Menu

Basisrecept voor pannenkoeken + 5 variaties

Ik ben echt verslaafd aan pannenkoeken. Serieus ik kan dit op ieder moment van de dag wel eten. Of het nou ’s ochtends of ’s avonds is, warm of koud, zoet of hartig het maakt mij niet uit. Vandaag deel ik het basisrecept voor pannenkoeken en mijn 5 favorieten. Het liefst eet ik pannenkoeken die door iemand anders gebakken zijn, dan smaakt het nog lekkerder. Als ik zelf pannenkoeken bak, kan ik me nooit inhouden en stop ik ze tussentijds al in mijn mond. Als we dan gaan eten heb ik geen honger meer. Herkenbaar?

Ik gebruik altijd boekweitmeel in het beslag, daar worden je pannenkoekjes net even wat luchtiger van. En het boekweitmeel geeft een lekkere notige smaak aan de pannenkoek. En wat ik stiekem ook altijd doe, is een paar extra bakken en die eet ik de volgende morgen koud op. Yum!

Met pannenkoeken kan je volop variëren. Het gemiddelde pannenkoekenhuis heeft vaak wel meer dan 50 soorten op de kaart staan. Ik heb de 5 lekkerste variaties voor je op een rijtje gezet. Mijn favoriet is toch wel de spek en kaas pannenkoek, alhoewel ik appel, kaneel en rozijnen ook heel lekker vind en gewoon naturel ook wel… Ik zei het toch, verslaafd!

Het basisrecept voor pannenkoeken

Ingrediënten voor 8 st
150 gr tarwebloem
50 gr boekweitmeel
2 eieren
0,5 ltr melk
Snuf zout
Olie of boter om in te bakken

Zo maak je het
Meng de bloem met het boekweitmeel en een snuf zout.

Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.

Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes.

Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek en dat komt omdat de pan dan nog niet heet genoeg is.

Voeg een klontje boter of scheutje olie in de pan.

Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.

Bak de pannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin.

Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren.

Doe dit met een spatel of gooi hem om in de lucht als je durft.

En dan nu de variaties

Naturel met stroop
pannenkoeken

Serveer de pannenkoek met stroop of nog beter Maple syrup.

Appel en Rozijnen
pannenkoeken met appel

Verdeel wat dunne plakjes appel, een handje rozijnen en een snufje kaneel over het beslag. Draai hem vervolgens om en bak de andere kant mee.

Spek en Kaas
pannenkoeken

Leg de spek in de pan en giet daar het beslag op. Verdeel de kaas over het beslag en laat de bovenkant droog worden. Keer de pannenkoek om en bak hem nog even kort aan.

Banaan choco
dutch pancakes

Verdeel wat plakjes banaan over het beslag. Keer de pannenkoek om en verdeel een paar stukje pure choco over de pannenkoek. Laat dit lekker smelten.

Toetje
pannenkoeken dessert

Pannenkoeken zijn ook heerlijk als dessert met een bol vanille ijs en verse aardbeien.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

23 reacties

 • Riet Terreehorst
  5 september 2015 om 09:32

  Vroeger 25 terug, maakte ik pannenkoeken met karnemelk, van een Amerikaan geleerd, Ik weet dat dat ik de meel ook mengde maar weet niet meer precies het recept.
  Weet jij het misschien Paula? Ik zou er heel blij mee zijn, Een molenaar met winkel is hier op loopafstand van mijn huis. Heerlijk om nog eens van die pannenkoeken op tafel te zetten.
  Dank voor al je heerlijke recepten.

 • louise
  21 augustus 2015 om 17:51

  Kan ik de bloem vervangen door speltbloem of helemaal alles van speltbloem.

  Ik maak ook meestal in t weekend pannenkoekjesn vr t ontbijt.

  Louise

 • christianne
  30 juli 2015 om 10:18

  Bij gebrek aan een vriezer heb ik laatst volle kwark met aardbei op de pannenkoek gedaan. Dit met een beetje stroop. Zeker ook een aanrader! Het is dan wat frisser. Tevens zal banaan het ook goed doen. Ik ben ook liefhebber!

 • linda
  29 juli 2015 om 15:37

  Ook een lekkere variatie :
  Spek/ham
  Lente ui / bos ui (heel fijn gesneden)
  En kaas

 • Barbara
  9 maart 2015 om 13:44

  Wat voor melk gebruik je?

 • Annelon
  19 december 2014 om 21:35

  Ook een aanrader! Zalm meebakken en was geraspte oude kaas, daarna oprollen met rucola en eventueel tomaat en wat roomkaas, love it!

 • Pauline
  21 juni 2014 om 12:39

  Ik geef toe het is best een klusje om de pannenkoek om te draaien. Ik pureer het altijd glad met een staafmixer en voeg bakpoeder toe. Daarnaast maak ik altijd kleine pannenkoekjes en dan gaat het altijd goed :)

 • louise
  21 juni 2014 om 11:49

  Ik maak havermoutpannenkoeken met banaan erdoor heen geprakt maar t blijft altijd plakken en kan t ook niet omdraaien. Het wordt meer n smurrie wat meteen in de vuilnisbak belandt en dat is zonde niet waar?
  Heb jij daar geen problemen mee..

 • Curly Creative
  19 oktober 2013 om 17:14

  pannenkoek addict <3 ik eet ze bijna elke zaterdag!

 • Anoeska
  18 oktober 2013 om 20:29

  Ik krijg helemaal trek van dit artikel, wat een mooie foto's! Ook ik ben echt helemaal fan en verslaafd aan pannenkoeken. Heerlijk!

 • Annebelle
  17 oktober 2013 om 20:26

  Wat ook heel lekker is, is spinaziepannenkoekjes!

 • Sumaia
  17 oktober 2013 om 12:14

  Lekker! Wat ik ook erg lekker vind, zijn griesmeel pancakes. Het is eigenlijk een moderne versie van een traditionele Marokkaanse pannenkoek (wel een hele dikke pannenkoek, lijkt qua structuur meer op brood) die wordt gemaakt van griesmeel, water, olijfolie en een snufje zout. De moderne versie is makkelijker om te maken en ook wat zoeter. Die maak je zo (recept is overigens niet van mezelf, maar heb ik van een Nederlands-Marokkaans forum):

  1,5 glas fijne griesmeel
  1 glas melk
  1 ei
  Snuf zout
  0,5 glas olie
  1 el suiker
  1 zakje vanillesuiker
  0,5 tl bakpoeder

  Alles mengen tot een vloeibaar deeg. Vervolgens op een opgewarmde pan wat griesmeel strooien, met een pollepel wat van het beslag in de pan en op de bovenkant van het beslag weer wat griesmeel strooien. Beide kanten bakken tot het een mooi kleurtje heeft. Ik vind het zelf lekker met wat honing, maar met olijfolie is het ook lekker. Het fijne is dat je deze pannenkoeken ook kunt invriezen!

 • SasKookt
  16 oktober 2013 om 18:25

  Ik eet heel graag bananen- of appel-kaneelflensjes, beide recepten staan op m'n blog. Verder is een pannenkoek met witte suiker en citroen ook echt heerlijk!

 • Sarah
  16 oktober 2013 om 16:56

  Hmmm, lekker! Wat ik zelf ook heel lekker vind is met aarbeien en chocolade, dé ideale combinatie als je het mij vraagt :)

 • Dita
  16 oktober 2013 om 13:23

  mmmhh lekker! :)

 • Nanda
  16 oktober 2013 om 13:00

  Met spek en kaaaas! Lekker!
  In Australie had je een restaurantketen genaamd Pancakes on the Rocks, (the rocks was de wijk) en daar had je pannekoeken in allerlei soorten en maten, ook hartig met spinazie bijvoorbeeld maar ook gigantisch vette dessert, met caramel en blueberries. Heerlijk :D

 • Pauline
  16 oktober 2013 om 11:44

  Haha ja en door jou heb ik een I love Pancakes bord op Pinterest ;)

 • Frances
  16 oktober 2013 om 10:34

  Pannenkoeken zijn heerlijk! Vooral als ontbijt!

 • Sylvia
  16 oktober 2013 om 10:32

  Ik eet ze het liefst met kaas een stroop, yum! De koekenpan gaat hier 's ochtends toch wel met enige regelmaat op het fornuis voor een pannenkoekenontbijt ;)

 • Door
  16 oktober 2013 om 10:08

  Haaa zo herkenbaar he, ik ben ook zo verslaafd aan die dingen. Het aller lekkerste vind ik spek, appel, kaas en stroop.
  Maar ik eet ze nooit als avondeten, eigenlijk altijd als ontbijt of lunch. Hmmm ik heb er zin in nu joh!

 • Mariska
  16 oktober 2013 om 10:03

  Ik heb echt hetzelfde met pannenkoeken, vind ze zó lekker! Mijn favoriet is met salami (+ evt. kaas).

 • PaulO
  16 oktober 2013 om 08:37

  Mijn favoriet: spek & kaas, en dan er toch stroop over doen. Zout, zoet, met een zuurtje. Heerlijk!

 • MySimplySpecial
  16 oktober 2013 om 08:28

  Zo lekker! Vooral met stroop!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.