fbpx
Menu

Scones + recept clotted cream

Ik heb iets met scones, als het ergens op de kaart staat dan bestel ik er vaak wel eentje. Als ik ze zelf maak, kan ik er maar moeilijk van af blijven. Scones worden altijd gegeten met clotted cream en jam. Clotted Cream is een soort van dikke ongezoete slagroom, dat maar moeilijk te krijgen is in Nederland. Maar clotted cream kan je ook gemakkelijk zelf maken.

De combinatie van het zoetige broodje met de room en de jam is echt goddelijk. Scones worden meestal bij een high tea gegeten, maar je hebt ook hartige scones met kaas en kruiden er door. Ik vind vooral de zoete versie het lekkerste.

Ingrediënten voor 20 st.
460 gr bloem
20 gr bakpoeder
150 gr koude boter in blokjes
1 ei + 1 dooier (= om te bestrijken)
150 ml melk
75 gr suiker
Snuf zout

Voor de clotted cream
125 gr mascarpone
125 ml slagroom

Zo maak je het
Kneed een deeg van het bloem, het bakpoeder, de suiker, de boter en het zout. Je kan dit met de hand doen, maar ook in een keukenmachine.

Voeg het hele ei en de melk toe en kneed er een samenhangend deeg van. De eidooier bewaar je om de scones mee te bestrijken.

Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast. Verpak het deeg in huishoud folie zodat het niet uitdroogt.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 2 cm dikte.

Steek er rondjes uit van 5 – 6 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrijk de scones met de losgeklopte eidooier.

Bak de scones in ongeveer 10 – 12 minuten goudbruin en gaar.

Voor de zelfgemaakte clotted cream klop je de slagroom half stijf.

Spatel de slagroom door de mascarpone en dan is je clotted cream klaar.

Scones met clotted cream

Serveer de scones met jam en de clotted cream.

Lekker bij de thee.

Bron scones: Het Delicious Bakboek

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

63 reacties

  • Suzan
    17 december 2018 om 19:24

    Kerst scones zijn erg lekker heb ze wel gemaakt met glutenvrij bloem dus ook gelukt

    Beantwoorden
  • Suzan
    17 december 2018 om 19:24

    Kerut scones zijn erg lekker heb ze wel gemaakt met glutenvrij bloem dus ook gelukt

    Beantwoorden
  • Annika
    18 december 2018 om 10:58

    Goed om te horen!

    Beantwoorden
  • iemand
    20 mei 2018 om 16:16

    tip: met paulines lemoncurd is het ook heerlijk

    Beantwoorden
  • Linda Tot
    4 november 2017 om 19:45

    Vraagje ik dacht omdat er niks bij stond dat u oven met boven en onder warmte stand gebruikt. Maar na meer als 12 min nog niet bruin. Oven op hetelucht gezet ook 200 graden en bij gebleven na 6,5 min wel bruin. Hopelijk zijn ze nu wel lekker. Welke stand gebruikt u als u er niks bij zet?

    Beantwoorden
  • Ingrid
    29 december 2016 om 11:27

    Het deeg lijkt wel kauwgom, klopt dat?

    Beantwoorden
  • Angelique
    25 mei 2016 om 09:25

    Die clotted cream lijkt mij heerlijk !Hoe lang is de zelfgemaakte clotted cream houdbaar?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 mei 2016 om 12:46

    Een dag of 2 in de koelkast.

    Beantwoorden
  • Antoinette b.
    28 maart 2016 om 18:31

    De scones en clotted cream waren om je vingers bij af te likken.
    Heb ze vanochtend gemaakt.

    Beantwoorden
  • Margot
    19 januari 2016 om 19:58

    Kan je de scones ook de dag van te voren bakken? Zijn ze dan nog lekker de volgende middag?

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 januari 2016 om 12:49

    Vers zijn ze wel het allerlekkerste. Je kunt ze wel van tevoren bakken. Maar dan zou ik ze kort voor serveren nog even kort verwarmen in de oven op 180 graden.

    Beantwoorden
  • Sio
    25 december 2015 om 10:22

    Hoi!

    Mijn moeder houd heel erg van scones maar door haar tarwe allergie is het altijd een lastiger verhaal en tot nu toe waren zelfgemaakte niet zo lekker.

    Ik maakte gisterenavond nog ff snel de scones volgens jouw recept - met speltmeel - voor het kerstontbijt en ze waren eruuug lekker! Thanks :)

    Beantwoorden
  • Marianne
    3 november 2015 om 10:55

    Hoi Pauline, ik heb zaterdag een high tea waar ik de scones voor maak. Nu heb ik 's morgens niet heel veel voorbereidingstijd maar wil ze wel zo vers mogelijk serveren. Nu zie ik in je beschrijving de deeg een uurtje in de koelkast te laten rusten. Kan dat ook een avond van te voren zodat ik ze de volgende ochtend alleen hoef te bakken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 november 2015 om 10:50

    Ja dat gaat ook prima. Veel plezier alvast.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen