fbpx
Menu

Baba Ganoush

Baba Ganoush is een dip van aubergine uit het midden oosten. De turkse supermarkt verkoopt de aubergine dip ook en het ligt vaak bij de hummus in het koelvak. Het recept voor baba ganoush is makkelijk en ook leuk om te maken. Het is een lekker en gezond hapje voor bij de borrel en je eet het met pide of platbrood.

Ingrediënten voor 1 schaaltje
1 aubergine
1 teen knoflook
1 el tahin (sesampasta)
Sap van een 1/2 citroen
1 tl komijn
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aubergine en prik er gaatjes in met een vork. Bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster de aubergine in ongeveer 3 kwartier gaar in de oven.

Haal de aubergine uit de oven en laat deze iets afkoelen. Snij de groente doormidden en schraap het vruchtvlees er uit. Hak dit fijn met een mes en doe het in een schaaltje.

Voeg de tahin, de komijn en het sap van een halve citroen toe.

Hak de knoflook fijn en meng dit door de aubergine dip.

Breng de baba ganoush op smaak met peper en zout en serveer het met brood.

Op de foto zie je naast de baba ganoush ook nog hummus en pikante yoghurt dat bestaat uit Turkse yoghurt met een lepel Harissa erdoor.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

29 reacties

  • Margriet Floris
    15 juni 2019 om 09:13

    Hoi Pauline, Ik heb gisteren je naanbrood van yoghurt en zelfrijzend bakmeel gebakken voor mijn vrienden (en voor mij natuurlijk ook) die 's-avonds kwamen eten. De Baba Ganoush erbij was een voortreffelijke combinatie. Het was heeeeeerlijk. Ik heb het recept gelijk aan hen doorgegeven. Ik heb nog nooit zo'n lekkere naan gegeten. Bedankt daarvoor. Kun je mij zeggen waar ik Za''atar kan kopen? Groetjes Margriet

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 juni 2019 om 11:00

    Dankjewel! Je kan het tegenwoordig in de supermarkt kopen. Van Jonnie Boer.

    Beantwoorden
  • Eva
    18 augustus 2018 om 14:30

    Hi Pauline! Ik wil dit zometeen gaan maken. Weet je toevallig of ik ook een deel kan invriezen? Dan maak ik een driedubbele portie namelijk :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    18 augustus 2018 om 20:01

    Oh dat durf ik niet te zeggen. Ik heb het zelf nog nooit ingevroren. Het lijkt mij dat het een beetje waterig wordt, maar misschien heb ik het mis.

    Beantwoorden
  • Anna Jungen
    16 april 2018 om 15:37

    Ik heb het precies gemaakt zoals je het recept beschreef, heerlijk! Groeten van Anna

    Beantwoorden
  • Joy
    28 juni 2016 om 16:34

    Ik maak zelf altijd een variatie hierop.
    Geroosterd (of gebakken in klein beetje olie) aubergineplakken en plakken tomaat doe ik met 1 deel witte turkse kaas uit blik pureren. Eventueel wat olie nog toeviegen als je het zonder olie hebt geroosterd. Echt heerlijk als dip of op een broodje.

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 juni 2016 om 16:13

    Klinkt echt superlekker. Thanks voor het delen.

    Beantwoorden
  • Sam
    22 april 2015 om 16:31

    Heb even de staafmixer erdoorheen gehaald om het geheel nog wat gladder te maken, heerlijk! Hou echt van al die smeerseltjes :D

    Beantwoorden
  • Marjolein
    9 augustus 2014 om 13:59

    Tahin is overigens ook makkelijk en snel zelf te maken: sesamzaadjes roosteren (in pan) en met wat olie tot pasta pureren in keukenmachine. (Want ook hier verkochten ze het niet)

    Beantwoorden
  • Sophie
    31 mei 2014 om 12:04

    Gebruik je het vruchtvlees of juist niet?

    Groetjes,

    Sophie

    Beantwoorden
  • Pauline
    31 mei 2014 om 22:37

    Ja juist het vruchtvlees, dat is het lekkerste.

    Beantwoorden
  • Suzi
    15 maart 2014 om 21:32

    Dag Pauline,

    wij doen dit recept ook, met Tahin en Yoghurt, en daarna doe ik rapste wortelt voor de kleur bovenop. ik vind de combinatie yoghurt
    tahin veel lekkerder.

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 maart 2014 om 13:56

    Oh dat ga ik ook een keer proberen :)

    Beantwoorden
  • Ruth Deleij
    15 maart 2014 om 20:04

    Ja die yoghurt ben ik ook heel benieuwd naar :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 maart 2014 om 21:03

    Dat is heel simpel, maar heel lekker, Turkse yoghurt met harissa erdoor (= pittige kruidenpasta)

    Beantwoorden
  • Cathelijne
    15 maart 2014 om 17:05

    Ziet er heerlijk uit!
    Binnenkort maken!
    Hoe maak jij de pikante yoghurt zoals op de foto? Wat doe jij er door heen?

    Bedankt weer!

    Beantwoorden
  • Claudia
    14 maart 2014 om 19:47

    Vandaag bij de Turk voor het eerst Baba Ganoush (of Baba Anoesch, zoals zij het schreven?) gekocht en ik vind het heeeerlijk!! Blij dat ik dit ontdekt heb!
    Nu wil ik tahin kopen om het zelf te maken, helaas is dat vrij prijzig, of in ieder geval in grote pot te verkrijgen, geen idee of ik dat op krijg.

    Maar ik had een ideetje, zou het niet lekkerder zijn om de knoflook er gepoft doorheen te doen?
    Als ik aardappeltjes in de oven bak leg ik er wel eens teentjes knoflook in de schil bij. Na inderdaad 45 tot 60 minuten is dat gepoft, en wat zoeter geworden, minder scherp.

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 maart 2014 om 20:29

    Lekker he? Dat kan ook inderdaad :)

    Beantwoorden
  • Arzu
    11 juli 2013 om 16:58

    Hoi Pauline,

    Een vraagje, want het is voor mij niet echt helder :)
    Moet je de aubergine echt 3/4 uur de oven in? Of bedoel je 45 min?

    Groetjes!

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 juli 2013 om 21:26

    Ik bedoel 3 kwartier

    Beantwoorden
  • A ni
    1 november 2015 om 17:07

    3/4e uur = 3 kwartier (3x15min) = 45 minuten

    :-)

    Fijn recept!

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 april 2013 om 19:19

    Haha Door, dat klopt, ik had een visioen ;)

    Beantwoorden
  • DoorEten
    14 april 2013 om 11:39

    Pauline, volgens mij ben jij helderziend hoor. Ik zat dit laatst te eten (uit de supermarkt) en toen dacht ik nog 'ik ga dit zelf een keer maken, nog even een goed recept zoeken'. Dankjewel!

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 april 2013 om 20:41

    Is echt heel lekker ;)

    Beantwoorden
  • Nanda
    13 april 2013 om 16:27

    Oh klinkt echt heerlijk! Ben gek op aubergine.

    Beantwoorden
  • Stell
    13 april 2013 om 12:55

    Ik heb dit ooit geprobeerd te maken maar het smaakte niet echt lekker..misschien binnenkort nog maar eens een poging wagen want ik ben gek op aubergine!

    Beantwoorden
  • Joyce
    13 april 2013 om 09:31

    Ziet er heerlijk uit! Ik heb het eens geprobeerd in de winkel en toen vond ik het volgens mij ook lekker, dus binnenkort eens in de turkse supermarkt kijken

    Beantwoorden
  • Karin - The F Girl
    13 april 2013 om 08:35

    Zalig! Ik moet nog ontbijten en krijg gewoon zin om hier mee op te starten. Is dat raar? :D

    Beantwoorden

Reactie plaatsen