fbpx
Menu

Stel zelf je salade samen in 5 stappen

In de zomer eet ik heel veel salades. Ik heb dan gewoon zin in licht eten en op de een of andere manier heb ik er dan ook voldoende aan. Het leuke van salades is dat je eindeloos kunt varieren, dat begint al bij de basis. Een salade hoeft niet standaard uit sla te bestaan, je kan ook een andere basis kiezen. Qua vulling zijn er volop mogelijkheden, gebruik je vlees of vis of hou je het liever vega? Voeg je favo groente toe of fruit en top hem af met lekkere kaas of noten.

spinazie salade

Weet je niet waar je moet beginnen, in deze 5 stappen stel ik samen met jou je favoriete salade samen.

Stap 1 Kies je basis
Een salade begint bij de basis. Er zijn heel veel sla soorten die je kunt gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor rijst, granen, pasta of groente.

Rucola, veldsla, little gem, ijsbergsla of een andere sla soort.
Couscous, bulghur, quinoa, pasta, rijst of noedels
Spinazie, boerenkool, witte kool, venkel, biet

Stap 2 Voeg het hoofdingrediënt toe
Kies je favoriete ingrediënt en bouw daar je salade om heen. Je kan kiezen voor vlees of vis, of juist kaas.

(Gerookte) zalm, tonijn, makreel, forel, garnalen, krab.
(Gerookte) Kip, ham, bief, spekjes, ossenhaas, salami
Geitenkaas, blauwe kaas, cheddar, fetakaas, mozzarella, parmezaan
Ei, tofu

zoet zure komkommer

Stap 3 voeg extra groente en/of fruit toe
Nu gaan we de salade verder afmaken met lekkere extra groentes en of fruit.

Komkommer, tomaat, paprika, ui, wortel, bonen, maïs, doperwten
Aardbeien, perzik, peer, appel, frambozen, mango, ananas, avocado, sinaasappel, mandarijn
Olijven, augurken, gedroogde tomaat, zilveruitjes

Stap 4 kies een topping
Ik hou zelf wel van een lekkere bite in een salade. En noten en zaden zijn ook nog eens heel vullend en lekker gezond.

Walnoten, pecannoten, hazelnoten, macademia, cashewnoten, amandelen
Pompoenpitten, zonnebloem pitten, pijnboompitten

caprice

Stap 5 kies je favoriete dressing
De salade heeft nu al heel veel smaak, maar een lekkere dressing maakt het nog lekkerder. Je kan zelf een dressing maken, hou daarbij deze tip aan, 1 el azijn of citroensap op 3 el olie. Dan heb je altijd een perfecte verhouding.

Azijn – Balsamico, Witte wijn, Frambozen, Granaatappel, Appel, Rode wijn azijn of citroen-,  limoen- of sinaasappelsap
Olie – Olijfolie, walnotenolie, sesamolie, arachide olie, avocado olie
Smaakmakers – Tuinkruiden, knoflook, uitjes, honing, mosterd, sojasaus, pepers

Italiaanse salade

Ik hoop dat je wat aan mijn ideeën hebt gehad. Hoe eet jij je salade het liefst?

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

14 reacties

  • Christine
    13 augustus 2015 om 09:07

    Dit is handig! Ik gebruik deze stappen nu altijd om een salade in elkaar te draaien op een dagje thuis.. Thnx!

    Beantwoorden
  • Marjolein
    16 juni 2014 om 19:53

    Vanavond een salade gemaakt met veldsla, appel, tomaatjes, geroosterde walnoten en afgemaakt met een zelfgemaakte honing-mosterddressing. Heerlijk!

    Beantwoorden
  • Hanneke
    26 mei 2014 om 17:20

    Ik ben heel benieuwd naar je burger/hot dog buffet et cetera. Komt deze nog online?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 mei 2014 om 20:45

    Ja donderdag ;)

    Beantwoorden
  • Eveline Otto
    8 april 2014 om 13:48

    Oh handige tips zeg. Ik wil graag meer salades eten, maar wil graag leren mijn eigen salades te maken ipv recepten. Het is gewoon uitproberen denk ik of de verzonnen combinaties lekker zijn.. Vooral in deze tijd van het jaar vind ik salades erg lekker.

    Beantwoorden
  • nicolette
    5 augustus 2013 om 13:57

    afgelopen weken was ik niet zo geinspireerd om te koken, veel te warm (ik woon in spanje, pas s avonds laat komt de temp onder de 30 graden). omdat we graag aan het einde van de dag even naar zee willen en pas rond 8 uur thuis zijn wil ik ook graag iets snels en makkelijks om op tafel te zetten. (maaltijd) salade is dan altijd handig, kan ik s ochtends al maken zodat de smaken goed intrekken, dressing voeg ik pas last minute toe want anders wordt het vaak zompig. kan er eindeloos mee varieren en het is gezond!!

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    5 augustus 2013 om 10:38

    Ik hou wel van salades, zeker met een fruitige azijn!

    Beantwoorden
  • Joyce
    5 augustus 2013 om 09:48

    Leuk en handig om te lezen! Ik heb weer wat inspiratie gekregen voor dressings haha

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 augustus 2013 om 11:53

    Leuk om te horen ;)

    Beantwoorden
  • Tirza
    5 augustus 2013 om 09:47

    Mmm dat ziet er echt lekker uit! Zelfs nu het nog zo vroeg is!

    Beantwoorden
  • Mariska
    5 augustus 2013 om 09:39

    Wat een leuke post! Ik hou heel veel van kaas, dus 'bouw' graag een salade om blauwe kaas of geitenkaas. En dan meestal een dressing met honing.

    Beantwoorden
  • ianna
    5 augustus 2013 om 09:36

    Grappig, ik dacht precies hetzelfde als Simone. Nog niet bij SLA geweest dus? ;) Leuk stukje! Sowieso zijn salades zooo lekker; ik zou niet zonder kunnen! :D

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 augustus 2013 om 11:54

    Haha daar lijkt het wel op he? Ben er nog niet geweest ;)

    Beantwoorden
  • Simone
    5 augustus 2013 om 08:08

    Ik dacht heel even dat je ook bij Sla op bezoek was....:) Ik ben gek op salades en zeker op dit moment gaat er elke dag wel een andere creatie naar binnen... Meestal met wat ik nog heb liggen in de kast/ koelkast en eigenlijk altijd lekker!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen