperaturen toch beneden nul gaan met andijvie of boerenkool.

Ingrediënten voor 4 personen 
1 kg zoete aardappelen
75 gr rucola
150 gr zongedroogde tomaatjes
100 gr feta
Peper en zout

Zo maak je je het
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 3 x 4 cm.

Was de zoete aardappelen en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar in ruim water met zout.

Hak de rucola grof en snij de zongedroogde tomaten in stukjes.

Giet de zoete aardappelen af en stamp ze tot een gladde stamppot.

Breng de zoete aardappelstamppot op smaak met peper en zout.

Roer de gehakte rucola en de zongedroogde tomaatjes erdoorheen en verkruimel de feta over de stamppot.

zoete aardappelstamppot

Dit recept is Voedselzandloper proof!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

41 reacties

  • Annemarie van Putten
    22 januari 2018 om 18:45

    Vandaag gemgemaakt met rucola, gehakte ongezouten noten en stukje blauwe kaas erdoor...Héérlijk!

  • Bianca Tiel
    8 februari 2017 om 19:20

    Simpel, snel en heerlijk!!!

  • Chrissy Maas
    26 februari 2016 om 15:00

    Wat een heerlijke recepten!,fijn dat ik jou ontdekt hebt,toppie!

  • bianca
    19 oktober 2015 om 07:09

    Kan ik de zon gedroogde tomaatjes ook vervangen?

  • Jolanda
    8 juni 2015 om 17:35

    een scheutje kookvocht bewaren en erdoorheen doet wonderen! Eventueel kan je nog een klein scheutje olie toevoegen. Succes!

  • Mendy
    7 juni 2015 om 12:36

    Gisteren voor het avondeten gemaakt, vandaag voor de lunch. Het is echt heerlijk! Bedankt voor het delen.

  • T%hea Wijbrands
    25 mei 2015 om 20:10

    Beste Pauline,

    Gevulde avocado gemaakt erg lekker als voorgerecht..

    Stampot zoete aardappel was ook erg geslaagd.!

  • Els
    28 februari 2015 om 19:50

    Ik heb er nog wat gebakken bacon-reepjes doorgedaan, en qua smaak vond ik het wel ok, maar toch wat droog. Iemand tips om dit te verhelpen?

  • Charlaine Kluck
    20 februari 2015 om 15:03

    Dit was echt heerlijk! Vooral nu tijdens deze koude en slechte dagen! Ontzettend van genoten!

  • Yvonne
    3 februari 2015 om 18:56

    Ik heb hem al gemaakt en je hebt inderdaad niets nodig om een gladde stampot te maken. Heeft een heel andere structuur als de "gewone" aardappel. Het smaakte goed!

  • Yvonne
    2 februari 2015 om 20:37

    Ik wil deze stampot ook maken, maar moet er niets door de aardappelen om een gladde stampot ervan te maken?

  • Jantine
    4 januari 2015 om 18:07

    Net gemaakt....hmmmmm zo onwijs lekker. Ik heb er nog wel een halve rode peper door heen gegooid...voor een extra bite ;) Het is echt superlekker :)

  • Mariëlle
    10 november 2014 om 19:11

    MMMMMmmmmmmm, net het hele gezin verrast met deze heerlijke stampot, het was echt top!

  • Linda
    21 oktober 2014 om 22:03

    Beste Pauline,
    Ik heb vandaag dit recept van je gemaakt. Het was echt super lekker! Dank je wel voor het recept en ik ga je vanaf nu volgen :)
    Groetjes Linda

  • Ingeborg
    17 oktober 2014 om 09:22

    GIsteren voor het eerst gemaakt, met een extra winterwortel toegevoegd en spinazie in plaats van rucola. En mijn huisgenoten vonden het heerlijk!
    Bedankt!

  • Judith
    8 oktober 2014 om 17:04

    Welke zongedroogde tomaatjes gebruik jij?

  • Romy
    5 oktober 2014 om 18:33

    Zoete aardappel is ook lekker in een stamppot met gebakken spekjes, ui en prei en niet te vergeten wat kerrie.

  • Mirjam
    30 september 2014 om 18:19

    Heerlijk, ook met zwarte olijfjes

  • Marja
    1 september 2014 om 16:55

    Vanavond maak ik deze stamppot voor de tweede maal. Lekker weer smullen.

  • vivian
    31 augustus 2014 om 20:08

    Wow, ik heb het net op maar had niet verwacht dat het zo lekker zou zijn. Nu zal ik het de rest van de familie eens voorzetten en dan kijken wat ze er van vinden.

  • Femke Bakker
    26 augustus 2014 om 11:46

    Hoi Pauline,

    Gisteren jouw stamppot gemaakt, echt super lekker! Een lekker makkelijk en gezond recept voor doordeweeks!

    Ik heb zelf 50/50 gedaan met wortels en zoete aardappel zodat er nog wat meer variatie in de voedingsstoffen in zit :)

    Groetjes Femke

  • Pauline
    15 juni 2014 om 17:46

    Klinkt goed! Leuk.

  • Ines Tomasovic
    14 juni 2014 om 19:34

    Vandaag gemaakt, het was heerlijk. Zelf heb ik een theelepel grove mosterd doorheen gedaan om wat pittiger te maken. Hierbij heb ik gevulde paprika met tonijn gemaakt, lekkere combinatie!

  • Esther
    14 april 2014 om 18:18

    Erg lekker. Ik heb deze stampot gemaakt met verse spinazie van eigen volkstuin. Ipv feta mozzarella. En voor de finishing touch ook wat cashewnoten erbij. Verrassend lekkere combi!

  • Nadine
    10 april 2014 om 15:21

    Dit is zo lekker! Ik heb het al een paar keer gemaakt en laatst de rucola vervangen door spinazie; ook erg lekker!

  • Julie Hapjesprincess
    2 april 2014 om 21:57

    Heerlijk he!!! Ik heb onlangs ook zo'n gelijkaardig stamppotje gemaakt.

  • Maura - YLT
    27 maart 2014 om 20:17

    Wooow, wat goedkoop! Ziet er lekker uit. Mijn vriend had laatst al zoete aardappelpuree gemaakt en zij dat het enorm lekker was, maar heb het zelf nog niet gegeten. Lijkt me lekker met de bite van de zongedroogde tomaatjes.

  • Jacqueline
    27 maart 2014 om 16:57

    Gisterenavond de zoete aardappel gegeten. Ik had een gast aan tafel. We hebben gesmuld. Mmmm.

  • Pauline
    27 maart 2014 om 15:52

    Uit olie, lekker makkelijk.

  • Pauline
    27 maart 2014 om 15:47

    Eigenlijk is alles wel lekker hierbij, maar het receptje dat ik morgen deel helemaal :)

  • Marieke
    27 maart 2014 om 12:24

    Ziet er heerlijk uit! Heb je misschien ook tips voor salades/vis/vlees die hier lekker bij zijn?

  • Anita H.
    26 maart 2014 om 21:36

    Wat een goed idee, die zongedroogde tomaatjes erbij. Ga ik zeker proberen.

  • Mariska
    26 maart 2014 om 16:08

    Heb een soortgelijk recept al zo vaak langs zien komen, maar nog nooit geprobeerd. Toch eens doen, lijkt me erg lekker!

  • Myra
    26 maart 2014 om 15:41

    Erg lekker! laatst nog gemaakt.
    Had er zelf nog cashewnoten door gedaan en perziken

  • Eveline
    26 maart 2014 om 15:22

    Hoi Pauline, dit lijkt mij weer een heerlijk recept. Even een vraagje: gebruik jij zongedroogde tomaten uit olie of echt de droge variant?

  • Corinne
    26 maart 2014 om 13:09

    Ziet er lekker uit. Ik heb nog nooit zoete aardappels gegeten maar dit lijkt me wel erg lekker. Al ben ik zelf niet zo'n fan van zongedroogde tomaatjes...

  • Pauline
    26 maart 2014 om 12:57

    You make my day!

  • simone
    26 maart 2014 om 11:50

    We (ik en mijn vriend) zijn helemaal fan van zoete aardappel! Maar eigenlijk maak ik het vooral gebakken met paprika- en knoflookpoeder.
    Maar deze versie ga ik nu toevoegen aan mijn dit-moet-ik-zeker-een-keer-maken lijstje! :)

  • MySimplySpecial
    26 maart 2014 om 10:32

    Wat een goed idee!

  • Nicole
    26 maart 2014 om 09:46

    Ik ben dol op zoete aardappel. Vandaag even op zoek en morgen op tafel

  • Jacqueline
    26 maart 2014 om 09:37

    Goedemorgen,

    Sinds ik in het bezit ben van het voedselzandloper kookboek, ben ik een fan van je. Nu heb ik je "ontdekt" via de de site en inmiddels heb ik de app op mijn smartphone.
    Likkebaardend en met veel plezier maak ik de recepten. MMMMMM.

    Enne.... wat de stampot betreft, vanavond ga ik hem maken.

    Dank je wel en veel plezier en succes.

    Hartelijke groet,
    Jacqueline

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST