Ingredient kruiden en sojasaus

Getest Sojasaus

Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van sojabonen, water, graan en zeezout. Eigenlijk had ik niet zoveel verstand van sojasaus, maar de sushi workshop in Hotel Okura heeft daar verandering in gebracht. Ik proef nu wel verschillen in de sauzen en kan een goede saus van een goedkope saus onderscheiden.

Sojasaus wordt vaak gegeten bij sushi, in wokgerechten, maar het dient ook vaak als basis voor marinades. Het geeft een volle smaak en een diepe kleur aan je vlees of vis.

Inmiddels heb ik een hele verzameling staan en het leek mij wel leuk om een test te doen. Wat proef je nu eigenlijk? En welke vind ik het lekkerste? Samen met de Mr. heb ik deze test gedaan, we hebben de saus puur geproefd, dus zonder sushi en ook niet in een gerecht. Zo kun je het beste proeven wat er in zit.

Ingredient: Kruiden en kikkoman

Kikkoman
De Kikkoman sojasaus wordt gewoon in Nederland gemaakt, in Noord Groningen om precies te zijn. Deze sojasaus bestaat uit water, soja bonen, tarwe en zout.

De sojasaus wordt op natuurlijke wijze gebrouwen, er worden geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd. De sojasaus heeft iets zoets en heeft een volle smaak. Hij is niet te zout en blijft hangen in je mond. Dit is mijn persoonlijke favoriet.

Kikkoman sojasaus is verkrijgbaar in de supermarkt voor €2,17

Kikkoman Less Salt
Deze sojasaus bevat 43% minder zout dan de normale sojasaus van Kikkoman. De ingrediënten lijst is beduidende langer, deze versie bevat water, sojabonen, tarwe, zout (8,4%), alcohol, suiker, zuurteregelaar (natriumacetaat), voedingszuur (azijnzuur, melkzuur).

De saus is inderdaad minder zout en mild van smaak. Dit is iets voor de beginnende sojasaus liefhebber.

Kikkoman less salt is verkrijgbaar in de supermarkt voor €2,39

Albert Heijn eigen merk
Dit was de eerste sojasaus die ik ooit kocht. En eigenlijk was ik er in het begin best tevreden over. Nu ik andere sauzen heb geproefd, vind ik deze echt niet lekker meer. Hij is zwaar en heeft een chemische nasmaak.

Als ik de ingrediënten bekijk is dit niet gek, de saus bevat naast water, soja, tarwe en zout een conserveringsmiddel (E202), dit geeft een chemische nasmaak aan de soja.

De saus is verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €1,77

vlees marineren

Lima Hot Chili & Lemon
De sojasauzen van Lima worden gemaakt door een Japanse familie die in Californië woont. Ze gebruiken voor hun sauzen alleen biologische ingrediënten. De sojasaus wordt op natuurlijke wijze gefermenteerd waardoor het zijn authentieke smaak behoudt.

De Hot chili en Lemon is een soja woksaus en bevat de volgende ingrediënten amari, soja, water, zeezout, A. Oryzae (schimmel) , Citroensap, Rijststroop, Cayenne pepers. Tapioca, zetmeel. Een hele lijst, ik haal het frisse van de citroen er wel uit. Deze smaak blijft hangen op een prettige manier en het pittige vind ik niet overheersend.

Lima Hot Chili en Lemon is verkrijgbaar bij de natuur voedingswinkel voor € 3,00

Lima Tamari Strong
Deze sojasaus is van dezelfde producent is dus ook biologisch. Deze saus bevat de volgende ingrediënten water, sojabonen, zeezout, A. Oryzae (schimmel). De saus bevat geen tarwe en is daardoor glutenvrij.

Het is een Japanse sojasaus met een uitgesproken smaak. De saus heeft een volle smaak en is niet te zout, hij blijft wel hangen.

Lima Tamari Strong is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkels en kost €3,19

Ingredient kruiden en sojasaus

Wat vind jij van dit recept?

2.8 (8 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in