Menu

Tomaten drogen in de oven

Ik heb weer een hele leuke how to voor je gemaakt. Zelf ben ik dol op zongedroogde tomaatjes, ik eet ze in de salade, in de pasta, op een broodje of ik maak er tapenade van. In deze how to laat ik je zien hoe je deze zongedroogde tomaten zelf kunt maken. Tomaten drogen in de oven is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd.

Al eerder plaatste ik een recept voor maangedroogde tomaatjes, deze drogen gedurende de nacht. Het principe is bijna hetzelfde. Je laat de tomaten op een lage temperatuur, zachtjes drogen. De tomaten krijgen echt een hele geconcentreerde smaak. Het is afhankelijk van de grootte van je tomaten hoe lang je ze moet drogen. Kijk tussentijds even in de oven en dan zie je wel hoe ver het proces is.

Ingrediënten
Tros tomaten (of een andere lekkere soort)
3 tenen knoflook
Peper en Zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden.

Snij de tomaten in partjes. Haal de zaadlijsten NIET weg,

Tomaten drogen in de oven
Leg de tomaten op een bakplaat met bakpapier.

Kneus de tenen knoflook en leg deze tussen de tomaten.

Bestrooi de tomaten met peper en zout.

Sprenkel er wat olijfolie over.

Laat de tomaten gedurende 1,5 tot 2 uur drogen op 100 graden.

Tomaten drogen in de oven

Zorg dat de deur van je oven op een kier staat. En hou het proces tussentijds in de gaten. Kleine tomaten zijn eerder klaar dan grote.

Laat de tomaten afkoelen en doe ze samen met de knoflook in een schone pot.

Giet er olijfolie op en bewaar de tomaatjes in de koelkast.

De olie kan je naderhand weer bewaren, want daar zit een heerlijk aroma aan.

Tomaten drogen in de oven

 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

52 reacties

 • Ireen
  22 maart 2019 om 13:01

  Bakblik erboven in de oven schuiven dit verlaagd ook de directe temperatuur Bij indirect drogen bij een oven met weinig keuze in temperatuur instellimgen, is dit een oplossing

 • Annika
  22 augustus 2017 om 14:17

  Wat leuk om te lezen! Keep up the good work! :)

 • Marijan
  21 augustus 2017 om 22:51

  Olijfolie kan ook bittere smaak hebben

 • A
  20 augustus 2017 om 16:39

  Ik kweek al jaren tomaten en pureer en weck ze om er in de winter van te genieten. Wat ik heb gedaan is het volgende. Leg zeker 10 minuten in een pan met kokend water een potje met deksel en hou dit water aan de kook. Zorg dat je schone handen hebt. Haal met een wecktang of iets anders het potje uit het water en laat uitlekken op een schone (liefst gestreken) theedoek. Het potje mag niet afkoelen! Hou het water nog steeds aan de kook. De gedroogde tomaatjes direct uit de oven in het potje en aanvullen met olie, een gefruit uitje en gedroogde kruiden (bijv tijm en basilicum). De rand evt schoonvegen met keukenpapier en schroef de deksel goed dicht. Zet het potje enkele minuten op zijn kop in het water en daarna zeker een uur op zijn kop op de theedoek. Draai het potje om, druk de deksel in en als deze niet "terug klikt" is het potje vacuüm en kun je het heel lang bewaren in een donkere kast. Na opening in de koelkast bewaren. Op deze manier maak ik heel veel groentes in en gaat eigenlijk altijd goed.

 • Ilona
  12 juni 2017 om 13:17

  Ik zou het eerlijk gezegd niet durven zeggen. Ik heb gewoon tomaten gekocht. Zal het nog eens een keertje proberen met andere tomaten. In elk geval bedankt voor je reactie.

 • Pauline
  12 juni 2017 om 11:38

  Oh dat is gek, dat hoort namelijk niet. Ik weet eerlijk gezegd niet waar dat aan ligt. Misschien dat de tomaatjes van zichzelf ook iets bitterder waren?

 • Ilona
  10 juni 2017 om 16:45

  Ik heb mijn tomaten gedroogd volgens uw recept. Ging prima, maar de tomaten smaken een beetje bitter i.p.v. zoet. Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Alvast bedankt.

 • Pauline
  19 september 2016 om 13:41

  Afdekken met een gaasrooster :) gelukkig heb ik niet zoveel vliegen hier.

 • Betty Greve
  16 september 2016 om 13:16

  Hoe doe je dat dan met de vliegen??? Ik woon ook in Portugal, maar zodra ik wat buiten zet zitten er vliegen op......

 • Lydia petie
  1 oktober 2015 om 15:09

  Dat snap ik dus ook nooit.

 • Wouter Spaans
  3 augustus 2015 om 09:44

  Knoflooktenen erbij in olie zonder te pasteuriseren is niet verstandig. Er is altijd kans op het ontstaan van botulisme. Levensgevaarlijk.

 • Mirela
  25 februari 2015 om 15:16

  Heb over de tomaatjes heerlijke citroenolie gegoten dit geeft nog eens een extra frisse smaak als je ze opeet. Prima recept, en absoluut niet leerachtig qua tekstuur.

 • Pauline
  14 januari 2015 om 19:23

  Ik zou ze max een weekje bewaren in de koelkast.

 • Barbara
  14 januari 2015 om 00:50

  Ha Pauline,

  Hier dezelfde vraag als Cora, hoe lang is dit volgens jou houdbaar?
  (Niet dat dat lang lukt, want dan zijn ze allang op ;-) ).
  Dank je!

 • Cora
  4 december 2014 om 13:48

  Hoi Pauline,
  Mag ik je vragen hoe lang de gedroogde tomaten houdbaar zijn als je ze op olie zet. Ik heb ze af laten koelen en in een schone pot gedaan met olie erop, zonder de knoflook, in de koelkast gezet, maar na een paar dagen lijkt mijn olie gestold. Het ziet er heel troebel uit wat doe ik verkeerd of ligt dat aan je kwaliteit olie? of moet het juist niet in de koelkast?

 • Juul
  8 september 2014 om 18:09

  Leuke site, en prima lettertype en kleur,.. Overigens wel weer typisch Nederlands om overal over te klagen wat een gekleuter,..

  Kortom, niet veranderen lekker zo, doorgaan!

 • Pauline
  31 augustus 2014 om 19:34

  De kleur is al aangepast dus het kan bijna niet meer onleesbaar zijn.

 • M.K.
  31 augustus 2014 om 11:39

  Ik heb een Mac en ook bij mij zijn de letters grijs.

 • Pauline
  20 augustus 2014 om 21:41

  Thanks for sharing!

 • valentina
  20 augustus 2014 om 11:40

  hallo keukenprincessen:-)
  ik las dit recept om tomaten te drogen, op de foto zien ze er nogal taai en leerachtig uit, dit kan je vermijden door ze een 15-tal uren te drogen op 80º of zoals ik doe in Portugal, 5 dagen in de hete zon, blijven ze lekker mals en toch goed droog, hoe trager ze drogen, hoe beter de smaak en de "texture"

 • martin declerck
  8 augustus 2014 om 09:16

  ook ik kan het niet goed lezen zou toch beter zijn met een donkere kleur of nog beter zwart of geeft dit een doel die bleke kleur

 • martin declerck
  8 augustus 2014 om 09:09

  groot gelijk ook ik kan nauwelijks de tekst lezen is toch beter naar zwart te gaan geeft dat soms een reden die bleke letters

 • Marja
  6 augustus 2014 om 20:53

  Je kan de gehele tekst even selecteren, dan wordt de achtergrond blauw en de letters wit, dat is veel duidelijker te lezen.

 • s.j.til-pot
  4 augustus 2014 om 19:05

  ik heb een oven die niet op 50 graden kan en ook niet op een kier kan.
  ik doe de tomaten door midden gesneden met de zaden naar boven en dan 2,5 uur op honderd graden.
  daarna stop ik ze in een schoongemaakte pot en zorg ervoor dat de tomaten onder de olie komen te staan dan deksel erop en de potten een uur op zijn kop zetten en dan in een donkere kast.

  toparis

 • Mutwaeki
  2 augustus 2014 om 12:05

  Ik heb wel oogproblemen ( netvlies ) waardoor andere kleuren dan donker een ramp zijn. Weg met de trendy kleuren voor praktisch dingen!

