Menu

Vis bereiden op 6 manieren

Ik ben niet een enorme viseter, maar op zijn tijd kan ik een lekker visje wel waarderen. Ik hou wel heel erg van gerookte vis en dat eet ik ook regelmatig tijdens de lunch. Vis bereiden kan je op heel veel verschillende manieren doen en het is ook nog eens heel gezond. En echt moeilijk is het ook niet, als je schone filets hebt. Vis fileren is weer een ander verhaal, dat heb ik ook nog nooit gedaan.

Ik heb met heel veel fascinatie naar de docu van de Urker Vissers gekeken. Die mannen werken hard om ons verse vis te leveren. Helaas staat de Nederlandse visvangst onder druk door kweekvissen uit Azië zoals Pangasius en Tilapia. Die mensen op Urk, zo zeggen ze dat, eten heel veel vis. Wel vaak gefrituurd, omdat dat nou eenmaal makkelijk is. Ik laat je hier zien dat er nog veel meer opties zijn.

Vis grillen


Dit is één van de bereidingen die ik zelf het lekkerste vind. Een grillpan geeft een lekker geroosterd smaakje aan de vis. Zalm en tonijn kan je heel goed grillen. Het belangrijkste is dat de grillpan goed heet is, dan blijft de vis niet plakken. Bestrijk de vis met olie, niet de pan en grill hem aan weerszijden gaar.

Vis in zijn geheel uit de oven

Vis bereiden
Een hele vis bereiden in de oven is makkelijker dan je denkt. Forel leent zich hier heel goed voor. Laat de vis schoonmaken door de visboer. Je vult de buik op met lekkere kruiden en citroenschijfjes en dan gaat hij zo in zijn geheel de oven in. In ongeveer 30 minuten is de vis gaar en kan je het visvlees gemakkelijk van de graat halen.

Vis En Papillote

DSC02702
En Papillote betekent ingepakt. De visfilet wordt samen met een aantal groenten en kuiden ingepakt in bakpapier of aluminiumfolie. Het complete pakketje gaat dan ongeveer een kwartiertje op 200 graden de oven in. De visfilet stoomt als het ware gaar. Als je het pakketje open doet komt je een hele geurexplosie tegemoet. Deze bereiding is ook heel slank omdat er geen boter aan te pas komt.

Op de huid gebakken

DSC02174
Bij de meeste vissoorten verwijder ik de huid als ik ze ga bakken. Maar soms kan het ook heel lekker zijn om de vis op de huid te bakken. Zalm en zeebaars zijn typische vissoorten die vaak op de huid gebakken worden. Je gaart de vis met de vel kant in een pan met wat olie of boter, totdat het huidje knapperig wordt. Op deze manier laat je de vis zachtjes garen.

Paneren zoals een lekkerbekje

Lekker bekje
Door de vis te paneren krijgt het een lekker knapperig korstje. Je haalt de vis door de bloem, door het eiwit en door de paneer. Je kan de filets vervolgens frituren, maar ook gewoon bakken in wat olijfolie of boter.

Op de BBQ

DSC01228
Nu de zomer weer in aantocht is, worden de bbq’s ook weer afgestofd. Vis kan je heel goed bereiden op de barbecue. Je kan een hele visfilet in een tang stoppen met verse kruiden. Maar je kan ook spiezen maken met gemarineerde zalm of garnalen. Ook kan je de en papillote methode op de bbq toepassen.

Zoals je ziet is vis heel veelzijdig in gebruik. Naast deze methodes kan je vis dus ook nog frituren, pocheren in bouillon, roerbakken, stoven, rauw eten, garen in zuur, zoals ceviche en er zijn vast nog legio andere methodes te bedenken.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

5 reacties

 • Pauline
  3 juni 2013 om 13:43

  Ik ga het een keer proberen :) To be continued haha

 • Simone
  30 mei 2013 om 22:11

  Ik ben dol op vis en een hele vis zelf fileren is niet eens zo heel erg moeilijk als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan (en de vis ook een beetje mee wil werken, haha) Grillen is wel een van mijn favoriete bereidingswijzen voor vis maar de andere methodes zijn ook niet verkeerd!

 • Farah
  30 mei 2013 om 14:10

  Ik ben een groot visliefhebber! Helaas is het niet heel goedkoop. Zo'n tang voor op de barbecue zou ik ook wel willen. Heerlijk vind ik dat, een visje van de grill :D. Het liefst zelf gevangen (niet door mij, maar mijn vader haha).

 • Joyce
  30 mei 2013 om 12:03

  Lekker! zelf hou ik het meest van grillen en en papilotte

 • Daniëlle
  30 mei 2013 om 10:19

  De tang voor op de barbecue is wel heel praktisch! Ziet er ook leuk uit :) Ik houd zelf het meest van gepaneerde vis of vis uit de oven.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST