Menu

Overnight Oats – Gezond ontbijt

Ik ben al een tijdje in de ban van havermout. Dit begon al voordat ik überhaupt van De Voedselzandloper gehoord had. Vorig jaar in de winter maakte ik al regelmatig havermoutpap voor het ontbijt. Het is lekker warm en het houdt mijn buikje rustig tot de lunch. Voor diegene die geen tijd heeft om ’s ochtends in de pannen te roeren is overnight oats een prima oplossing.

De naam zegt het al, bij overnight oats gaat er een nachtje overheen. De avond voordat je op bed gaat zet je een kommetje havermout met (amandel)melk klaar in de koelkast. De volgende ochtend roer je het nog even door en voeg je enkel wat vers fruit, noten en/of zaden toe. Ik vind deze overnight oats ook ideaal voor in de zomer, dan heb je gewoon geen zin in een bord warme pap bij het ontbijt. Ik gebruikte hier aardbeien, maar je kunt natuurlijk ieder fruit gebruiken wat je lekker vindt.

overnight oats

Ingrediënten voor 1 persoon
30 gr havermout
150 ml amandelmelk
1 el gemengde zaden
1/2 banaan
Paar aardbeien
Handjevol noten

havermoutpap

Zo maak je het
Doe de havermout en de melk in een kommetje en roer het even door elkaar.

Dek het af en zet het in de koelkast.

De volgende morgen roer je het even door en voeg je plakjes verse banaan en aardbeien toe.

Garneer de overnight oats met de zaden en noten.

Tip: Voeg eventueel wat stevia of kaneel toe voor de finishing touch!

havermoutpap

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

56 reacties

  • Nathalie DM
    5 juni 2018 om 20:21

    Melk ongezond voor de botten? Ben je zeker? Vertel....

  • Nathalie DM
    5 juni 2018 om 20:19

    waarom is dat niet meer gezond dan?

  • Kimberly
    19 mei 2018 om 12:52

    Havermout bestaan uit complexe koolhydraten dus juist wrl goed voor de bloedsuikerspiegel (minder pieken)

  • Ronald Blok
    15 oktober 2016 om 18:31

    veel koolhydraten idd 345 cal per 100 gr daarintegen gebruikt je lichaam bijna 500 cal om t te verbranden dus je valt af complexe cars altijd goed

  • Emmeke
    7 oktober 2015 om 17:08

    Heerlijk. Ik heb dit ook een lange tijd gedaan. Maar er is wel een nadeel aan dit recept. Veel koolhydraten. En die zijn niet goed voor de suikerspiegel.
    Verder een topspits hoor!

  • sven
    18 september 2015 om 15:23

    oh..even voor een notificatie ;-)

  • sven
    18 september 2015 om 15:23

    @belinda als je fytinezuur wilt afbreken heb je fytase nodig, dit zit niet in havermout. Dus als jij je havermout in een bakje water zet, gebeurt er niks met de fytinezuur.
    Oplossing is om er een beetje yoghurt of citroensap aan toe te voegen en een eetlepel met bijvoorbeeld roggemeel. Roggemeel zit boordevol fytase.
    Daarnaast hoef je het niet af te gieten. De fytase breekt het fytinezuur af, dus het is niet meer in je bakje aanewezig.

    Als je bijvoorbeeld amandelen gaat fermenteren, dan moet je ze wel afspoelen. Het fytinezuur wordt dan niet afgebroken, maar afgescheiden, dus zit nog wel in het water.

    succes!

  • Biny
    11 augustus 2015 om 09:47

    Dat is heel herkenbaar. Dat heb ik met brood ook. Ik heb er weinig last van als ik kwark of andere eiwitten eet

  • marina
    29 juli 2015 om 12:32

    Hoi hoi,
    Als ik de hoeveelheid melk en havervlokken doe die in het recept staan dan is het de volgende ochtend nog helemaal niet ingetrokken, gebruik ik dan toch teveel melk?
    Gr marina

  • Belinda Doornbos
    19 juli 2015 om 15:57

    Volgens mij is het idee van "overnight oats"dat je de zaden, noten en granen ontdoet van fytinezuur, wat een natuurijke afweer van de plant is tegen vraat. Ook onze darmen kunnen er niet tegen en zorgt het voor problemen.Je laat het een nachtje in water staan, vervolgens zeef je het en ga je het bereiden zoals je wilt: warm maken in (plantaardige)melk, of koud, met vruchtjes, wat je maar wilt. Als je het opeet zonder af te gieten krijg je het fytinezuur alsnog binnen.
    ik doe dit nu al een tijdje en merk dat mijn darmen vanaf dag èèn rustiger zijn!

