fbpx
Menu

Loempia’s uit de oven

Zelf loempia’s maken is superleuk om te doen. En deze versie uit de oven is nog best wel gezond ook. Ben je al een beetje ont-snackt? Losgekomen van alle oud en nieuw hapjes, bitterballen en oliebollen? Ik ben sinds maandag mijn oude eetpatroon weer aan het oppakken, gezondere keuzes maken, weinig suiker en niet te veel slechte vetten. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik daarin een gemiddelde Nederlander ben, of beter gezegd een gemiddelde Nederlandse vrouw. Ik moet echt een knop omzetten en dan gaat het wel. Tot die tijd, kan ik de verleidingen gewoon niet weerstaan. Neem ik me zo voor om geen suiker te nemen, krijg ik een taartje voorgeschoteld en dan bezwijk ik alweer, dag goede voornemens, hallo lekker taartje. Ditzelfde geldt voor een pannenkoekje op het strand en een bitterbal in de kroeg. En het erge van mij is, dat ik het dan vaak niet bij 1 kan laten en dan laat ik me weer volledig gaan. Blame it on december!

Totdat het welletjes is geweest, zoals nu, en vanaf dan kan ik het prima volhouden. Zo lang ik maar niet 1 koekje, chipje of hapje pak, gaat alles prima. Een tijdje geleden zag ik dat Frances van Foodgloss, gezonde loempia’s maakte uit de oven. Een goed idee, want het is super lekker en ook nog gezond ook. Filodeeg is veel minder vet dan bladerdeeg en de vulling bestaat uit voornamelijk groente en kip. En je bakt ze natuurlijk af in de oven en niet in de frituur. Ok de chilisaus bevat wel suiker, maar hé die hoef je niet te nemen natuurlijk.

gezonde loempia's

Ingrediënten voor 10 st.
1 pak vers filodeeg uit de koeling
150 gr kip
100 gr ham reepjes
Flinke hand taugé
100 gr wortel reepjes
100 gr witte kool in reepjes
1 teen knoflook
0,5 rode peper
75 gr mihoen
1 el sojasaus
1 tl vissaus
Zeezout
Olijfolie

Zo maak je het

loempia's vouwen Leg de mihoen in een kom met gekookt water en trek het los van elkaar. Na ongeveer 1 à 2 minuten is de mihoen klaar. Laat het uitlekken in een vergiet.

Snij de kip in kleine stukjes en bak deze aan in wat olijfolie.

Voeg de hamreepjes bij de kip.

Hak de peper en de knoflook fijn en voeg dit bij de kip.

Voeg de wortel en chinese kool reepjes toe en bak dit mee. Je kunt dit ook voorgesneden kopen, of een zak gemixte oosterse groentes gebruiken.

Voeg tenslotte de taugé toe en bak dit mee.

gezonde loempia's uit de ove

Voeg de uitgelekte mihoen bij de groentes. Breng de vulling op smaak met de sojasaus, de vissaus en wat zeezout en roer het goed door elkaar.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

loempia's vouwen

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met wat olie. Leg er vervolgens nog een vel filodeeg op.

Snij de grote lap door midden. Je kunt natuurlijk ook 1 vel, dubbelvouwen, dan heb je dezelde grootte.

loempia's vouwen

Leg een schepje van de vulling in het midden van je filodeeg. Bestrijk alle randen met wat olijfolie.

loempia's vouwen

Vouw de buitenste randen naar binnen en bestrijk de buitenkanten nogmaals, lichtjes met wat olie.

loempia's vouwen

Rol de loempia’s op en leg de sluitkant onderop.

loempia's vouwen

Leg de loempia’s op een bakplaat en bestrijk ze nogmaals met wat olie.

Bak de gezonde loempia’s in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.

Serveer de loempia’s uit de oven met wat chili saus.

gezonde loempia's

gezonde loempia's

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

75 reacties

 • Loes
  14 oktober 2019 om 17:25

  Hallo Pauline wat een leuk recept, ik maak het als cupcakes met filodeeg. Toch een opmerking, jij gebruikt olijfolie, dat doe ik nooit omdat dit geen product is van de Aziatische keuken, beter is zonnebloem of arachide olie. Het is maar een tip, zie maar wat je er mee doet.

  Beantwoorden
 • Pauline
  15 oktober 2019 om 12:06

  Weet ik. Maar zelf heb ik dat nooit in huis dus gebruik ik gewoon olijfolie.

  Beantwoorden
 • Mireille
  13 september 2018 om 18:58

  Hoi Pauline, Ik heb deze loempia's al verschillende keren gemaakt en ze zijn heerlijk. De kinderen eten ze ook graag, altijd handig! Ik heb binnenkort een feestje en vraag me af: kan je ze in de ochtend voorbereiden en aan het begin van de avond afbakken of wordt dat een kleffe bende? Heb je enig idee? Smakelijke groet, Mireille

  Beantwoorden
 • Marga
  25 mei 2018 om 01:46

  Hallo, Jou recept lijkt mij erg lekker en dat zonder frituur. Ik wil het gaan maken maar zag nergens op welke temperatuur het in de oven moet. Ik heb een elektrische oven. Zou je ze ook in een airfryer kunnen maken?

  Beantwoorden
 • Pauline
  27 mei 2018 om 08:40

  Op 180! En airfryer gaat denk ik nog beter :)

  Beantwoorden
 • Kyang1976
  6 januari 2018 om 19:32

  Vandaag gemaakt en echt super lekker! Ik heb er zelf nog wat sesamolie erbij toegevoegd.

  Beantwoorden
 • Renee
  10 december 2017 om 12:24

  Hoi, kan ik deze loempia’s ook een dag van te voren al maken?

  Beantwoorden
 • Pauline
  10 december 2017 om 13:46

  Dat kan wel. Ik zou ze dan afbakken. En de volgende dag opnieuw opwarmen in de oven :)

  Beantwoorden
 • Jorieke
  16 juli 2017 om 19:48

  Bedankt voor dit recept, we hebben ze net gegeten en ze waren heerlijk :) Met kip en ham en groenten uit eigen veld en moestuin :) Ik heb 1 vel per loempia gebruikt. Lekker hoor.

  Beantwoorden
 • Lotte
  6 mei 2017 om 11:47

  Ik ben erg blij met dit recept, heb ze al meerdere keren gemaakt. Met loemia vellen uit de suoermarkt. Wissel ook van ingrediënten. Erg leuk en heerlijk recept. Zeker wel te vergelijken met "echte loempia's".

  Beantwoorden
 • Tom Hardorff
  3 april 2017 om 16:47

  geachte Pauline voorgegaarde loempia vellen bestaan die, of hoe moet ik deze maken , het is voor een loempia te maken voor de oven. hoop dat je antwoord, mijn male is [email protected]

  Beantwoorden
 • Annika
  4 april 2017 om 10:43

  Nee, je kunt wel echt loempiavellen kopen bij de toko. Deze zijn kant-en-klaar.

  Beantwoorden
 • Kitty
  11 februari 2017 om 18:07

  Vanavond gegeten. Goed gelukt; wij vonden ze heerlijk.

  Beantwoorden
 • Mary
  3 november 2016 om 07:49

  Ook lekker om te vullen met een restant nasi.

  Beantwoorden
 • Annika
  4 november 2016 om 09:22

  Ja, goed idee!

  Beantwoorden
 • Ilse
  24 juli 2016 om 12:48

  De hoeveelheid olie die je gebruikt voor het plakken etc maakt het recept beduidend minder gezond. Is het niet zo dat je dit ook met ei of water kan? Lijken me gezondere opties!

  Beantwoorden
 • Elize
  6 april 2016 om 14:55

  Voor mij is dit geen loempia, maar een gevuld filodeeg rol! Een loempia is heel iets anders en wordt gemaakt van loempia vellen, te koop bij een Indonesische of een Vietnamese toko, en wordt gebakken in olie.

  Beantwoorden
 • Loes
  16 januari 2016 om 13:07

  Klein detail, ingrediënten geeft aan witte kool, bereiding geeft aan Chinese kool. Ga ze dit weekend maken.

  Beantwoorden
 • Lucienne de Gier
  12 januari 2016 om 13:38

  Tegenstrijdig: Pauline:Ik denk het wel. Ik zou ze dan ongebakken invriezen en per stuk verpakken. Filodeeg kan wel snel uitdrogen, dus voor het bakken nog even bestrijken met wat olie
  Nogmaals de vraag invriezen voor of na het bakken ?? Antwoord Pauline: Ik zou het na het bakken doen. Anders droogt het filodeeg uit!!
  Beste Pauline wat is het nou?? Voor of na het bakken invriezen?? Groet Lucienne

  Beantwoorden
 • marcel knol
  18 juli 2017 om 19:15

  ik zou inderdaad loempiavellen nemen en dan even in de vriezer voor dat je ze gaat bakken kunnen ze een klein beetje opstijven en dan een beetje olie er over strijken voor dat je ze gaat bakken

  Beantwoorden
 • Anneke
  16 maart 2015 om 05:34

  Hi Pauline, Woon in Australia en kwam you Loempia recept tegen, Had net een aantal in de freezer liggen, toen ik hier las dat je ze beter eerst kan bakken voordat je ze infriest. Dus alles er weer uit en ga ze zo ven bakken en dan als ze zijn afgeloelt gaan ze de friezer in. Als ik ze weer wil opbakken, hoelang en op wat voor temp. raad je mij aan?

  Vriendelijke groeten, Anneke,

  Beantwoorden
 • martha
  1 maart 2015 om 17:11

  Hebben jullie ook last van dat het filodeeg in 100 stukjes is? Dus dat ik het niet in kan rollen:(

  Beantwoorden
 • Pauline
  2 maart 2015 om 11:34

  Vers filodeeg (dat koop je bij de Turk) werkt veel beter dan filodeeg uit de vriezer. Maar je kunt het ook gewoon aan elkaar plakken met wat olie.

  Beantwoorden
 • judith
  10 februari 2015 om 21:13

  Hallo,
  Ik zag je link op IG.
  Zou je zo ook ik kunnen vriezen?
  Voor of na het afbakken?
  Ik hoor het graag van je.

  Groetjes Judith

  Beantwoorden
 • Pauline
  10 februari 2015 om 21:56

  Ik zou het na het bakken doen. Anders droogt het filodeeg uit

  Beantwoorden
 • Eva
  4 januari 2015 om 21:37

  Ik had zo'n trek in loempia's maar ik zag m'n goede voornemens al als sneeuw voor de zo'n verdwijnen.. Totdat ik je recept tegenkwam! Heerlijk! Bij mij werden de loempia's echter bijna niet bruin, maar gelukkig wel knapperig! Heb jij enig idee hoe dat kan komen?

  Beantwoorden
 • Pauline
  5 januari 2015 om 16:37

  Dan zou je de volgende keer de oven een tandje hoger moeten zetten.

  Beantwoorden
 • Niels
  27 december 2014 om 18:44

  En dan nog maar eens een reactie van een man.... nee joh ik heb al een vriendin.

  Deze man heeft dit recept gebruikt voor zijn eigen creatie. Mijn mening: 1 deeg is meer dan zat. 2 wordt te melig. Voor de rest een prima recept

  Beantwoorden

Reactie plaatsen