Menu

Zoet Zure Komkommer

Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd zoet zure komkommer voor ons maakte. Dat deed ze heel simpel met een schepje suiker en een scheutje azijn. En zoet zure komkommer is eigenlijk ook niet meer dan dat.

Ik heb mijn zoet zure komkommer nog even wat extra pit gegeven door er een half pepertje aan toe te voegen. Ook heb ik de dressing kort aan de kook gebracht, hierdoor lossen de suiker korrels op en krijg je een gladde zoet zure dressing.  Deze komkommersalade is lekker fris bij een Indonesische maaltijd zoals rendang. 

Ingrediënten
1 komkommer
1/2 rode peper
50 ml (rijst)azijn
1 el suiker

Zo maak je het
Maak dunne linten van de komkommer met een kaasschaaf of dunschiller. Je kan natuurlijk ook gewoon plakjes komkommer snijden, maar deze linten staan zo leuk.

zoet zure komkommer

Hak de rode peper in kleine stukjes.

Verwarm de azijn met de suiker en de peper even kort.

zoet zure komkommer

 

Laat het een minuut of 2 koken, tot de suiker is opgelost.

Giet het hete mengsel over de komkommer. Zo trekken de smaken goed in de komkommer.

Laat de komkommer afkoelen en zet het in de koelkast.

Serveer de komkommer salade koud.

zoet zure komkommer

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

14 reacties

 • Pauline
  14 januari 2019 om 09:21

  Goed dat je dit deelt. Ik zal er nog eens naar kijken.

 • Pauline
  14 januari 2019 om 09:21

  Best wel lang. Gebruik vooral je neus, als het gek ruikt is het niet goed meer.

 • C Troiano charite
  12 januari 2019 om 17:18

  Hoe lang kan je het bewaren in de koelkast

 • Jacqueline Groenendijk
  12 januari 2019 om 17:09

  Ik heb de zoetzure komkommer gemaakt volgens opgave recept. Echter, vind ik de verhouding niet kloppen, te weinig sap voor een hele komkommer in te leggen. Ik heb er extra portie rijstazijn en suiker bij gedaan, nu ligt de komkommer goed onder het sap om in te trekken, ik heb het regelmatig voorzichtig omgeschept om goed in te laten trekken, nu is het prima! Wij houden van pittig, dus een hele gesnipperde rode peper er in gedaan. Verder een leuk en makkelijk recept.

 • Trix Horjus
  4 maart 2018 om 10:12

  Ik wil lid worden groetjes Trix

 • ok ok
  22 mei 2016 om 17:59

  OK

 • Bertien
  14 mei 2016 om 18:24

  Echt heerlijk! Dank je wel voor het recept!

 • Eddy Bracke
  28 november 2015 om 03:33

  ik probeer dit kijken of het een beetje overeen komt zoals moeders het maakte gewoon lekker zuure komkommer schijfjes ik kan het altijd een beetje bij schaven zodat het toch de manier word zoals moeders het deed ik kan het haar helaas niet meer vragen maar als ik wat lekkers hier uit maak is het ook super bedankt voor het delen

 • Wieneke van den Berg
  22 januari 2015 om 16:59

  Ik heb het gemaakt met citroensap, is ook echt heerlijk met dat pepertje.
  En wat een leuke site heb je.
  Ik heb hem onder favorieten gezet.

 • Annette
  21 januari 2015 om 13:04

  Bedankt! Echt heel lekker! En zo simpel

 • joyce
  12 november 2013 om 19:36

  Ik maak het vaak met chili saus, is ook zoetzuur! Geen suiker meer nodig

 • corine
  27 augustus 2013 om 23:38

  En weet je? ik heb je recept klaargemaakt vanavond voor bij de zomerse slastampot voor een stevige bite erbij en het was lekkurrrr!

  Bedankt :)

 • Joyce
  27 augustus 2013 om 12:08

  Dit recept ga ik eens opslaan! Had het laatst eens geprobeerd maar toen was het niet zo lekker geworden haha

 • MySimplySpecial
  27 augustus 2013 om 10:26

  Dit blijft lekker inderdaad!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.