Baked Alaska

Baked Alaska

Baked Alaska is het ultieme dessert als je indruk wilt maken. Het is super makkelijk om te maken en het ziet er heel spectaculair uit. Een Baked Alaska wordt ook wel Bombe Alaska of Omelette Siberienne genoemd. Die naam komt omdat het dessert lijkt op een enorme berg sneeuw.

Baked Alaska is niets meer dan cake, ijs en eiwitschuim. Je kan de cake en het ijs ook zelf maken, maar je kant het ook gewoon kant en klaar kopen. Ik heb deze keer gekozen voor koffie ijs en chocolade ijs. Dat zijn 2 ijssmaken waar ik zelf dol op ben, maar je kan ieder ijs kiezen wat je maar lekker vindt. Je kan ook kleine één persoons versies maken, maar 1 hele grote staat natuurlijk nog feestelijker.

Ingrediënten voor 10 personen
1 ltr koffie ijs
0,5 ltr chocolade ijs
1 roomboter cake van 500 gr
75 gr eiwit
120 gr suiker

Materialen
Een kom van 20 cm
Een brander

Zo maak je het
Bekleed de kom met huishoudfolie.

Baked Alaska

Snij de cake in de lente in dunne repen van ongeveer een 0,5 dik en bekleed de kom met de plakken. Druk de cake stevig aan en zorg dat er geen gaten in zitten.

Eventueel kan je een laagje jam op de cake smeren.

Haal het ijs van te voren uit de vriezer.

Verdeel het ijs over de cake, ik heb de 0,5 ltr chocolade ijs eerst in de vorm gedaan en daar boven op het koffie ijs.

Baked Alaska

Druk dit even goed aan. Sluit het ijs af met plakjes cake. Zodat het ijs helemaal ingepakt is met cake.

Sluit de vorm af met wat huishoudfolie en zet de vorm terug in de vriezer. Deze eerste stappen kan je dus ook makkelijk voorbereiden.

Voor het serveren, haal je de vorm ui de vriezer en keer je deze om op een bord.

Klop het eiwit tot stevige pieken en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Klopt net zo lang totdat alle suiker opgelost is.

Verdeel het eiwit mengsel over de cake bol.

Brand het eiwitschuim, goudbruin met de creme brulee brander.

Serveer de Baked Alaska meteen.

Baked Alaska

 

Baked Alaska

 

Baked Alaska

Granola met quinoa
Brioche brood
Bewaar
40 Comments
  • Ingvild Rahem

    17 augustus 2017 at 16:38 Beantwoorden

    Gebruik jij gepasteuriseerde eiwitten of maak je het schuim au bain marie ? Ivm rauw ei …

    • Annika

      18 augustus 2017 at 16:16 Beantwoorden

      Ik gebruik gepasteuriseerd eiwit. Dit kun je kopen van het merk Two Chicks en is o.a. bij de AH verkrijgbaar.

  • Miranda

    14 december 2016 at 09:41 Beantwoorden

    Wauw, deze lijkt mij super leuk en mooi om te maken.\r\nAlleen koffie ijs?, wat is dit en waar kan je dit halen?\r\nEn ik heb geen creme brulee brander, kan het ook ergens anders mee of kan het ook zonder?\r\nBeetje indruk maken op vriendlief is altijd leuk 😉

    • Pauline

      15 december 2016 at 16:10 Beantwoorden

      Gewoon bij Albert Heijn. Maar je kunt idere ijssoort gebruiken die je lekker vindt. Heel kort onder de grill van een hete oven kan ook.

  • Romy Posthuma

    3 juli 2016 at 20:16 Beantwoorden

    Hoelang kan je deze in de vriezer bewaren?

    • Pauline

      4 juli 2016 at 15:44 Beantwoorden

      Zonder eiwit best wel lang. Het enige wat er kan gebeuren is dat de cake wat uitdroogt.

  • caroline persyn

    28 februari 2015 at 23:08 Beantwoorden

    Hoelang moet je dit ongeveer branden?

    • Pauline

      2 maart 2015 at 11:39 Beantwoorden

      Heel kort, het schuim kleurt snel bruin en dan is het klaar.

  • Manja

    18 januari 2015 at 20:17 Beantwoorden

    Laatst gemaakt, heerlijk! Had de cake/ijs al dag van tevoren gemaakt en in vriezer gezet. Nadat het eiwitschuim geklopt was op de cake gedaan en toen ongeveer 6 a 7 min op 250 graden grill stand in de oven. Schuim kleurde mooi en was heeeeerlijk!!

  • An

    22 december 2014 at 13:26 Beantwoorden

    Kan je het eiwit vervangen door opgeklopte room? Deze zou ik dan natuurlijk niet branden he 🙂

    • Pauline

      23 december 2014 at 11:34 Beantwoorden

      Haha ja dat kan ook. Lekker hoor.

      • An

        26 december 2014 at 13:42 Beantwoorden

        Inderdaad, heel lekker! Bedankt voor het recept!

  • Marloes Boshuizen

    18 december 2014 at 23:08 Beantwoorden

    Moet je het eiwit. Wat je van te voren gescheiden hebt. Afwegen, om de hoeveelheid te krijgen wat je nodig hebt?

    • Pauline

      19 december 2014 at 20:11 Beantwoorden

      Ja dat is het beste. Maar een grammetje meer of minder maakt in dit recept niet zoveel uit.

  • Lizanne

    18 december 2014 at 21:16 Beantwoorden

    Hey\r\nWil dit recept graag maken met kerst. \r\nKan ik het eitwit er opsmeren en daarna terug in de vriezer zetten ? En daarna afbranden?\r\n\r\nComplimenten voor de lekker gerechten. Al veel gemaakt

    • Pauline

      19 december 2014 at 20:13 Beantwoorden

      Dankjewel! Nee dat eiwit moet echt op het laatste moment.

  • Linda

    15 december 2014 at 11:44 Beantwoorden

    Leuk, ik denk dat ik dit ga maken voor kerst. Mooi en feestelijk. Van te voren maar eens testen hoe goed mijn nieuwe keukenmachine is met eiwitten.

  • Manon

    8 mei 2014 at 22:13 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nIk wil deze baked Alaska snel maken, maar kan ik het eiwitschuim al van te voren maken? Is dit houdbaar en blijft het dan goed stevig?

    • Pauline

      9 mei 2014 at 13:22 Beantwoorden

      Helaas niet, dat moet je echt op het laatste moment doen. Groot voordeel, het is zo gepiept 🙂

      • Manon

        12 mei 2014 at 16:44 Beantwoorden

        Maar ik lees en zie overal dat dit wel 20 minuten duurt…

        • Pauline

          12 mei 2014 at 20:04 Beantwoorden

          Ligt natuurlijk aan de kracht van je mixer.

          • Manon

            12 mei 2014 at 22:05

            Off course

      • Jean

        19 januari 2015 at 23:51 Beantwoorden

        ik heb hem wel even teruggezet in de vriezer na het eiwit erop doen en branden met de creme brulee brander, en dat ging prima. Ik heb hem wel daarna nog geflambeerd met Grand Marnier, erg lekker.

        • Ann Blok

          30 november 2016 at 20:08 Beantwoorden

          Hoe lang heb je omelet nog terug gezet in de vriezer? Was het eiwit niet zacht geworden? ik wil deze ook maken maar ik moet dit wel een paar uur van e voren opspuiten met eiwit.\r\ngraag je reactie a.u.b.

  • Laila

    9 februari 2014 at 01:35 Beantwoorden

    Heeel leuk! En lekker lijkt me, ik gebruik die cake tegniek voor het bakken voor barbietaart! Dat stelt san de jurk voor van de taart die bol.

    • Peer

      26 juni 2014 at 13:43 Beantwoorden

      Techniek* Leer Nederlands maat.

  • Jacqueline

    22 september 2013 at 20:00 Beantwoorden

    Vorige week zondag gemaakt met slagroomijs en bosvruchtenyoghurtijs, lekker!

  • Isa

    23 augustus 2013 at 16:57 Beantwoorden

    eindelijk een goed recept gevonden om de Baked Alaska te maken, top!

  • Claudia

    24 maart 2013 at 15:15 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit!

  • miehhke (thewinterof88)

    24 maart 2013 at 14:41 Beantwoorden

    mmm dit ziet er super uit.. toen ik jouw artikel begon te lezen dacht ik hoe kan je nu ijs bij een cake doen… hehe :)\r\nik kende het dessert helemaal niet. Maar als ik volgende keer een feest heb ga ik het ook eens maken. vriendje lust spijtig genoeg niet echt zo zoete dingen dus voor mij alleen is dat too much !

  • Linda

    24 maart 2013 at 12:37 Beantwoorden

    Hier krijg ik echt trek van ;D

  • Maaike

    24 maart 2013 at 11:09 Beantwoorden

    Yum! Ziet er heerlijk & mooi uit!

  • Pauline

    24 maart 2013 at 11:08 Beantwoorden

    Tnx! En super makkelijk 😉

  • Sanne

    24 maart 2013 at 11:07 Beantwoorden

    Wauw! Ziet er goed uit en heel indrukwekkend!

  • Foodloveandhappiness

    24 maart 2013 at 10:45 Beantwoorden

    Super lekker!

  • Mandy

    24 maart 2013 at 10:44 Beantwoorden

    *dessert.

  • Mandy

    24 maart 2013 at 10:43 Beantwoorden

    wat een gaaf desert, thanks for sharing!

  • Maurits

    24 maart 2013 at 09:46 Beantwoorden

    Nice!!

  • Simone

    24 maart 2013 at 09:01 Beantwoorden

    O lekker… Dit is volgens mij ooit het eerste (en enige) dessert wat mijn zus ooit gemaakt heeft….:) Lang geleden maar ziet er heerlijk uit!

  • Laura's Bakery

    24 maart 2013 at 08:57 Beantwoorden

    Wat leuk zeg, ziet er feestelijk uit!

Plaats een reactie