Menu

Scones + recept clotted cream

Ik heb iets met scones, als het ergens op de kaart staat dan bestel ik er vaak wel eentje. Als ik ze zelf maak, kan ik er maar moeilijk van af blijven. Scones worden altijd gegeten met clotted cream en jam. Clotted Cream is een soort van dikke ongezoete slagroom, dat maar moeilijk te krijgen is in Nederland. Maar clotted cream kan je ook gemakkelijk zelf maken.

De combinatie van het zoetige broodje met de room en de jam is echt goddelijk. Scones worden meestal bij een high tea gegeten, maar je hebt ook hartige scones met kaas en kruiden er door. Ik vind vooral de zoete versie het lekkerste.

Ingrediënten voor 20 st.
460 gr bloem
20 gr bakpoeder
150 gr koude boter in blokjes
1 ei + 1 dooier (= om te bestrijken)
150 ml melk
75 gr suiker
Snuf zout

Voor de clotted cream
125 gr mascarpone
125 ml slagroom

Zo maak je het
Kneed een deeg van het bloem, het bakpoeder, de suiker, de boter en het zout. Je kan dit met de hand doen, maar ook in een keukenmachine.

Voeg het hele ei en de melk toe en kneed er een samenhangend deeg van. De eidooier bewaar je om de scones mee te bestrijken.

Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast. Verpak het deeg in huishoud folie zodat het niet uitdroogt.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 2 cm dikte.

Steek er rondjes uit van 5 – 6 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrijk de scones met de losgeklopte eidooier.

Bak de scones in ongeveer 10 – 12 minuten goudbruin en gaar.

Voor de zelfgemaakte clotted cream klop je de slagroom half stijf.

Spatel de slagroom door de mascarpone en dan is je clotted cream klaar.

Scones met clotted cream

Serveer de scones met jam en de clotted cream.

Lekker bij de thee.

Bron scones: Het Delicious Bakboek

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

63 reacties

  • Annika
    18 december 2018 om 10:58

    Goed om te horen!

  • Suzan
    17 december 2018 om 19:24

    Kerst scones zijn erg lekker heb ze wel gemaakt met glutenvrij bloem dus ook gelukt

  • Suzan
    17 december 2018 om 19:24

    Kerut scones zijn erg lekker heb ze wel gemaakt met glutenvrij bloem dus ook gelukt

  • iemand
    20 mei 2018 om 16:16

    tip: met paulines lemoncurd is het ook heerlijk

  • Linda Tot
    4 november 2017 om 19:45

    Vraagje ik dacht omdat er niks bij stond dat u oven met boven en onder warmte stand gebruikt. Maar na meer als 12 min nog niet bruin. Oven op hetelucht gezet ook 200 graden en bij gebleven na 6,5 min wel bruin. Hopelijk zijn ze nu wel lekker. Welke stand gebruikt u als u er niks bij zet?

  • Ingrid
    29 december 2016 om 11:27

    Het deeg lijkt wel kauwgom, klopt dat?

  • Pauline
    26 mei 2016 om 12:46

    Een dag of 2 in de koelkast.

  • Angelique
    25 mei 2016 om 09:25

    Die clotted cream lijkt mij heerlijk !Hoe lang is de zelfgemaakte clotted cream houdbaar?

  • Antoinette b.
    28 maart 2016 om 18:31

    De scones en clotted cream waren om je vingers bij af te likken.
    Heb ze vanochtend gemaakt.

  • Pauline
    20 januari 2016 om 12:49

    Vers zijn ze wel het allerlekkerste. Je kunt ze wel van tevoren bakken. Maar dan zou ik ze kort voor serveren nog even kort verwarmen in de oven op 180 graden.

  • Margot
    19 januari 2016 om 19:58

    Kan je de scones ook de dag van te voren bakken? Zijn ze dan nog lekker de volgende middag?

  • Sio
    25 december 2015 om 10:22

    Hoi!

    Mijn moeder houd heel erg van scones maar door haar tarwe allergie is het altijd een lastiger verhaal en tot nu toe waren zelfgemaakte niet zo lekker.

    Ik maakte gisterenavond nog ff snel de scones volgens jouw recept - met speltmeel - voor het kerstontbijt en ze waren eruuug lekker! Thanks :)

  • Pauline
    6 november 2015 om 10:50

    Ja dat gaat ook prima. Veel plezier alvast.

  • Marianne
    3 november 2015 om 10:55

    Hoi Pauline, ik heb zaterdag een high tea waar ik de scones voor maak. Nu heb ik 's morgens niet heel veel voorbereidingstijd maar wil ze wel zo vers mogelijk serveren. Nu zie ik in je beschrijving de deeg een uurtje in de koelkast te laten rusten. Kan dat ook een avond van te voren zodat ik ze de volgende ochtend alleen hoef te bakken?

  • Hanneke Karté-Pos
    22 september 2015 om 23:47

    Je scones zijn heerlijk! Ik moet dat niet te vaak bakken, want dan blijf ik eten ?.
    Ik doe er zelf vaak nog een vanillestokje door of een beetje citroenrasp.
    Vraag me nog wel iets af, wat ik natuurlijk zelf kan testen, maar wie weet heb jij daar wel al een antwoord op. Wie niet waagt, wie niet wint: kun je de scones ook na het bakken goed afgekoeld invriezen en dan weer afbakken? Of zouden ze dan droog worden?
    Groet,
    Hanneke

  • EMMELINE
    6 september 2015 om 21:15

    Ik gebruik voor clotted cream altijd mascarpone met crème fraiche, ook erg lekker!

  • Miriam
    5 juli 2015 om 18:28

    Tip: Bij Jumbo kan je meestal wel clotted cream kopen. En wat lemon curd bij de scones vind ik meestal erg lekker.

  • Pauline
    27 juni 2015 om 21:02

    Ah dat is niet de bedoeling, 1 eidooier meer maakt gelukkig niet zoveel verschil in het deeg, maar ik zal het even aanpassen.

  • Lisa
    27 juni 2015 om 17:06

    Hey, deze scones zijn echt geweldig! Maar misschien een tip.

    Ik ben tot 2 keer toe de fout in gegaan met dit recept (met een tussenliggende periode van een half jaar, vandaar dat ik mijn fout niet had onthouden ;)

    Bij benodigdheden staat 1 ei en 1 eierdooier.
    In het recept staat vervolgens "voeg het ei toe". Ik interpreteerde het ei als al het ei wat in de benodigdheden stond.. 1 ei + 1 eierdooier, om later tot de conclusie te komen dat ik de eierdooier had moeten gebruiken voor het besmeren van de bovenkant. Euh.... oeps!

    De scones zijn er niet van mislukt hoor, maar misschien is het handig om het iets anders neer te zetten :)

  • Gerdi
    24 juni 2015 om 16:17

    Deze zijn echt zooooo lekker! Ik heb er tien gemaakt. De helft van 1 ei erdoor en de rest gebruikt om de scones te bestrijken.

  • Pauline
    11 juni 2015 om 21:36

    De eidooier is om te bestrijken, voor het glanzende laagje. Je kunt het evt weglaten.

  • Angèlique
    11 juni 2015 om 18:59

    Bedoel je èèn heel ei en èèn dooier? waarom geen 2 eieren?

  • monique
    31 maart 2015 om 17:09

    oh...en nog een vraagje: kan het ook met amandelmelk of soja melk ipv met gewone melk?

  • monique
    31 maart 2015 om 16:59

    ik wil ze maken voor bij een paas high tea. Maar eerst doen we hartige dingen, dus is natuurlijk niet gezellig om ondertussen dit te moeten gaan staan maken. Wat is het beste: deeg paar uur van te voren maken en dan dus een paar uur in de koelkast bewaren, of dan beter een dag van te voren en invriezen? (in geval van invriezen: dat moet dan al in de vorm van de uitgestoken rondjes neem ik aan...)

  • marleen
    26 maart 2015 om 15:51

    Hoi.

    Ik moet ze morgen maken voor school,
    kan ik ze dan vanavond al bakken en bewaren of morgenochtend afbakken?

  • Pauline
    24 februari 2015 om 18:34

    Dat hoeft niet perse, maar een extra schepje bakpoeder kan wel helpen.

  • Elke
    24 februari 2015 om 18:05

    Wawie! Ik heb ze daarstraks uitgeprobeerd! Ik vond dat ze nog iets te weinig omhoog gekomen zijn. Zou het een goed idee zijn om in het vervolg wat natriumbicarbonaat toe te voegen? :-) Blijkbaar zit dat niet in mijn bakpoeder...

  • Liane Schaper
    13 februari 2015 om 18:43

    de scones zijn heerlijk, het perfecte recept van Paulien.
    Voor de clotted Cream kun je ook i.p.v slagroom, crème fresh gebruiken.
    Niet te vaak maken, dan groei je dicht

  • Pauline
    10 januari 2015 om 17:26

    Een minuut of 5 erbij is wel voldoende.

  • Floor
    9 januari 2015 om 18:04

    Nog nooit zulke lekkere scones gegeten!
    Hoeveel langer moeten de scones in de over als ik ze bevroren afbak? Ik wil ze graag een dag van te voren al klaar maken.

  • Rosa
    2 januari 2015 om 14:48

    460 gram want je moet er 20 gram bakpoeder aan toevoegen want bakpoeder is heel iets anders dan zelfrijzend bakmeel

  • Annemijn
    3 december 2014 om 15:27

    Ze smaken geweldig!

  • Pauline
    24 november 2014 om 13:55

    Een paar dagen in de koelkast. Invriezen is geen optie.

