Menu

Brioche brood

In Parijs at ik de lekkerste brioche ooit. Brioche is een zoet brood dat meestal in kleine één persoons vormpjes gebakken wordt. Het maken van brioche kost vaak veel tijd, omdat het deeg een nacht in de koelkast moet staan. Eigenlijk vond ik dat teveel gedoe en daardoor had ik nog nooit eerder brioche gemaakt. Totdat ik een easy recept van Donna Hay tegen kwam. Dit recept voor bioche was super snel en het zag er heel lekker uit. Ik heb het recept hier en daar wat aangepast en ik ben zelf erg tevreden over het eindresultaat. Met de paasdagen in zicht, is dit een heerlijk recept voor bij de paasbrunch, serveer er lekkere jam bij of chocopasta.

Brioche brood

Ingrediënten voor 1 brood
300 gr bloem
2 el suiker en 3 tl suiker
120 ml lauwe melk
1 ei op kamertemperatuur
125 gr zachte boter
7 gr gedroogde gist
6 gr  zout

Zo maak je het
Zorg dat je melk lauw warm is. Ik warm het altijd even op in de magnetron. Voeg de gist en 3 tl suiker bij de melk, roer het door en zet het even weg. Het mengsel begint vanzelf te borrelen.

Doe de bloem, 2 el suiker, het zout, het ei  in de mengkom van je keukenmachine.

Voeg de melk toe en kneed er een soepel deeg van in de keukenmachine.

Voeg nu beetje bij beetje de zachte boter toe.

Het deeg blijft vrij plakkerig. Hoe langer je kneed hoe beter het wordt. Dit kan in de machine maar ook met de hand.

Stort het deeg op een met zonnebloem olie ingevet werkblad. Vet je handen in met de olie en kneed het deeg na, totdat het zicht tot een plakkerige bal vormt. Als je een bolletje deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van kauwgombal effect ontstaan.

Ik kneed het deeg vaak nog even na met de hand.

Vet een kom in met olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom en druk de lucht er uit. Verdeel het deeg in 10 stukken. Vorm hier ballen van.

Vet een cakeblik in met een bakspray of boter en leg de bollen in het cakeblik.

Brioche brood

 

Dek het cakeblik af met een natte theedoek of douchemuts en laag het deeg weer 45 minuten rijzen.

Verwam de oven alvast voor op 180 graden.

Bak de brioche in ongeveer 25 minuten af.  Laat het brood afkoelen op een rooster en eet het met lekker jam en veel boter.

Brioche brood

 

Bron: Donna Hay, Modern Classics 2

BewarenBewaren

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

92 reacties

  • Sophie
    2 september 2019 om 21:55

    Een heerlijk en helder recept! Niet moeilijk, maar kost wel wat tijd. Bedankt!

  • Willeke Croonen
    18 april 2019 om 13:52

    Hoihoi, Hoe groot is het cakeblik wat u gebruikt? Alvast bedankt.

  • Pauline
    4 maart 2019 om 08:31

    Dankjewel voor je tips.

  • Monique
    1 maart 2019 om 21:16

    Ik ben dit brood nu aan het afbakken. Voor de tweede keer. Jaar of twee geleden ook gedaan en toen ook heerlijk brood. Alleen de vorm niet en cakeblik te groot.... Nu heb ik een kleiner cakeblik, van de Hema en het brood word echt mooi hoog. Handig om te vermelden, hoe dat je moet opbollen etc. Je maakt het niet zomaar. Verdeel om te beginnen je deegbollen ook naar gewicht. Het gewicht van mijn deeg was 611 gram en dat heb ik opgedeeld naar 61 gram per bolletje. Dat opbollen moet je ook ff leren. Denk degenen die zeggen dat hun brood niet zo hoog werd, dan is je cakeblik te groot en/of je techniek us nog niet zo goed. Kijk vooral filmpjes over opbollen etc. Dat is best heel handig. Brood is echt superlekker. Het mijne komt nu.mooi hoog op, succes allemaal!!!

  • Pauline
    18 juni 2018 om 12:57

    Yes in een plastic zak of in aluminiumfolie. En daarna idd 10 minuten oppiepen in de oven.

  • Marlies
    14 juni 2018 om 12:44

    Hey Pauline, Ik had graag de brioche vanavond afgebakken voor morgenvroeg op te smullen maar hoe bewaar ik het best de brioche buiten de frigo?? In een keukenhanddoek? Of plastiek zak. ‘? En erna 10min id oven. ?

  • Marlies Tourwe
    14 juni 2018 om 12:41

    Hoe heb je de brioche bewaardcgedurende de nacht? Buiten diepvries in een keukenhanddoek of??

  • Pauline
    10 april 2018 om 10:24

    Oh wat jammer. Ik heb het er nu even bijgezet.

  • Maria Spoelder
    5 april 2018 om 19:03

    Hoi heb je Brioche gemaakt,wilde niet rijzen,nog een keer gemaakt en ook weer niet. Toen eens even nadenken wat doe ik fout,toen viel het kwartje. Jij gebruikt droge gist en ik dacht verse,daar werk ik altijd mee om brood te bakken.. Smaken deed hij wel alleen laag,dus de volgende keer maar droge gis kopen.

  • Pauline
    3 april 2018 om 12:59

    Kan gebeuren, heb ik zelf ook wel eens last van ;)

  • BOB
    1 april 2018 om 09:41

    Laat maar, ik was een beetje moe. ?

  • Bob
    31 maart 2018 om 21:41

    In je ingrediënten lijst staat dit: Ingrediënten voor 1 brood 300 gr bloem 2 el suiker en 3 tl suiker 120 ml lauwe melk 1 ei op kamertemperatuur 125 gr zachte boter 7 gr gist 6 gr zout Even daarna bij de handelingen staat ei vermeld.... Staat dus niet in de ingrediënten lijst.

  • Michelle
    31 maart 2018 om 12:43

    Heerlijk recept om weer te gebruiken met de Pasen! Dit blijft een topper!

  • Pauline
    30 maart 2018 om 17:08

    Nee dat niet! Het wordt vanzelf een beetje nattig door de condens.

  • Saskia
    30 maart 2018 om 10:31

    Wat een geniale hack met die douchemuts! Die ga ik onthouden. Maak je deze dan ook vochtig?

  • Dick
    3 januari 2018 om 14:03

    Fijne recepten.

  • Pauline
    15 november 2017 om 17:38

    Dan was je oventemperatuur waarschijnlijk niet goed. Iedere oven is anders.

  • stephanie
    10 november 2017 om 18:24

    na 25 minuten was de brioche nog rauw van binnen, donkerbruin van boven....

  • Annika
    5 oktober 2017 om 11:08

    Hmm dat is gek. Wij gebruiken droge gist inderdaad. Hou je de gist goed gescheiden van het zout? Dat mag niet direct met elkaar in aanraking komen. En echt goed kneden voordat je het laat rijzen. Hopelijk gaat het de volgende keer wel goed :)

  • Christof Bruyninx
    3 oktober 2017 om 17:02

    Pauline, Mijn deeg wil bij de eerste rijs niet echt groter worden, dit terwijl ik toch alles nauwkeurig volg. Je gebruikt toch droge gist neem ik aan? Groetjes,

  • Pauline
    24 september 2017 om 11:35

    Oh jee! Dat kan aan verschillende dingen liggen. Niet lang genoeg gekneed. De ruimte was niet warm genoeg of de gist is verouderd. Heb je wel bloem gebruikt?

  • Chantal
    22 september 2017 om 13:36

    Hallo, Mijn deeg heeft zich bijna niet vermeerderd tijdens de eerste rijs. Hoe kan dit??

  • Pauline
    17 juli 2017 om 10:24

    Nou wat lief, dankjewel :)

  • Hanna Dekker
    14 juli 2017 om 12:37

    Een verwenweekend is hier altijd geslaagd met jouw recept. We hebben het nu al zo vaak gemaakt dat ik toch eens even iets moest schrijven. Heerlijk!

  • Pauline
    17 april 2017 om 11:50

    Yes!

  • natalie
    15 april 2017 om 11:51

    6 gr. Zout?

  • Pauline
    14 april 2017 om 12:47

    Je kan eigenlijk 2 dingen doen. Het deeg na de eerste rijs in de koelkast laten staan, tot de volgende dag. En het van daaruit verder verwerken. Of het brood helemaal maken. Je kunt het daarna invriezen of buiten de koelkast bewaren. Als je het wilt eten zet je het nog even 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

  • Leonne
    14 april 2017 om 12:21

    Kun je dit deeg ook van tevoren maken en later afbakken? Zo ja, op welk moment in het proces moet je het dan in de koelkast zetten zonder dat alles inzakt?

  • Annika
    6 april 2017 om 15:36

    Ja dat kan ook!

  • Sheila
    5 april 2017 om 20:31

    Hoi Pauline, Laatst de ricotta cake gemaakt en deze was heerlijk! Nu wil ik vraag brioche gaan maken maar ik heb geen keukenmachine, kan ik een mixer met deeghaken gebruiken?

  • Pauline
    19 februari 2017 om 19:42

    Dat kan allebei! En kleine broodjes kan ook.

  • Sakina
    18 februari 2017 om 08:38

    Hoi Pauline Ik heb 2 vragen,.moet het in een broodblik of cake blik?..en kun je ook gewoon kleine broodjes er van maken,..de maat van een krentebol? Alvast bedankt!

  • Pauline
    6 februari 2017 om 10:52

    Yes dat kan.

  • Pauline
    6 februari 2017 om 10:51

    Zeker je kunt tarwebloem altijd 1 op 1 vervangen door speltbloem.

  • Pauline
    6 februari 2017 om 10:51

    Gedroogde gist. Dat kan je gewoon in de supermarkt kopen.

  • Jasmijn
    5 februari 2017 om 11:43

    Hoi Pauline, wat voor gist gebruik je? En waarkan je het kopen? Dank alvast voor je antwoord!

  • Claudia89
    5 februari 2017 om 02:42

    Ga dit recept zeker proberen :) Wat voor bloem kan je hiervoor gebruiken? Kan je evt ook spelbloem gebruiken?

  • Marjan
    4 februari 2017 om 17:02

    Kan dit ook in de broodbakmachine?

  • Inge Wijnands
    30 november 2016 om 20:49

    Super lekker recept. Vandaag voor het eerst gebakken en nu al officieel verslaafd.

  • Ben
    26 november 2016 om 21:39

    Ik denk 180 graden.

  • Pauline
    27 oktober 2016 om 12:28

    Hete lucht :)

  • Massa Claudia
    25 oktober 2016 om 14:45

    Gebruik je hetelucht of boven en onderwarmte?
    Bedankt!

  • Massa Claudia
    25 oktober 2016 om 14:45

    Hey Pauline

    Gebruik je hetelucht of boven en onderwarmte?

  • Yourinspirationworld
    17 oktober 2015 om 10:28

    Heel erg lekker! :)

  • Jacq
    8 mei 2015 om 17:35

    Hoihoi,

    Op hoeveel graden moeten de Brioche-broodjes met een hetelucht oven?

    Dank,alvast

  • Pauline
    6 mei 2015 om 13:04

    Ik gebruik altijd de droge variant!

  • Yasmina
    5 mei 2015 om 09:45

    Welke gist gebruik je die normale droge of dat groene zakje van de albert heijn?

  • Anita
    26 maart 2015 om 17:33

    Kan je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem en gist?

  • Pauline
    8 maart 2015 om 12:59

    Altijd de gedroogde versie

  • sam
    6 maart 2015 om 22:00

    Dag pauline. Bedankt voor uw reactie. Helaas is het rijzen bij mij niet goed gegaan. Mijn gist had ik nieuw gekocht bij de supermarkt evenals de bloem. Het deeg ook op een warme plek gezet. Jammer.. maar er gaat heel af en toe ook wel eens wat mis. Toch bedankt voor het reageren gr sam

  • Willum
    6 maart 2015 om 20:48

    Een vraag. Gebruik je altijd droge gist in de receptuur of verse gist?

  • Pauline
    6 maart 2015 om 18:52

    Ik gebruik altijd tarwebloem in broodrecepten.

  • sam
    6 maart 2015 om 01:00

    Hi pauline ik wil morgen uw recept gaan proberen maar even een vraagje gebruikt u patent bloem of tarwebloem. Beetje gekke vraag misschien maar twijfel een beetje. Zelf denk ik patent maar hoor het graag. En bedankt voor het leuke recept groetjes sam

  • Geeke
    28 februari 2015 om 09:37

    Hoe lang moeten kleine brioche broodjes ongeveer in de oven?

  • Jan-Willem
    27 januari 2015 om 13:52

    Monique, ik heb het recept gisteren gemaakt en het recept klopt gewoon prima. 6gr zout is zeker niet te veel op 300gr bloem. 2% zout is zeer normaal!
    Belangrijk is dat
    -het rijzen in een iets warme omgeving gebeurd
    -Er voldoende gekneed is. Kneed je met de hand zoals ik ook doe zal je zeker 20-30min moeten kneden om het deeg goed te krijgen. Je moet het deeg tot een zogenaamd vliesje kunnen trekken dat je er bijna doorheen kan kijken. zo niet -> langer kneden.

  • Monique
    19 november 2014 om 15:04

    Tweede poging gelukt maar met een heel klein beetje zout. Leuk in de tulband gedaan!

  • Monique
    19 november 2014 om 11:45

    Hier ook niet gelukt. Brood rijst niet voldoende, zout dood gist en dus krijg je een zwaar brood wat niet rijst en amper gaar word. Smaakt is goed. Zowieso de baktijd van 25 minuten veel te kort, dus nu weer tien minuten terug gezet maar denk dat ie uitdroogt. Jammer, op zoek naar een recept wat wel werkt
    of gewoon zelf uitvissen

  • rania
    18 november 2014 om 18:26

    Hoi pauline, by my lukte het ook. Erg lekker!! Vraagje? Hoe maak ik kleine brioche broodje met room? Heb je een room receptje?

  • Eveline
    11 november 2014 om 21:51

    Het is echt een heerlijk brood geworden! Ik heb iets meer bloem gebruikt dan er staat, maar verder is dit recept super! Ik had nog nooit eerder brood gemaakt, maar dankzij jouw uitleg is het gelukt! Bedankt voor het delen van jouw recept!

  • Pauline
    19 oktober 2014 om 22:47

    Dit droge gist. Voor verse gist heb je 3 x zoveel nodig.

  • Kim
    18 oktober 2014 om 17:43

    Hey, is het recept met verse gist of droge gist. Met 7gram verse gist ging het rijzen ook niet. Met 20 wel, maar lijkt me nog wat weinig?

  • Sigrid
    31 augustus 2014 om 18:53

    Ik heb het in de broodbakmachine gemaakt. Goed gelukt en erg lekker ! Heb ongeveer twee eetlepels meer bloem gebruikt dan in het recept staat.

  • Cindy
    24 augustus 2014 om 10:33

    Van de eerste keer gelukt en super lekker!

  • Pauline
    26 juli 2014 om 12:35

    Wat jammer, 6 gram is wel degelijk goed. Als je gist vantevoren niet in aanraking komt met het zout, dus voordat het de kom in gaat, is er niks aan de hand. Ik bak al mijn broden met ongeveer 2% zout en ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Kan het zijn dat je gist al wat oud was?

  • Dirk Drees
    25 juli 2014 om 18:52

    Helemaal niet gelukt, het deeg rees niet voldoende en het smaakte enorm zout. 6 Gram is gewoon veel te veel, een snufje is voldoende, anders dood je de gist gewoon...

  • Marjon
    1 juli 2014 om 20:36

    Bij een tweede poging perfect gelukt. Heerlijk! Valt alleen wel snel uit elkaar.

  • Marjon
    27 juni 2014 om 16:47

    Hoi Pauline en Doortje,

    Ik heb lang genoeg gekneed denk ik. Ik denk dat het fout is gegaan met de gist en het zout. Ik denk dat die met elkaar in aanraking zijn gekomen voor het kneden. Dan werkt de gist niet meer. De tip van de oven ga ik uitproberen. Dank voor het meedenken!

  • Pauline
    27 juni 2014 om 15:00

    Thanks doortje :)

  • DOORETEN
    26 juni 2014 om 16:32

    Hoi Marjon,
    het kan ook zijn dat je gist te oud was, en het deeg daarom niet wilde rijzen. Dit heb ik meerdere malen gehad, en toen ik nieuwe gist gebruikte rees het deeg wel omhoog.

    Ook kun je de oven misschien op een graad of 30 zetten, of even voorverwarmen op de laagste stand, dan weer uitzetten en gelijk het deeg erin plaatsen.

  • Pauline
    24 juni 2014 om 11:29

    Oh dat is gek. Heb je het wel voldoende gekneed?

  • Marjon
    21 juni 2014 om 15:28

    Hoi Pauline, ik ben al een tijdje je recepten aan het uitproberen (eigenlijk altijd met heerlijke resultaten) en vandaag was de brioche aan de beurt. Maar op de een of andere manier was het deeg na de eerste 45 min rijzen nog net zo groot als daarvoor. Ik had de kom in een dichte (niet verwarmde) oven gezet, zodat er geen tocht bij kon komen en er een natte theedoek overheen gelegd (weliswaar dubbelgevouwen...) Enig idee wat ik verkeerd heb gedaan? Groetjes Marjon

  • Marry
    13 juni 2014 om 13:53

    Ik ben benieuwd.....hij staat in de oven en het ruikt heerlijk. Brioche stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken maar vanwege tijdgebrek is het er niet van gekomen. Bedankt voor het mooie recept!

  • miranda
    1 juni 2014 om 14:42

    Gisteren heb ik dit gemaakt, brioche is zo lekker en hier nauwelijks te krijgen, hoogtens gevuld met gele room. En dan best duur, maar dit is zo makkelijk en nog lekker ook! Gisteren mijn nieuwe oven uitgeprobeerd en dit is een blijvertje hoor, volgende keer iets minderlang bakken, andere smaakjes uitproberen, andere vormpjes. Ben er heel blij mee!!

  • esther
    21 april 2014 om 08:16

    Bij mij klopte het recept wel. Ziet er goed uit! :)

  • Pauline
    15 april 2014 om 11:55

    Ik denk 10 minuten korter

  • Marrije
    14 april 2014 om 21:08

    Hoi Pauline,

    Had m al een keer gemaakt en smaakte heel goed!
    Zou ik ze ook als kleine broodjes kunnen maken? En hoelang zouden ze dan in de oven moeten?

  • Peter
    16 maart 2014 om 16:57

    Bedankt! Handig receptje voor goed smakend brioche brood!

  • Pauline
    6 maart 2014 om 17:20

    Toedeledoki en zo graag gedaan, daar doe ik het voor :)

  • marie-josé
    5 maart 2014 om 08:34

    heeeel lekker broodje...gisteren gebakken...deze morgen geproefd met zelfgemaakte rabarberconfituur...mijn dag kan niet meer stuk...
    bedankt voor de fijne recepten en ook om ze te delen met ons...
    toedeloe !!!

  • Pauline
    19 januari 2014 om 16:17

    Ja op kamer temperatuur is prima

  • petra
    19 januari 2014 om 15:38

    Het recept ziet er goed uit ga het zeker proberen .Mijn vraag gaat over de boter. Wat versta je precies onder zacht boter.Boter op kamertemperatuur???Hoor het wel

  • Pauline
    29 september 2013 om 21:16

    Ik denk dat ik per ongeluk kleine eitjes heb gebruikt en dat het daar aan ligt.

  • Silvia
    29 september 2013 om 12:34

    Hoi Pauline,

    Ook ik bevestig dat het recept niet klopt, er moet meer bloem bij! Ik heb het op gevoel gedaan, maar het was best veel!

    Ik heb een digitale weegschaal, en alles afgewogen. Gekneed in de robot. Misschien heb jij afgewogen zonder weegschaal?

  • Pauline
    15 september 2013 om 18:27

    Hoi Roy, bij mij werkte het wel op deze manier, kijk maar naar de foto's. Heb je het wel lang genoeg gekneed in de machine?

  • Roy
    15 september 2013 om 11:13

    Hoi Pauline, Ik heb je brioche gemaakt en gelijk al bij het maken van het deeg tegen het recept aangelopen. De verhouding bloem tot de rest van de ingrediënten is niet goed. De consistentie van het deeg gaf mij een cakedeeg. Ik heb meer bloem moeten toevoegen. Uiteindelijk ben uitgekomen op 450 gram bloem en en heb nog wat sinaasappelschil en vaille toegevoegd voor het recept. Deze aanpassing gaf een voller deeg. De brioche is gebakken en smaakte lekker.

  • Pauline
    1 september 2013 om 20:42

    4 el en 2 tl ;)

  • Zaar
    1 september 2013 om 08:51

    Ziet er lekker uit, ga ik proberen! maar hoeveel suiker? Het is mij niet duidelijk! Groet Zaar

  • Cuisine Céline
    25 maart 2013 om 12:57

    Ziet er heel lekker uit!

  • DoorEten
    24 maart 2013 om 17:19

    O ik heb ook altijd al brioche willen maken maar er geen zin in gehad vanwege de lange bereiding, wat fijn dat je een recept hebt geplaatst wat sneller gemaakt is Pauline, ik ga het deze week nog proberen!

  • Pauline
    23 maart 2013 om 23:36

    Tnx! :)

  • Laura's Bakery
    23 maart 2013 om 10:50

    Die ziet er prachtig uit Pauline!

  • Caroline Brouwer
    23 maart 2013 om 08:10

    Het ziet er mooi uit, Pauline. Ik ben er ook gek op. Een beetje lemoncurd er op is ook erg lekker. Inderdaad erg lekker voor Pasen!

Reactie plaatsen