Menu

Chocolade cheesecake met Salted Caramel

Oh boy, dit is echt de meest lekkere taart ooit. Salted Caramel is al goed maar in combinatie met chocolade cheesecake is het “even better”. Ik maakte deze cheesecake voor ons jaarlijkse kerstfeest met vrienden. Ieder jaar komen we met een groep bij elkaar en iedereen neemt wat mee. Ik had beloofd een toetje mee te nemen, dat werden er uiteraard 2, waar deze goddelijke cheesecake er één van was.

Achteraf gezien had ik de dulce de leche iets langer moeten koken. In het recept staat ook 4 uur, maar het was bedtijd en ik durfde de pan niet aan te laten staan. Dus deze heeft maximaal 2 uurtjes gekookt, waardoor hij nog wat vloeibaar was. Ach beter dan een karamel kitchen denk ik, want zo’n blikje gecondenseerde melk koken is niet zonder risico, als het water verdampt, kan het blikje ontploffen. En geloof mij, dat wil je niet.

Dit recept komt trouwens uit Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi, een boek waar ik al eerder een review over schreef. Echt een fantastisch boek, met geweldige recepten. Naast deze cheesecake maakte ik ook nog citroen tiramisu. Die verschijnt later.

chocolade cheesecake

Ingrediënten voor 10 – 12 personen
100 gr ongezouten roomboter
200 gr chocolate chip koekjes
275 gr pure chocolade
600 gr roomkaas
125 ml creme fraîche
200 gr suiker
4 eieren
1 blikje gecondenseerde melk
2 tl Fleur de Sel

Materialen
Springvorm 23 cm

Zo maak je het

dulce de leche Verwijder het etiketje van het blikje gecondenseerde melk. Leg het blikje in een pan en giet er water op. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 4 uur zachtjes koken.

Let er op dat het blikje continu onder water staat. Je kunt dit trouwens prima een dag of 2 van te voren maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de springvorm met bakpapier en vet deze in met een bakspray.

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine tot een fijne massa. Laat de boter smelten in een pannetje of de magnetron.

Meng de fijngemalen koekjes door de boter en schep het goed om. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Laat de bodem opstijven in de koelkast.

Smelt de chocolade au bain marie (in een kom op een pan heet water). Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade minimaal 5 minuten afkoelen.

Klop in een keukenmachine de roomkaas, de crème fraîche en de suiker romig.

Voeg één voor één de eieren toe en meng het tot een gladde massa.

Spatel de afgekoelde gesmolten chocola door het roomkaas mengsel.

Verdeel het mengsel over de bodem en zet de taart in de oven.

Bak de chocolade cheesecake in ongeveer 1 uur gaar. De taart is klaar als de bovenkant stevig aanvoelt, maar nog steeds een beetje wiebelig is.

chocolade cheesecake

Laat de taart afkoelen en zet hem in de koelkast.

Roer de dulce de leche los met een vork in een kommetje.

Verdeel het mengsel met een mes over de chocolade cheesecake.

Bestrooi de bovenkant met de Fleur de sel en snij de taart in punten.

Bewaar de taart in de koelkast. Je kunt hem maximaal 3 dagen bewaren, maar ik weet zeker dat hij dat niet haalt.

chocolade cheesecake

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

63 reacties

 • Pauline
  2 februari 2018 om 17:19

  Dat klinkt inderdaad heel mooi. Maar ik weet niet of het lukt. Ik ben bang dat de dulce de leche en de cheesecake vulling door elkaar heen gaan mengen. Misschien als je de dulce de leche heel dik maakt, dus extra lang kookt, dat het dan gaat lukken.

 • Liza
  1 februari 2018 om 13:47

  Hoi Pauline, Ik ben echt enorm fan van alle recepten die je post - jouw site is echt mijn go-to pagina als ik zin heb om lekker te koken, net als jouw feel good food boek! Ik heb een vraag over deze taart. Ik zou graag de dulce de leche meebakken met de taart, door eerst een laag van het roomkaasgedeelte in de bakvorm te storten, dan een laagje van de saus, en dan de rest van de roomkaas erop te storten, om dan vervolgens de rest van de dulce de leche te gebruiken voor een gemarmerd effect. Daarna moet de taart dus gebakken worden. Denk je dat dit mogelijk is? Of kan de saus er echt pas overheen als de taart reeds gebakken is? Ik hoor graag wat jij denkt! Groetjes, Liza

 • Annika
  21 april 2017 om 14:34

  Nee, ik bedoel echt crème fraiche.

 • Nele
  20 april 2017 om 10:57

  Hoi, met creme fraiche bedoel je gewone slagroom 40 % vet ?

 • Pauline
  30 november 2016 om 11:13

  Ik bewaar het altijd in de koelkast.

 • Amber
  28 november 2016 om 12:57

  Als je de dulce de leche een dag eerder maakt, waar bewaar je die dan? In de koelkast of gewoon op kamertemperatuur?

 • Annika
  1 november 2016 om 13:51

  Vast en zeker, dit valt bij iedereen in de smaak ;)

 • Simone
  28 oktober 2016 om 16:46

  Ook hier staat de taart in de oven, ik ben erg benieuwd. Morgen is het mijn bakbeurt, volgens mij gaat deze taart zeker in de smaak vallen bij mijn team!

 • Pauline
  5 september 2016 om 15:34

  Het kan allebei wel. De dulche de lege kan je zelfs wel een week van tevoren maken.

 • Rachel
  3 september 2016 om 16:54

  Hoi! Deze heerlijke taart staat op het programma om te maken voor een verjaardag aanstaand, bu schrijf je dat je het twee dagen van tevoren kan maken, bedoel je dan de dolche du leche of de hele taart al van te voren maken?

 • Pauline
  22 augustus 2016 om 15:45

  Wat leuk. Wel eerste even laten afkoelen in de koelkast. Dan is hij nog lekkerder.

 • Joep
  20 augustus 2016 om 23:03

  Hoi Pauline,

  Om als man zijnde toch ook maar ene poging te wagen..taart staat in de oven en de woonkamer ruikt inmiddels naar chocolade. Vraagje; laat je de taart eerst afkoelen in de koelkast en dan de caramel erover of doe je dit als de taart uit de oven komt.

 • [email protected]
  14 augustus 2016 om 15:22

  Heerlijk recept <3

 • Pauline
  29 september 2015 om 19:36

  Ohhh die mannen ook! Ik denk dat het niet zo lekker is. Maar als je zoekt op hüttenkäse op mijn blog vind je een aantal lekkere receptjes die je kunt maken.

 • Hiske
  28 september 2015 om 19:17

  Hoi Pauline,
  Begin al te watertanden als ik het recept lees, ziet er jummie uit! Mijn vriend heeft echter de boodschappen gedaan en kwam thuis met 600 gram cottage cheese.... Gaat dat geheid mislukken of kan het wel? Zo niet, nog een leuk recept met cottage cheese? ;)

 • Margaritha
  23 september 2015 om 13:41

  Hi Pauline, ik heb de taart nu in de oven staan en hij rijst nu zeker een cm of vier boven de vorm uit (standaard bakvorm). Alle hoeveelheden heb ik juist afgemeten. Ik heb de wel de handmixer gebruikt, kan het zijn dat ik te lang heb geklopt?

 • Pauline
  20 september 2015 om 20:00

  Je kunt eigenlijk ieder koekje gebruiken dat je lekker vindt. Maar ik bedoel vanillekoekjes met stukjes chocolade erin.

 • Liek
  20 september 2015 om 16:04

  Sorry, heb geen idee wat voor soort koekje je bedoelt? Heb je een tip?

 • massie
  3 september 2014 om 18:28

  Bij mij droop het vet ook uit het bakblik. Vond 100 gr boter ook best veel. Zag het al toen ik het koekkruim erbij deed. Het bleef erg slap. Volgende keer minder boter of extra koekjes..Misschien als hij goed is afgekoeld..

 • massie
  3 september 2014 om 18:24

  Bij mij was de bodem idd ook erg vet. Het droop eruit. Misschien als hij goed is afgekoeld. Vond de 100 gram boter ook best veel. Zag het al toen ik het koekkruim erbij deed. Was erg slap.. volgende keer minder boter of extra koekjes erbij...

 • Pauline
  22 mei 2014 om 16:13

  Philadelphia en dan gebruik ik altijd de AH eigen merk variant

 • Sabrina
  21 mei 2014 om 22:47

  Met roomkaas bedoel je eerder mascarpone of Philadelphia kaas? Alvast bedankt voor uw antwoord.

 • René
  4 april 2014 om 12:01

  Ik vond hem vooral erg massief. Nu heb ik Monchou gebruikt in plaats van de Naturel roomkaas die jij gebruikte. Zou daar veel verschil in zitten?

 • Pauline
  3 april 2014 om 12:08

  Ja het is behoorlijk heavy..

 • René
  2 april 2014 om 18:21

  Ik heb deze taart gemaakt en het recept tot op de letter gevolgd. Helemaal gelukt, en qua smaak is hij fantastisch. Ik vind hem alleen wel erg machtig, dus ik denk dat ik een aantal zaken uit dit recept ga toepassen op mijn special brownies.

 • Pauline
  26 februari 2014 om 13:04

  4 uur is voor dit recept het beste omdat het dan extra stevig wordt.

 • Maaike
  25 februari 2014 om 12:25

  Pauline, je schrijft elders op de site dat de gecondenseerde melk 2.5 uur moet koken om dulce de leche te maken en in dit recept staat 4 uur. Wat is het beste?

 • Pauline
  16 februari 2014 om 17:11

  180 graden

 • Nikolina
  16 februari 2014 om 09:28

  Op hoeveel graden moet de heteluchtoven?

 • Pauline
  14 februari 2014 om 11:36

  Hij hoort een klein beetje in te zakken, althans in het midden krimpt hij wat. Maar als hij in zijn geheel inzakt was hij waarschijnlijk nog niet gaar genoeg.

 • Fieke
  13 februari 2014 om 22:55

  Ik heb de taart gemaakt, maar toen ik de springvorm los maakte zakte de taart een beetje in elkaar. Ik heb hem nog maar even in de oven gezet want op de plaatjes hierboven ziet ie er steviger uit. Kan dat kloppen? Groetjes Fieke

 • Pauline
  7 februari 2014 om 19:19

  Dat klopt inderdaad.

 • Pauline
  7 februari 2014 om 19:16

  Oh wat zonde, heb je teveel boter voor de bodem gebruikt?

 • Bertine
  7 februari 2014 om 17:41

  Nou het is grote flop geworden weet niet wat ik verkeerd heb gedaan erg vet het droop eruit....
  Jammer hoor

 • Bertine
  7 februari 2014 om 14:41

  Hoi

  Ja had heb opgezocht op internet...
  Hij staat nu in de oven ben benieuwd...
  Als ik het blikje 4 min heb laten koken dan kan het toch van het vuur en later over de taart?

 • Pauline
  4 februari 2014 om 16:43

  Bij delicatessen winkels. Een snufje zeezout kan ook.

 • Bertine Haak
  4 februari 2014 om 11:25

  Hoi

  Misschien een stomme vraag waar koop ik Fleur de sell?

 • Monique
  31 januari 2014 om 14:46

  Nadat ik voor dit hemelse gerecht net de koekjes heb staan crushen met een hamer weet ik het zeker: Help ik heb echt een keukenmachine nodig!!! MAAR WELKE????????

 • Syt
  26 januari 2014 om 15:21

  Ik heb de taart gemaakt! Het is echt heel bijzonder!! Hartelijk dank dat je dit met ons hebt gedeeld!

 • Syt
  26 januari 2014 om 15:20

  Ik heb de taart gemaakt! Het is echt heel bijzonder!! Hartelijk dank dat je dit met ons hebt gedeeld!

 • Pauline
  24 januari 2014 om 18:27

  Ja inderdaad de hetelucht stand.

