Menu

The Basics #1 Basisvoorraad

Tijdens mijn jaarafsluiting zei ik al dat ik een aantal nieuwe thema’s bedacht heb voor mijn blog. The Basics is er één van. Ik probeer mijn recepten zo toegankelijk mogelijk te maken, dus niet te moeilijk, geen ingewikkelde ingrediënten en niet te lang. Toch krijg ik regelmatig vragen, die voor mij vanzelfsprekend zijn, maar voor een beginneling in de keuken misschien niet.

The Basics
In The Basics, leer ik je in 10 stappen de sterren van de hemel koken. Het is een online kookcursus en het is nog gratis ook, waar vind je dat nog? Na deze 10 basis lessen, weet je hoe je soepen moet maken, aardappelen kunt bereiden, vis moet bakken en kan je volop experimenteren met alle 500 recepten die op mijn blog staan.

Basisvoorraad
In les 1 vertel ik wat je in huis moet hebben! Bij mij zal je nooit lege keukenkastjes aantreffen! Dit geldt ook voor mijn koelkast en vriezer trouwens, er zit altijd iets eetbaars in. Ik word er zelfs een beetje onrustig van als ik niets in huis heb. Stel dat ik nu ineens appeltaart wil bakken, dan moet ik op zijn minst bloem, roomboter en appels in huis hebben.

Dit geldt ook voor kruiden en specerijen, ik heb bijna alles, voor het geval dat. En als je veel kookt is dat reuze handig want zo grijp je nooit mis en heb je binnen een draai aan de kruidenmolen toch iets heel lekkers op tafel. Ook pasta, rijst en granen heb ik altijd voldoende op voorraad, misschien iets te veel van het goede zelfs.

Ik doe zelf 1 keer per 2 weken veel boodschappen en verse dingen haal ik tussendoor. Bij groente let ik er altijd op dat ik hele verse groente heb, zoals sla dat snel vergaat, maar daarnaast ook groentes die lang goed blijven zoals pompoen, wortelen en bieten. Zo heb je altijd iets in de koelkast liggen. Dit geldt ook voor mijn vriezer, ik heb altijd iets van groente in de vriezer, vaak zijn het erwten of spinazie.

Ik heb een verdeling gemaakt van de musthaves die niet mogen ontbreken in jouw voorraadkast.

basisvoorraad

Kruiden
Zwarte Peper – Zeezout – Chilipeper – Komijn – Paprikapoeder – Kerrie – Oregano – Tijm – Kaneel – Nootmuskaat – Kruidnagelen – Laurier – Kardemom – Gember

basisvoorraad

Voorraadkast
Pasta – Rijst – Noodles – Quinoa – Couscous –  Tortilla’s  – Bloem – Bakpoeder – Maïzena – Paneermeel – Chocola – Cacao – Honing – Gelatine – Gist – Suiker – Basterdsuiker – Bouillon blokjes – Passata – Tomatenpuree  – Kappertjes – Zongedroogde tomaten – Kikkererwten & Bonen – Noten – Balsamico azijn – Olijfolie – Zonnebloemolie – Sojasaus – Vissaus – Kokosmelk – Mosterd

basisvoorraad

Koelkast & vers
Yoghurt – Melk – (Slag)room – Diverse soorten Kaas – Roomboter – Eieren – Parmezaan – Tomaten – Paprika’s – Uien – Knoflook – Seizoensgroente – Rode peper – Sla – Citroenen – Appels – Seizoensfruit – Confituur

Vriezer
Kip – Rundvlees – Witvis – Garnalen – Bladerdeeg/Filodeeg – Groente bijv. spinazie en erwten – Diepvriesfruit

Met deze basisvoorraad heb jij altijd voldoende in huis om een lekkere maaltijd te koken, een toetje te maken of een lekkere taart te bakken. Een hele geruststelling toch?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

40 reacties

 • Claudia de mooij
  24 december 2018 om 16:31

  Heel handig

 • Eveline
  26 januari 2018 om 12:15

  Oops niet helemaal goed gelezen .

 • Eveline
  26 januari 2018 om 11:58

  Handig zo'n lijstje. Wil binnenkort mijn voorraadkast ordenen. Mag ik vragen of jij ook zo'n lijstje hebt met wat je in de diepvries allemaal hebt en wat voor fruit/groente je wel standaard in huis hebt (misschien wel ingevroren?) Je kan natuurlijk een groente ook blanceren en invriezen als het in de aanbieding is.

 • Julie de Ronde
  30 juni 2017 om 14:56

  Super handig dit! Misschien een goeie tip om zonder teveel gedoe aan deze voorraad te komen; ik gebruik sinds kort Stockit. Een dienst die ervoor zorgt dat je al je basics altijd in huis hebt (dus ook je wc papier, de spa rood, afwasmiddel, noem maar op). Ik ga alleen nog voor de verse boodschappen de deur uit. Echt een aanrader!

 • thijmen
  2 mei 2016 om 23:28

  ik mis nog een categorie: vensterbank voorraad, potten met levende kruiden zodat je het hele jaar door verse kruiden hebt

 • Janice
  21 januari 2015 om 08:07

  Ik mis aardappelen...mijn voorraad komt aardig overeen. Heb ook altijd custard en bruine suiker in huis en oploskoffie. ( om mee te bakken of een toetje van te maken) en guinnes voor bv stoofpotje.

 • ilse
  13 oktober 2014 om 19:54

  Wat een leuke serie! Mijn voorraad komt aardig overeen denk ik.. naast noten heb ik eigenlijk ook altijd iets van zaden en pitten in huis.. en droge worst..

 • Miranda
  13 oktober 2014 om 18:09

  Ik zag laatst bij een programma van Jamie Oliver rode peper in diepvries, deze kun je heel makkelijk raspen. Je kunt ze ook te drogen hangen in de keuken. Of als je stukje verse peper overhoudt, het uiteinde in grof zou dopen. Dan kun je t nog heel lang bewaren.

 • Pauline
  15 januari 2014 om 18:07

  Wat een toptip! Ga ik onthouden :)

 • Leontine
  15 januari 2014 om 16:07

  Heb altijd (verse)gember in de vriezer even langs de rasp en hup weer terug de vriezer in je hoeft het zelfs niet te schillen.
  Wat ik ook graag op voorraad heb is walnoten en pijnboompitten.

 • Pauline
  15 januari 2014 om 13:52

  Oh dat is handig voor in de winter, ga ik eens opzoeken. En inderdaad vanille stokjes zijn ook heel fijn om te hebben.

 • Sandra
  14 januari 2014 om 18:18

  Goede tips! Ben ook een echte voorraadkok :-) Wat ik zelf standaard in de diepvries heb zijn kruiden zoals peterselie en dille. Mn supermarkt verkoopt dit op de diepvriesafdeling, heel handig en net wat lekkerder dan de gedroogde versie. Rode wijn zag ik zo ook niet staan, heb altijd een klein flesje op voorraad voor pastasauzen etc! En voor bakliefhebbers is het fijn vanillestokjes op voorraad te hebben.

 • Pauline
  14 januari 2014 om 10:50

  Ja die heb ik zelf ook allebei in mijn rekje staan.

 • Koen
  13 januari 2014 om 23:01

  Dit is een hele handige lijst! Bij de kruiden zou ik alleen nog mosterdzaad (zwart of bruin) en korianderzaad toevoegen want die kom je veel tegen in gerechten uit het Midden-Oosten, Afrika en India. Mosterd is ook lekker in een dressing of in zelfgemaakte graanmosterd.

 • Kirsten
  13 januari 2014 om 21:18

  Wat een ontzettend leuk thema! Ik ga hier absoluut gebruik van maken. Zodra mijn stage weer voorbij is en ik weer in mijn studentenhuis ben, ga ik je lijstje nog eens nalopen en de voorraden weer aanvullen! Nu al zin in! Liefs, Kirsten

 • Tiff - The CineFiles
  13 januari 2014 om 20:35

  wat een super handige post! Als kook-noob kan ik die goed gebruiken haha

 • Pauline
  11 januari 2014 om 11:23

  Wat leuk Pien, dank je wel.

 • Pauline
  11 januari 2014 om 11:23

  Oh dat is een goede tip Linda. Thanks.

 • Pauline
  11 januari 2014 om 11:22

  Dank je wel, vrijdag komt deel 2

 • Kimberley
  11 januari 2014 om 08:35

  Wat leuk om te zie dat ik alle basics al standaard in huis heb, behalve nootmuskaat en garnalen, maar dat is omdat ik daar allergisch voor ben.

  Ik vind net als jij dat het een zekere rust geeft; lekker aan de slag kunnen gaan en niet halverwege denken "Shit, dat heb ik niet bij de hand!