 • Fablio
  1 augustus 2014 om 17:12

  Belachelijk, zo een antwoord, dat mens heeft helemaal gelijk!
  Het is je (jullie) gewoon te doen om ''fancy'' over te komen.
  Dit is geen zwart maar grijs en niet iedereen heeft een Mack
  met v. groet
  Fablio

 • Fini
  30 juli 2014 om 14:45

  Hoi Wil en Pauline,
  Ik heb hetzelfde probleem. En de licht intensiteit van het scherm aanpassen is geen optie naar mijn mening.
  Het is een trendy kleurtje en als ik het zeker wil lezen, selecteer ik de tekst. Kopieer hem en plak hem dan in een Word document en daar pas ik dan de kleur aan, maar dat maakt het er niet allemaal makkelijker op.
  Zelfs met het maken van deze tekst heb ik moeite. Ik ben 'pas' 64 en heb het probleem al jaren, zonder dat er met mijn ogen iets mis is!

  groetjes,
  Fini

 • Sharon
  21 juli 2014 om 16:32

  Ik heb een keer ergens een recept gelezen waar je de tomaatjes tussen twee snijplanken met bakpapier ertussen moest leggen, en er dan een tijdje iets zwaars op moest leggen. Hierdoor pers je een groot deel van het vocht eruit en dan zouden ze sneller droog moeten zijn. Niet uitgeprobeerd, maar misschien een idee? In dat recept stond in ieder geval niet dat je de deur op een kier moest zetten dus wie weet werkt het wel!

 • Pauline
  11 juli 2014 om 22:00

  Hoi Will dat is vervelend om te horen. Wellicht kan je de instellingen van je scherm iets donkerder zetten. Ik heb zelf een mac en daarop zijn de letters wel goed leesbaar. Ik hoop dat je wat aan mijn tip hebt en dat je nog met plezier terug zult komen.

 • Will
  11 juli 2014 om 10:37

  Hoi Pauline,

  Ik bezoek met regelmaat dit kookblog, en haal hier ook heel interessante dingen uit. Dingen die ik als hobbykok goed kan gebruiken. Wat mij echter stoort, is de letterkleur. En ik ben de eerste die begint met te vertellen dat het best heel goed aan mij kan liggen. Maar waarom wordt de tekst in een lichtgrijze blauwachtige kleur getoond. Het is voor mensen zoals ik, 70 jaar oud, niet meer te lezen. En dat vind ik erg jammer, want zoals gezegd, ik lees heel graag de wetenswaardigheden van deze site. Ik heb mijn monitor laten doormeten, omdat ik dacht dat het daaraan lag, maar die heeft geen afwijking in de weergave. Ligt het aan mij, of is het mogelijk de tekst een paar tinten donkerder weer te geven, zodat deze vooral voor de ouderen beter te lezen is. Ik zou het heel jammer vinden als ik deze site niet meer kon bezoeken omdat ik het niet meer kan lezen. Beschouw dit niet als neersabelende kritiek, maar als ik hier problemen mee heb, zijn meer mensen die daar problemen mee hebben.
  Ik hoop dat de websitebouwer hier iets aan heeft.
  Heel veel succes nog en ik hoop dat er iets verandert kan worden.

 • Kaatje
  17 februari 2014 om 08:26

  Mijn zelfgemaakte tomaatjes regelmatig olie bij gedaan zijn nog wel 3 weken blijven zeker goed.

 • Pauline
  1 november 2013 om 22:54

  Jaa hoe lager hoe beter denk ik, mijn oven kan helaas niet zo laag.

 • Yarick
  1 november 2013 om 20:18

  Op de droogoven, die ik heb geleend om mijn tomaten en kweepeerpasta in te drogen, staat dat groenten op 52 graden moeten. Dat zal wel een hele nacht duren dan... maar ik ben zo gek op (zon)gedroogde tomaatjes, dat ik ze het wachten waard vind!

 • Sanne
  20 oktober 2013 om 17:07

  Ja.... Daarom maak ik het zonder knoflook. Je kunt altijd later knoflook toevoegen en dan snel opeten.
  Ik gebruik wel een speciale droogoven want 100 graden is eigenlijk veel te hoog om te drogen, hierdoor gaan de voedingsstoffen verloren :(

 • Pauline
  20 oktober 2013 om 15:49

  Dat klopt inderdaad, wat zonde is dat he?

 • Sanne
  19 oktober 2013 om 17:15

  Je moet de tomaten echt binnen 'n paar dagen opeten als er knoflook bij zit. Knoflook kan voor botulisme zorgen... Waar je erg ziek van kunt worden. Zonder knoflook is het veel langer te bewaren :-)

 • Pauline
  8 september 2013 om 19:09

  Oh zo lang? Doe je er dan ook knoflook bij? Goed om te horen dat je het zo lang kunt bewaren.

 • Carine Parmentier
  7 september 2013 om 13:00

  Ik droog mijn tomaten elk jaar en bewaar ze een volledig jaar tot de nieuwe eraankomen. Let wel op dat de tomaten volledig onder de olie liggen en het is nog lekkerder als je er wat look en kruiden bijdoet. Let erop dat je de kruiden niet wast met water, anders krijg je schimmels.
  Probeer ook maar met courgetten.

 • Marcelle
  26 augustus 2013 om 15:46

  Sorry, had de vorige reactie niet gezien........

 • Marcelle
  26 augustus 2013 om 15:45

  Hoe lang kan je de tomaatjes in olie bewaren ?

 • Cueva Don Pablo
  2 augustus 2013 om 10:04

  waw, zo gemakkelijk en stukken lekkerder dan de gekochte, dit is zeker een aanrader en kan zo gemaakt worden terwijl je bezig bent in de keuken met andere dingen. Dank je wel!

 • Pauline
  30 juli 2013 om 15:43

  Wel een weekje in de koelkast, maar misschien ook wel langer, dat durf ik zo niet te zeggen

 • Sietske
  29 juli 2013 om 16:40

  Hoe lang Kan je de gedroogde tomaten op olie bewaren?

 • Pauline
  15 juli 2013 om 12:14

  Geen idee, het is gewoon een kwestie van proberen denk ik. Het lijkt mij dat het wel moet lukken

 • Joke
  13 juli 2013 om 21:50

  Zou dit ook werken met cranberry's? Het recept dat ik ergens oppikte, werkt niet, ze zijn niet droog geworden. Ik ga het proberen.

 • Silvy Horemans
  30 mei 2013 om 19:19

  Supergoed gelukt, heel erg lekker :)
  http://misssmeerkaas.blogspot.be/2013/05/pasta-pesto-met-zelfgedroogde-tomaatjes.html

 • Silvy Horemans
  30 mei 2013 om 16:34

  Dat probeer ik uit! De tomaatjes zitten nu in de oven. Ook mijn oven werkt niet als je de deur op een kier zet. Niet dat ik hem dan volledig opnieuw moet instellen maar hij pauseert dan gewoon. Ik ga om het kwartier/20minuten de deur een keertje openzetten. :) Ik laat jullie weten of het zo lukt!

 • Michiel
  13 mei 2013 om 17:34

  Je kan het altijd proberen. Recepten geven aan om de deur op een kier te zetten om zo de vochtige lucht snel naar buiten te laten. Het kan zijn dat je je tomaatjes wat langer moet laten liggen en dat het zo ook werkt. Wat je ook kan proberen is om elk kwartier/twintig minuten je oven even op te doen en zo de vochtige lucht buiten te laten.
  Nu ik erover nadenk, een oven die je niet kan laten draaien als je de deur opendoet, dat is ook maar raar. Dus jij moet telkens je even binnenkijkt of eens 'prikt' voor gaarheid, je oven opnieuw instellen?

 • Pauline
  4 mei 2013 om 13:25

  Oh dat is balen, ik weet niet of het werkt als je de oven dicht laat.

 • Uniflame
  3 mei 2013 om 18:47

  Ik kan mijn oven niet op een kier zetten want dan werkt ie niet meer. De oven draait niet als de oven niet dicht is.

 • Stell
  3 mei 2013 om 13:41

  Super handig dit, ik ga het snel eens doen.. ben zo gek op zongedroogde tomaten!

 • Iris
  3 mei 2013 om 11:36

  Leuke how-to en handig dat je de olie kunt hergebruiken. Ik heb je site vernoemd in het artikel van vandaag op mijn site!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.