 • Syt
  24 januari 2014 om 10:45

  Jeetje, deze ga ik dit weekend maar eens proberen! Ziet er fantastisch uit. Gebruik je hier de heteluchtovenstand?

 • Pauline
  21 januari 2014 om 12:20

  Ja helemaal, dan kan er niks gebeuren.

 • Karolien
  21 januari 2014 om 09:26

  Hmmmmmm, dit is de eerstvolgende taart die ik maak!

 • Ess
  20 januari 2014 om 19:36

  Hmm ziet er heel goed uit! Wel heb ik een vraag, moet het hele blikje onder water staan? Of de helft? Klinkt namelijk heel eng, zo'n blikje dat op ontploffen staat ;)

 • Rebecca
  19 januari 2014 om 22:01

  Wat een super tof idee om op die manier dulche de leche te maken :o ik heb laatst ook ermee gebakken, maar moet toegeven dat ik hem kant en klaar gekocht had...\nvolgende keer weet ik het beter ;) \ndankje en groetjes\nrebecca

 • Elvera
  19 januari 2014 om 14:23

  thanks!!

 • Pauline
  19 januari 2014 om 12:19

  Oh goed idee om hem in het water te laten afkoelen.

 • Pauline
  19 januari 2014 om 12:18

  Als je een duidelijke link naar het boek\nplaatst is dat meestal geen probleem. Het is natuurlijk ook een goede promo voor het boek ;)

 • Elvera
  19 januari 2014 om 07:04

  Hoi Pauline,
  Erg lekkere taart, zeker ga ik deze proberen. Carmel en chocolade is echt een smakelijke hoofdzondeJammy!!
  Mijn vraag heeft te maken met het recept je verwijst naar een kookboek, en je beschrijft het recept...mag je dat bloggen. Jij als ervaren expert weet dit vast wel hoe dit zit. Kom verschillende antwoorden tegen en zie door de bomen het bos niet meer.

  Alvast superbedankt!

 • Rebecca
  18 januari 2014 om 22:46

  Als ik dulche de leche maak kook ik ze een uurtje of 2,3 en laat ze dan in het water afkoelen. Dan is hij lekker dik! Ga dit recept zeker een keer proberen. Combinatie chocolade en caramel is altijd goed :)

 • Els
  18 januari 2014 om 20:59

  Woah, lekkerrrrrrrr!!

 • Simone
  18 januari 2014 om 20:44

  Uhm, ik denk dat ik mezelf nu verplicht ben deze volgend weekend te maken. Lijkt me een geweldige taart!

 • Andrea Janssen
  18 januari 2014 om 15:50

  Deze heb ik ook al een tijdje op mijn verlanglijstje staan, maar nog niet het moment gevonden om het excuus te vinden om hem te maken. Misschien moet ik hem maar gewoon gaan inplannen :-)

 • OURTASTE.NL, Carlijn
  18 januari 2014 om 15:40

  Dit is MAGIC!

 • Michelle
  18 januari 2014 om 12:29

  Dat ziet er echt heerlijk uit! Xx

 • Pauline
  18 januari 2014 om 12:08

  Gewoon AH basic ;) Naturel roomkaas.

 • Pauline
  18 januari 2014 om 12:08

  Jaaa doen!

 • Marieke
  18 januari 2014 om 11:13

  OMG! Ik wil dit maken!

 • Manon
  18 januari 2014 om 11:04

  Oh goede combi! Lijkt me heel erg lekker dit.

 • Ilse
  18 januari 2014 om 10:30

  Welke roomkaas heb je voor dit recept gebruikt?

 • Susanne
  18 januari 2014 om 09:17

  Wauw dat ziet er yummie uit! Lijkt me wel machtig maar die taarten zijn vaak het lekkerst ;). Ik heb zelf nog nooit dulce de leche gemaakt. Geen geduld en bang dat het blikje ontploft haha

 • MySimplySpecial
  18 januari 2014 om 08:33

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik heb met kerst ook dulce de leche gemaakt. Lekker!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.