fbpx
Menu

Pommes Duchesse van Zoete aardappel

Oh wat ben ik toch dol op de zoete aardappel. Dit knaloranje knolgewas kun je echt overal in stoppen en het is nog eens hartstikke gezond ook. Voeger was ik dol op aardappelsoesjes uit de oven, we aten ze vaak met kerst. Maar wist je dat je ook Pommes Duchesse van zoete aardappel kunt maken?

Pommes Duchesse is het chique woord voor aardappelsoesjes of aardappelrozetjes. Ik probeerde het onlangs uit en dat ging goed. Ik maakte een zachte puree van de zoete aardappel en deze ging de spuitzak in. Binnen een handomdraai had ik lekkere rozetjes gespoten. Ze gingen nog even de oven in en klaar waren ze. Zo delish en nog gezond ook. Nu wil ik binnenkort ook eens proberen om kroketjes te maken van zoete aardappel, iemand daar al ervaring mee?

zoete aardappelpuree

Ingrediënten voor 10 st.
350 gr zoete aardappel
1 eidooier
1 klontje boter*
Peper en zout

Zo maak je het
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken.

Kook de zoete aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.

Stamp er een fijne puree van en voeg eventueel een klontje boter toe.

Breng de zoete aardappelpuree op smaak met peper en zout en roer en een eidooier doorheen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en stop de iets afgekoelde puree in de spuitzak.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit rozetjes van de zoete aardappel van ongeveer 3 cm groot op de bakplaat.

Bak de pommes duchesse in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Serveer ze meteen.

pommes duchesse

*Volg je de voedselzandloper, laat dan de boter achterwege.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

34 reacties

  • Deavyn
    6 december 2016 om 12:50

    Is het ook mogelijk om het te pureren met een staafmixer? Ik weet dat het bij gewone aardappelen niet kan, maar aangezien de zoete aardappel een groente is, dan misschien wel?
    Ik heb geen stamper o.i.d. omdat ik geen liefhebber ben van aardappelpuree of stamppot (dus dat eet ik alleen als ik bij anderen mee eet). Ik twijfel ook of ik het voldoende fijngestampt zou krijgen om rozetjes ervan te maken.
    Ik hoop dat het met de staafmixer kan, want ik zou ze graag proberen te maken!

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 december 2016 om 22:10

    Ik weet dat eigenlijk niet heel zeker. Volgens mij kan het wel. Wat ik ook wel eens doe is mixen met een kneedhaak.

    Beantwoorden
  • Lianne
    19 december 2015 om 23:31

    Wat een leuk recept, ik kom ze voor mijn kerstinspiratie tegen en wil ze graag maken deze kerst. Kan ik ze ook (een dag van te voren) voorbereiden zodat ik ze op het moment zelf alleen nog maar in de oven hoef te schuiven? Zo ja heb je een tip hoe ik ze het beste kan bewaren? Dank je wel!

    Beantwoorden
  • Tharin
    24 februari 2015 om 18:49

    Mmm, vanavond geprobeerd en ze waren super! Zelfs mijn sceptische broertje - die nog nooit een zoete aardappel geproefd had - vond ze heerlijk :)

    Beantwoorden
  • Emy
    30 december 2014 om 22:03

    Kan het ook zonder eidooier?

    Beantwoorden
  • Saskia
    16 december 2014 om 14:30

    Kunnen ze ook in de frituur of airfryer in plaats van oven?

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 december 2014 om 17:48

    Ja dat kan ook, alleen mogen ze elkaar niet raken omdat ze vrij zacht zijn. Dus dan moet je ze in kleine batches frituren.

    Beantwoorden
  • Saskia
    18 december 2014 om 11:24

    Dankje Pauline! Ik denk dat ik ze een dag van te voren maak en eerst invries, dan zijn ze minder zacht als ze de airfryer ingaan. Hopelijk blijven ze dan net zo lekker!

    Beantwoorden
  • Eva
    29 mei 2014 om 17:47

    Mmm ze waren heerlijk !! Ben heel benieuwd naar de kroketjes :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 mei 2014 om 22:41

    Nog steeds niet gemaakt ;)

    Beantwoorden
  • M
    28 mei 2014 om 20:57

    Zien er heel erg lekker uit! Ga ze snel proberen! Voor hoeveel personen zijn de 8 - 10 stuks bedoeld? Wat is een normale hoeveelheid p.p?

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 mei 2014 om 13:49

    Wel een stuk of 4 of 5 per persoon

    Beantwoorden
  • Ineke
    1 maart 2014 om 16:47

    Hoe saai zou ons leven zijn zonder de heerlijke zoete aardappel. :)
    Als je er groene Rosettes naast wil, maak een puree van broccoli met b.v. een lichte blauwschimmel. Heel goed van te voren te maken, later even in de magnetron zo weer heet.!

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 maart 2014 om 15:15

    Oh dat is ook een goed idee!

    Beantwoorden
  • Lotte
    27 februari 2014 om 17:22

    Aardappelen passen niet binnen de Voedselzandloper toch? Maar zoete aardappelen dus wel? Het ziet er namelijk erg lekker uit!

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 februari 2014 om 17:36

    Ja zoete aardappelen wel, want die behoren tot de knollen en is dus groente. Lucky you!

    Beantwoorden
  • Uniflame
    25 februari 2014 om 21:11

    Dit lijkt me heel erg lekker! Ga ik snel een proberen. Ik heb pas zoete aardappel kroketjes gemaakt. Erg lekker en niet moeilijk. Ik heb de link naar het recept in het website vakje gezet :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 februari 2014 om 13:02

    Oh die zien er yummy uit zeg

    Beantwoorden
  • charissa
    25 februari 2014 om 20:26

    Lijkt me erg lekker! Binnenkort maar een keer proberen

    Beantwoorden
  • L
    25 februari 2014 om 16:58

    kan je de zoete aardappel ook vervangen door gewone aardappel ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 februari 2014 om 13:03

    Natuurlijk kan dat, heel goed zelfs.

    Beantwoorden
  • Con leche
    25 februari 2014 om 14:11

    Ik ben ook helemaal weg van zoete aardappel dus dit is een goede variant, leuk!

    Beantwoorden
  • Nicole
    25 februari 2014 om 11:54

    Lijkt me super. Wij zijn dol op zoete aardappels.

    Beantwoorden
  • Anniek
    25 februari 2014 om 11:07

    Hmm, ziet er superlekker uit, dit ga ik binnenkort eens proberen, het is ook helemaal niet moeilijk! Ik had laatst ook een heerlijk stamppotje gemaakt met zoete aardappel, mango, rucola en feta, superlekker!

    Beantwoorden
  • Maaike
    25 februari 2014 om 10:24

    Wij zijn hier ook echt dol op zoete aardappels, dus deze komen zeker een keer op tafel! Wat een leuk idee! :)

    Zelf geen ervaring met kroketjes van zoete aardappel, maar volgens mij Ellen (in haar rode keuken) daar wel een recept van!

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 februari 2014 om 13:07

    Ik heb al even gekoekeloerd :)

    Beantwoorden
  • Manon
    25 februari 2014 om 09:57

    Oh ik heb laatst ook zoete aardappel ontdekt en ik vond het superlekker. Ik ga deze een keertje proberen, misschien van het weekend wel!

    Beantwoorden
  • Farah
    25 februari 2014 om 09:56

    Wauw dit is echt een goed idee!

    Zijn ze ook helemaal krokant aan de buitenkant? Of valt dat mee?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 februari 2014 om 13:06

    Wel iets minder krokant dan de aardappelsoesjes maar zeker niet minder lekker :)

    Beantwoorden
  • Jolien
    25 februari 2014 om 09:00

    Ik ben van plan om vanavond een keer iets anders met aardappels te doen. En hier is mijn inspiratie! Top!

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    25 februari 2014 om 08:53

    Dat wil ik ook wel eens proberen!

    Beantwoorden
  • coco
    25 februari 2014 om 08:46

    Zo zit er lekker uit!! Ga ik zeker maken!! Heb ook al veel gekookt uit de voedselzandloper kookboek!!!

    Beantwoorden
  • Eva
    25 februari 2014 om 08:43

    Dit lijkt me super lekker!

    Beantwoorden
  • Jolice
    25 februari 2014 om 08:39

    Superleuk recept! Denk je dat het mogelijk is de puree al een dag eerder te maken en dan op het laatste moment de toefjes te spuiten en in de oven te zetten?

    Beantwoorden

Reactie plaatsen