visrecepten

Vis bereiden op 6 manieren

Ik ben niet een enorme viseter, maar op zijn tijd kan ik een lekker visje wel waarderen. Ik hou wel heel erg van gerookte vis en dat eet ik ook regelmatig tijdens de lunch. Vis bereiden kan je op heel veel verschillende manieren doen en het is ook nog eens heel gezond. En echt moeilijk is het ook niet, als je schone filets hebt. Vis fileren is weer een ander verhaal, dat heb ik ook nog nooit gedaan.

Ik heb met heel veel fascinatie naar de docu van de Urker Vissers gekeken. Die mannen werken hard om ons verse vis te leveren. Helaas staat de Nederlandse visvangst onder druk door kweekvissen uit Azië zoals Pangasius en Tilapia. Die mensen op Urk, zo zeggen ze dat, eten heel veel vis. Wel vaak gefrituurd, omdat dat nou eenmaal makkelijk is. Ik laat je hier zien dat er nog veel meer opties zijn.

visrecepten

Vis grillen
Dit is één van de bereidingen die ik zelf het lekkerste vind. Een grillpan geeft een lekker geroosterd smaakje aan de vis. Zalm en tonijn kan je heel goed grillen. Het belangrijkste is dat de grillpan goed heet is, dan blijft de vis niet plakken. Bestrijk de vis met olie, niet de pan en grill hem aan weerszijden gaar.

Vis in zijn geheel uit de oven

feest zalm

Een hele vis bereiden in de oven is makkelijker dan je denkt. Forel leent zich hier heel goed voor. Laat de vis schoonmaken door de visboer. Je vult de buik op met lekkere kruiden en citroenschijfjes en dan gaat hij zo in zijn geheel de oven in. In ongeveer 30 minuten is de vis gaar en kan je het visvlees gemakkelijk van de graat halen.

Vis En Papillote
En Papillote betekent ingepakt. De visfilet wordt samen met een aantal groenten en kuiden ingepakt in bakpapier of aluminiumfolie. Het complete pakketje gaat dan ongeveer een kwartiertje op 200 graden de oven in. De visfilet stoomt als het ware gaar. Als je het pakketje open doet komt je een hele geurexplosie tegemoet. Deze bereiding is ook heel slank omdat er geen boter aan te pas komt.

Op de huid gebakken
Bij de meeste vissoorten verwijder ik de huid als ik ze ga bakken. Maar soms kan het ook heel lekker zijn om de vis op de huid te bakken. Zalm en zeebaars zijn typische vissoorten die vaak op de huid gebakken worden. Je gaart de vis met de vel kant in een pan met wat olie of boter, totdat het huidje knapperig wordt. Op deze manier laat je de vis zachtjes garen.

Paneren zoals een lekkerbekje
Door de vis te paneren krijgt het een lekker knapperig korstje. Je haalt de vis door de bloem, door het eiwit en door de paneer. Je kan de filets vervolgens frituren, maar ook gewoon bakken in wat olijfolie of boter.

Op de BBQ
Gerookte makreel op de bbq
Nu de zomer weer in aantocht is, worden de bbq’s ook weer afgestofd. Vis kan je heel goed bereiden op de barbecue. Je kan een hele visfilet in een tang stoppen met verse kruiden. Maar je kan ook spiezen maken met gemarineerde zalm of garnalen. Ook kan je de en papillote methode op de bbq toepassen.

Zoals je ziet is vis heel veelzijdig in gebruik. Naast deze methodes kan je vis dus ook nog frituren, pocheren in bouillon, roerbakken, stoven, rauw eten, garen in zuur, zoals ceviche en er zijn vast nog legio andere methodes te bedenken.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in