Menu

Frisse citroentiramisu

Ik heb marketing gestudeerd en daar leerde ik de 80/20 regel, 20% van het assortiment zorgt voor 80% van de omzet. Maar die 80/20 regel kun je op veel meer dingen toepassen, ook in het dagelijks leven, zo eet ik voor 80% gezond en suikervrij en die 20% staat voor genieten. En dat deed ik volop met deze frisse citroentiramisu uit het boek Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi.

Ik hou van frisse toetjes en ben dol op citroen. En dan zit je met dit toetje wel goed. Ik zag het eerder al voorbij komen op de blog van Caroline, al net zo’n lekkerbek als ik. In het boek staat dat je het dessert in kookringen moet maken, maar ik heb zelf gewoon schaaltjes gebruikt. Dit is het 2e recept dat ik maakte uit het boek van Janneke en ik ben wederom enthousiast. Als je net als ik dol bent op toetjes is dit boek een musthave voor in de keuken.

citroentiramisu
Ingrediënten voor 4 personen
2 citroenen
2 blaadjes gelatine
75 gr suiker
3 el limoncello
20 amarettikoekjes*
250 gr mascarpone
50 ml slagroom

Zo maak je het
Was de citroen en rasp het gele gedeelte van de schil. Pers de citroenen vervolgens uit en doe 100 ml sap in een steelpan. Voeg de rasp en de suiker toe en breng het aan de kook.

Roer het af en toe door. Het mengsel is klaar als de suiker is opgelost.

Neem de pan van het vuur en voeg de Limoncello toe.

Laat de gelatine in de tussentijd weken in ruim koud water.

Doop 16 van de bitterkoekjes in de siroop en verdeel ze over de bodem van 4 schaaltjes.

Verwarm de resterende citroensiroop opnieuw. Knijp de gelatine goed uit en voeg dit al roerende toe aan je siroop. Zorg dat er geen klontjes ontstaan.

Klop de mascarpone met een slagroom met een mixer tot een dikke romige crème.

Mix de citroensiroop door de crème en verdeel de massa over de 4 schaaltjes.

Laat de citroentiramisu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Garneer de tiramisu met de resterende bitterkoekjes.

DSC_0218 2

* amarettikoekjes zijn harde, knapperige bitterkoekjes. Ik kon ze zelf niet vinden dus ik heb gewone bitterkoekjes gebruikt.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

47 reacties

  • Mascha
    20 december 2018 om 07:32

    Hoi Pauline, zou ik deze tiramisu ook zonder gelatine kunnen maken?

  • Annika
    24 juli 2018 om 14:00

    Je kunt het achterwege laten.

  • Michaela van Lith
    21 juli 2018 om 19:13

    Hoi Pauline, Deze lijkt mij heerlijk en makkelijk om klaar te maken voor mijn zoontjes verjaardag, maar dan kan er geen limoncello in. Waar zou ik dit door kunnen vervangen? Groetjes Michaela

  • Gonny Joon
    26 december 2016 om 08:47

    Lekker fris toetje, was een succes!! We hebben ervan genoten.

  • Laura
    18 december 2015 om 11:00

    Ziet er heerlijk uit! Is mascarpone vervangbaar in verband met een koemelk/lactose allergie?

  • A.Huisman
    25 juli 2015 om 21:41

    bij het inschenken komen de koekjes boven drijven?

  • Maaike van Lieshout
    17 maart 2015 om 17:15

    Beste Pauline,

    Heb afgelopen weekeinde voor vrienden dit toetje gemaakt. S'Middags gemaakt en s'avonds gegeten. Ik heb stijfgeslagen slagroom uit een kartonnen beker vd super gebruikt en vond eigenlijk, met 2 blaadjes gelatine, de massa aan de te dikke kant. Had ik wellicht vloeibare slag moeten gebruiken? Verder vonden wij de smaak perfect. Dit toetje is zeker voor herhaling vatbaar maar hoor graag van je wat ik fout heb gedaan. Alvast bedankt voor je reactie en met vriendelijke groet, maaike

  • Roos
    12 november 2014 om 18:47

    Heb het recept vanmiddag uitgeprobeerd. Lekker toetje! Zelf had ik wel amarettikoekjes, en dat is toch wel heel lekker, want dat is iets knapperiger dan bitterkoekjes.
    Het recept is in ieder geval echt een aanrader!

  • liesbeth
    5 november 2014 om 18:19

    Voor Amarettikoekjes moet je bij intratuin zijn! Zijn heerlijk! Ga je recept proberen

  • Lara
    4 november 2014 om 21:24

    Wow! Dit klinkt te lekker! Ik had nog een recept nodig voor zondag en dit word het!

  • Henrike
    21 oktober 2014 om 11:44

    Leuk recept, en fijn want bitterkoekjes zijn gluten-vrij!

  • Hans
    10 augustus 2014 om 18:53

    Hallo Pauline,
    De knapperige amaretti's gaan drijven....
    En wat betreft de Agar Agar... 5 gr komt overeen met 8 vellen gelatine. Agar wordt na ± 24 uur weer langzaam vloeibaar dus voor die tijd... SMULLEN!!!
    Met groet, Hans

  • Pauline
    4 augustus 2014 om 15:59

    Dat is zonde, ik zou gewoon een kleinere portie te nemen ;)

  • Jeanne
    4 augustus 2014 om 10:09

    Hi Pauline,
    Is er een manier om dit toetje wat minder machtig te maken?
    Zou ik bijvoorbeeld de slagroom kunnen vervangen voor iets anders?
    Gr.
    Jeanne

  • Jeanne
    2 juli 2014 om 13:41

    En dan met sinaasappel ipv citroen :-) :-)

  • Pauline
    2 juli 2014 om 11:31

    Oh dat is vast heel erg lekker!

  • Jeanne
    2 juli 2014 om 08:22

    Hi Pauline,

    Ik heb de citroentiramisu gemaakt en het was werkelijk heerlijk! Een lekker en makkelijk toetje wat er toch heel chique uitziet :-)
    Ik zou het de volgende keer willen maken met stroopwafels in plaats van bitterkoekjes, zou dat kunnen?
    Ik vond de bitterkoekjes namelijk een beetje te taai van structuur geworden.

    Groetjes,
    Jeanne

  • Pauline
    1 juli 2014 om 17:53

    Oeps, inderdaad ter garnering. Ik heb het aangepast!

  • Jeanne
    29 juni 2014 om 22:27

    Hi Pauline,

    In het ingredientenlijstje staan 20 koekjes maar je gebruikt er 16 toch? 4 per bakje zeg maar. Wat doe je met de overige 4? Gebruik je die ter garnering?

    Jeanne

  • Pauline
    19 april 2014 om 20:16

    Dat kan zeker, ik zou Max 2 tl gebruiken.

  • Anne
    18 april 2014 om 22:04

    Dit toetje lijkt me heerlijk, maar ik gebruik liever geen gelatine. Kan het ook met agar agar gemaakt worden? En hoe doe je dat dan qua hoeveelheid agar agar en de verwerking ervan?

  • Noortje Bakker
    11 april 2014 om 10:23

    Oke, dank je wel, ik ga er vandaag mee aan de slag :)

  • Pauline
    8 april 2014 om 11:23

    Ze worden sowieso een beetje zompig, maar dat hoort bij Tiramisu. Dus je kunt het gerust een dag vantevoren maken.

  • Noortje Bakker
    7 april 2014 om 11:33

    Hoi Pauline,
    Kun je dit toetje ook een dag van te voren maken en dan bewaren in de koelkast? Of worden de koekjes dan te ''zompig''?
    Groetjes Noortje

  • Pauline
    26 februari 2014 om 13:01

    Dat is een citroen likeurtje, je kunt kleine flesjes bij de slijterij kopen en ook sommige supermarkten hebben het.

  • louise
    26 februari 2014 om 05:24

    Wat is limoncella en is dat bij de supermarkt te koop maar kan je dat weglaten.

  • Pauline
    25 februari 2014 om 09:44

    Dat is heel verstandig ;)

  • Marjolein
    24 februari 2014 om 22:47

    Ook deze vandaag gemaakt voor mijn 7-jarige dochter die gek op citroen is! Limoncello maar niet gebruikt

  • Pauline
    24 februari 2014 om 13:28

    Zou ik niet doen, met gewone bitterkoekjes is het ook heel lekker.

  • Leontine
    23 februari 2014 om 19:34

    Zou je de bitterkoekjes niet in de oven kunnen drogen?

  • Manon
    23 februari 2014 om 19:13

    Ze verkopen ze ook gewoon bij de AH, volgens mij wel van de excellent lijn dus weet niet of ze ze bij elk filiaal hebben.

  • Pauline
    23 februari 2014 om 16:13

    Thanks Annet :)

  • Pauline
    23 februari 2014 om 16:12

    Je kunt het vaak ook in kleine flesjes kopen bij de slijterij, die gebruik ik meestal.

  • Pauline
    23 februari 2014 om 16:12

    Ja fijn is hij he?

  • Pauline
    23 februari 2014 om 16:12

    Komt dat even goed uit :)

  • Annebelle
    23 februari 2014 om 14:14

    Wauw, goddelijk!

  • Anniek
    23 februari 2014 om 13:02

    Hmm, dit ziet er echt heerlijk uit, en ik houd ook erg van tiramisu dus dit lijkt me lekker! Ik heb net vandaag ook een soort van tiramisucake gemaakt, je moest het op een hele aparte wijze maken. Het was een luchtige cake waar je een hele nacht een soort van glazuur in moest laten trekken. Het lijkt wel een beetje op tiramisu, en het is zo lekker!

  • Joyce
    23 februari 2014 om 11:29

    Lijkt me erg lekker!

  • Claudia
    23 februari 2014 om 11:24

    Hmmm ziet er heerlijk uit! En toevallig heb ik nog een grote fles ongeopende limoncello staan ;)

  • MySimplySpecial
    23 februari 2014 om 11:20

    Dat lijkt me erg lekker!

  • Manon
    23 februari 2014 om 10:57

    Klinkt echt superlekker. Ik ben dol op alles met citroen!

  • Caroline brouwer
    23 februari 2014 om 10:41

    Dank voorde link Pauline! Dit is een favoriet van mij en wat een mooi boek is het "Mijn favoriete desserts"!

  • Maura - YLT
    23 februari 2014 om 09:06

    Gister toen ik mijn kamer aan het opruimen was kwam ik nog een klein flesje limoncello tegen. Zat net te denken wat ik daar nog eens mee zou doen ;)

  • SUsanne
    23 februari 2014 om 08:53

    Klinkt eigenlijk heel erg lekker! Ik hou altijd wel van het frisse van citroen. Ik vind het alleen altijd jammer dat als er drank in een dessert gaat je of het al in huis moet hebben of het er dan speciaal voor moet kopen.

  • Svenja
    23 februari 2014 om 08:45

    Lijkt mij een verassende combinatie, maar zeker het proberen waard. Lijkt me heerlijk als het straks weer warmer wordt.

  • Dita
    23 februari 2014 om 08:35

    Lekker!

  • Annet
    23 februari 2014 om 08:09

    Lekker! Amaretti's koop je bij Xenos.

Reactie plaatsen