Menu

Getest Sojasaus

Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van sojabonen, water, graan en zeezout. Eigenlijk had ik niet zoveel verstand van sojasaus, maar de sushi workshop in Hotel Okura heeft daar verandering in gebracht. Ik proef nu wel verschillen in de sauzen en kan een goede saus van een goedkope saus onderscheiden.

Sojasaus wordt vaak gegeten bij sushi, in wokgerechten, maar het dient ook vaak als basis voor marinades. Het geeft een volle smaak en een diepe kleur aan je vlees of vis.

Inmiddels heb ik een hele verzameling staan en het leek mij wel leuk om een test te doen. Wat proef je nu eigenlijk? En welke vind ik het lekkerste? Samen met de Mr. heb ik deze test gedaan, we hebben de saus puur geproefd, dus zonder sushi en ook niet in een gerecht. Zo kun je het beste proeven wat er in zit.

Kikkoman
kikkoman sojasaus
De Kikkoman sojasaus wordt gewoon in Nederland gemaakt, in Noord Groningen om precies te zijn. Deze sojasaus bestaat uit water, soja bonen, tarwe en zout.

kikkoman

De sojasaus wordt op natuurlijke wijze gebrouwen, er worden geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd. De sojasaus heeft iets zoets en heeft een volle smaak. Hij is niet te zout en blijft hangen in je mond. Deze is de favoriet van Maurits.

Kikkoman sojasaus is verkrijgbaar in de supermarkt voor €2,17

Kikkoman Less Salt
kikkoman sojasaus
Deze sojasaus bevat 43% minder zout dan de normale sojasaus van Kikkoman. De ingrediënten lijst is beduidende langer, deze versie bevat water, sojabonen, tarwe, zout (8,4%), alcohol, suiker, zuurteregelaar (natriumacetaat), voedingszuur (azijnzuur, melkzuur).

kikkoman sojasaus

De saus is inderdaad minder zout en mild van smaak. Dit is iets voor de beginnende sojasaus liefhebber.

Kikkoman less salt is verkrijgbaar in de supermarkt voor €2,39

Albert Heijn eigen merk
sojasaus
Dit was de eerste sojasaus die ik ooit kocht. En eigenlijk was ik er in het begin best tevreden over. Nu ik andere sauzen heb geproefd, vind ik deze echt niet lekker meer. Hij is zwaar en heeft een chemische nasmaak.

sojasaus

Als ik de ingrediënten bekijk is dit niet gek, de saus bevat naast water, soja, tarwe en zout een conserveringsmiddel (E202), dit geeft een chemische nasmaak aan de soja.

De saus is verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €1,77

Lima Hot Chili & Lemon
lima sojasaus
De sojasauzen van Lima worden gemaakt door een Japanse familie die in Californië woont. Ze gebruiken voor hun sauzen alleen biologische ingrediënten. De sojasaus wordt op natuurlijke wijze gefermenteerd waardoor het zijn authentieke smaak behoudt.

lima sojasaus

De Hot chili en Lemon is een soja woksaus en bevat de volgende ingrediënten amari, soja, water, zeezout, A. Oryzae (schimmel) , Citroensap, Rijststroop, Cayenne pepers. Tapioca, zetmeel. Een hele lijst, ik haal het frisse van de citroen er wel uit. Deze smaak blijft hangen op een prettige manier en het pittige vind ik niet overheersend.

Lima Hot Chili en Lemon is verkrijgbaar bij de natuur voedingswinkel voor € 3,00

Lima Tamari Strong
lima sojasaus
Deze sojasaus is van dezelfde producent is dus ook biologisch. Deze saus bevat de volgende ingrediënten water, sojabonen, zeezout, A. Oryzae (schimmel). De saus bevat geen tarwe en is daardoor glutenvrij.

lima sojasaus

Het is een Japanse sojasaus met een uitgesproken smaak. De saus heeft een volle smaak en is niet te zout, hij blijft wel hangen. Dit is mijn persoonlijke favoriet.

Lima Tamari Strong is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkels en kost €3,19

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

9 reacties

 • Roland
  27 januari 2019 om 10:30

  Er is er maar 1 de lekkerste ! Premium Ki-ippon Kuromame – Black Soy-bean Sauce 200ml van Marushinhonke uit Japan. Deze bestel ik hier rechtstreeks. Verzendkosten aan de hoge kant maar dat is het driedubbel en dwars waard. Gezien bij het programma keuringsdienst van waarde en meteen aktie ondernomen om deze te bestellen. De eerste 3 flesjes zijn reeds soldaat.

 • Roland
  27 januari 2019 om 10:25

  Er is er maar 1 de lekkerste ! Premium Ki-ippon Kuromame – Black Soy-bean Sauce 200ml van Marushinhonke uit Japan. Deze bestel ik hier rechtstreeks. Verzendkosten aan de hoge kant maar dat is het driedubbel en dwars waard.

 • Hay-lin
  6 januari 2019 om 20:26

  Er zijn wel tientallen merken en soorten soya sausen. Veel Chinese soya sausen bevatten msg's de Japanse varianten bevatten deze glutamaten in het algemeen niet. Zelf gebruik ik: Lee Kum Kee Double Deluxe Soy Sauce: Water, Zout, Sojabonen 11%, Suiker, Tarwemeel. deze bevat dus geen additieven. dubbel gefermenteerd, smaakt daarom wat sterker. Een andere lekkere soya saus is: Saitaku Tamari Soy Sauce. Water, soja 15%, zout, alcohol 2%. Gelukkig geen msg's toegevoegd. Deze is wat zachter van smaak.

 • Annika
  8 oktober 2018 om 15:15

  Goed om te weten!

 • Wereldwinkel AANEEN
  5 oktober 2018 om 22:12

  In Wereldwinkel AANEEN, Gorontalostraat 21 Amsterdam, verkopen we biologische, huisgemaakte, Surinaamse sojasaus in de zoete en zoute versie

 • Ramona
  5 februari 2015 om 16:10

  Hallo,

  leuke test!

  De sojasaus van AH huismerk is qua samenstelling inmiddels verandert, geen conserveermiddel toegevoegd. Alleen water, 15% sojabonen, tarwe en zout.

  hartelijke groetjes!

 • gerardo
  10 januari 2015 om 19:16

  Echte soyasaus wordt min halfjaar in betonnen bunkers gefermenteerd in thailand en vietnam o.a. de rest vooral met tarwe is niet natuurlijk

 • Kayleigh
  4 juli 2013 om 12:52

  Leuk artikel! Ik gebruik altijd de sojasaus van Kikkoman. Maar ik ben nu ook wel erg benieuwd naar die van Lima hot chili & lime.

 • MySimplySpecial
  4 juli 2013 om 11:41

  Handig artikel!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.