Menu
flair-710x380.jpg

Stel zelf je salade samen in 5 stappen

In de zomer eet ik heel veel salades. Ik heb dan gewoon zin in licht eten en op de een of andere manier heb ik er dan ook voldoende aan. Het leuke van salades is dat je eindeloos kunt varieren, dat begint al bij de basis. Een salade hoeft niet standaard uit sla te bestaan, je kan ook een andere basis kiezen. Qua vulling zijn er volop mogelijkheden, gebruik je vlees of vis of hou je het liever vega? Voeg je favo groente toe of fruit en top hem af met lekkere kaas of noten.

spinazie salade

Weet je niet waar je moet beginnen, in deze 5 stappen stel ik samen met jou je favoriete salade samen.

Stap 1 Kies je basis
Een salade begint bij de basis. Er zijn heel veel sla soorten die je kunt gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor rijst, granen, pasta of groente.

Rucola, veldsla, little gem, ijsbergsla of een andere sla soort.
Couscous, bulghur, quinoa, pasta, rijst of noedels
Spinazie, boerenkool, witte kool, venkel, biet

Stap 2 Voeg het hoofdingrediënt toe
Kies je favoriete ingrediënt en bouw daar je salade om heen. Je kan kiezen voor vlees of vis, of juist kaas.

(Gerookte) zalm, tonijn, makreel, forel, garnalen, krab.
(Gerookte) Kip, ham, bief, spekjes, ossenhaas, salami
Geitenkaas, blauwe kaas, cheddar, fetakaas, mozzarella, parmezaan
Ei, tofu

zoet zure komkommer

Stap 3 voeg extra groente en/of fruit toe
Nu gaan we de salade verder afmaken met lekkere extra groentes en of fruit.

Komkommer, tomaat, paprika, ui, wortel, bonen, maïs, doperwten
Aardbeien, perzik, peer, appel, frambozen, mango, ananas, avocado, sinaasappel, mandarijn
Olijven, augurken, gedroogde tomaat, zilveruitjes

Stap 4 kies een topping
Ik hou zelf wel van een lekkere bite in een salade. En noten en zaden zijn ook nog eens heel vullend en lekker gezond.

Walnoten, pecannoten, hazelnoten, macademia, cashewnoten, amandelen
Pompoenpitten, zonnebloem pitten, pijnboompitten

caprice

Stap 5 kies je favoriete dressing
De salade heeft nu al heel veel smaak, maar een lekkere dressing maakt het nog lekkerder. Je kan zelf een dressing maken, hou daarbij deze tip aan, 1 el azijn of citroensap op 3 el olie. Dan heb je altijd een perfecte verhouding.

Azijn – Balsamico, Witte wijn, Frambozen, Granaatappel, Appel, Rode wijn azijn of citroen-,  limoen- of sinaasappelsap
Olie – Olijfolie, walnotenolie, sesamolie, arachide olie, avocado olie
Smaakmakers – Tuinkruiden, knoflook, uitjes, honing, mosterd, sojasaus, pepers

Italiaanse salade

Ik hoop dat je wat aan mijn ideeën hebt gehad. Hoe eet jij je salade het liefst?

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan