fbpx
Menu

Pistache Semifreddo

Semifreddo is een typisch Italiaans nagerecht, het betekent half bevroren ijs. Eigenlijk is het een soort mousse dat je bevriest, voor dit ijs heb je dus ook geen ijsmachine nodig. Ik heb Pistache Semifreddo gemaakt, een smaak die in Italië veel op de kaart staat. Op iedere hoek van de straat kan je daar Pistache meel kopen, wat eigenlijk gewoon gemalen pistache noten zijn.

pistache meel

Ik kocht mijn pistache noten op de markt, al gepeld en ongezouten. Dat scheelt heel veel pelwerk en zere vingers. Ik ben dol op ijs en vind deze pistache semifreddo super goed gelukt. Het is heel zacht van smaak en het is ook nog eens een heel makkelijk recept. Wel even oppassen met zwangere vrouwen, er zit namelijk rauw ei in.

Ingrediënten voor 10 personen
4 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
0,5 ltr slagroom
100 gr suiker
200 gr pistache noten (ongezouten en gepeld)
Snufje zout

Zo maak je het
Maal de pistache noten fijn in een keukenmachine. Je ziet meteen de mooie groene kleur naar boven komen.

Splits de eieren in 2 aparte kommen.

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Zorg dat je een schone en vetvrije kom gebruikt, anders lukt het niet.

Klop in een andere kom het eigeel met het suiker, licht en luchtig.

Klop in een derde kom de slagroom stijf.

semifreddo

Meng de pistache noten met het eigeel.

Voeg de helft van de slagroom toe aan het pistache mengsel en roer het door. Dit heet familie maken.

Voeg het pistache mengsel nu bij de rest van de slagroom.

Spatel tenslotte de eiwitten voorzichtig door de pistache crème. Zorg ervoor dat je niet alle lucht er uit spatelt.

semifreddo

Giet het mengsel in een cakevorm, of in kleine schaaltjes of bekertjes.

Laat het ijs minimaal 4 uur opstijven in de vriezer.

Haal een kwartier voor het serveren de semifreddo uit de vriezer en garneer het met pistache noten.

Pistache semifreddo

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

30 reacties

  • Petra pieters
    24 november 2019 om 12:34

    Ik heb gezouten pistachenoten. Kan ik daar de semifreddo van maken of gaat dat mislukken

  • Yvonne
    11 mei 2019 om 13:51

    Pauline, ik las dat balsamico goed samen gaat met pistachenoten. Heb jij dit al eerder gecombineerd?

  • Marije
    19 december 2018 om 15:34

    Hai! Kan ik dit ook al voor kerst maken en dan op eerste en tweede kerstdag gebruiken?

  • Pauline
    2 februari 2018 om 17:16

    Dat hoeft niet perse, want dat is namelijk wel een heel gepiel. De semifreddo wordt alleen mooier van kleur als je ook het dunne schilletje verwijderd.

  • Elke
    2 februari 2018 om 15:08

    Moeten de pistachenoten alleen uit de harde schil, of moet ook het rood/roze schilletje van de noten af voordat je ze kan gebruiken?

  • Pauline
    10 december 2017 om 13:55

    Ik zou dat denk ik niet doen, maar een ander recept gebruiken.

  • saskia
    7 december 2017 om 22:04

    Hoi Pauline Ik wil voor de kerst chocolade bollen maken gevuld met pistachemousse. Kan ik daar dit recept voor gebruiken en het dan niet in de vriezer maar in de koelkast zetten. Of wordt het dan te dun.

  • Pauline
    31 juli 2017 om 14:04

    Yes daar wordt het ijs extra romig van.

  • melissa
    26 juli 2017 om 11:16

    Hoi Pauline, weet je ook wat de functie is het van het eigeel in dit recept?

  • Pauline
    24 december 2016 om 12:24

    Zeker, lijkt me heerlijk. En die keuzestress is heel herkenbaar.

