Menu

Rode uienchutney

Ik ben echt dol op uien en het liefst rode uien. Een tijdje geleden maakte ik al een lekkere hartige uientaart en de basis daarvoor was een rode uienchutney. Toen ik een tijdje geleden voor een klant een receptje mocht bedenken met geitenkaas kroketten, wist ik het meteen.

Het was best een uitdagende opdracht, ik moest 5 Vlaamse recepten bedenken met totaal niet Vlaamse producten. Zo moest ik iets maken met Turkse worst, met salami en met cheesecake, probeer daar maar iets Vlaams van te maken. Maar ook met geitenkaas kroketten en dat was niet zo moeilijk.

Rode uienchutney is heerlijk bij kaas en dan vooral bij geitenkaas. Maar deze chutney doet het ook goed bij vlees en hij is zowel koud als warm lekker. Lekker om bij een groot gebraad te serveren tijdens het kerstdiner. Je kunt de chutney wel een week bewaren in de koelkast, mits je een schone pot gebruikt natuurlijk.

rode uienchutney

Ingrediënten voor 1 pot
400 g rode uien
50 ml water
100 ml rode wijn
30 g bruine suiker
30 ml rode wijnazijn
Scheutje olijfolie

Zo maak je het
rode uienchutney
Pel de uien en snij ze in halve ringen.

Doe de uien met de suiker, een scheutje olijfolie, de azijn, de rode wijn en het water in een pannetje en breng het aan de kook.

rode uienchutney

Laat het mengsel onder af en toe roeren, gedurende 45 minuten zachtjes pruttelen. Roer het tussentijds door om aanbranden te voorkomen.

De uien zijn klaar als ze boterzacht zijn en al het vocht opgenomen is.

Giet de chutney in een schone pot en laat het afkoelen.

Lekker met geitenkaas kroketjes of op een stukje vlees.

rode uienchutney

fijnefeestdagen

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

11 reacties

 • Lieke verschueren
  19 augustus 2019 om 19:10

  Bruschetta met uienchutney, appel en gerookte eendenborst. Heerlijk!

 • Naära
  9 mei 2018 om 17:11

  Dank je wel Annika!

 • Annika
  3 mei 2018 om 09:20

  De wijn proef je niet echt terug in het eindresultaat, dus je kan het gewoon toevoegen :)

 • Naära
  2 mei 2018 om 14:22

  Kan je de rode wijn ergens door vervangen? Ik lust geen wijn...

 • ferry
  2 augustus 2016 om 16:04

  Als ik exact qua ml gebruikt zie ik niet zoveel vocht als het pannetje hierboven wordt vertoond.

 • Rianne
  31 oktober 2014 om 13:37

  Lijkt me lekker, ga ik dit weekend proberen! Hoe lang zou je dit kunnen bewaren?

 • Pauline
  21 april 2014 om 17:51

  Ja dat kan, ik zou het een beetje op gevoel doen, 2 el is denk ik wel voldoende.

 • Melissa sloot
  21 april 2014 om 10:46

  Ik vroeg me af of ik de suiker misschien zou kunnen vervangen door bijvoorbeeld agavesiroop of kokosbloemsuiker??? En zo ja welke hoeveelheden hou je dan aan?

 • Suzanne
  22 januari 2014 om 09:48

  Ik heb dit gister gemaakt voor bij zelfgemaakte lamsburgers met yoghurt-komkommersaus en het was heerlijk! Duidelijk en makkelijk recept!

 • Joyce
  28 december 2013 om 10:48

  Ik ben dol op uien! Dit moet ik dus zeker eens proberen

 • MySimplySpecial
  28 december 2013 om 10:21

  Wat een leuke opdracht, ziet er goed uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.