Menu

Kerstdessert: Witte chocolade panna cotta

Wil je punten scoren bij je lief, in de smaak vallen bij je nieuwe schoonfamilie of je ego strelen?, maak dan dit waanzinnige kerstdessert met 2 soorten chocola, karamel en room. Klinkt nu al fantastisch niet? Ik ben dol op panna cotta en het liefst eet ik hem met yoghurt erdoor voor wat extra frisheid. Maar het is kerst en dus doen we niet aan licht en fris en daarom heb ik een witte chocolade panna cotta gemaakt met gekarameliseerde noten en donkere chocolade ganache. Ok om het iets lichter te maken heb ik een deel van de slagroom vervangen voor melk, dit hoeft dus niet.

Het is een hele mond vol en het klinkt heel ingewikkeld, maar zoals jullie van mij gewend zijn valt dit reuze mee. En het grote voordeel van dit dessert is, dat je het al een dag van te voren kunt maken. Dus geen stress in de keuken, maar lekker genieten van een heerlijke dag.

 panna cotta

Ingredienten voor 4 personen
300 ml slagroom
200 ml melk
4 blaadjes gelatine
75 gr witte chocola
1 vanille stokje

Ganache
100 ml slagroom
100 gr pure chocola

Gekarameliseerde Pecannoten
50 gr suiker
1 el water
Flinke hand Pecannoten

Zo maak je het
Breng de melk en de slagroom in een pannetje aan de kook.

witte chocolade panna cotta

Snij de vanille peul open en verwijder het merg met een mesje. Voeg dit bij de melk. Gooi het vanillestokje niet weg maar stop het in je suikerpot.

Laat de gelatine weken in koud water. Snij de chocola in kleine stukjes.

Haal het pannetjes van het vuur en laat de uitgeknepen gelatine oplossen in de room. Roer het goed door elkaar met een garde.

Voeg nu de witte chocola toe en blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan en alle chocola is opgelost.

DSC_0185Zet het pannetje op ijswater en roer het tussentijds door.

witte chocolade panna cotta

Giet het afgekoelde mengsel in bakjes of glaasjes. Laat ze opstijven in de koelkast.

Voor de karamel
Verwarm de suiker met het water in een pannetje. Als de massa begint te borrel en bruin wordt, roer je het door elkaar met een garde. Kijk hier om te zien hoe het precies werkt.
praline

Verdeel de Pecannoten over een vel bakpapier. Giet de hete karamel er overheen en leg het aan de kant. Pas op je vingers want dit is gloeiend heet. Laat het geheel hard worden.

Ganache
Breng de slagroom aan de kook en snij de chocola in stukjes.

chocolade ganache

Haal het pannetje van het vuur en voeg de chocola toe. Maak er al roerend een gladde saus van. Kijk hier om te zien hoe je dit precies doet.

Laat de ganache iets afkoelen.

Afmaken
Haal de witte chocolade panna cotta uit de koelkast.

Verdeel een lepel van de ganache over de panna cotta.

praline

Breek de Pecannoten karamel in stukken.

Garneer de witte chocolade panna cotta met de gekaramelisseerde Pecannoten.

witte chocolade panna cotta

Tips voor het kerstdiner

  • Je kunt alles van te voren maken.
  • Bewaar de glaasjes met de witte chocolade panna cotta en de ganache in de koelkast
  • Bewaar de gekaramelisseerde Pecannoten buiten de koelkast, deze voeg je vlak voor het serveren toe.
  • Hou je heel erg van zoet, voeg dan wat extra witte chocola toe.

fijnefeestdagen

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

67 reacties

  • Inke Bleeker
    16 december 2018 om 22:51

    Hoe lang moet het minimaal opstijven in de koelkast?

  • Annika
    7 november 2018 om 11:48

    Graag gedaan :)

  • Stefanie Schalk
    31 oktober 2018 om 19:14

    Super bedankt voor dit recept. Heb het vandaag gemaakt, maar dan wel volledig koemelk vrij. Heb zelf wel wat suiker toegevoegd aan de ganache maar dat is een persoonlijke voorkeur.

  • Pauline
    17 december 2017 om 21:04

    Volle melk is het lekkerste en je kan het garneren met geschaafde chocolade :)

  • Ellen Mioch
    14 december 2017 om 16:19

    Zouden bijvoorbeeld verse framboosjes lekker zijn er bovenop?

  • Ellen Mioch
    14 december 2017 om 16:17

    Hi Pauline, Ik wil dit recept graag maken voor kerst! Wat voor melk kan je het beste gebruiken, magere, half vol of volle melk? Zelf ben ik niet zo een fan van noten, heb je misschien een andere optie voor garnering? Dankje!

  • Chantal Böhne
    7 december 2017 om 16:53

    ik heb het al een paar keer gemaakt alleen de pure chocola is te heftig dus heb ik dat vervangen door melk chocola en tot mij verbazing was het ook een heerlijke combinatie.

  • Pauline
    27 december 2016 om 23:29

    Ik heb geen idee. Waarschijnlijk doordat hij koud geworden is. Je zou de volgende keer nog meer witte chocolade kunnen toevoegen.

  • Ellen
    26 december 2016 om 22:32

    Ik heb vanavond dit toetje gemaakt maar het viel mij en mijn gasten helaas tegen.. Toen de panna cotta net gemaakt was heb ik hem geproefd en was deze heel zoet en proefde ik de witte chocolade heel goed. Na opstijven in de koelkast ( circa 8 uurtjes) de panna cotta geserveerd maar helaas was de witte chocolade smaak eigenlijk helemaal verdwenen... Enig idee hoe dat kan en tips hoe dit een volgende keer te voorkomen?

  • Pauline
    24 december 2016 om 11:52

    Oh jee. Ik denk dat het wel goed komt. Het kan alleen wat dunner uitpakken. Anders zet je het even in de vriezer dan wordt het snel stijf.

  • Monique
    24 december 2016 om 11:49

    Hi ik ben vergeten het terug te koelen voordat het de koelkast in is gegaan, heb nog zeker vier uur de tijd voor te serveren, is dat erg?!

  • Pauline
    22 december 2016 om 19:01

    Zeker dat gaat ook heel goed.

  • Yara
    21 december 2016 om 23:33

    Hi Pauline,

    Klinkt goed! Ik wil het recept graag maken deze kerst. Vraagje;
    is agar agar ook te gebruiken in plaats van de gelatine?

  • Max simons
    25 oktober 2016 om 09:13

    Maak er een plaatje van!????

  • Paul Bishop
    20 januari 2016 om 23:58

    'Agar agar' is een vervanger voor gelatine. Komt van zeewier uit Japan.

  • Eveliene
    28 december 2015 om 22:11

    Heerlijk recept! Dat was smullen op kerstavond!

  • Kim
    28 december 2015 om 13:20

    Hoi Pauline,

    Ik heb dit toetje gemaakt op kerstavond voor mij en m'n vriend en het was heerlijk!

    Groetjes,
    Kim

  • elly
    27 december 2015 om 12:00

    Hallo Pauline,

    Heb dit toetje op eerste kerstdag gemaakt. Smaakte goed maar vind het alleen jammer dat de donkere laag chocolade ganache hard werd op de panacotta je kon er niet lekker door heen lepelen hoe komt dat??

    groetjes
    Elly

  • Ellen
    17 december 2015 om 18:10

    Hi Pauline, dit ziet er heerlijk uit. Heb je toevallig voor mij een tip waardoor ik de gelatine kan vervangen voor vegetariërs?

  • Lotte Bakkerus
    17 december 2015 om 18:04

    Beste Pauline,

    Bedankt voor wederom een heerlijk recept!
    Ik heb een notenallergie. Zijn er misschien andere producten die je zou kunnen kameraliseren?
    Alvast bedankt voor de tip!

  • Gerlinde
    11 oktober 2015 om 22:20

    Caramel bedoel ik.....

  • Gerlinde
    11 oktober 2015 om 22:19

    Ik ben op zoek naar een variant met carambole smaak, hen jij die ook?

  • Davinia Prins
    24 mei 2015 om 12:59

    Gisteren gemaakt. Kerst of geen kerst :-). Zou graag foto laten zien maar dat kan niet volgens mij?

  • Gerlinde
    17 april 2015 om 11:11

    hallo,
    Kun je dit ook in een grotere schaal serveren ipv de kleine schaaltjes?

  • Twidi
    6 januari 2015 om 01:46

    Hoi Pauline,

    Waar heb je de schattige glaasjes vandaan?

  • Dini
    29 december 2014 om 14:30

    Hallo Pauline,

    Ik heb dit dessert gemaakt voor de kerst.
    Het was echt geweldig, dank je wel voor de uitleg en het recept!

  • Ruud Neyndorff
    28 december 2014 om 10:37

    Dag Pauline, dankjewel voor je mooie blog. Ideaal voor mij als enthousiaste thuiskok. Dit recept van je heb ik gemaakt. Lekker, maar ik vond de panna cotta iets te vast. Kwam dat doordat ik het recept had verdubbeld, dus ook het aantal blaadjes gelatine? Kun je dan met minder toe? Of kun je sowieso minder gelatine gebruiken en de panna cotta dan wat langer laten opstuiven?

  • Pauline
    27 december 2014 om 18:47

    Nee dat gaat helaas niet met panna cotta.

  • Esther
    26 december 2014 om 12:52

    Help, heb alles gisteren gemaakt voor vanavond en nu wordt het kerstdiner met de hele familie afgezegd ivm zieken.
    kan ik het ook invriezen? Het diner is verschoven naar volgende week en anders moet ik alles opnieuw maken...

  • Carlien
    25 december 2014 om 19:20

    Gemaakt voor kerstdiner. Nou net op: heeeerlijk. Top gelukt. Ik heb ipv caramelnotrn juist gezouten pecan genomen. Erg lekker.

  • Nadia
    25 december 2014 om 19:13

    Zojuist de Panna Cotta gemaakt, deze laat ik een nachtje opstijven in de koelkast. De karamel is super goed gelukt! Morgen de Ganache.. Ben zoo benieuwd naar het eind resultaat!

  • Pauline
    25 december 2014 om 14:21

    Ik zou het niet zo ver van te voren maken. 1 dagje eerder kan wel.

  • eve
    24 december 2014 om 20:20

    De panna cotta is goed gelukt (wel meer glaasjes gemaakt dan hier staat aangegeven). De caramel is nog niet gelukt, morgen herkansing.

  • eve
    24 december 2014 om 20:18

    Ik heb het ook vandaag gemaakt voor 2e kerstdag. Ik denk dat het kan (in de koelkast bewaren).

  • Ginger
    24 december 2014 om 15:33

    Hallo.
    dit toetje wil ik maken voor 2 de kerstdag. Nu heb ik 1ste kerst dag ook een drukke dag. Hoelang van te voren kan je dit maken. Zou het 48 uur van te voren kunnen? En dan alles bij elkaar voegen op 2 de kerstdag? Ik hoor graag van u.
    Mvg ginger

  • Tom
    22 december 2014 om 11:27

    "of je ego strelen?"
    Meer had ik niet nodig, dit wordt hem

  • Pauline
    21 december 2014 om 18:28

    Een paar uurtjes

  • Tara
    21 december 2014 om 14:31

    Hoi ik wil het ook graag voor het kerstdiner maken. Hoelang moet het opstijven in de koelkast, het stond er niet bij of heb ik niet goed gelezen dat kan ook.


    Vriendelijke groet

    Tara vd Veer

  • lenicka
    20 oktober 2014 om 23:07

    hi,

    Ik heb het vanmorgen gemaakt als afsluiter van mijn tapas etentje met vrienden vanavond. De ganache was vrij dik geworden dus volgende keer even verwarmen en op de opgesteven panna cotta weer laten afkoelen denk ik ( of later maken de volgende keer)
    Alles vlug, vlug gedaan dus dacht ineens ijs water!? Heb toen maar mijn koelelementen in een bak water gelegd en voilla!
    Maar enniehoew, het was super lekker! Omdat ik al zoveel gangen eten had, heb ik dit recept verdeeld over 9 Turkse thee glaasjes voor een kleiner toetje en dat was voldoende.

    Wel zonde vond ik dat de vanille zo naar de bodem van het glaasje was gezonken. Heb je daar nog een tip voor?

    Groetjes lenicka

  • Pauline
    19 april 2014 om 20:16

    Kan wel, even kort verwarmen voor gebruik.

  • Sandra
    18 april 2014 om 22:58

    Kan de ganache ook een dag vantevoren gemaakt worden?

  • Pauline
    30 december 2013 om 20:43

    Good to hear! Ik heb zelf ook hele pure gebruikt dus daar kan het niet aan liggen. Misschien was de room niet heet genoeg?

  • Marieke
    30 december 2013 om 18:37

    Heb de Panna Cotta met kerst gemaakt. Goed gelukt en smaakte prima! De ganache was alleen veel te dik en korrelig. Ik had chocolade van 80% gebruikt en dat was iets te veel van het goede denk ik.
    De caramel was super gelukt.

  • Joyce
    26 december 2013 om 13:38

    Ik denk idd dat de ganache te warm was, maar het smaakte heerlijk!! Voor herhaling vatbaar ;-)

  • Pauline
    25 december 2013 om 19:39

    Oh wat jammer. Ik denk idd dat het niet lang genoeg opgestijfd is. Of was je ganache nog te warm? Ach het smaakt er vast niet minder om ;)

  • Joyce
    25 december 2013 om 12:39

    Hoi Pauline,
    Net het dessert gemaakt, alleen bleef de ganache niet zo mooi op de panna cotta 'drijven' , maar viel direct naar beneden....misschien te kort in de koelkast?
    Hopelijk smaakt het vanavond toch! De caramel ziet er iig heerlijk uit ;-)
    Fijne kerst!

  • Pauline
    24 december 2013 om 12:47

    Dank je wel! Ik zou het recept dan x 1,5 doen. Ik denk dat sinaasappel er heel lekker bij is, lekker fris.

  • Aafke
    24 december 2013 om 09:22

    Wat een prachtige website met mooie recepten. Ik wil graag de panna cotta maken voor kerst. Wat is de hoeveelheid voor 6 personen? En heb je nog een tip voor een fris & fruitig accent erbij? Bedankt voor je reactie!

  • Pauline
    23 december 2013 om 21:23

    Jeeej daar doen we het voor ;)

  • Mieke van Bekkum
    23 december 2013 om 20:26

    Nou ik heb gisteren punten gescoord bij mijn vriendinnetjes en vandaag bij mijn gezin! Top dessert!

  • Pauline
    23 december 2013 om 15:33

    In totaal een uurtje aan voorbereiding en ik zou ze minimaal 2 uur laten opstijven in de koelkast.

  • Linda van der Velden
    23 december 2013 om 08:25

    Hoi,

    Ik wil deze gaan maken voor Kerst, maar hoe lang ben je er ongeveer mee bezig? En hoe lang moeten ze opstijven in de koelkast? Groetjes, Linda

  • Pauline
    22 december 2013 om 11:11

    Dat is nog eens een goede tip, dank je wel.

  • Mieke van Bekkum
    21 december 2013 om 22:55

    Je kunt aan de glaasjes komen door bij de Marokaanse winkel yoghurtjes te kopen. De yoghurt is heerlijk en als ze op zijn heb je leuke glaasjes! -:)

  • Pauline
    20 december 2013 om 18:45

    Het recept x 3

  • erica
    20 december 2013 om 16:49

    Wat is precies de verhouding als je het voor 12 personen moet maken?

  • Pauline
    19 december 2013 om 18:06

    Helaas zijn deze nergens te koop. Ze komen uit een hotel in Parijs ;)

  • Tessa
    19 december 2013 om 09:08

    Leuk idee! Waar scoor je deze leuke glaasjes??

  • Pauline
    18 december 2013 om 10:13

    Oh jee wat ging er mis? Misschien kan ik je helpen.

  • Melissa
    17 december 2013 om 21:25

    Ik heb het gemaakt. Is totaal mislukt! Gelukkig niet voor kerst, maar eerst geprobeerd haha!

  • Monique
    17 december 2013 om 13:52

    Het recept is voor 4 personen. Zijn glaasjes van 200 ml een geschikte verhouding voor deze hoeveelheid? Op je foto lijken het namelijk heel kleine potjes.

  • Con leche
    17 december 2013 om 12:36

    Dit klinkt wel heel erg lekker, fout, maar heel lekker!

  • Anneli
    16 december 2013 om 12:17

    Oké, dit wordt bij deze mijn kerst diner toetje, yum!!

  • Foodscoop
    16 december 2013 om 11:25

    Wat een heerlijk recept! En ook leuk zo in die glaasjes!

  • MySimplySpecial
    15 december 2013 om 21:03

    Oh dat lijkt me heerlijk!

  • Dita
    15 december 2013 om 15:47

    Dit klinkt heerlijk!

  • anniek
    15 december 2013 om 12:14

    Hmm, het klinkt heerlijk, zeker met nog wat extra pecannoten erbij! Ik ga zelf met kerst een uitgebreid diner met mijn oma koken, voor de familie, en we hebben allemaal lekkere gerechtjes uitgezocht, ik heb er nu al zin in!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.