zoete aardappel friet

Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel friet is lekker, gezond en ook nog eens Voedselzandloper proof. Een zoete aardappel is een knol en behoort in tegenstelling tot wat je zou denken niet tot de aardappel familie. De bataat, zo wordt dit gewas ook wel genoemd, is heel veelzijdig in gebruik. Je kan er puree van maken, je kunt hem roosteren, grillen, koken of poffen, maar je kunt er ook lekkere frietjes van maken.

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

De zoete aardappel friet heeft een iets zoetige smaak en daarom vind ik het lekker om ze flink te kruiden. In principe kan je heel veel kruiden gebruiken die je lekker vindt, maar je kan ook enkel wat zout gebruiken. Doordat de frieten in de oven geroosterd worden, zijn ze nog gezonder. En wat is er nou lekkerder dan guilt free frieten eten?

Edit: Ik heb het recept iets aangepast. Ik heb gemerkt dat ze zonder het gebruik van olijfolie veel knapperiger worden. Natuurlijk nooit zo knapperig als gefrituurde frieten, maar het komt in de buurt. 

Ingrediënten voor 3 – 4 personen
3 grote zoete aardappelen
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de zoete aardappel en verwijder oneffenheden met een mesje. Ik schil de aardappelen niet, maar als je dit fijner vindt, kan dit natuurlijk wel.

Snij de zoete aardappel in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dikte.

Doe de frieten in een kom en voeg alle specerijen toe.

zoete aardappel friet

Hussel het geheel goed door elkaar en spreid de frieten uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin in de oven.

Meng het tussentijds even door elkaar, zodat alle zijdes krokant worden.

Serveer frieten van zoete aardappel met mayonaise.

zoete aardappel friet

Maaltijdsalade met kip
Pauline's Culi Nieuws #5
Bewaar
117 Comments
  • Amina

    13 januari 2014 at 18:48 Beantwoorden

    Ik ben dit nu aan het maken!!! Spannend, hoop dat het lukt en vooral dat ze smaken;)

  • Nicole

    13 januari 2014 at 18:30 Beantwoorden

    Ik was ze een beetje vergeten. Snel maar weer maken want ze zijn heerlijk

  • Anita

    21 december 2013 at 16:56 Beantwoorden

    Bij mij zitten ze nu net in de oven! Ga het eten met vispakketje en wortels. Eerste keer dat ik dit maak met zoete aardappel. Wel eerder met pastinaak gemaakt en dat was erg lekker! \r\n\r\nIk ben benieuwd 🙂

  • Stephanie

    10 december 2013 at 18:13 Beantwoorden

    Zou je de zoete aardappel frieten eventueel ook kunnen frituren voor de geen die het toch liever uit vet heeft?

    • Pauline

      10 december 2013 at 20:03 Beantwoorden

      Ja hoor dat kan. Eerst even kort op 140 graden. Dan droog deppen en opnieuw frituren op 180 graden.

  • Barbara

    30 november 2013 at 20:34 Beantwoorden

    Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar ik vond lekker… Nee, eigenlijk heerlijk!

  • marjan

    11 november 2013 at 15:27 Beantwoorden

    Zelf vind ik zoete aardappel uit de oven, gekruid met rozemarijn en een heel klein beetje zout, superlekker.\r\nDe zoete aardappels zijn overigens ook bij Lidl te koop. Goed voor je budget :).

  • Susanne

    9 november 2013 at 18:46 Beantwoorden

    Wat een heerlijk recept! Top, dankjewel! 🙂

  • Karlijn

    25 oktober 2013 at 17:30 Beantwoorden

    Ik ga het zeker eens proberen maar als eerst ga ik zoete aardappelsoep maken 🙂

  • kim

    10 oktober 2013 at 18:53 Beantwoorden

    Ik heb dit vanavond gemaakt, de smaak is super, maar ik kreeg ze niet krokant! Het was 1 zachte bende geworden, jammer! Tips hoe ik ze krokant krijg?

    • Pauline

      10 oktober 2013 at 20:28 Beantwoorden

      Misschien wat langer in de oven, ze worden nooit zo krokant als gefrituurde friet natuurlijk.

      • Rowayna

        10 februari 2014 at 16:57 Beantwoorden

        Als je de zoete aardappel geschild en in reepjes gesneden hebt dan moet je ze even in koud water leggen. De zetmelen die vrij gekomen zijn (door het snijden) worden er dan afgespoeld. Spoel je ze niet af dan krijg je inderdaad slappe frietjes. \r\n\r\nSucces 😉

        • Pascalle

          30 september 2014 at 19:34 Beantwoorden

          Dit ga ik de volgende keer proberen, las je comment te laat en ze waren dus inderdaad heel slap (maar wel echt lekker). En als dat niet helpt dan maar net zo lang zeuren tot vriendlief een actifry aanschaft 😉

  • Kirsten

    10 oktober 2013 at 15:44 Beantwoorden

    Dit is mijn eten vanavond! mmmmmm <3

  • ourtaste.nl

    10 oktober 2013 at 11:59 Beantwoorden

    Heerlijk!

  • Laura

    8 oktober 2013 at 22:28 Beantwoorden

    Hoi!\r\n\r\nDit lijkt me heerlijk!\r\nIk ben alleen niet zo’n fan van komijn.\r\nProef je dit erg? \r\nzo ja, weet je een alternatief voor de komijn? 🙂

  • Lynn

    8 oktober 2013 at 20:20 Beantwoorden

    Ik heb deze ook al eens gemaakt echt lekker! En ook precies dit recept, maar dan knolselderij. Het enige wat ik altijd doe is alles nog een paar minuutjes koken:) ik vind knolselderij friet lekkerder & mijn vriend de zoete aardappel! Dus als we frietjes willen, moeten we lootjes trekken, hihi..

  • Dita

    8 oktober 2013 at 19:22 Beantwoorden

    mmmhh dit klinkt lekker!

  • Lisanne

    8 oktober 2013 at 17:44 Beantwoorden

    Deze gaan zeker geprobeerd worden!

  • Feyza

    8 oktober 2013 at 17:21 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit! Doe je de oven op de grillstand of de boven en onder stand? Bij mij worden ze altijd erg zacht namelijk en ik wil het liefst wat krokanter

    • Pauline

      8 oktober 2013 at 18:11 Beantwoorden

      Ik doe altijd hetelucht. Hoe langer je ze in de oven laat, hoe krokanter ze worden.

      • Pauline Lap

        14 januari 2014 at 07:29 Beantwoorden

        Hoi Pauline,\r\nDoe jij in al je recepten de oven op hete lucht stand??? Ik lees het hier in het commentaar maar bij je recept staat het niet vermeld. Ik hoop van je te horen

        • Pauline

          14 januari 2014 at 10:48 Beantwoorden

          Ja bij mij gaat alles op de hetelucht stand, tenzij anders vermeld.

  • Marjolein

    8 oktober 2013 at 15:29 Beantwoorden

    Dat is toevallig, wilde ik net vanavond gaan maken! Lekker!

  • Anoeska

    8 oktober 2013 at 14:39 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Bij AH verkopen ze tegenwoordig ook zoete aardappels dus denk dat ik dit maar eens ga proberen. Thanks voor de tip!

  • Con leche

    8 oktober 2013 at 14:35 Beantwoorden

    Ik eet regelmatig zoete aardappel en maak er dan ook vaak frietjes van, heerlijk!

  • Bianca

    8 oktober 2013 at 13:31 Beantwoorden

    Veel lekkerder dan aardappelfriet als je het mij vraagt!

  • Saskia

    8 oktober 2013 at 12:38 Beantwoorden

    Klinkt erg lekker maar wat zou er qua groente goed bij passen?

    • Pauline

      8 oktober 2013 at 13:09 Beantwoorden

      In principe alles, een salade is lekker maar andere groentes kunnen ook.

  • Anne

    8 oktober 2013 at 12:07 Beantwoorden

    Hm dat lijkt me heerlijk! Nog nooit gehad ook 🙂 Ik ga het snel eens uitproberen, heb het de laatste tijd al vaker voorbij zien komen als aanrader. Ben inderdaad ook benieuwd wat jij er bij eet?

  • Tess

    8 oktober 2013 at 11:47 Beantwoorden

    Dat klinkt heerlijk, ga het zeker een keertje proberen!

  • Suzanne

    8 oktober 2013 at 11:38 Beantwoorden

    Ik ben echt dol op zoete aardappel.

  • Joyce

    8 oktober 2013 at 11:11 Beantwoorden

    Ik wil echt eens zoete aardappel gaan proberen!

  • Chris V

    8 oktober 2013 at 10:42 Beantwoorden

    Bij mij thuis werden ze helaas niet gewaardeerd.. Zoveel gezonder dan ‘gewone’ frietjes!

  • Jessica - Jazzies

    8 oktober 2013 at 09:09 Beantwoorden

    Vind zoete aardappel ook heerlijk! Maar vind het vaak wel lastig om te bepalen wat ik erbij eet. Wat at jij er bij?

    • Pauline

      8 oktober 2013 at 13:01 Beantwoorden

      Je kan het gewoon als een aardappelgerecht zien, dus je kunt er alles bij eten 🙂

  • Maura - Yellow lemon tree

    8 oktober 2013 at 08:56 Beantwoorden

    Echt mijn favoriet! Ik eet ze wel een paar keer per week haha. Zelf vind ik het ook lekker met bijvoorbeeld five spices of ras-el-hanout kruiden. Eigenlijk kun je eindeloos variëren, dan is het ook niet zo erg om ze een paar keer per week te eten haha.

  • MySimplySpecial

    8 oktober 2013 at 08:48 Beantwoorden

    Wat wen goed idee!

  • Denise

    8 oktober 2013 at 08:39 Beantwoorden

    Grappig, precies dit recept heb ik gisteravond gemaakt! Zo lekker!!

Plaats een reactie