  • Petra
    23 november 2014 om 15:12

    hoelang kun je die clotted cream goed houden? en kun je het ook invriezen??

  • Pauline
    5 november 2014 om 18:09

    Oh wat leuk. Dat wilde ik ook nog altijd een keertje doen.

  • Marije
    4 november 2014 om 21:05

    Ik had trouwens sterren gemaakt!

  • Marije
    4 november 2014 om 20:01

    Leuk en Lekker!
    Ik was de bloem (enz.) door elkaar aan het kneden/mixen en terwijl dacht ik: Dramatisch, dit gaat me niet lukken! Het bleef helemaal niet aan elkaar zitten, uiteindelijk het ei en de melk erbij gedaan en het is gelukt, het deeg staat nu in de koelkast!

  • Pauline
    19 april 2014 om 20:09

    Dan zou ik 460 gr gebruiken.

  • Kimberly
    19 april 2014 om 15:51

    Als je zelfrijzend bakmeel gebruik, gebruik je dan 460 gram (gewicht bloem) of 480 gram (gewicht van bloem +bakpoeder)?

  • Grietje
    18 april 2014 om 22:13

    Bij de Jumbo verkopen ze ook Devon English clotted Cream.

  • Angelique
    5 april 2014 om 12:43

    Goed gelukt, heerlijk!

  • Pauline
    11 maart 2014 om 18:24

    Ja dat kan ook :)

  • Floor
    10 maart 2014 om 14:54

    Hallo Pauline,

    Kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken i.p.v. bloem en bakpoeder?

  • Pauline
    3 maart 2014 om 18:36

    Ik ben bang dat de werking van het bakpoeder dan afneemt. Je kunt het deeg wel invriezen en dan afbakken in de oven.

  • DB
    3 maart 2014 om 16:08

    Hoi Pauline,
    Als ik de scones een dag van tevoren wil klaarmaken, kan ik het deeg tot die tijd in de koelkast laten rusten, zodat ik het een dag later kan afbakken of droogt het deeg door de lange rusttijd uit?

  • Pauline
    3 maart 2014 om 11:33

    Nee officieel is het ongezoete room.

  • Jacquelien
    2 maart 2014 om 20:30

    Ziet er lekker uit! Bij de slagroom hoef je geen suiker bij te voegen toch?

  • Ilse
    18 februari 2014 om 10:18

    Jummie jummie, jouw recept gebruikt en wat zijn ze héérlijk! Echt verslavend lekker :-D
    Heb de helft naturel gedaan en door de andere helft geweekte rozijnen. En dan idd met 'clotted cream' en jam. Jummie! Erg goed gelukt ook, rezen mooi in de oven en kwamen er perfect uit. Een blijfertje dus ;-)

  • Pauline
    11 februari 2014 om 11:53

    Je kunt de scones het beste ongebakken invriezen. Dan bak je de bevroren scones af in de oven en zijn ze het meest vers.

  • Malou
    11 februari 2014 om 00:53

    Ziet er erg lekker uit, hoelang kan je dit van te voren maken of kun je ze invriezen?

  • Pauline
    27 december 2013 om 16:51

    Ahh leuk en lekker!

  • Tamara
    27 december 2013 om 10:18

    Hoi Pauline,

    De scones waren heerlijk, dus een recept voor herhaling vatbaar!! Ik had zelf nog 150 gram rozijnen toegevoegd (heel even in de donkere rum geweld). Echt een top recept!

    Groetjes, Tamara

  • Pauline
    15 december 2013 om 14:57

    Bij deze niet maar dat kan natuurlijk wel ;)

  • Tamara
    15 december 2013 om 07:21

    Dat ziet er heerlijk uit!! Voeg je ook misschien nog rozijntjes toe?

  • Pauline
    15 november 2013 om 18:48

    Haha ja dat kan dus ;)

  • miranda
    15 november 2013 om 12:50

    o, ik had te snel over de pagina gekeken. Ik zie net dat er al staat hoe je zelfgemaakte clotted cream maakt.

  • miranda
    15 november 2013 om 12:49

    Bij de jumbo verkopen ze ook potjes clotted cream, van Devonshire geloof ik maar anders kun je het zelf maken door een mix van mascarpone en geklopte slagroom.

  • Patricia
    19 mei 2013 om 09:37

    Voor degenen die er in de buurt wonen (of in de buurt zijn); De onlangs geopende Marks en Spencer in Amsterdam verkoopt Devon clotted Cream.

  • Pauline
    18 mei 2013 om 13:11

    Jaa TnX!

  • Rachel
    17 mei 2013 om 16:11

    Ziet er heerlijk uit! Lekker voor bij de brunch :-) Ik ga ze eens proberen te maken!

  • Joyce
    17 mei 2013 om 15:58

    Heerlijk! Dit moet ik zeker eens maken. maar dat zeg ik volgens mij van zo ongeveer alles haha

Reactie plaatsen