  • Karolien
    23 december 2016 om 15:09

    Zou dit lekker zijn als vulling in de Baked Alaska? Wil het graag maken voor kerst en kan niet kiezen tussen beide toetjes. ;)

  • Annika
    9 december 2016 om 10:13

    Framboosjes erop zijn leuk! Je zou eventueel nog wat gesmolten chocolade eroverheen kunnen sprenkelen. :)

  • Anne
    9 december 2016 om 07:07

    Ik wil dit maken voor kerst en het bord nog wat gezelliger/feestelijker maken. Ik denk aan framboosjes, kletskop erbij, evt wat honing? Of heb jij nog betere ideeën? Hou me aanbevolen!

  • Kelly
    22 februari 2016 om 12:23

    Ik wil dit recept voor een diner rouler gaan maken vanavond, maar ik wil het graag in glaasjes in de diepvries zetten en het vervolgens op een bordje serveren. Maar, hoe krijg ik de semifreddo uit het glas? Moet ik vershoudfolie gebruiken of zou het ook al loslaten als ik een laagje warm water in de gootsteen laat lopen en ze daar even in zet? Hopelijk lees je het nog voordat ik het vanavond moet gaan uittesten! Ik heb er in ieder geval al heel veel zin in!

  • Andrea
    27 maart 2015 om 14:48

    Ziet er erg lekker uit, ga ik van het weekend maken! Kun je ook hazelnoten gebruiken (of andere noten) ipv pistache?

  • Tom
    19 februari 2015 om 23:27

    Leuk recept, maar slechte spelling. Pistache noten? Pistache crème? In het Nederlands worden alle samenstellingen aan elkaar geschreven!

  • Pauline
    11 december 2014 om 15:23

    Een 23 cm

  • Simone
    11 december 2014 om 15:14

    Hi, dit lijkt me heerlijk. Welk formaat cakeblik heb je gebruikt?

  • Jolanda
    17 juni 2014 om 22:46

    Hoi Pauline,
    Je recept leek mij na het te hebben nagelezen erg lekker. Dus heb ik dit afgelopen zondag met vaderdag gemaakt en geserveerd heerlijk gewoon niet zoet maar precies goed. Dank je wel.

  • Pauline
    30 december 2013 om 15:04

    Wat leuk om te horen.

  • Cindy
    30 december 2013 om 11:03

    Wat een geweldig recept. Ik heb het van de week gemaakt en het was heerlijk en heel makkelijk te maken. Mijn gasten waren zeer onder de indruk! Veel dank.

    Groeten,
    Cindy

  • Bibi
    14 december 2013 om 19:44

    De ingrediënten zijn in huis gehaald! Morgen ga ik hem maken. Ben erg benieuwd!

  • Pauline
    8 september 2013 om 19:13

    Je kan bij groothandel gepasteuriseerd eiwit kopen in pakken en anders zou ik gewoon het dulche de leche ijs maken, dat ook op mijn blog staat.

  • mevr beeris
    6 september 2013 om 13:59

    Ik ben een beetje angstig voor rauwe eieren. Kan ik iets anders gebruiken?

  • deborah
    28 juli 2013 om 12:11

    Geweldig recept, super lekker!

  • Esmée
    18 juli 2013 om 20:13

    gaan de bacteriën door het vriezen niet dood?

  • Pauline
    13 juli 2013 om 21:25

    Dank je wel Marleen :)

  • MySimplySpecial
    13 juli 2013 om 12:03

    Dit heb ik nog nooit gegeten, maar het klinkt goed!

  • Marleen
    12 juli 2013 om 11:36

    Wauw ziet er heerlijk uit, goede uitleg dus ga het zeker eens maken! Leuke deze serie over Italië!! X

  • Jiska
    12 juli 2013 om 11:32

    Klinkt heerlijk! Ik ga het zeker proberen..... Hopelijk blijft er ook wat over voor de rest van mijn gezin....:)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.