ricotta preitaart

Quiche met prei en ricotta

Ik ben dol op hartige preitaart, de combinatie van het deeg en de hartige vulling vind ik super lekker. Een quiche met prei is eigenlijk heel makkelijk om te maken. En je kan er ook in doen wat je zelf lekker vindt. Je kan de quiche maken met bladerdeeg, of met hartige taart deeg en je kan natuurlijk ook zelf een deeg maken. Ik had nog wat ricotta over, daarom heb ik dat gebruikt in deze quiche met prei en dat was super lekker.

De ricotta maakt het heel licht. Heb je geen ricotta dan kun je dit eventueel ook vervangen door wat crème fraîche of zure room. Voeg dan wel een extra eitje toe. Warm is de taart het lekkerste, maar je kunt hem eventueel ook koud eten. Nou ben ik daarin niet echt een goed voorbeeld, want ik lust alles koud 🙂

ricotta preitaart

Ingrediënten voor 4 personen
3 st prei
1 teen knoflook gehakt
200 gr rundergehakt
4 eieren
200 gr ricotta
100 ml room
1 geklutste eidooier
Handjevol Paneermeel
100 gr kaas
8 plakjes bladerdeeg
Peper en Zout

Materialen
Springvorm 23 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat de bladerdeeg plakjes ontdooien.

Bak het gehakt samen met de knoflook rul in een pan.

Snij de prei in ringen, was deze grondig en bak deze kort mee met het gehakt. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Klop de ricotta los met de room. Voeg één voor één de eieren toe en klop er een luchtig mengsel van.

Voeg de helft van de kaas toe en breng de massa op smaak met peper en zout.

Vet de bakvorm in en bekleedt de bodem met bakpapier.

Verdeel het bladerdeeg over de vorm en prik er gaatjes in met een vork.

Verdeel wat paneermeel over de bodem van de taart.

Leg het prei gehakt mengsel op de bodem.

Verdeel het ricottamengsel over de taart en garneer de taart met de resterende kaas.

Bestrijk de randjes bladerdeeg met de geklutste eidooier. 

Bak de preitaart in ongeveer 35 minuten af op 200 graden. Kijk na 20 minuten of de taart niet te donker wordt, leg anders een velletje aluminium folie op de bovenkant van de taart.

ricotta preitaart ricotta preitaart

Ovenpasta met spinazie en geitenkaas
Kokoskoekjes
Bewaar
16 Comments
  • Mary

    30 juni 2017 at 18:09 Beantwoorden

    Dank je wel Pauline…….ik heb m zojuist gemaakt met verse zalm……….mmmmmmmmmm

  • Martine

    13 oktober 2015 at 15:37 Beantwoorden

    De quiche is heerlijk! Ik vraag me alleen af waar de geklutste eidooier voor nodig is. Die staat wel bij de ingrediënten, maar ik vind hem niet terug in het recept.\r\nGroet, Martine

    • Ti

      11 december 2015 at 17:28 Beantwoorden

      Die geklutste eidooier snap ik ook niet. Antwoord ook niet terug te vinden..

  • Thea

    19 augustus 2015 at 07:51 Beantwoorden

    Heb vandaag ricotta over van een gerecht en zag dit recept van jou. Ga deze morgen maken en dan hebben we de dag erna nog genoeg over om hem koud te eten me een kop soep erbij. 🙂

  • Kim

    14 oktober 2014 at 11:31 Beantwoorden

    Hoi Pauline, \r\n\r\nIk heb vorige week je quiche gemaakt. Erg lekker!! \r\n\r\nIk vroeg me alleen af waarom je gaatjes in het bladerdeeg prikt? \r\n\r\nGroetjes, \r\nKim

    • Pauline

      14 oktober 2014 at 19:44 Beantwoorden

      Dat is omdat de bodem dan niet opbolt. Op deze manier kan de warme lucht ontsnappen.

  • Annamarie

    11 oktober 2014 at 18:08 Beantwoorden

    Deze quiche heb ik net gemaakt en wij hebben er allebei van genoten. Bedankt voor het delen 🙂

  • Ingrid

    7 oktober 2014 at 19:55 Beantwoorden

    In plaats van de room kun je ook Griekse yoghurt gebruiken. Errug lekker en lekker licht!i

  • Romy

    4 juni 2014 at 16:20 Beantwoorden

    Is dit denk je ook lekker met spekjes?

    • Pauline

      5 juni 2014 at 21:02 Beantwoorden

      Alles is lekker met spekjes 🙂 dus ja ik denk het wel.

  • Jessica

    15 mei 2014 at 20:44 Beantwoorden

    Wat een heerlijke recepten staan er op je blog. Welke room gebruik jij in de recepten?

    • Pauline

      16 mei 2014 at 11:07 Beantwoorden

      Kookroom meestal. Of als ik mijzelf extra wil verwennen slagroom. 😉

  • Kelly

    14 oktober 2013 at 17:00 Beantwoorden

    Ik ga er nu aan beginnen, ben heel benieuwd! Ziet er erg lekker uit =)

  • Andrea Scholl

    5 augustus 2013 at 19:16 Beantwoorden

    Echt een topper!!!

  • Raquel

    17 maart 2013 at 08:43 Beantwoorden

    Super lekker Pauline! Ik hou van quiches. Laaste maandag heb ik ook een quiche op mijn blog gezet 😀

Plaats een reactie