gezonde loempia's

Loempia’s uit de oven

Zelf loempia’s maken is superleuk om te doen. En deze versie uit de oven is nog best wel gezond ook. Ben je al een beetje ont-snackt? Losgekomen van alle oud en nieuw hapjes, bitterballen en oliebollen? Ik ben sinds maandag mijn oude eetpatroon weer aan het oppakken, gezondere keuzes maken, weinig suiker en niet te veel slechte vetten. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik daarin een gemiddelde Nederlander ben, of beter gezegd een gemiddelde Nederlandse vrouw. Ik moet echt een knop omzetten en dan gaat het wel. Tot die tijd, kan ik de verleidingen gewoon niet weerstaan. Neem ik me zo voor om geen suiker te nemen, krijg ik een taartje voorgeschoteld en dan bezwijk ik alweer, dag goede voornemens, hallo lekker taartje. Ditzelfde geldt voor een pannenkoekje op het strand en een bitterbal in de kroeg. En het erge van mij is, dat ik het dan vaak niet bij 1 kan laten en dan laat ik me weer volledig gaan. Blame it on december!

Totdat het welletjes is geweest, zoals nu, en vanaf dan kan ik het prima volhouden. Zo lang ik maar niet 1 koekje, chipje of hapje pak, gaat alles prima. Een tijdje geleden zag ik dat Frances van Foodgloss, gezonde loempia’s maakte uit de oven. Een goed idee, want het is super lekker en ook nog gezond ook. Filodeeg is veel minder vet dan bladerdeeg en de vulling bestaat uit voornamelijk groente en kip. En je bakt ze natuurlijk af in de oven en niet in de frituur. Ok de chilisaus bevat wel suiker, maar hé die hoef je niet te nemen natuurlijk.

gezonde loempia's

Ingrediënten voor 10 st.
1 pak vers filodeeg uit de koeling
150 gr kip
100 gr ham reepjes
Flinke hand taugé
100 gr wortel reepjes
100 gr witte kool in reepjes
1 teen knoflook
0,5 rode peper
75 gr mihoen
1 el sojasaus
1 tl vissaus
Zeezout
Olijfolie

Zo maak je het

loempia's vouwen Leg de mihoen in een kom met gekookt water en trek het los van elkaar. Na ongeveer 1 à 2 minuten is de mihoen klaar. Laat het uitlekken in een vergiet.

Snij de kip in kleine stukjes en bak deze aan in wat olijfolie.

Voeg de hamreepjes bij de kip.

Hak de peper en de knoflook fijn en voeg dit bij de kip.

Voeg de wortel en chinese kool reepjes toe en bak dit mee. Je kunt dit ook voorgesneden kopen, of een zak gemixte oosterse groentes gebruiken.

Voeg tenslotte de taugé toe en bak dit mee.

gezonde loempia's uit de ove

Voeg de uitgelekte mihoen bij de groentes. Breng de vulling op smaak met de sojasaus, de vissaus en wat zeezout en roer het goed door elkaar.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

loempia's vouwen

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met wat olie. Leg er vervolgens nog een vel filodeeg op.

Snij de grote lap door midden. Je kunt natuurlijk ook 1 vel, dubbelvouwen, dan heb je dezelde grootte.

loempia's vouwen

Leg een schepje van de vulling in het midden van je filodeeg. Bestrijk alle randen met wat olijfolie.

loempia's vouwen

Vouw de buitenste randen naar binnen en bestrijk de buitenkanten nogmaals, lichtjes met wat olie.

loempia's vouwen

Rol de loempia’s op en leg de sluitkant onderop.

loempia's vouwen

Leg de loempia’s op een bakplaat en bestrijk ze nogmaals met wat olie.

Bak de gezonde loempia’s in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.

Serveer de loempia’s uit de oven met wat chili saus.

gezonde loempia's

gezonde loempia's

Review Het Dolce Vita Dieet
10 x Gezonde tussendoortjes
Bewaar
67 Comments
 • Jorieke

  16 juli 2017 at 19:48 Beantwoorden

  Bedankt voor dit recept, we hebben ze net gegeten en ze waren heerlijk 🙂 Met kip en ham en groenten uit eigen veld en moestuin 🙂
  Ik heb 1 vel per loempia gebruikt. Lekker hoor.

 • Lotte

  6 mei 2017 at 11:47 Beantwoorden

  Ik ben erg blij met dit recept, heb ze al meerdere keren gemaakt. Met loemia vellen uit de suoermarkt. Wissel ook van ingrediënten. Erg leuk en heerlijk recept. Zeker wel te vergelijken met “echte loempia’s”.

 • Tom Hardorff

  3 april 2017 at 16:47 Beantwoorden

  geachte Pauline

  voorgegaarde loempia vellen bestaan die, of hoe moet ik deze maken , het is voor een loempia te maken voor de oven. hoop dat je antwoord, mijn male is musheba@ziggo.nl

  • Annika

   4 april 2017 at 10:43 Beantwoorden

   Nee, je kunt wel echt loempiavellen kopen bij de toko. Deze zijn kant-en-klaar.

 • Kitty

  11 februari 2017 at 18:07 Beantwoorden

  Vanavond gegeten. Goed gelukt; wij vonden ze heerlijk.

 • Mary

  3 november 2016 at 07:49 Beantwoorden

  Ook lekker om te vullen met een restant nasi.

 • Ilse

  24 juli 2016 at 12:48 Beantwoorden

  De hoeveelheid olie die je gebruikt voor het plakken etc maakt het recept beduidend minder gezond. Is het niet zo dat je dit ook met ei of water kan? Lijken me gezondere opties!

 • Elize

  6 april 2016 at 14:55 Beantwoorden

  Voor mij is dit geen loempia, maar een gevuld filodeeg rol! Een loempia is heel iets anders en wordt gemaakt van loempia vellen, te koop bij een Indonesische of een Vietnamese toko, en wordt gebakken in olie.

 • Loes

  16 januari 2016 at 13:07 Beantwoorden

  Klein detail, ingrediënten geeft aan witte kool, bereiding geeft aan Chinese kool. Ga ze dit weekend maken.

 • Lucienne de Gier

  12 januari 2016 at 13:38 Beantwoorden

  Tegenstrijdig: Pauline:Ik denk het wel. Ik zou ze dan ongebakken invriezen en per stuk verpakken. Filodeeg kan wel snel uitdrogen, dus voor het bakken nog even bestrijken met wat olie\r\nNogmaals de vraag invriezen voor of na het bakken ?? Antwoord Pauline: Ik zou het na het bakken doen. Anders droogt het filodeeg uit!! \r\nBeste Pauline wat is het nou?? Voor of na het bakken invriezen?? Groet Lucienne

  • marcel knol

   18 juli 2017 at 19:15 Beantwoorden

   ik zou inderdaad loempiavellen nemen en dan even in de vriezer voor dat je ze gaat bakken kunnen ze een klein beetje opstijven en dan een beetje olie er over strijken voor dat je ze gaat bakken

 • Anneke

  16 maart 2015 at 05:34 Beantwoorden

  Hi Pauline, Woon in Australia en kwam you Loempia recept tegen, Had net een aantal in de freezer liggen, toen ik hier las dat je ze beter eerst kan bakken voordat je ze infriest. Dus alles er weer uit en ga ze zo ven bakken en dan als ze zijn afgeloelt gaan ze de friezer in. Als ik ze weer wil opbakken, hoelang en op wat voor temp. raad je mij aan?\r\n\r\nVriendelijke groeten, Anneke,

 • martha

  1 maart 2015 at 17:11 Beantwoorden

  Hebben jullie ook last van dat het filodeeg in 100 stukjes is? Dus dat ik het niet in kan rollen:(

  • Pauline

   2 maart 2015 at 11:34 Beantwoorden

   Vers filodeeg (dat koop je bij de Turk) werkt veel beter dan filodeeg uit de vriezer. Maar je kunt het ook gewoon aan elkaar plakken met wat olie.

 • judith

  10 februari 2015 at 21:13 Beantwoorden

  Hallo,\r\nIk zag je link op IG.\r\nZou je zo ook ik kunnen vriezen?\r\nVoor of na het afbakken?\r\nIk hoor het graag van je.\r\n\r\nGroetjes Judith

  • Pauline

   10 februari 2015 at 21:56 Beantwoorden

   Ik zou het na het bakken doen. Anders droogt het filodeeg uit

 • Eva

  4 januari 2015 at 21:37 Beantwoorden

  Ik had zo’n trek in loempia’s maar ik zag m’n goede voornemens al als sneeuw voor de zo’n verdwijnen.. Totdat ik je recept tegenkwam! Heerlijk! Bij mij werden de loempia’s echter bijna niet bruin, maar gelukkig wel knapperig! Heb jij enig idee hoe dat kan komen?

  • Pauline

   5 januari 2015 at 16:37 Beantwoorden

   Dan zou je de volgende keer de oven een tandje hoger moeten zetten.

 • Niels

  27 december 2014 at 18:44 Beantwoorden

  En dan nog maar eens een reactie van een man…. nee joh ik heb al een vriendin.\r\n\r\nDeze man heeft dit recept gebruikt voor zijn eigen creatie. Mijn mening: 1 deeg is meer dan zat. 2 wordt te melig. Voor de rest een prima recept

Plaats een reactie