fbpx
Menu

Bitterkoekjescake met chocolade ganache

Bitterkoekjes zijn hier in huis niet veilig! Ik ben echt dol op deze zoete amandelkoekjes en zodra de zak open is, is hij ook heel snel leeg. Speciaal voor kerst wilde ik een tulband maken, met iets van drank er in en als snel kwam ik op het idee om een bitterkoekjescake met Amaretto te maken en chocolade ganache voor de finishing touch.

Deze tulband cake is niet heel moeilijk om te maken, maar wel super lekker. De Amaretto geeft een heerlijke smaak aan de cake en om de smaak van amandelen extra te versterken heb ik amandelmeel gebruikt. Daarnaast vind ik een tulband echt bij kerst horen en staat het gewoon hartstikke feestelijk. Je kunt de cake bij de koffie serveren, maar het is ook lekker als dessert, met een glaasje koffie en Amaretto erbij.

bitterkoekjescake

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
150 gr licht bruine basterdsuiker
4 eieren
150 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr amandelmeel
200 gr bitterkoekjes
25 ml amaretto
1 portie chocolade ganache (recept)
Snuf zout

Materialen
Tulband vorm 20 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden.
bitterkoekjescake

Breek de bitterkoekjes in stukjes en giet de Amaretto er over heen.

Klop de roomboter met de suiker licht en luchtig.

Voeg een voor een de eieren toe en zorg dat ze allemaal opgenomen worden. Het lijkt te gaan schiften, maar dit komt goed.

Voeg nu het bakmeel en het amandelmeel en een snuf zout toe en meng het nog even kort door elkaar. Mix niet te lang.

Spatel de bitterkoekjes er door heen.
bitterkoekjescake

Vet de tulband vorm in met een bakspray en verdeel het cake mengsel over de vorm.

Bak de bitterkoekjescake in ongeveer 45 minuten af. Hij is klaar als een sateprikker er schoon en droog uit komt.

Maak de ganache volgens het recept. Giet de ganache over de afgekoelde kerst tulband.

Serveer met koffie en een glaasje Amaretto.

kerst tulband

Kerst tips

  • Maak de cake een dag van te voren
  • Je kunt de cake ook goed invriezen in een plastic zak. Laat hem vervolgens rustig ontdooien in de zak.
  • De ganache kun je het beste op het laatste moment toevoegen.

fijnefeestdagen

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

  • Janneke
    28 februari 2017 om 08:50

    Heb je recept gebruikt maar de cake komt erg droog uit de oven. Waarschijnlijk door de hoge temperatuur. Klopt het wel dat je op hete lucht stand heb gebakken? Met hete lucht bak ik cake meestal op een lagere temperatuur.

    Beantwoorden
  • Annika
    28 februari 2017 om 09:47

    Ja het recept klopt wel. Gek dat hij droog eruit is gekomen. Iedere oven is anders, dus misschien dat een lagere temperatuur aanhouden helpt.

    Beantwoorden
  • Jente
    12 juni 2016 om 14:25

    Super lekker! Ik heb hem al meerdere keren gemaakt, wel zonder de ganache, en het blijft een succes! Ook zeer goed in te vriezen waarna die nog tijden lekker blijft.

    Beantwoorden
  • s kommene
    13 november 2014 om 11:07

    hij zit in de oven ben benieuwd

    Beantwoorden
  • Anita
    4 januari 2014 om 00:00

    Ik maakte m voor m'n schoonvader mooi verpakt nam hij m mee, in twee dagen was ie schoon op in z'n eentje !! Hij nam t als ontbijt en lunch hahaha

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 januari 2014 om 11:23

    Haha ik begrijp dat wel ;)

    Beantwoorden
  • Anne-Mieke
    24 december 2013 om 22:16

    Hij is heerlijk

    Beantwoorden
  • Anne-Mieke
    24 december 2013 om 15:02

    Heb m net gebakken met 200gr.amaretti inplaats van bitterkoekjes want die had ik niet.Uit de oven gaatjes geprikt in de bovenkant en daar de amaretto over gedruppeld ben benieuwd

    Beantwoorden
  • Mireille
    16 december 2013 om 10:03

    Lijkt me heerlijk, maar amandelmeel... De Turkse supermarkt verkoopt amandelpoeder en via Google word ik ook niet veel wijzer. Dan lees ik weer dat het hetzelfde is, ergens anders lees ik het tegenovergestelde: help!
    Kan ik ook amandelpoeder gebruiken of moet het echt amandelmeel zijn?

    Groetjes,
    Mireille

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 december 2013 om 14:46

    Ik haal het ook altijd bij de Turk, dus ik denk dat het hetzelfde is. Het zijn gewoon gemalen amandelen. Veel bakplezier :)

    Beantwoorden
  • Joyce
    15 december 2013 om 22:22

    Oeh lekker! Ik wilde standaard tulband gaan maken, maar dit is veel lekkerder! Ik heb alleen even een vraagje: ik drink eigenlijk nooit amaretto of zo, dus ik vind het eigenlijk zonde om daar dan een fles ofzo te kopen. Is er een ander supermarkt alternatief hiervoor?
    Liefs Joyce

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 december 2013 om 14:47

    Je kunt bij de slijterij ook kleine flesjes kopen. Dat is precies genoeg voor deze cake. En in de supermarkt vind je een nep amaretto die je ook heel goed voor dit recept kunt gebruiken. Snap dat je niet zoveel geld uit wilt geven, als het enkel voor de cake is.

    Beantwoorden
  • Marja
    15 december 2013 om 18:23

    Oh wow...wat klinkt dat lekker zeg! Ik ga hem zeker maken want net als jij ben ik gek op bitterkoekjes! Dus dit maakt het werk licht. Het idee dat daar bitterkoekjes inzitten.....hmmm héérlijk! Bedank dat je dit recept met ons deelt! Groetjes. ;-). :-)

    Beantwoorden
  • Rebecca
    14 december 2013 om 19:06

    Wow, die ziet echt super lekker uit :) Heb net he blog ontdeckt en ben nu al fan :D
    groetjes
    rebecca

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 december 2013 om 15:00

    Ah wat leuk! Thanks ;)

    Beantwoorden
  • Joyce
    14 december 2013 om 11:44

    Lijkt me erg lekker!

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    14 december 2013 om 10:13

    Dat ziet er goed uit zeg!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen