Menu

De viswijzer

Net als groente en fruit is vis ook niet het hele jaar goed verkrijgbaar. Door overvangst en bijvangst zijn sommige vissen bedreigd en kan je deze niet onbeperkt eten. Dit verschilt per seizoen en per land. Door bepaalde vang technieken kan ook de zeebodem beschadigd raken, hierdoor wordt de natuurlijke leef omgeving van de vissen aangetast.

Het WNF heeft samen met stichting De Noordzee een handige app om te checken wanneer je welke vis kunt eten. In de viswijzer zie je precies welke vissen er in overvloed zijn en welke soorten je beter kunt laten liggen. Vis met het MSC keurmerk kan je met een gerust hart eten. MSC staat voor Marine Stewardship Council, het is een onafhankelijk keurmerk voor duurzame visserij. Visserijen komen in aanmerking voor dit keurmerk als zij kunnen aantonen niet de bodem te beschadigen en niet bij te dragen aan overbevissing. Het blauwe logo is gemakkelijk te herkennen en als je dit koopt weet je dat je goed zit.

Soms kan de manier van vissen ook nog een punt maken. Zeebaars uit de Noordzee krijgt bijvoorbeeld alleen het keurmerk als het met de lijn gevangen wordt. Het is logisch dat dit veel duurzamer is, dan grote netten.
Voor kabeljauw geldt dat wildvangst not done is op dit moment maar lijn gevangen kan nog net.

Vis met het MSC keurmerk uit Nederland

Vissen die je op dit moment goed kunt eten zijn
Haring, Koolvis, Mossel, Schol, Tong, Zeebaars (lijn gevangen)

Prima Keuze
Biologische Forel, Harder, Oosterschelde kreeft, Meerval, Oester, Langoustine, Schol, Snoekbaars, Tarbot

Tweede keuze
Bot, Hollandse garnaal, Kabeljauw, Noordzee krab, Noorse kreeft, Poon, Schar, Tongschar

Liever niet
Griet, Paling, Poon, Rode mul, Zeebrasem, Rog, Roodbaars, Zeebaars

Kijk voor meer info op www.goedevis.nl of download de viswijzer app in de app store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

1 reactie

  • MySimplySpecial
    4 november 2013 om 12:20

    Handig lijstje!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.