Menu

Spaghetti Carbonara

Ik heb weer eens meegedaan met de Foodblogswap. De swap is voor foodbloggers, het is de bedoeling dat je van andermans blog kookt en hier een artikel over schrijft. Ik mocht deze keer koken van de blog van Betty’s Kitchen. Ik ken Bettina persoonlijk en elke keer als ik aan haar denk, denk ik aan de Jamie dag. En dan vooral aan het slepen van het loodzware goodybag pakket 🙂

Bettina is half Bosnisch en haar vriend is half Indonesisch, een lekker multicultureel huishouden. Ik zag een heerlijk goulash recept op haar blog staan en boregi, maar ging toch voor de Spaghetti Carbonara. Ik heb gewoon nog nooit Spaghetti Carbonara gegeten, laat staan gemaakt. Shame on me!

Toen ik het laatst bij Masterchef voorbij zag komen, werd ik er weer even aan herinnerd en die spaghetti met spek en ei bleef maar door mijn hoofd spoken. Dat heb ik soms met gerechten, heel raar. Ik volgde de instructies van Bettina nauw op, maar toch nam ik de tip van Gary mee. In plaats van de eieren in de pan te doen, deed ik de eieren in een kom, zo heb je iets meer tijd en hoef je niet als een malle te roeren.

Het resultaat was heerlijk, romig zonder dat er room gebruikt werd, en het spek gaf een lekkere rooksmaak aan de pasta. Ik gooide er nog een handje rucola over heen en klaar was het. Omdat het een ontzettend makkelijk recept is, plaats ik hem op de woensdag, op de dag van de makkelijke maaltijd! Tnx Betty, voor je lekkere recept.

Ingrediënten voor 2 personen
150 gr spaghetti
150 gr (kastanje)champignons
125 gr ontbijtspek
2 eieren
40 gr Parmezaan
Handje verse basilicum
Optioneel rucola
Peper en zout

Zo maak je het
Boen de champignons schoon met een keukenpapiertje en snij ze in plakjes.

Kook de spaghetti “al dente” in ruim water met zout.

Bak de spekjes bruin in een koekenpan. (geen olie gebruiken) Voeg de champignons toe en bak deze mee. Breng het op smaak met peper.

spaghetti alla carbonara

Klop de eieren los in een grote kom.

Neem een 1/2 kopje water van het kookvocht van de pasta en zet dit apart. Giet de pasta af en meng het met de spekjes en champignons.

spaghetti carbonara

Doe de pasta in de kom met de eieren en voeg het kookvocht toe. Meng het geheel goed door elkaar. Door de warmte zullen de eieren veranderen in een romige saus.

Breng de Spaghetti Carbonara op smaak met wat verse basilicum en garneer het eventueel met wat rucola.

That’s it, dat ik dit niet eerder gemaakt heb.

spaghetti carbonara

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

30 reacties

 • Rosanne
  7 april 2016 om 13:21

  Als je geen vlees maar wel vis eet kun je de spekjes prima vervangen door gerookte zalm of andere gerookte vis.

 • Annika
  18 januari 2016 om 19:39

  De saus werd niet heel romig, maar de smaak was goed!

 • Gerard Veldhuijs
  10 juli 2015 om 08:24

  Gisteren de spaghetti carbonara gemaakt en we hebben er van genoten, simpel maar o zo lekker.
  Bedankt voor dit leuke recept!

 • Patricia Dankers
  2 juni 2015 om 14:21

  Goede adviezen
  Zo kan ik mijn specialiteit verfijnen

 • Patricia Dankers
  2 juni 2015 om 14:11

  Ik rasp er, voordat ik het op eet nog wat verse notenmuskaat over mmmmmmm

 • Jeroen Wartenbergh
  18 februari 2015 om 20:23

  Allereerst: wat een leuke, mooie website met veel goed uitgelegde recepten, top!

  Elke kok geeft natuurlijk een beetje zijn eigen draai aan een gerecht, maar... een 'echte Italiaan' gebruikt het liefste guanciale (varkenswang) of pancetta (buikspek) en dan liefst niet van Albert Heijn maar een fatsoenlijke delicatessenzaak.

  Vervolgens op laag vuur, relatief lang het spek uitbakken. Afhankelijk van de dikte soms wel bijna 10 minuten. Het mag géén 'uitgebakken spek' worden. Ook zoiets: laat het een aantal mm dik snijden, ong. 3 à 5. Ontbijtspek mist de rijping en kruiden als nootmuskaat, kruidnagel en kaneel die pancetta wel heeft. Niet gebruiken dus.

  De smaak van het vet is essentieel. Een eidooier werkt emulgerend met het vet en kookvocht, gebruik daarom géén eiwit! In de échte carbonara zal een Romein Parmigiano-Reggiano gebruiken (koe, Noord-Italiaans) óf soms pecorino (schaap, Sicilië) gebruikt. Oudere kaas heeft doorgaans meer smaak en is wat zouter, zelf gebruik ik bewust een jongere Parmigiano-Reggiano omdat het vet al zoutig is.

  Let op dat het eigeel niet stolt, dat doet het bij ± 65ºC. Vuur uit dus. Doe de spaghetti onmiddellijk in de koekenpan met de pancetta. Goed roeren, voeg het eimengsel toe aan de pasta. Meng alle ingrediënten om de pasta te coaten en dien op voorverwarmde borden op.

  Champignons, room... Het hoort absoluut niet thuis in een carbonara was nog niet zo lang geleden in Italië een gegronde reden om de kok te lynchen... ;-)

  Tip: gebruik een spaghetti all'uovo (met eidooier). De spaghetti's van De Cecco zijn goed, maar Grand'Italia is ook niet verkeerd, makkelijker te vinden en door Kassa als beste getest.

  Pauline, bedankt voor alle fijne gerechten die je deelt en goed beschrijft...

  In Rome at ik het één keer met een subtiel vleugje rasp van citroenschil...

 • Pauline
  15 februari 2015 om 16:57

  Dat hoeft niet. Het blijft echt wel warm, trust me!

 • Monic
  15 februari 2015 om 10:35

  Kom nu dit voortreffelijke recept tegen. Ik ben er alleen bang voor, als je de spaghetti in de kom bij de eieren doet ipv de eieren in de pan erbij, het teveel afkoelt. Kan ik het dan nog opwarmen?

 • Janneke
  14 februari 2015 om 19:24

  Hier wat inspiratie voor spekjesvervangers; ik heb er nog niet mee geexperimenteerd maar ben het wel van plan binnenkort te doen. Zelf doe ik vaak courgette door mijn carbonara; deze kun je goed grillen en daarmee wat rokerige smaak en bite toevoegen. Zelfde geldt voor (kastanje)champignons, of wat vlezigere paddestoelen.
  http://www.thekitchn.com/how-to-add-the-smokey-flavor-of-bacon-to-vegetarian-and-vegan-dishes-171151

 • Jael Sanchez
  2 december 2014 om 15:53

  Hihi, niet al te stomme vraag dus =) Toch bedankt. Zal het zelf iig een keer voor m'n vent en mezelf maken!

 • Pauline
  2 december 2014 om 11:02

  Oeh dat durf ik niet te zeggen. Het ei krijg wel iets garing door de warme pasta. Maar 100% zeker weet ik het niet.

 • Jaelita
  1 december 2014 om 14:55

  Misschien een stomme vraag maar kan ik dit wel serveren aan mijn 4jarige? ( gezien de rauwe ei...)
  Helemaal weg van je website! Tnx for the inspiration =)

 • Pauline
  26 november 2014 om 15:24

  Ik doe het op het laatst.

 • Marloes
  24 november 2014 om 16:48

  Misschien lees ik er zo overheen, maar waar voeg jij de Parmezaan toe in het gerecht? Ik voeg m altijd bij de eieren met peper.... De traditionele Carbonara vind ik het allerlekkerste!

 • jan de man
  17 oktober 2014 om 19:41

  kan je een meerdere hoeveelheid van saus toevoegen?

 • jeroen
  27 augustus 2014 om 18:52

  lekker recept! en makkelijk te maken ook!

 • Pauline
  12 december 2013 om 19:15

  Oh wat balen. Je kunt het wel gewoon eten ;)

 • Nadja
  12 december 2013 om 18:39

  Mijn saus word niet romig ik denk dat ik teveel kookvocht heb toegevoegd:( Kan ik t gewoon nog eten als ik het overtollige weggooi, ja toch?

 • Pauline
  26 september 2013 om 10:44

  Gewoon doen Simone, zo snel klaar ;)

 • Simone
  26 september 2013 om 00:18

  Ja daar heb ik ook naar zitten kijken en hoewel pasta carbonara een van mijn favorieten is, heb ik het dus ook nog nooit zelf gemaakt. Misschien tijd om daar eens aan te beginnen!

 • Pauline
  25 september 2013 om 23:04

  Ja die Masterclasses zijn te gek he ;)

 • Pauline
  25 september 2013 om 22:58

  Misschien ansjovis? Of vegatarische spekjes ;)

 • Pauline
  25 september 2013 om 22:57

  Ja stiekem wel ;)

 • MySimplySpecial
  25 september 2013 om 19:04

  Zo lekker!

 • Margrietje
  25 september 2013 om 15:52

  Verrukkelijk maar ik eet geen vlees meer. Ik heb nog geen goed alternatief gevonden voor de spekjes, zout, knapperig en rooksmaak. Iemand een goed idee?

 • Joyce
  25 september 2013 om 13:00

  Heb dit ook nog nooit gegeten haha moet het toch echt eens gaan proberen!

 • Betina
  25 september 2013 om 11:21

  Leuk stukje! en ik ben blij dat je er van genoten hebt!
  Zo zie je maar, koken hoeft niet moeilijk te zijn, als het maar lekker is :-)

 • Brenda
  25 september 2013 om 09:41

  Die masterchef aflevering vond ik ook erg interessant. Heb nl ook nog nooit pasta carbonara gegeten. Laat staan gemaakt ;)

 • Maura - YLT
  25 september 2013 om 09:08

  Carbonara is zo lekker. Zonder room, alleen met ei en kaas vind ik 'm op z'n best.

 • Saskia
  25 september 2013 om 08:59

  Klinkt simpel en erg lekker! Deed Gary niet heel stiekum ook nog wat room door de pasta (wat eigenlijk niet hoort volgens de echte italianen)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.