  • Marrie
    16 juni 2015 om 15:40

    ik ben net begonnen met dit in de ochtend te eten, het bevalt me prima!
    Zelf maak ik het wel iets anders maar toch...
    Ik doe 2 eetlepels havermout in een kom met een grote mok amandelmelk, en daar voeg ik nog een halve lepel zonnebloem pitten , chiazaad, en een hele lepel lijnzaad aan toe. Een klein beetje kaneel, 2 dadels en een klein beetje (eigengemaakte vanille extract) aan toe. Dit laat ik een nacht op het aanrecht staan ( in de koelkast vind ik het te koud) en s'morgen voeg ik een beetje fruit toe. Heerlijk vind ik deze variatie. Ik heb al heel wat heerlijke recepten gemaakt van deze site, en ik hoop dat er nog vele volgen.

  • monik
    16 juni 2015 om 14:44

    Ik neem 40 g havermout en 100 ml melk en in de winter doe ik er diepvries rode vruchten bij. Samen in de koelkast en is 's morgens ontdooid, suiker hoeft helemaal niet. Ik heb van de hele morgen geen honger.

  • jessie
    23 november 2014 om 21:01

    Heb dit net klaargezet voor morgenvroeg, maar het lijkt mij zoveel melk voor weinig havermout? Hopelijk komt het goed! Ben benieuwd! En bedankt voor alle super receptjes! Ben echt super fan van je blog!

  • Lobke
    6 oktober 2014 om 11:04

    Ik vind dit inderdaad ook erg lekker. Maar als ik dit om 7 uur in de ochtend eet, heb ik om 10 uur toch echt wel weer flinke trek!
    Is dat gek?
    Ik eet het inderdaad vaak met plakjes banaan en wat kaneel, soms wat ongebrande hazelnoten of ongebrande amandelen erbij.
    En ik gebruik 'verse' sojamelk van alpro.. daar zit natuurlijk wel suiker in.

  • Else
    26 september 2014 om 09:15

    Lijk me lekker,maar als het met water gemengd wordt hoef het toch niet in de koelkast?
    Dan is het lekker op temperatuur in de ochtend!

  • Rina
    8 september 2014 om 00:49

    Ik zet het in appelsap, superlekker! Volgende dag wat aardbeien en blauwe bessen erdoor.
    Echt lekker!

  • Jonah
    8 september 2014 om 00:10

    Havermout bevat ook gluten, niet veel, maar tóch wel; staat er bij mij zelfs op: bio-havermout. Trouwens ze praten hier zo over melk. Amandelmelk is geen melk. Melk is ongezond voor je botten en je hele lijf! Amandelmelk is water met amandelen....

  • Jonah
    8 september 2014 om 00:08

    watblief? magnetron? dan is het dus echt niet meer gezond. wat is dat nou voor 'n tip?

  • Evy
    7 september 2014 om 21:03

    Leuk, ga ik is proberen ...
    Ik dacht dat je havermout moest opwarmen...
    Ga myn portie klaarzetten voor morgvroeg :)

  • Clauuoa
    7 september 2014 om 20:45

    Voor mij al een jaar lang iedere ochtend met 2 vers geperste sinaasappels (ik houd niet zo van melk) en dan nog fruit er door, net wat ik heb. Voel me te super bij!

  • Pauline
    27 maart 2014 om 15:49

    Natuurlijk kan dat :)

  • inge
    27 maart 2014 om 00:06

    Hoi Pauline. Kun je hier voor ook de vanille Soja melk gebruiken? Lijkt me erg lekker in combinatie met de appel en kaneel.

  • charissa
    22 februari 2014 om 00:36

    Okee top! Dankjewel

  • Pauline
    19 februari 2014 om 16:11

    Ja dat kan heel goed.

  • charissa
    18 februari 2014 om 21:43

    Kun je dit dan 's morgens ook nog even een beetje opwarmen in de magnetron zodat de ergste kou eraf is? Ga het binnenkort proberen, ben benieuwd

  • Pauline
    26 januari 2014 om 13:34

    Volgens mij maakt dat niet zoveel uit.

  • Yule
    25 januari 2014 om 21:20

    Ik gebruik speltvlokken, is dat gezonder, minder gezond of maakt het niet uit?

  • Maria Frensen
    29 november 2013 om 08:35

    Brinta is gemaakt van tarwe en bevat gluten.
    Havermout is glutenvrij. Veel mensen hebben (zonder het te weten) glutenintollerantie.
    Kijk maar eens hier: http://energiekevrouwenacademie.nl/energieke-vrouwen/fysieke-voeding/gluten-kunnen-ongemerkt-je-lichaam-slopen/
    Ik neem het risico niet meer. En verder: havermout is veel goedkoper dan Brinta!

  • Helen
    20 november 2013 om 12:00

    Ik gebruik altijd minder melk, net genoeg dat het 's avonds vloeibaar is en dan moet ik er 's ochtends nog een beetje bijkappen :) vind ik persoonlijk lekkerder!

  • Pauline
    29 oktober 2013 om 17:17

    Dank je wel. Dat klopt die staat nog niet online ;) komt later.

  • kimberly
    29 oktober 2013 om 13:42

    Wat een leuke blog heb je!
    Ik kan alleen het receptje van je instagram foto over de havermout muffins niet echt vinden :)

  • Pauline
    29 september 2013 om 21:13

    Je zou de volgende keer iets minder melk kunnen gebruiken, het is een beetje naar smaak.

  • Annemieke
    29 september 2013 om 12:45

    Ik heb gisteravond een bakje in de koelkast gezet (met amandelmelk) en vanochtend gegeten met fruit, noten en kaneel. Ik vond de smaak erg lekker maar het was zo dun! Ik had verwacht dat het dikker zou zijn en dat de melk opgenomen zou zijn door de havermout. Viel daarom een beetje tegen. Of heb ik wat verkeerd gedaan? Ik heb 30 gram havermout en 250 ml amandelmelk gedaan.

  • Pauline
    18 september 2013 om 11:53

    Ja die blijven er lekker rustig van he, zo fijn :)

  • Carla
    17 september 2013 om 22:35

    Ik maak havermout altijd gewoon met water, vind ik veel lekkerder dan met melk.
    Heel goed voor mijn bloedsuikers havermout.

  • Pauline
    13 september 2013 om 18:47

    Havermout is wat groffer dan Brinta en ik denk qua gezondheid ongeveer hetzelfde.

  • Pauline
    13 september 2013 om 18:45

    Ja dat is zo fijn, je krijgt er geen suikerpieken van, waar ik zelf heel gevoelig voor ben.

  • Pauline
    13 september 2013 om 18:42

    Ohh I love pindakaas

  • Karin
    13 september 2013 om 12:07

    Hier vind je er nog wat meer over.... leuk en lekker en gekkigheid (met pindakaas?):
    http://www.theyummylife.com/Refrigerator_Oatmeal

  • Karin
    11 september 2013 om 22:40

    Heerlijk!\nIk maak het met biogarde en een lepel chiazaad.\nStukjes appel en kaneel erdoor en je doet het er zo goed op, de langzame koolhydraten.

  • Antina
    11 september 2013 om 20:28

    Ik at in de koude maanden meestal een kom brinta. Is havermout vergelijkbaar? Ook qua voedingswaarde en gezond? Ga inderdaad jou " overnight oats keertje proberen. Nu meestal yoghurt met muesli.. Dit misschien beter voor mijn darmen..

  • Pauline
    11 september 2013 om 13:13

    Yoghurt kan wel, ik vind dat zelf alleen niet lekker :)

  • Anniek
    11 september 2013 om 07:35

    Haha, wat toevallig, ik heb het net gegeten! Ik doe er de avond er voor ook nog wel eens wat chiazaad in, en in de ochtend soms nog wat extra havermout voor wat extra bite. En fruit natuurlijk!

  • Heleen
    10 september 2013 om 22:03

    Ik maak mijn havermout altijd met yoghurt aangezien ik eigenlijk nooit melk in huis heb. Ik maak het af met lijnzaad, cacao en banaan. Het is nogal een dikke brei, maar ik vind het heerlijk! Maar ik zal deze 'overnight' ook eens proberen, ziet er goed uit!

  • Wimke
    10 september 2013 om 21:38

    Klinkt goed. Weet je ook of het met yoghurt kan? Of wordt het dan te dik?

  • Pauline
    10 september 2013 om 21:06

    Ah leuk om te horen, dank je wel ;)

  • Curly Creative
    10 september 2013 om 17:21

    Eet het bijna elke dag en vind het heerlijk!
    Doe het soms met appeltjes en kaneel of met gedroogde ananas, mango en wat kokos jamjam

    <3

  • Pauline
    10 september 2013 om 16:02

    Ja dat kan wel hoor, er zal alleen wat sap uitlopen ;)

  • Pauline
    10 september 2013 om 16:01

    Nee dat is vies ;)

  • Suzanna
    10 september 2013 om 14:00

    Leuk idee! Ik laat het 's ochtends ook weleens een tijdje staan en dan wordt het inderdaad lekker zacht. Moet je niet met muesli met krokante dingen erin doen overigens ;)

  • Heleen
    10 september 2013 om 13:25

    Zooo blij met je site!! Ga zo door

  • Dita
    10 september 2013 om 12:07

    Dit ga ik een keer proberen, ben benieuwd :)

  • Suzanne
    10 september 2013 om 11:34

    Ik blijf het nog steeds niet lekker vinden. Ik ben nog op zoek naar de juiste samenstelling.

  • Marloes
    10 september 2013 om 10:36

    Kaneel is exht superlekker er in. En eennklein beetje geraspte gember geeft ook een verrassend effect

  • Mandy
    10 september 2013 om 10:23

    Klinkt heerlijk!

  • Jeannette
    10 september 2013 om 10:00

    Denk je dat het ook werkt met diepvries rood fruit als je dat de avond ervoor ook bij doet?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.