fbpx
Menu

Oosterse wortelsoep met kokosroom

Een wortel cappuccino als voorgerecht, klinkt feestelijk he? Eigenlijk was dit recept voor Oosterse wortelsoep helemaal niet bedoeld voor kerst. Maar gezien de reacties op Instagram en het feestelijke karakter van dit soepje, deel ik hem toch alvast met jullie.

Als ik groentes over heb, maak ik er bijna altijd soep van. Zo had ik nu  bospeen in de koelkast liggen, wat eigenlijk snel op moest. Ik wilde er een Ooosters tintje aan geven en met een kruiden stash van hier tot Thailand, is dat bij mij zo gefixed. Kokosmelk heb ik altijd in mijn voorraadkast en binnen no time had ik een super lekker en feestelijk soepje gemaakt. Door de laag kokosschuim er op lijkt het net een cappuccino vandaar de naam wortel cappuccino.

kokos crème

En per toeval ontdekte ik nog een handige tip. Kokosmelk kan soms wat vloeibaar zijn. Nou zat er een klein deukje in mijn blikje dus draaide ik het blikje om en draaide de onderkant open. Ik zag dat het kokoswater gescheiden was van de kokos crème. Het water goot ik voorzichtig af en wat over bleef was een super dikke en romige kokoscrème. Perfect voor mijn wortel cappuccino.

oosterse wortelsoep

Ingrediënten voor 4 personen
400 gr bospeen
1 ltr kippenbouillon
1 stengel Sereh
1 stukje verse gember (2 cm)
1 ui
1 teen knoflook
0,5 chilipeper
1 limoen
1 blikje kokosmelk (400 gr)
1 tl kerriepoeder
0,5 tl kurkuma
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook in stukken. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijsten, schil de gember. Hak de peper en de verse gember in stukjes en voeg dit bij de uien.

Voeg de kerrie en de kurkuma bij de uien en bak dit kort mee.

Was de wortelen en schraap de buitenste laag er af met een mesje. Snij ze in stukken en stop ze in de pan.

Kneus de stengel sereh en stop dit in de pan.

Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook.

Laat de soep ongeveer 15 minuten koken.

Verwijder het citroengras en voeg nu het sap van de limoen toe.

Pureer de soep glad met een staafixer.

Voeg een paar el van de kokosmelk toe (zie beschrijvende tekst) en breng de soep verder op smaak met peper en zout.

oosterse wortelsoep

Klop de resterende kokos creme op met een garde.

Serveer de oosterse wortelsoep in leuke jampotjes of glaasjes en voeg op het laatst een flinke lepel van de kokos crème toe.

oosterse wortelsoep

Tips voor het kerstdiner

  • Je kunt de soep prima een dag van te voren maken
  • Meng een deel van de kokosmelk door de soep, de rest bewaar je in de koelkast.
  • Warm de soep op en voeg op het laatst het kokos schuim toe.

fijnefeestdagen

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

10 reacties

  • Nathalie
    14 april 2017 om 12:51

    Kan je deze soep invriezen? Het is voor vier dagen achter elkaar.

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 april 2017 om 11:52

    Yes dat kan. De kokosroom zou ik dan wel op het laatst toevoegen.

    Beantwoorden
  • Nathalie
    10 december 2014 om 21:16

    Heb je misschien een idee voor een soep zonder bouillon? Ik mag geen gist en zetmeel en dat maakt het eetpatroon al zeer beperkt. Ik zou alleen zooo graag eens een lekker soepje eten. Verder zou ik het fijn vinden als je misschien nog meer leuke recepten hebt zonder gist, zetmeel en suiker (in verband met candida)

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 december 2014 om 15:28

    Dan is de rubriek Voedselzandloper wat voor jou. En je bouillon kun je ook zelf maken van water met ui, wortel en kruiden.

    Beantwoorden
  • Inge
    25 oktober 2017 om 18:57

    Er zijn ook bouillonblokjes/poeder zonder gistextract in de natuurvoedingswinkel en die zijn prima te gebruiken!

    Beantwoorden
  • Anita
    15 december 2013 om 19:49

    Ik doe dat ook altijd met de kokosroom op z'n kop moet wel goed koud zijn en dat het vette room op (kloppen kan niet met de light versie )
    Heerlijk op pure chocomousse waar wat Malibu door heen zit

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 december 2013 om 14:48

    Goede tip met Malibu er door :)

    Beantwoorden
  • Hazel - Cookie Cottage
    13 december 2013 om 14:16

    Door een blikje kokosmelk in de koelkast te zetten, kun je er ook voor zorgen dat de kokosmelk gaat scheiden. Sap blijft onderin zitten, bovenin gaat het stollen. Heel handig ook om als vegan icing te gebruiken ; )

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 december 2013 om 23:18

    Goede tip, thanks ;)

    Beantwoorden
  • Con leche
    13 december 2013 om 13:20

    Ik vind het er inderdaad heel feestelijk uitzien, leuk als kerstgerecht. Wij doen dit jaar met de schoonfamilie allerlei kleine hapjes, dus dit zou zomaar eens op het menu kunnen komen te staan!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen