Vega Burger

Ik ben een burger kind of girl! Ik hou er van, een lekker broodje met een burger en het liefst ook nog iets van kaas en een beetje saus. Dat die burger niet persé van vlees hoeft te zijn heb ik je al laten zien met mijn burgers van zalm. Een vega burger had ik tot voor kort nog nooit gemaakt en nu heb ik spijt dat ik dat niet eerder heb gedaan.

Een veggie burger kun je maken van linzen, spinazie, quinoa, bonen maar ik heb nu gekozen voor kikkererwten. Dat leek mij lekker en ook niet zo ingewikkeld. Een burger van kikkererwten is natuurlijk wel wat minder stevig dan een burger van vlees, daarom moet je voorzichtig te werk gaan. Behandel de burger zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Ik heb de broodjes deze keer niet zelf gemaakt, maar mocht je dit willen, hier  vind je het recept.

Ik heb er een vega cheese burger van gemaakt met mijn guilty pleasure cheddar kaas. En hij was om te smullen!

kikkererwten burger

Ingrediënten voor 4 vega burgers
4 hamburger broodjes
400 gr kikkererwten uit blik
3 el bloem
1 tl komijn
1/2 chilipeper
1 uitje
1 teen knoflook
Zeezout

Garnering
4 kleine handjes sla
1 rode ui in ringen
Paar plakjes komkommer
Paar Plakjes tomaat
4 el salsasaus
4 plakjes cheddar kaas

Zo maak je het
Meng de kikkererwten met het uitje, de chili peper en de knoflook tot een gladde pasta.

Je kunt ook gedroogde kikkererwten nemen, die moet je eerst een nachtje laten weken in water en vervolgens nog 35 minuten koken.

Meng de bloem door de kikkererwten.

Breng de massa op smaak met wat zeezout en komijn.

Als het mengsel nog te nat is, voeg je wat extra bloem toe.

Vorm met natte handen 4 burgers van het mengsel.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de burgers rondom aan. Spatel ze voorzichtig om.

Leg een plakje cheddar kaas op de burger en laat dit smelten.

Verdeel wat sla en een paar plakjes komkommer en tomaat over het broodje en leg de burger hierop.

Verdeel de uienringen over de burger en maak het af met een lepel salsasaus.

vega burger

Het Voedselzandloper Kookboek + Winactie
Review Zonder pakjes en zakjes #2
Bewaar
25 Comments
 • grat

  23 juni 2016 at 10:34 Beantwoorden

  kan het ook met kikker erwitten uit een zak en dan zelf weken?

 • france

  23 juni 2016 at 10:32 Beantwoorden

  lekker kan je het ook zelf weken?\r\nuit een pak en niet uit een blik

 • Iris

  20 augustus 2015 at 19:51 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\n\r\nVanavond dit recept eens uitgeprobeerd samen met je gepofte zoete aardappel. De smaak was lekker, maar het lukte mij niet om mooie burgers te maken. Ze vielen uit elkaar (misschien moet ik de volgende keer een half ei erbij doen?) en werden niet echt ‘knapperig’ van de buitenkant. Heb je hier een tip voor?\r\n\r\nGroetjes

 • Mariëlle van der Zee

  16 januari 2015 at 14:49 Beantwoorden

  Ik heb een sapcentrifuge en maak regelmatig groentesappen (wortel, bleekselderij, spinazie etc.). De pulp die dan overblijft meng ik dan met kikkerewten, mais, komijn, chillipepertje, uit en knoflook en bereid ik op dezelfe wijze als je beschrijft. Erg lekker en je gooit niets weg.

 • Sandra

  25 november 2014 at 17:11 Beantwoorden

  Als je een eitje door het burgermengsel doet wordt deze vast steviger!

 • esther

  31 juli 2014 at 14:18 Beantwoorden

  Waar haal je van die echte hamburgerbroodjes vandaan? Ik heb ze al meerdere keren gezocht in de AH, maar ik heb ze nog niet kunnen vinden.

 • Corinne

  12 juni 2014 at 22:27 Beantwoorden

  Ik heb ze vanavond gemaakt en de kinderen en ik vonden ze heerlijk (en zo makkelijk te maken)! Dank voor dit recept!

 • Antonia

  29 oktober 2013 at 16:34 Beantwoorden

  Ziet er lekker uit! Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, maakt het dan uit of je de erwten warm na het koken gebruikt of is het nodig ze eerst af te laten koelen (uit het blik zijn ze koud natuurlijk)?

  • Pauline

   29 oktober 2013 at 17:16 Beantwoorden

   Ik zou ze in ieder geval een beetje af laten koelen. Anders kneed het niet fijn.

 • Gisela

  29 oktober 2013 at 11:51 Beantwoorden

  Jummie….hier heb ik zin in vanavond!! \r\nIk denk dat mijn dochter het super leuk zal vinden om samen onze broodjes te gaan beleggen voordat we ze op smullen.

 • Denise

  16 oktober 2013 at 15:41 Beantwoorden

  Die vegaburger met kikkererwten ga ik eens proberen!

 • Anoeska

  13 oktober 2013 at 13:10 Beantwoorden

  Yummy yummy yummy! Ziet er heerlijk uit.

 • Jose Dante Morados

  13 oktober 2013 at 01:51 Beantwoorden

  I do love burgers and formulate recipes for our food business. Would like to come up with something different here in Philippines.Your Vega Burger looks very tempting. Can I have an English version of it?

 • DoorEten

  11 oktober 2013 at 14:04 Beantwoorden

  Pfohh ziet er lekker uit, misschien dat ik dit vanavond eens ga proberen!\r\nMaar maak je de kikkererwten fijn met een keukenmachine ofzo?\r\nDie heb ik hier helaas niet, maar miss gaat prakken ook wel.. ik zal het eens testen

  • Pauline

   11 oktober 2013 at 20:41 Beantwoorden

   Ja ik gebruik een keukenmachine idd! Misschien lukt het ook met een vijzel 😉

  • Marjolein

   12 oktober 2013 at 09:53 Beantwoorden

   Ik heb ook wel eens vega-burger-“deeg” gemaakt door het gewoon te kneden, met m’n handen. Duurt even, maar met kidneybonen was het resultaat redelijk, ik weet niet of het met kikkererwten gaat. Laatst toch maar een blender aangeschaft en daarna maakte ik ook kikkererwtenburgertjes. Met kerrie! Yummie!

 • Written by Nick

  11 oktober 2013 at 10:30 Beantwoorden

  I love burgers! Ook de vega versies.

 • Astrid

  11 oktober 2013 at 10:04 Beantwoorden

  Mmm, looks yummy! Vanavond eens uitproberen…

 • Dita

  11 oktober 2013 at 09:56 Beantwoorden

  Mmmhh lekker

 • Yvonne

  11 oktober 2013 at 09:41 Beantwoorden

  Oh man ziet er heerlijk uit! Zeker eens uitproberen, thx!

 • Con leche

  11 oktober 2013 at 09:26 Beantwoorden

  Ziet er heerlijk uit, goed alternatief voor de standaard vlees burger!

 • MySimplySpecial

  11 oktober 2013 at 08:36 Beantwoorden

  Dat ziet er goed uit!

Plaats een reactie