fbpx
Menu

Chocolade cheesecake met Salted Caramel

Oh boy, dit is echt de meest lekkere taart ooit. Salted Caramel is al goed maar in combinatie met chocolade cheesecake is het “even better”. Ik maakte deze cheesecake voor ons jaarlijkse kerstfeest met vrienden. Ieder jaar komen we met een groep bij elkaar en iedereen neemt wat mee. Ik had beloofd een toetje mee te nemen, dat werden er uiteraard 2, waar deze goddelijke cheesecake er één van was.

Achteraf gezien had ik de dulce de leche iets langer moeten koken. In het recept staat ook 4 uur, maar het was bedtijd en ik durfde de pan niet aan te laten staan. Dus deze heeft maximaal 2 uurtjes gekookt, waardoor hij nog wat vloeibaar was. Ach beter dan een karamel kitchen denk ik, want zo’n blikje gecondenseerde melk koken is niet zonder risico, als het water verdampt, kan het blikje ontploffen. En geloof mij, dat wil je niet.

Dit recept komt trouwens uit Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi, een boek waar ik al eerder een review over schreef. Echt een fantastisch boek, met geweldige recepten. Naast deze cheesecake maakte ik ook nog citroen tiramisu. Die verschijnt later.

chocolade cheesecake

Ingrediënten voor 10 – 12 personen
100 gr ongezouten roomboter
200 gr chocolate chip koekjes
275 gr pure chocolade
600 gr roomkaas
125 ml creme fraîche
200 gr suiker
4 eieren
1 blikje gecondenseerde melk
2 tl Fleur de Sel

Materialen
Springvorm 23 cm

Zo maak je het

dulce de leche Verwijder het etiketje van het blikje gecondenseerde melk. Leg het blikje in een pan en giet er water op. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 4 uur zachtjes koken.

Let er op dat het blikje continu onder water staat. Je kunt dit trouwens prima een dag of 2 van te voren maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de springvorm met bakpapier en vet deze in met een bakspray.

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine tot een fijne massa. Laat de boter smelten in een pannetje of de magnetron.

Meng de fijngemalen koekjes door de boter en schep het goed om. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Laat de bodem opstijven in de koelkast.

Smelt de chocolade au bain marie (in een kom op een pan heet water). Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade minimaal 5 minuten afkoelen.

Klop in een keukenmachine de roomkaas, de crème fraîche en de suiker romig.

Voeg één voor één de eieren toe en meng het tot een gladde massa.

Spatel de afgekoelde gesmolten chocola door het roomkaas mengsel.

Verdeel het mengsel over de bodem en zet de taart in de oven.

Bak de chocolade cheesecake in ongeveer 1 uur gaar. De taart is klaar als de bovenkant stevig aanvoelt, maar nog steeds een beetje wiebelig is.

chocolade cheesecake

Laat de taart afkoelen en zet hem in de koelkast.

Roer de dulce de leche los met een vork in een kommetje.

Verdeel het mengsel met een mes over de chocolade cheesecake.

Bestrooi de bovenkant met de Fleur de sel en snij de taart in punten.

Bewaar de taart in de koelkast. Je kunt hem maximaal 3 dagen bewaren, maar ik weet zeker dat hij dat niet haalt.

chocolade cheesecake

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

63 reacties

  • Liza
    1 februari 2018 om 13:47

    Hoi Pauline, Ik ben echt enorm fan van alle recepten die je post - jouw site is echt mijn go-to pagina als ik zin heb om lekker te koken, net als jouw feel good food boek! Ik heb een vraag over deze taart. Ik zou graag de dulce de leche meebakken met de taart, door eerst een laag van het roomkaasgedeelte in de bakvorm te storten, dan een laagje van de saus, en dan de rest van de roomkaas erop te storten, om dan vervolgens de rest van de dulce de leche te gebruiken voor een gemarmerd effect. Daarna moet de taart dus gebakken worden. Denk je dat dit mogelijk is? Of kan de saus er echt pas overheen als de taart reeds gebakken is? Ik hoor graag wat jij denkt! Groetjes, Liza

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 februari 2018 om 17:19

    Dat klinkt inderdaad heel mooi. Maar ik weet niet of het lukt. Ik ben bang dat de dulce de leche en de cheesecake vulling door elkaar heen gaan mengen. Misschien als je de dulce de leche heel dik maakt, dus extra lang kookt, dat het dan gaat lukken.

    Beantwoorden
  • Nele
    20 april 2017 om 10:57

    Hoi, met creme fraiche bedoel je gewone slagroom 40 % vet ?

    Beantwoorden
  • Annika
    21 april 2017 om 14:34

    Nee, ik bedoel echt crème fraiche.

    Beantwoorden
  • Amber
    28 november 2016 om 12:57

    Als je de dulce de leche een dag eerder maakt, waar bewaar je die dan? In de koelkast of gewoon op kamertemperatuur?

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 november 2016 om 11:13

    Ik bewaar het altijd in de koelkast.

    Beantwoorden
  • Simone
    28 oktober 2016 om 16:46

    Ook hier staat de taart in de oven, ik ben erg benieuwd. Morgen is het mijn bakbeurt, volgens mij gaat deze taart zeker in de smaak vallen bij mijn team!

    Beantwoorden
  • Annika
    1 november 2016 om 13:51

    Vast en zeker, dit valt bij iedereen in de smaak ;)

    Beantwoorden
  • Rachel
    3 september 2016 om 16:54

    Hoi! Deze heerlijke taart staat op het programma om te maken voor een verjaardag aanstaand, bu schrijf je dat je het twee dagen van tevoren kan maken, bedoel je dan de dolche du leche of de hele taart al van te voren maken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 september 2016 om 15:34

    Het kan allebei wel. De dulche de lege kan je zelfs wel een week van tevoren maken.

    Beantwoorden
  • Joep
    20 augustus 2016 om 23:03

    Hoi Pauline,

    Om als man zijnde toch ook maar ene poging te wagen..taart staat in de oven en de woonkamer ruikt inmiddels naar chocolade. Vraagje; laat je de taart eerst afkoelen in de koelkast en dan de caramel erover of doe je dit als de taart uit de oven komt.

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 augustus 2016 om 15:45

    Wat leuk. Wel eerste even laten afkoelen in de koelkast. Dan is hij nog lekkerder.

    Beantwoorden
  • [email protected]
    14 augustus 2016 om 15:22

    Heerlijk recept <3

    Beantwoorden
  • Hiske
    28 september 2015 om 19:17

    Hoi Pauline,
    Begin al te watertanden als ik het recept lees, ziet er jummie uit! Mijn vriend heeft echter de boodschappen gedaan en kwam thuis met 600 gram cottage cheese.... Gaat dat geheid mislukken of kan het wel? Zo niet, nog een leuk recept met cottage cheese? ;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 september 2015 om 19:36

    Ohhh die mannen ook! Ik denk dat het niet zo lekker is. Maar als je zoekt op hüttenkäse op mijn blog vind je een aantal lekkere receptjes die je kunt maken.

    Beantwoorden
  • Margaritha
    23 september 2015 om 13:41

    Hi Pauline, ik heb de taart nu in de oven staan en hij rijst nu zeker een cm of vier boven de vorm uit (standaard bakvorm). Alle hoeveelheden heb ik juist afgemeten. Ik heb de wel de handmixer gebruikt, kan het zijn dat ik te lang heb geklopt?

    Beantwoorden

Reactie plaatsen