Menu
DSC_0130-1-710x380.jpg

Basisrecept voor pannenkoeken + 5 variaties

Ik ben echt verslaafd aan pannenkoeken. Serieus ik kan dit op ieder moment van de dag wel eten. Of het nou ’s ochtends of ’s avonds is, warm of koud, zoet of hartig het maakt mij niet uit. Vandaag deel ik het basisrecept voor pannenkoeken en mijn 5 favorieten. Het liefst eet ik pannenkoeken die door iemand anders gebakken zijn, dan smaakt het nog lekkerder. Als ik zelf pannenkoeken bak, kan ik me nooit inhouden en stop ik ze tussentijds al in mijn mond. Als we dan gaan eten heb ik geen honger meer. Herkenbaar?

Ik gebruik altijd boekweitmeel in het beslag, daar worden je pannenkoekjes net even wat luchtiger van. En het boekweitmeel geeft een lekkere notige smaak aan de pannenkoek. En wat ik stiekem ook altijd doe, is een paar extra bakken en die eet ik de volgende morgen koud op. Yum!

Met pannenkoeken kan je volop variëren. Het gemiddelde pannenkoekenhuis heeft vaak wel meer dan 50 soorten op de kaart staan. Ik heb de 5 lekkerste variaties voor je op een rijtje gezet. Mijn favoriet is toch wel de spek en kaas pannenkoek, alhoewel ik appel, kaneel en rozijnen ook heel lekker vind en gewoon naturel ook wel… Ik zei het toch, verslaafd!

Het basisrecept voor pannenkoeken

Ingrediënten voor 8 st
150 gr tarwebloem
50 gr boekweitmeel
2 eieren
0,5 ltr melk
Snuf zout
Olie of boter om in te bakken

Zo maak je het
Meng de bloem met het boekweitmeel en een snuf zout.

Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.

Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes.

Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek en dat komt omdat de pan dan nog niet heet genoeg is.

Voeg een klontje boter of scheutje olie in de pan.

Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.

Bak de pannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin.

Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren.

Doe dit met een spatel of gooi hem om in de lucht als je durft.

En dan nu de variaties

Naturel met stroop
pannenkoeken

Serveer de pannenkoek met stroop of nog beter Maple syrup.

Appel en Rozijnen
pannenkoeken met appel

Verdeel wat dunne plakjes appel, een handje rozijnen en een snufje kaneel over het beslag. Draai hem vervolgens om en bak de andere kant mee.

Spek en Kaas
pannenkoeken

Leg de spek in de pan en giet daar het beslag op. Verdeel de kaas over het beslag en laat de bovenkant droog worden. Keer de pannenkoek om en bak hem nog even kort aan.

Banaan choco
dutch pancakes

Verdeel wat plakjes banaan over het beslag. Keer de pannenkoek om en verdeel een paar stukje pure choco over de pannenkoek. Laat dit lekker smelten.

Toetje
pannenkoeken dessert

Pannenkoeken zijn ook heerlijk als dessert met een bol vanille ijs en verse aardbeien.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan