fbpx

Italiaanse koffie soorten

Italiaanse koffie

Italiaanse koffie soorten

Italianen weten wat goede koffie is. Ik ben zelf dol op Italiaanse koffie en de lekkerste koffie ooit dronk ik in Italië, Pisa om precies te zijn. Een volle koffie met een romige laag melkschuim er op, perfecter kon bijna niet. Italië is een koffie land bij uitstek, de macchiato, espresso en cappuccino komen daar vandaan. Italiaanse koffie is er in verschillende soorten en maten. Ik neem je mee op reis naar Italië, onder het genot van een kopje koffie.

Cappuccino
Italiaanse koffie

De cappuccino is in Nederland al aardig ingeburgerd. Maar vaak wordt hij niet goed gezet, een cappuccino bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een dikke schuimlaag er op. De cacao bovenop is inmiddels al lang passé. Italianen drinken een cappuccino alleen in de ochtend bij een croissantje. Terwijl wij Nederlanders deze koffie de hele dag door drinken.

Espresso
espresso

Espresso is de nationale drank van Italië. Espresso is een kleine hoeveelheid hele sterke koffie met een schuimlaag dat geserveerd wordt in een klein kopje. De schuimlaag ontstaat door de druk van de koffiemachine. Italianen drinken dit met veel suiker. Als je een caffé besteld, krijg je een espresso. Wij drinken een espresso vaak na de maaltijd met een digestief er bij.

Doppio
Een doppio is een Dubbele espresso. Het is dus net zo sterk als een gewone espresso, alleen de hoeveelheid is verdubbeld.

Ristretto
Ristretto is een hele geconcentreerde espresso. De koffie komt per druppel uit het apparaat. Een ristretto bestaat eigenlijk uit 1 slok vol aroma en hele donkere espresso.

Americano / Caffè lungo

Italiaanse koffie

Wil je een normale koffie bestel dan een Americano. Een americano is eigenlijk een espresso met extra water. Italianen drinken dit zelf bijna niet, maar in toeristische gebieden kan je dit vaak wel krijgen. Dit wordt ook wel caffè lungo genoemd, een lange espresso.

Caffè macchiato/ Espresso macchiato

Een macchiato is een espresso met een wolkje melkschuim. Deze koffie wordt geserveerd in een espresso kopje en dus niet te verwarren met een latte macchiato wat in een groot glas geserveerd wordt.

Latte Macchiato

latte macchiato

Latte macchiato is gevlekte melk, de nadruk ligt hier op de melk. Aan de melk wordt een enkel of dubbele espresso toegevoegd. Bovenop komt een laag melkschuim. In Nederland is deze koffie inmiddels razend populair. Verwar deze niet met een caffè latte, deze wordt in Italië eigenlijk gezien als een mislukte cappuccino.

Welke Italiaanse koffie drink jij het liefst?

Pistache Semifreddo
Pasta met Italiaanse worst
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

8 Comments
 • Mariël

  11 juli 2014 at 00:42 Beantwoorden

  Latte Macchiato met Caramel!! Heerlijk!

 • liselotte

  21 juli 2013 at 09:17 Beantwoorden

  Ah heel toevallig hebben we daar elke ochtend ontbeten 🙂

  • Pauline

   23 juli 2013 at 22:46 Beantwoorden

   Oh dat is wel heel toevallig en smaakte de koffie goed? 🙂

 • Liselotte

  14 juli 2013 at 10:34 Beantwoorden

  Ik ga morgen naar Pisa, dus ben heeeel erg benieuwd waar jij in Pisa die lekkerste koffie dronk? 🙂

  • Pauline

   19 juli 2013 at 15:30 Beantwoorden

   Oh jee ik weet de naam niet meer maar het was een cafe vlak voor het station, aan de linker kant

 • MySimplySpecial

  13 juli 2013 at 12:04 Beantwoorden

  Ik drink zelf geen koffie, maar die Latte Macchiato ziet er mooi uit zo met die lagen!

 • Joyce

  13 juli 2013 at 11:53 Beantwoorden

  Latte macchiato is zo lekker!

Plaats een reactie