Menu

Lavendelsiroop

De vorige maand heb je al kunnen lezen dat er onder foodbloggers een heuse foodblogswap gaande is. Bij de foodblogswap ruil je van blog, het is de bedoeling dat je kookt van iemand anders haar blog en een andere blogger kookt dan van jouw blog. De recepten worden allemaal in dezelfde week online gezet, erg leuk!

Vorige maand maakte Marleen van Eten uit de Volkstuin al mijn Pastinaak taartjes en deze maand mocht ik van haar blog koken. Marleen is een moestuinier in hart en nieren. Ze eet voornamelijk uit eigen tuin en maakt prachtige foto’s van haar recepten. Ik kon moeilijk kiezen, ik ben wel 3 keer gewisseld van recept, eerst wilde ik de coleslaw maken, alleen toen was ik de wortel vergeten, daarna de erwten spread, maar ik had geen stokbrood in huis om crostini’s te maken. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op lavendelsiroop.

Lavendelsiroop is lekker in de thee, maak er een limonade van, lekker zomerdrankje, of giet een beetje door je meringue mengsel voor lavendel schuimpjes. Het is een makkelijk recept, maar met een groots resultaat. Tijdens het maken, geurt je hele huis naar lavendel. En dat alleen is al fijn!

lavendelsiroop

Ingrediënten voor 200 ml
1 kopje suiker
2 kopjes water
1 el lavendel

Zo maak je het
Doe de suiker en het water in een steelpan en voeg de lavendel toe.

Breng het mengsel kort aan de kook, totdat alle suiker opgelost is.

Haal het pannetje dan van het vuur, anders krijg je karamel. Been there done that!

Laat de lavendelsiroop nog een uurtje trekken.

Haal de siroop door een zeef en giet het in een schoon flesje.

En nu lekker van genieten.


lavendelsiroop

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

 • Veronique Werz
  3 juni 2017 om 11:08

  Hallo Pauline, Ik wil graag de lavendelsiroop maken maar loop tegen de eenheden aan. Als ik een kopje suiker zou afmeten dan zou dat neerkomen op 250 gram (zo staat het in vele kookboeken beschreven) en dus zou ik 500 ml water nodig hebben. Kun je aangeven wat de juiste verhouding is? Ik heb inmiddels voor 1 el lavendelbloemen 5 gram afgemeten. Komt dat een beetje in de buurt? Ik hoor heel graag van je en ben heel benieuwd naar het eindresultaat. Groetjes, Veronique

 • Simone Budde
  7 mei 2016 om 15:02

  Ik ben uiteindelijk geslaagd voor eetbare lavendel bij de natuurvoedingswinkel, van Jacob Hooy blijkt lavendel verkocht te worden! Vanavond de siroop maken en in een mooi flesje doen, om morgen cadeau te kunnen doen voor moederdag. Bedankt voor het recept Pauline!

 • Hildegard Bosma
  14 oktober 2015 om 15:42

  Hallo Pauline en andere lezers, Ik heb twee vragrn: 1) er bestaan vele soorten van lavendelWelk soort heb ik voor de siroop nodig of zou ik elk willekeurig soort kunnen gebruiken?
  2) voor wat allemaal gebruiken jullie de lavendelsiroop?

 • Iris
  18 juli 2015 om 09:43

  Klinkt zo lekker!!
  En ik heb een enorme bos lavendel in mijn tuin staan. Kan ik die hiervoor gebruiken? Moet ik de Lavendel dan eerst drogen?

 • Marianne Knetemann
  17 juli 2015 om 17:04

  Niet elke lavendel is geschikt ,alleen de eetbare,die dus voor consumptie geschikt zijn?

 • Pauline
  1 juli 2014 om 17:52

  Alleen de bloemetjes :)

 • Su
  29 juni 2014 om 22:30

  Lavendel; alleen de bloemetjes of kun je ook de takjes gebruiken?

 • Pauline
  29 april 2014 om 22:59

  Een weekje in de koelkast. Misschien ook wel langer, ruikt het gek dan weet je zeker dat het niet meer goed is.

 • Inge
  28 april 2014 om 22:12

  Hoi Pauline,

  Hoe lang kun je de siroop bewaren?

  Groetjes Inge

 • Pauline
  16 juli 2013 om 11:01

  Hoi Joke, voor het maken van siroop heb je eigenlijk wel suiker nodig. Honing zou misschien ook kunnen. Misschien kan je beter kiezen voor lavendel thee of een ijsthee met lavendel maken.

 • Joke
  15 juli 2013 om 21:48

  Pauline,

  Vorig jaar heb ik al lavendel gekocht om voor mijn cursisten daar iets mee te maken. Ik ben cursusleidster van een afslankclub. Je begrijpt dat ik de suiker moet vervangen in je recept. Ik wil ook niet altijd zoetstof gebruiken. Heb je een alternatief? Honing misschien?

  Groet, Joke

 • Pauline
  25 april 2013 om 12:25

  Leuk, ik ben benieuwd wat je er van vindt. En Laura ook bij Mabrouk op de botermarkt hebben ze het wel eens.

 • NICOLETTE
  24 april 2013 om 19:32

  Ik heb lavendel gekocht by Marqt ! En ik ga dit zeker proberen !

 • Food Love and Happiness
  24 april 2013 om 15:55

  Leuk receptje! En Laura, Lavendel kun je gewoon bij de Dille&Kamille kopen:)

 • Pauline
  24 april 2013 om 12:59

  Het is echt heel lekker, de smaak van lavendel is niet overheersend :)

 • Pauline
  24 april 2013 om 12:58

  Tnx. Marleen, haha ja die karamel :)

 • Joyce
  24 april 2013 om 12:16

  Ik ben echt heel benieuwd naar hoe het smaakt!

 • marleen
  24 april 2013 om 11:14

  Wat een mooie foto! Ik moet snel weer nieuwe siroop maken. Door de meringue is ook lekker. Staat op het to-do-lijstje, samen met de lavendelcaramel met fleur de sel van Martha Stewart.
  @Laura probeer het eens bij detuinen.nl of anders brutaal met je schaar in iemands geveltuintje wat uitgebloeide lavendel knippen ;-).

 • Laura's Bakery
  24 april 2013 om 08:24

  Dat lijkt me lekker! Waar koop je lavendel voor koken/bakken. Ben er al eens naar op zoek geweest maar ik kijk waarschijnlijk in verkeerde winkels ;) of moet het echt via internet?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST