glutenvrije chocolademuffins

Guilt free Chocolademuffins | No Sugar

Ik wist niet dat gezond, zo lekker kon zijn. Want echt waar, lieve dames deze chocolademuffins gaan niet op je dijen zitten. De muffins zijn gemaakt van amandelmeel, dus tarwevrij en glutenvrij en daarnaast zit er ook geen suiker in. En dat proef je niet want de zoetheid komt van de bananen en de dadels die er in gaan.

Ik probeer steeds vaker gezonde zoetigheden uit omdat ik merk dat ik wel degelijk zin heb in een lekkere muffin af en toe. Door op deze manier te cheaten houdt ik mijn 80/20 principe heel goed vol. 80% gezond en 20% genieten, al vind ik het met zoveel lekkere healthy treats eigenlijk 100% genieten. Want zeg nou zelf, een chocolademuffin eten is echt geen straf.

glutenvrije chocolademuffins

Ingrediënten voor 12 st.
150 gr amandelmeel
2 bananen
3 grote Medjool dadels (60 gr)
2 eieren
100 ml (soja) melk
30 gr cacao
50 gr pure chocolade
2 tl bakpoeder
30 ml zonnebloemolie
Snuf zout

Materialen
Muffinvorm
12 muffin papiertjes

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pureer de bananen en de dadels glad met een staafmixer.

Klop met een garde één voor één de eieren door het beslag.

Voeg het amandelmeel, het bakpoeder, de cacao toe en een snuf zout toe.

Voeg nu de melk en de zonnebloemolie toe en meng er een glad beslag van.

Hak de chocolade in stukken en voeg dit bij het beslag.

chocolademuffins

Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes.

Bak de chocolademuffins in ongeveer 30 tot 35 minuten af in een voorverwarmde oven.

De muffins zijn klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt.

Je kunt de chocolademuffins, luchtdicht ongeveer 4 dagen bewaren.

suikervrije chocolademuffins

Dit recept is Voedselzandloper proof. 

Hotspot Bicken
Pauline's Culi Nieuws #8
Bewaar
94 Comments
 • Luna

  2 oktober 2016 at 15:33 Beantwoorden

  Waarom noem je ze guilt free als er eieren in zitten? 😉 \r\nZe staan op dit moment in de oven. Ik ben benieuwd!\r\n\r\nIk heb in plaats van cacao kokosrasp gebruikt.

 • mindy

  16 september 2015 at 09:08 Beantwoorden

  Ik zie bij jou mooi glad beslag , ik heb me precies aan de aanwijzingen gehouden maar bij mij is het beslag heel dik en stug, lijkt wel koekdeeg… tips?

 • Tessa

  15 september 2015 at 14:20 Beantwoorden

  Paar vraagjes: \r\n- Kun je de zonnebloemolie ook vervangen door milde olijfolie? \r\n- Kan het bakpoeder vervangen worden door backing soda? Zo ja, is het verstandig nog citroensap toe te voegen? En hoeveel dan? \r\n- Kan de pure chocolade vervangen worden door chocolade met een cacao gehalte van 85% \r\n\r\nDankje! 😉

  • Carlijn

   19 oktober 2015 at 19:24 Beantwoorden

   Goede vragen! Ben ook benieuwd naar de antwoorden op de laatste twee vragen… Hoop dat Pauline dit nog ziet! 🙂

  • Heleen

   31 oktober 2015 at 13:32 Beantwoorden

   Kijken de kokosolie gebruikt en dat werkt prima. \r\nOok heb ik chocolade met 85% cacao gebruikt maar ik vind t te bitter. Kwestie van smaak. Zou volgende keer ook minder cacao erin doen en iets zoeter maken met wat meer dadels en wat abrikozen.

   • Heleen

    31 oktober 2015 at 14:11 Beantwoorden

    Sorry, de eerste zin moet zijn: ik heb kokosolie gebruikt…

 • mascha

  23 augustus 2015 at 16:20 Beantwoorden

  wat zijn ze lekker!!

 • Sonja

  10 augustus 2015 at 21:31 Beantwoorden

  Zien er heerlijk ui. Aangezien ik sinds kort diabetes heb ben ik op zoek naar suikervrije gerechten. Dus deze geprobeerd te maken. Helaas niet goed geluk. Vond ook iets te veel naar banaan smaken. Maar ga het zeker nog een keer proberen.

 • Franca

  31 mei 2015 at 23:21 Beantwoorden

  Ze zijn heerlijk! Een poos geleden vond ik je recept, ik denk via Pinterest. Ik heb ze de eerste keer met speltmeel gemaakt, toen waren ze vrij droog. Tweede keer heb ik ze met amandelmeel gemaakt en ze zijn heeeerlijk! Bedankt!

 • Bianca

  26 mei 2015 at 21:49 Beantwoorden

  Wow, deze zijn echt lekker.\r\n\r\nVanwege een notenallergie heb ik ze daarna gemaakt met havermeel ipv amandelbloesem en met olijfolie, omdat ik dat in huis had. Ze waren nog steeds erg lekker.\r\n\r\nDe derde keer heb ik nog meer vervangen, de cacaopoeder heb ik vervangen door 5 gram speculaaskruiden en een beetje kaneel. En de chocola heb ik vervangen door een appel en een handje gedroogde cranberries en blueberries (van healthy people). Omdat ik nog maar 3 dadels had, heb ik deze tot 60 gram aangevuld met gedroogde abrikozen.\r\n\r\nHet is eigenlijk een heel ander recept geworden, maar nog steeds heel erg lekker! Wat mij betreft echt een aanrader en ik zal ze zeker vaker maken. Ik denk 2x in de week…. 😉

 • Elke

  8 maart 2015 at 16:01 Beantwoorden

  OMG! Zo hemels en smeuïg! Ik had uit veiligheid het recept door 2 gedeeld omdat het de eerste keer was dat ik met dadels en bananen aan de slag ging maar volgende keer x3! 🙂

 • Els

  25 februari 2015 at 12:50 Beantwoorden

  Kan je de muffins eventueel ook invriezen?

 • Daphne

  21 januari 2015 at 11:57 Beantwoorden

  Ik heb ze gister gemaakt en ze zijn super lekker! De eerste muffins die gezond zijn en ook daadwerkelijk echt lekker zijn, thanks!

 • romykimi

  19 januari 2015 at 13:18 Beantwoorden

  Ik mis iets zoetigs. Kan ik er wat agavesiroop nog door doen? Groetjes

 • Femmy

  9 januari 2015 at 20:07 Beantwoorden

  Kun je er in plaats van muffins ook gewoon 1 geheel van maken in een taartvorm? Zo ja, moet je dan nog de overtijd of iets aanpassen?

  • Pauline

   10 januari 2015 at 17:26 Beantwoorden

   Oeh dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik weet niet of dat goed gaat.

 • Noor

  30 november 2014 at 18:21 Beantwoorden

  Wow, ze waren super lekker! Iedereen in huis heeft er van gesmuld. Maar een vraagje: is er een alternatief voor amandelmeel?\r\n\r\nIk hoor het heel graag!

  • Pauline

   30 november 2014 at 19:13 Beantwoorden

   Jeej! Speltbloem kan ook!

   • Noor

    30 november 2014 at 20:17 Beantwoorden

    En quinoameel, boekweitmeel, havermeel? 🙂

 • Martje

  3 november 2014 at 20:08 Beantwoorden

  Omdat ik zwangerschapssuiker had, vond ik op dit recept. De dag voordat ik ze wilde maken, werd mijn dochtertje geboren! Een hele vervelende reden waarvoor ik er niet aan toe kwam 😉 Inmiddels mag ik weer suiker eten, maar omdat ik alles in huis had heb ik de muffins toch gemaakt. En ze zijn heerlijk, echt een aanrader…ook wanneer je geen suikerarm dieet hoeft te volgen 🙂

 • Karlijn

  2 november 2014 at 01:18 Beantwoorden

  Hoi, een enorm late reactie. Maar ik vroeg me af, kan ik al het beslag ook in een brownievorm doen? Wordt dan de oventijd langer?\r\nWil ze heel graag maken maar het geen muffinvorm:)

  • Pauline

   2 november 2014 at 16:06 Beantwoorden

   Natuurlijk en ik zou een minuut of 5 extra nemen.

 • Montserrat @ GeenSteekjeLos

  28 oktober 2014 at 12:35 Beantwoorden

  Ik heb ze speciaal voor mijn lief gemaakt omdat hij een grote chocolade fan is. Ik deed het beslag voor de gelegenheid in siliconen hartjes vormpjes! De liefde van de man gaat tenslotte voor een groot deel door de maag 😉 \r\n\r\nEn hij vind ze geweldig! (ik ook!)

 • Gonnie

  14 oktober 2014 at 15:40 Beantwoorden

  Zien er lekker uit. Ga ze denk ik morgen maken. Mag olijfolie ook ipv zonnebloemolie?

 • Jessica

  26 september 2014 at 15:10 Beantwoorden

  Ze staan NU in de oven. Ben benieuwd. Morgen vieren we de verjaardag van ons zoontje (die zondag 5 wordt), dus de visite krijgt een gezonde traktatie

 • Iris

  1 september 2014 at 17:45 Beantwoorden

  Hoi Pauline, \r\n\r\nEr gaat pure chocolade in dit recept, ik heb pure chocolade in huis (70% puur) maar daar zit suiker in. Kan ik deze gebruiken of heb jij het over andere pure chocolade in je recept? \r\n\r\nGroetjes Iris

  • Pauline

   1 september 2014 at 20:08 Beantwoorden

   De enige suikervrije chocolade is die van Vivani of je gebruikt chocola gezoet met stevia.

 • Ester

  17 augustus 2014 at 17:36 Beantwoorden

  Ik heb ze zojuist gemaakt :). Omdat ik nog maar 1 ei had 1/4 cup soja yoghurt toegevoegd. Smaak is goed! Dus als je ze vegan wil maken zou je denk ik prima beide eieren kunnen vervangen door 1/2 cup (soja) yoghurt.

 • Yummee

  1 juli 2014 at 14:17 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk!\r\nKan je in plaats van amandelmeel ook speltmeel gebruiken? Dat heb ik namelijk op dit moment in de kast staan!

 • Marieke Buitenhuis

  24 april 2014 at 10:32 Beantwoorden

  Heerlijk! Ook met extra walnoten toegevoegd 🙂

 • Jacqueline

  18 april 2014 at 11:29 Beantwoorden

  Hoi Pauline, \r\nZe staan in de oven, heerlijk!\r\nKlopt het dat ze niet echt rijzen?\r\nGrtjs Jacq\r\nPs net je blog ontdekt super leuk!

  • Pauline

   18 april 2014 at 12:27 Beantwoorden

   Ze horen wel te rijzen, maar niet zo extreem als de echte American Muffins

 • steffi

  17 april 2014 at 14:59 Beantwoorden

  zijn ze even houdbaar?

  • Pauline

   18 april 2014 at 12:32 Beantwoorden

   Paar daagjes, maar wedden dat ze vantevoren al op zijn.. Je kunt ze ook invriezen!

 • Judith

  11 april 2014 at 22:02 Beantwoorden

  Heerlijk recept!!\r\nNog lekkerder met stukjes walnoot erdoor 🙂

 • Marieke

  3 april 2014 at 14:11 Beantwoorden

  Ze staan nu in de oven. Ik heb ipv dadels abrikozen gedaan en naast bakpoeder 1/2 theelepel baking soda en ipv melk karnemelk omdat baking soda iets zuurs nodig heeft om zijn werk te doen. Ook heb ik er rauwe cacao in gedaan en kokosolie ipv zonnebloemolie. Ben benieuwd!

 • Eva

  31 maart 2014 at 20:11 Beantwoorden

  Ze zijn heel lekker, alleen wel wat te droog. Komt dat omdat ik ze te lang heb gebakken? Of de volgende keer toch wat meer melk/olie erin doen? (heb me wel aan bovenstaande ingrediënten en baktijd gehouden)

  • Pauline

   1 april 2014 at 15:28 Beantwoorden

   Het zou kunnen dat je oven wat hoger van temperatuur is, ze horen namelijk niet droog te zijn.

 • Angela

  31 maart 2014 at 10:12 Beantwoorden

  Ik heb een vraagje. Ik mag geen dadels of vijgen eten. Wat kan ik daarvoor in de plaats gebruiken?

  • Pauline

   31 maart 2014 at 19:50 Beantwoorden

   Je kunt ze gerust weglaten en eventueel een scheutje honing toevoegen voor wat extra zoetheid.

 • Jacqueline

  27 maart 2014 at 17:22 Beantwoorden

  De muffins zijn heerlijk. Ik heb de cacao vervangen voor rauwe cacao en de zonnebloem voor kokosolie en de bakpoeder voor 1 theelepel baking soda. Heerlijk. Wat kan een mens toch gelukkig zijn met eten bereiden en er daarna van smullen.

  • Susan

   5 november 2014 at 22:24 Beantwoorden

   En hoe was het met kokosolie?

Plaats een reactie