  Ik kijk uit naar de volgende lessen, echt een superleuk idee! :D

 • Linda Peek
  10 januari 2014 om 21:36

  Wat een onwijs leuk initiatief. Ik denk dat je hier veel mensen mee helpt. Vooralsnog ben ik op goed geslaagd voor les 1, zie ik. Wat ik ook wel handig vind is om de rode peper in de vriezer te bewaren zodat ik altijd een verse variant heb.

 • Pien
  10 januari 2014 om 21:19

  Wat leuk Pauline! Ik ga je tippen bij collega's/ vrienden/ kennissen die niet (zo goed) kunnen koken!

 • Rebecca
  10 januari 2014 om 21:17

  Haha, ik word ook wel onrustig als ik niets in huis heb ;) ik denk wel dat ik bij bijna iedere boodschappen even weer meel, boter en suiker mee neem :P want ik ben ook nog van het spontaan bakken haha! ook pasta en rijst kopen we regelamatig een paar kilos van en bewaren die dan in de kelder, samen met lagen van tomaat ;)
  Groetjes! :)

 • Pauline
  10 januari 2014 om 20:12

  Dank je, ik heb het aangepast ;)

 • Mariska
  10 januari 2014 om 19:54

  Leuk om te lezen! Veel dingen komen wel overeen met wat ik altijd in huis heb.

 • Marije
  10 januari 2014 om 18:55

  Dit is een fijne lijst die ik binnenkort erbij ga pakken als ik mijn kasten eens door ga spitten. Handig!

 • Mandy
  10 januari 2014 om 17:34

  Volgens mij heb ik bijna al je bovenstaande producten in huis, altijd handig. Je hebt Komijn twee keer vermeld in het kruidenlijstje.

 • Pauline
  10 januari 2014 om 11:18

  Ik bewaar ze eigenlijk wel in de koelkast. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Net als tomaten, avocado, mango etc kun je allemaal op een fruitschaal bewaren.

 • Pauline
  10 januari 2014 om 11:17

  Staan er allebei tussen ;)

 • Pauline
  10 januari 2014 om 11:16

  Dank jullie wel allemaal. Volgende week vrijdag deel 2

 • Pauline
  10 januari 2014 om 11:15

  Tnx Betty ;)

 • Petra
  10 januari 2014 om 11:12

  Echt heel leuk om te lezen....

 • Betina Oostveen
  10 januari 2014 om 09:37

  Super leuk idee, de basics serie! Een goede basis in de koelkast en voorraadkast is nooit weg, en je heb altijd wat in huis om wat lekkers van te maken! Ben heel benieuwd naar de rest van de serie :-)

  groetjes,
  Betty

 • Manon
  10 januari 2014 om 09:20

  Wat een fijne en handige lijst! Ik ben heel benieuwd naar het vervolg van The Basics :)

 • Susanne
  10 januari 2014 om 09:18

  Leuk dit nieuwe thema! Ik kan op zich wel goed koken maar van kruiden weet ik bijna niets af. Ik ben benieuwd! Een aantal dingen heb ik trouwens nooit in dit lijstje omdat we het niet lekker vinden!

 • Brenda
  10 januari 2014 om 09:07

  Leuke serie Paul!

 • Diane
  10 januari 2014 om 09:02

  Ik heb zelfs nog meer. Eieren mis ik hier en dat is toch ook onmisbaar. En dan mis ik verse kruiden (plant of vrieskist) Bouillon blokjes zijn ook handig.

 • Mirjam
  10 januari 2014 om 08:51

  Heel erg handig! Ben hier erg blij mee! Veel heb ik wel maar (nog) niet alles (en dat zal ook niet gebeuren met bv garnalen ;) ).
  Wat ik me wel afvraag: Bewaar jij je citroenen in de koelkast? Ik dacht dat je dat beter niet kon doen.
  Zelf bewaar ik ze gewoon op de fruitschaal en als ik ze te lang heb laten liggen pers ik ze uit en vries ik het sap in een ijsblokjes bak in.

 • MySimplySpecial
  10 januari 2014 om 08:50

  Wat een leuke nieuwe serie en een fijne lijst! Ik zorg ook altijd dat ik een aantal basis dingen in huis heb.

 • Paula
  10 januari 2014 om 08:26

  Wat een leuk idee om dit thema te kiezen! Leuk om te vergelijken ook met wat ik zelf standaard en huis heb :-)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST