spaghetti carbonara

Spaghetti Carbonara

Ik heb weer eens meegedaan met de Foodblogswap. De swap is voor foodbloggers, het is de bedoeling dat je van andermans blog kookt en hier een artikel over schrijft. Ik mocht deze keer koken van de blog van Betty’s Kitchen. Ik ken Bettina persoonlijk en elke keer als ik aan haar denk, denk ik aan de Jamie dag. En dan vooral aan het slepen van het loodzware goodybag pakket 🙂

Bettina is half Bosnisch en haar vriend is half Indonesisch, een lekker multicultureel huishouden. Ik zag een heerlijk goulash recept op haar blog staan en boregi, maar ging toch voor de Spaghetti Carbonara. Ik heb gewoon nog nooit Spaghetti Carbonara gegeten, laat staan gemaakt. Shame on me!

Toen ik het laatst bij Masterchef voorbij zag komen, werd ik er weer even aan herinnerd en die spaghetti met spek en ei bleef maar door mijn hoofd spoken. Dat heb ik soms met gerechten, heel raar. Ik volgde de instructies van Bettina nauw op, maar toch nam ik de tip van Gary mee. In plaats van de eieren in de pan te doen, deed ik de eieren in een kom, zo heb je iets meer tijd en hoef je niet als een malle te roeren.

Het resultaat was heerlijk, romig zonder dat er room gebruikt werd, en het spek gaf een lekkere rooksmaak aan de pasta. Ik gooide er nog een handje rucola over heen en klaar was het. Omdat het een ontzettend makkelijk recept is, plaats ik hem op de woensdag, op de dag van de makkelijke maaltijd! Tnx Betty, voor je lekkere recept.

Ingrediënten voor 2 personen
150 gr spaghetti
150 gr (kastanje)champignons
125 gr ontbijtspek
2 eieren
40 gr Parmezaan
Handje verse basilicum
Optioneel rucola
Peper en zout

Zo maak je het
Boen de champignons schoon met een keukenpapiertje en snij ze in plakjes.

Kook de spaghetti “al dente” in ruim water met zout.

Bak de spekjes bruin in een koekenpan. (geen olie gebruiken) Voeg de champignons toe en bak deze mee. Breng het op smaak met peper.

spaghetti alla carbonara

Klop de eieren los in een grote kom.

Neem een 1/2 kopje water van het kookvocht van de pasta en zet dit apart. Giet de pasta af en meng het met de spekjes en champignons.

spaghetti carbonara

Doe de pasta in de kom met de eieren en voeg het kookvocht toe. Meng het geheel goed door elkaar. Door de warmte zullen de eieren veranderen in een romige saus.

Breng de Spaghetti Carbonara op smaak met wat verse basilicum en garneer het eventueel met wat rucola.

That’s it, dat ik dit niet eerder gemaakt heb.

spaghetti carbonara

 

Download Gratis De Uit Pauline's Keuken App
Hollandse Garnalencocktail 2.0
Bewaar
30 Comments
 • Rosanne

  7 april 2016 at 13:21 Beantwoorden

  Als je geen vlees maar wel vis eet kun je de spekjes prima vervangen door gerookte zalm of andere gerookte vis.

 • Annika

  18 januari 2016 at 19:39 Beantwoorden

  De saus werd niet heel romig, maar de smaak was goed!

 • Gerard Veldhuijs

  10 juli 2015 at 08:24 Beantwoorden

  Gisteren de spaghetti carbonara gemaakt en we hebben er van genoten, simpel maar o zo lekker. \r\nBedankt voor dit leuke recept!

 • Patricia Dankers

  2 juni 2015 at 14:11 Beantwoorden

  Ik rasp er, voordat ik het op eet nog wat verse notenmuskaat over mmmmmmm

 • Jeroen Wartenbergh

  18 februari 2015 at 20:23 Beantwoorden

  Allereerst: wat een leuke, mooie website met veel goed uitgelegde recepten, top!\r\n\r\nElke kok geeft natuurlijk een beetje zijn eigen draai aan een gerecht, maar… een ‘echte Italiaan’ gebruikt het liefste guanciale (varkenswang) of pancetta (buikspek) en dan liefst niet van Albert Heijn maar een fatsoenlijke delicatessenzaak.\r\n\r\nVervolgens op laag vuur, relatief lang het spek uitbakken. Afhankelijk van de dikte soms wel bijna 10 minuten. Het mag géén ‘uitgebakken spek’ worden. Ook zoiets: laat het een aantal mm dik snijden, ong. 3 à 5. Ontbijtspek mist de rijping en kruiden als nootmuskaat, kruidnagel en kaneel die pancetta wel heeft. Niet gebruiken dus.\r\n\r\nDe smaak van het vet is essentieel. Een eidooier werkt emulgerend met het vet en kookvocht, gebruik daarom géén eiwit! In de échte carbonara zal een Romein Parmigiano-Reggiano gebruiken (koe, Noord-Italiaans) óf soms pecorino (schaap, Sicilië) gebruikt. Oudere kaas heeft doorgaans meer smaak en is wat zouter, zelf gebruik ik bewust een jongere Parmigiano-Reggiano omdat het vet al zoutig is.\r\n\r\nLet op dat het eigeel niet stolt, dat doet het bij ± 65ºC. Vuur uit dus. Doe de spaghetti onmiddellijk in de koekenpan met de pancetta. Goed roeren, voeg het eimengsel toe aan de pasta. Meng alle ingrediënten om de pasta te coaten en dien op voorverwarmde borden op.\r\n\r\nChampignons, room… Het hoort absoluut niet thuis in een carbonara was nog niet zo lang geleden in Italië een gegronde reden om de kok te lynchen… ;-)\r\n\r\nTip: gebruik een spaghetti all’uovo (met eidooier). De spaghetti’s van De Cecco zijn goed, maar Grand’Italia is ook niet verkeerd, makkelijker te vinden en door Kassa als beste getest.\r\n\r\nPauline, bedankt voor alle fijne gerechten die je deelt en goed beschrijft…\r\n\r\nIn Rome at ik het één keer met een subtiel vleugje rasp van citroenschil…

  • Patricia Dankers

   2 juni 2015 at 14:21 Beantwoorden

   Goede adviezen\r\nZo kan ik mijn specialiteit verfijnen

 • Monic

  15 februari 2015 at 10:35 Beantwoorden

  Kom nu dit voortreffelijke recept tegen. Ik ben er alleen bang voor, als je de spaghetti in de kom bij de eieren doet ipv de eieren in de pan erbij, het teveel afkoelt. Kan ik het dan nog opwarmen?

  • Pauline

   15 februari 2015 at 16:57 Beantwoorden

   Dat hoeft niet. Het blijft echt wel warm, trust me!

 • Jaelita

  1 december 2014 at 14:55 Beantwoorden

  Misschien een stomme vraag maar kan ik dit wel serveren aan mijn 4jarige? ( gezien de rauwe ei…) \r\nHelemaal weg van je website! Tnx for the inspiration =)

  • Pauline

   2 december 2014 at 11:02 Beantwoorden

   Oeh dat durf ik niet te zeggen. Het ei krijg wel iets garing door de warme pasta. Maar 100% zeker weet ik het niet.

   • Jael Sanchez

    2 december 2014 at 15:53 Beantwoorden

    Hihi, niet al te stomme vraag dus =) Toch bedankt. Zal het zelf iig een keer voor m’n vent en mezelf maken!

 • Marloes

  24 november 2014 at 16:48 Beantwoorden

  Misschien lees ik er zo overheen, maar waar voeg jij de Parmezaan toe in het gerecht? Ik voeg m altijd bij de eieren met peper…. De traditionele Carbonara vind ik het allerlekkerste!

 • jan de man

  17 oktober 2014 at 19:41 Beantwoorden

  kan je een meerdere hoeveelheid van saus toevoegen?

 • jeroen

  27 augustus 2014 at 18:52 Beantwoorden

  lekker recept! en makkelijk te maken ook!

 • Nadja

  12 december 2013 at 18:39 Beantwoorden

  Mijn saus word niet romig ik denk dat ik teveel kookvocht heb toegevoegd:( Kan ik t gewoon nog eten als ik het overtollige weggooi, ja toch?

  • Pauline

   12 december 2013 at 19:15 Beantwoorden

   Oh wat balen. Je kunt het wel gewoon eten 😉

 • Simone

  26 september 2013 at 00:18 Beantwoorden

  Ja daar heb ik ook naar zitten kijken en hoewel pasta carbonara een van mijn favorieten is, heb ik het dus ook nog nooit zelf gemaakt. Misschien tijd om daar eens aan te beginnen!

  • Pauline

   26 september 2013 at 10:44 Beantwoorden

   Gewoon doen Simone, zo snel klaar 😉

 • MySimplySpecial

  25 september 2013 at 19:04 Beantwoorden

  Zo lekker!

 • Margrietje

  25 september 2013 at 15:52 Beantwoorden

  Verrukkelijk maar ik eet geen vlees meer. Ik heb nog geen goed alternatief gevonden voor de spekjes, zout, knapperig en rooksmaak. Iemand een goed idee?

  • Pauline

   25 september 2013 at 22:58 Beantwoorden

   Misschien ansjovis? Of vegatarische spekjes 😉

  • Janneke

   14 februari 2015 at 19:24 Beantwoorden

   Hier wat inspiratie voor spekjesvervangers; ik heb er nog niet mee geexperimenteerd maar ben het wel van plan binnenkort te doen. Zelf doe ik vaak courgette door mijn carbonara; deze kun je goed grillen en daarmee wat rokerige smaak en bite toevoegen. Zelfde geldt voor (kastanje)champignons, of wat vlezigere paddestoelen. \r\nhttp://www.thekitchn.com/how-to-add-the-smokey-flavor-of-bacon-to-vegetarian-and-vegan-dishes-171151

 • Joyce

  25 september 2013 at 13:00 Beantwoorden

  Heb dit ook nog nooit gegeten haha moet het toch echt eens gaan proberen!

 • Betina

  25 september 2013 at 11:21 Beantwoorden

  Leuk stukje! en ik ben blij dat je er van genoten hebt! \r\nZo zie je maar, koken hoeft niet moeilijk te zijn, als het maar lekker is 🙂

 • Brenda

  25 september 2013 at 09:41 Beantwoorden

  Die masterchef aflevering vond ik ook erg interessant. Heb nl ook nog nooit pasta carbonara gegeten. Laat staan gemaakt 😉

 • Maura - YLT

  25 september 2013 at 09:08 Beantwoorden

  Carbonara is zo lekker. Zonder room, alleen met ei en kaas vind ik ‘m op z’n best.

 • Saskia

  25 september 2013 at 08:59 Beantwoorden

  Klinkt simpel en erg lekker! Deed Gary niet heel stiekum ook nog wat room door de pasta (wat eigenlijk niet hoort volgens de echte italianen)

  • Pauline

   25 september 2013 at 22:57 Beantwoorden

   Ja stiekem wel 😉

Plaats een reactie