Menu

Kruidenboter 3 variaties

Zelf kruidenboter maken is zo makkelijk. Ik hou van kruidenboter, jaren geleden had mijn tante een eigen restaurant en zij nam vaak verse kruidenboter mee. Zo lekker en als je dat eenmaal hebt geproefd hoef je nooit meer de kant en klare kruidenboter uit de supermarkt.

Het liefst eet ik kruidenboter op een vers gebakken brood, dat nog een beetje warm is. Het is  ook lekker op een stukje vlees of vis. Ik heb nu 3 verschillende soorten boters gemaakt, de klassieke kruidenboter met knoflook, een heerlijke mediterrane boter met olijven en een citrusboter. Alledrie zijn ze even lekker, de citrusboter zou ook lekker zijn bij een stukje vis.

kruidenboterHet is heel simpel om te maken, per recept heb ik 125 gr roomboter zacht laten worden buiten de koelkast. Dit roer je even door elkaar met een vork en dan voeg je de ingrediënten toe. Roer het nog eens door elkaar en de smaak boters zijn klaar.

Kruidenboter

kruidenboterToevoegen : 125 gr boter + handvol gehakte peterselie, 2 tenen knoflook gehakt, kneepje citroensap en iets zout.

Mediterrane boter

mediterrane boterToevoegen: 125 gr boter + een teentje knoflook gehakt, een lepel zongedroogde tomaten in stukjes en een lepel groene olijven in stukjes.

Citrusboter

citrusboterToevoegen: 125 gr boter + de rasp van een halve citroen en een kneepje citroensap.

Welke lijkt jou het lekkerste?

kruidenboter

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

35 reacties

 • Annika
  30 oktober 2018 om 15:51

  Yum, klinkt goed!

 • Irma
  30 oktober 2018 om 11:39

  Ik heb een keer honing-tijmboter gemaakt en daarvan klontjes op lamsrack geserveerd. Mijn partner en ik waren super enthousiast!

 • Annika
  16 augustus 2017 om 13:41

  Dat is handig inderdaad! Thanks voor de tip :)

 • Martijn Coster
  14 augustus 2017 om 18:50

  Als ik het maak, maak ik véél, heel veel! In de keukenmachine met mes onderin, boter eerst, opkloppen, dan de kruiden en een scheutje olijfolie, dan wordt hij smeerbaarder. De versie met slakken kruiden en peterselie en een beetje citroensap is ook heerlijk, geen zout, wel peper uit de molen. Afstrijken in ijsblokjes vormen, invriezen, daarna in grip zakjes. Altijd bijdehand! ( Veel is veel omdat ik het haat om af te wassen ?)

 • Michel
  30 juni 2017 om 20:20

  Ik voeg altijd wat goede olijfolie toe. Geef een lekkere smaak en de boter wordt smeerbaarder

 • Annika
  30 juni 2017 om 09:57

  Ik laat de boter gewoon warm worden op kamertemperatuur. Dan kan ik het met een vork door elkaar mengen.

 • Loes
  28 juni 2017 om 18:11

  Hoe kan je de botor opkloppen? Want als ik kruidenbotor maak blijft roomboter suoer hard.. als ik daar met een mixer doorheen ga dan blijft het allemaal in de mixhaken zitten.. iemand een tip?

 • Reni
  17 september 2016 om 09:04

  Ik ga vandaag die met zongedroogde tomaten en olijven maken.

 • Rosanne
  23 augustus 2015 om 15:45

  Ik doen in de kruidenboter altijd meedere kruiden. Basilicum, Peterselie & Bieslook. En natuurlijk knoflook en peper en zout.

  Tip: je kan verse kruidenboter heel goed in de vriezer bewaren.

 • anja
  22 augustus 2015 om 22:37

  Leuk Pauline,,, ik blijf bij het eerste recept,,, een echte klassieker,,, kloppen met de mixer is inderdaad een idee wordt ie iets romiger,,,, heerlijk op een entrecote !!!!

 • Pauline
  23 juni 2015 om 19:52

  Dat kan zeker, is alleen wel minder lekker :)

 • Will
  23 juni 2015 om 18:57

  Kan ik deze kruidendokter ook maken met margarine?

 • Lynn
  23 december 2014 om 18:30

  Ik mis eigenlijk de bieslook nog bij de gewone versie, anders heb je maar 1 soort kruid er in zitten terwijl het kruidenboter is dus met meerdere kruiden ;)

 • anita
  14 september 2014 om 10:47

  Wij voegen in de Kruidenboter met kruiden altijd een scheutje maggi toe!

 • Pauline
  22 oktober 2013 om 17:01

  Ja dat kloppen is een goede tip! Ga ik volgende keer ook doen ;)

 • Silvia
  22 oktober 2013 om 14:32

  deze kruidenboter maakte ik altijd...

  roomboter, beetje zeezout, geperste knoflook, verse gehakte peterselie, beetje peper, en klein scheutje olijfolie... en deze goed kloppen zodat deze zoals hierboven beschreven lekker luchtig is

 • Pauline
  21 september 2013 om 12:40

  Ja dat is inderdaad heerlijk, goede tip. Dank je wel.

 • Paulien
  19 september 2013 om 15:25

  Je kunt er trouwens ook nog een beetje klopklop doorheen doen!

 • Paulien
  19 september 2013 om 15:24

  Hi, ik heb misschien nog een kleine tip voor je! Een kok vertelde mij namelijk dat hij de kruidenboter altijd opklopte waardoor hij lekker zacht en romig werd. Tegenwoordig doe ik dat zelf ook. Boter in een kom, mixer aan en kloppen tot de boter wit uitslaat, dan de kruiden erdoorheen (ik gebruik vaak als basis de hollandse kruidenboterkruiden van de intratuin) en klaar ben je!

 • Pauline
  26 augustus 2013 om 20:28

  Lekker he? Ik at het ook bij een maïskolf, ook heerlijk.

 • Pauline
  26 augustus 2013 om 20:28

  Dank je wel ;)

 • Dita
  26 augustus 2013 om 16:15

  Heerlijk!

 • Suus v N
  25 augustus 2013 om 20:38

  Volgende week een verjaardag, dus dan gelijk proberen.

 • Maura - YLT
  25 augustus 2013 om 19:36

  I loveeee citroen, dus mij lijkt de citrus het lekkerst alhoewel ze me allemaal super lekker lijken

 • Marjan
  25 augustus 2013 om 15:57

  Ohh die citroenboter lijkt me echt heerlijk, gek op citrus! En inderdaad, bij een stukje vis, nom!

 • Suzanne
  25 augustus 2013 om 15:10

  Bedankt voor deze geweldige receptjes! Ik ga ze zeker uit proberen! Je foto's zijn ook erg mooi geworden! Ziet er zo smakelijk uit!

 • anita
  24 augustus 2013 om 23:02

  ik heb deze week ook citrus boter gemaakt en ik heb er een beetje zout en heel fijn gesneden peterselie door gedaan. Gegeten, heel klassiek, met vis en bospeen. Heerlijk.

 • Pauline
  24 augustus 2013 om 17:39

  Ja ik hou ook zo van zelfgemaakte kruidenboter en het is een kleine moeite om te maken

 • Patricia
  24 augustus 2013 om 13:12

  Leuk idee om inderdaad eens te variëren met de kruidenboter. De tweede met zongedroogde tomaten ga ik eens proberen, lekker voor bij de tapas!

 • Danielle
  24 augustus 2013 om 12:08

  Ziet er lekker uit, die met tomaatjes ga ik zeker een keer proberen. Ik maak het ook zelf en doe er dan eetbare bloemen door,zoals goudsbloem, korenbloem en oost Indische kers geeft leuke reacties bij de eters, heb een receptje op mijn blog staan. Nu droog ik de bloemen en kan ik ze van het winter ook gebruiken.

 • Raffika
  24 augustus 2013 om 12:01

  Ik ben echt fan van zelfgemaakte knoflookboter, maak het precies zoals jij doet alleen dan nog een theelepeltje sambal oelek erbij ipv zout. Maak dit altijd op bbq's, succes gegarandeerd! Een dag van te voren en de smaken goed in laten trekken.

 • OURTASTE.NL
  24 augustus 2013 om 11:49

  Ziet er érg leuk en lekker uit

 • Joyce
  24 augustus 2013 om 10:10

  Lijken me alle 3 heerlijk!

 • MySimplySpecial
  24 augustus 2013 om 09:58

  Ik ben gek op kruidenboter!

 • Daniëlle
  24 augustus 2013 om 09:18

  Die citrusboter ga ik echt een keer proberen, lijkt me zo lekker!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.