fbpx
Menu

Bruschetta’s basis + 4 variaties

Ik hou van bruschetta’s, in Italië eet ik ze heel vaak tijdens de lunch. Of gewoon als hapje tussendoor. Ik kies bijna altijd voor de traditionele combinatie met tomaat en mozzarella, die je bij elke trattoria wel kunt krijgen. Bruschetta’s zijn ook de ideale oplossing als je oud brood over hebt. Het brood wordt namelijk geroosterd in de oven of grillpan waardoor het toch iets uitdroogt.

Qua toppings kan je eindeloos variëren. Je kan de broodjes beleggen met groente, met kaas, met vlees, met vis of zelfs met fruit in combinatie met kaas. Ik heb 4 lekkere receptjes bedacht en eigenlijk heb ik gewoon gepakt wat ik in de koelkast had liggen.

Bruschettas

De Basis
Voor de bruschetta’s zelf heb je nodig een stokbrood of plakken brood, 1 teen knoflook en een lekkere olijfolie. Je kan de bruschetta’s op 2 manieren maken.

  1. Vermeng de olijfolie met de knoflook, laat het even staan en zorg dat de smaak er goed in trekt. Snij het stokbrood in plakjes. Bestrijk de broodjes met de knoflookolie en rooster ze in ongeveer 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  2. Laat een grillpan goed heet worden. Snij het stokbrood in plakjes en bestrijk deze met olijfolie. Grill de broodjes aan weerszijden goudbruin. Wrijf vervolgens met een hele knoflookteen over de broodjes heen. Het broodje krijgt zo ook de knoflook smaak.

Ik gebruik zelf altijd methode 1, die vind ik het makkelijkst.

De Variaties

Bruschetta Caprese

Bruschettas

Snij een tomaat in plakjes en snij een bol buffelmozzarella in plakjes. Beleg de bruschetta met de tomaat en mozzarella en garneer het met verse basilicum.

Aubergine & Geitenkaas

Bruschettas

Laat een grillpan goed heet worden. Snij een aubergine in plakjes, bestrijk deze plakjes met knoflookolie. Grill de aubergine kort in de grillpan, strooi er vervolgens wat zout en oregano over. Beleg de bruschetta’s met de gegrilde aubergine en garneer met zachte geitenkaas.

Parmaham en mozzarella
bruschetta

Snij een bol mozzarella in plakjes. Verdeel een stukje Parmaham over de bruschetta’s en garneer het met een plakje mozzarella en een blaadje verse basilicum.

Geroosterde tomaat en Parmezaan

Bruschettas

Verdeel wat kerstomaatjes over een ovenschaal, bestrooi dit met peper en zout en giet er wat knoflookolie over. Rooster de tomaatjes gedurende een half uur in de oven op 180 graden. Bestrijk de bruschetta’s met een el pesto, garneer het met tomaatjes en schaaf er tenslotte wat Parmezaan over.

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

23 reacties

  • Annemiek van HOorn
    29 april 2018 om 12:56

    Super leuke ideeën voor een tuinfeest ! Dank je wel !

  • Jack Owen
    28 augustus 2017 om 15:04

    Hi Pauline, Ik volg je al een tijdje maar dit is wat ik laats las over knoflook in olie bewaren: Kan ik knoflook bewaren in olie? Knoflook kan bewaard worden in olie, MAAR probeer dit niet zelf te doen! Ongeacht de potentiële smaak, is knoflook een licht zure groente. De pH van knoflook varieert tussen de 5.3 en de 6.3. Zoals bij alle licht zure groenten, kan in knoflook groei plaatsvinden van Clostridium botulinum, onder gunstige omstandigheden. Deze omstandigheden doen zich voor tijdens het thuis inmaken en onjuiste bereiding van verse kruiden en knoflook in olie mengsels. Vocht, kamertemperatuur, afwezigheid van zuurstof en een licht zure omgeving bevorderen de groei van Clostridium botulinum. Wanneer dit organisme groeit, produceert het een potentieel toxine dat zuigelingen botulisme veroorzaakt. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt, kan dit resulteren in de dood binnen een paar dagen na consumptie van het besmette voedsel. Knoflook in olie dat bewaard wordt bij kamertemperatuur vormt de ideale omstandigheden voor de productie van het botulisme toxine (licht zuur, geen zuurstof en hoge temperatuur). Hetzelfde gevaar geldt voor geroosterde knoflook in olie. Sinds 1980 zijn er tenminste drie uitbraken van botulisme gerapporteerd die in verband gebracht werden met zelf ingemaakte knoflook. Recentelijk, in het voorjaar van 2003, was er een geval van botulisme in Denemarken na de consumptie van ingeblikt knoflook in olie. Een 30 jaar oude man at 4 stukken van de knoflook en werd vervolgens ernstig ziek. Gelukkig overleefde hij het na 14 dagen in een kritieke toestand. Dit blikje was afkomstig uit een grote partij blikken die in Duitsland geproduceerd was. Het blikje was slechts tot 85 °C verhit, wat niet voldoende is om C. botulinum sporen te doden.Kan ik knoflook bewaren in olie? Knoflook kan bewaard worden in olie, MAAR probeer dit niet zelf te doen! Ongeacht de potentiële smaak, is knoflook een licht zure groente. De pH van knoflook varieert tussen de 5.3 en de 6.3. Zoals bij alle licht zure groenten, kan in knoflook groei plaatsvinden van Clostridium botulinum, onder gunstige omstandigheden. Deze omstandigheden doen zich voor tijdens het thuis inmaken en onjuiste bereiding van verse kruiden en knoflook in olie mengsels. Vocht, kamertemperatuur, afwezigheid van zuurstof en een licht zure omgeving bevorderen de groei van Clostridium botulinum. Wanneer dit organisme groeit, produceert het een potentieel toxine dat zuigelingen botulisme veroorzaakt. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt, kan dit resulteren in de dood binnen een paar dagen na consumptie van het besmette voedsel. Knoflook in olie dat bewaard wordt bij kamertemperatuur vormt de ideale omstandigheden voor de productie van het botulisme toxine (licht zuur, geen zuurstof en hoge temperatuur). Hetzelfde gevaar geldt voor geroosterde knoflook in olie. Sinds 1980 zijn er tenminste drie uitbraken van botulisme gerapporteerd die in verband gebracht werden met zelf ingemaakte knoflook. Recentelijk, in het voorjaar van 2003, was er een geval van botulisme in Denemarken na de consumptie van ingeblikt knoflook in olie. Een 30 jaar oude man at 4 stukken van de knoflook en werd vervolgens ernstig ziek. Gelukkig overleefde hij het na 14 dagen in een kritieke toestand. Dit blikje was afkomstig uit een grote partij blikken die in Duitsland geproduceerd was. Het blikje was slechts tot 85 °C verhit, wat niet voldoende is om C. botulinum sporen te doden. groetjes Jack

  • Paulinefan4life
    4 juli 2017 om 23:17

    Ji-ja-joeksig ! Heerlijk recept op onze vaste Italiaanse vrijdag! Hmmmm.. dat wort smullen!!!!thx 4 het delen van het recept paulien

  • Gerda
    4 juli 2017 om 23:14

    Nou zeg josefien!!! Wie denk jij wel dat je bent. Super Pauline erg lekker . Culinaire Gr. Gerda

  • Pauline
    23 mei 2017 om 10:33

    Dat zou ik niet doen, dan worden de broodjes zacht.

  • Lianne
    21 mei 2017 om 18:07

    Goedenavond! Als ik deze bruschetta's op zondagavond maak zijn ze dan nog lekker als lunch op maandag???

  • Eef
    24 juli 2016 om 17:07

    Hoi Pauline, wat een leuke blog en wat ziet het er allemaal smaakvol uit.
    ik vroeg me af of je hele of gekneusde knoflook tenen gebruikt in de olijfolie en welke olie dat is, ik probeer vandaag bruschetta te maken met sjalotjes, tijm, munt, parmaham en kastanje champignons en hoop dat het lekker wordt, heb het nog nooit geprobeerd.

  • Britt Schuurman
    19 oktober 2015 om 16:50

    ik maak ook altijd bruschetta, maar dan met rouwe ham, vijgenjam en een klein beetje rucola, heerlijk!
    nu de jouwe maar is proberen ;)

  • Pauline
    11 december 2013 om 18:27

    Wat leuk om te horen, dank je wel.

  • John Vaessen
    11 december 2013 om 18:23

    Een paar weken geleden, zoekende naar een recept, op je site terechtgekomen.
    Als hobby kok vallen mij sindsdien veel complimenten ten deel.
    Dank voor de inspriratie en ik zal er nog veel gebruik van blijven maken.

    Groet John

  • nicolette
    7 oktober 2013 om 14:11

    lekker deze ideeen. de catalaanse variatie is ook erg lekker: pintxos.
    wat ik bijv wel eens maak is sneetjes stokbrood met:
    - chorizo en camembert
    - gerookte zalm, gesnipperd uitje
    - pate, klein dotje aardbeien jam en walnoot
    - spiegelei van kwartelei
    etc. erg lekker en staat feestelijk

  • Pauline
    15 juli 2013 om 12:16

    Tnx all! Simpel maar lekker, daar hou ik van!

  • Pauline
    15 juli 2013 om 12:16

    Oeh dat hoort niet, ik ga het eens even uitzoeken. Ik heb er zelf trouwens geen last van, ik gebruik mac en safari

  • Farah
    14 juli 2013 om 21:44

    Simpel maar doeltreffend :D. Altijd lekker, bruschetta!
    En zulke mooie foto's, maakt het alleen maar lekkerder haha.

  • Simone
    13 juli 2013 om 23:30

    Een goede bruschetta maakt mij altijd blij! Even een klein dingetje met je site Pauline; als ik om de homepage ben en naar de bovenste post wil gaan dan komt het contact form steeds naar voren (blanco) Volgens mij gaat daar iets niet goed, of ligt het aan mij? (op mac en firefox)

  • Pauline
    13 juli 2013 om 21:24

    Wat een lieve reacties allemaal, dank jullie wel :)

  • Lily
    13 juli 2013 om 20:58

    Heerlijk! Maak tegenwoordig vaak het stokbrood van jouw recepten, die zijn ook goed te gebruiken voor de bruschetta! Bedankt voor jouw site, het geeft me veel inspiratie. Keep up the good work

  • Joyce
    13 juli 2013 om 13:55

    Bruschetta is zo lekker!

  • Deborah
    13 juli 2013 om 13:12

    Erg leuk om te zien dat je zelf gezonde gerechten creëert en producten gebruikt die je al in huis hebt. Mijn complimenten voor je blog, die is erg overzichtelijk, heeft een frisse look en bevat veel recepten met mooie foto's!

  • Tedje
    13 juli 2013 om 12:48

    Oooh dat ziet er allemaal delicious uit!

  • Heleen
    13 juli 2013 om 12:02

    Ben zo blij met je blog............ Heb dan ook al veel gemaakt en krijg steeds weer nieuwe inspiratie!! Dank zij jou veel complimenten van mijn gasten

  • Stella
    13 juli 2013 om 11:15

    Dit vind ik ontzettend lekker! Wij maakten altijd een mengsel van tomaten, olijven, knoflook, olie en heel veel kruiden :) Was er altijd gek op!

  • MySimplySpecial
    13 juli 2013 om 11:11

    Dat ziet er allemaal erg lekker uit. Ik hou wel van bruchetta!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.