fbpx
Menu

Baked Alaska

Baked Alaska is het ultieme dessert als je indruk wilt maken. Het is super makkelijk om te maken en het ziet er heel spectaculair uit. Een Baked Alaska wordt ook wel Bombe Alaska of Omelette Siberienne genoemd. Die naam komt omdat het dessert lijkt op een enorme berg sneeuw.

Baked Alaska is niets meer dan cake, ijs en eiwitschuim. Je kan de cake en het ijs ook zelf maken, maar je kant het ook gewoon kant en klaar kopen. Ik heb deze keer gekozen voor koffie ijs en chocolade ijs. Dat zijn 2 ijssmaken waar ik zelf dol op ben, maar je kan ieder ijs kiezen wat je maar lekker vindt. Je kan ook kleine één persoons versies maken, maar 1 hele grote staat natuurlijk nog feestelijker.

Ingrediënten voor 10 personen
1 ltr koffie ijs
0,5 ltr chocolade ijs
1 roomboter cake van 500 gr
75 gr eiwit
120 gr suiker

Materialen
Een kom van 20 cm
Een brander

Zo maak je het
Bekleed de kom met huishoudfolie.

Baked Alaska

Snij de cake in de lente in dunne repen van ongeveer een 0,5 dik en bekleed de kom met de plakken. Druk de cake stevig aan en zorg dat er geen gaten in zitten.

Eventueel kan je een laagje jam op de cake smeren.

Haal het ijs van te voren uit de vriezer.

Verdeel het ijs over de cake, ik heb de 0,5 ltr chocolade ijs eerst in de vorm gedaan en daar boven op het koffie ijs.

Baked Alaska

Druk dit even goed aan. Sluit het ijs af met plakjes cake. Zodat het ijs helemaal ingepakt is met cake.

Sluit de vorm af met wat huishoudfolie en zet de vorm terug in de vriezer. Deze eerste stappen kan je dus ook makkelijk voorbereiden.

Voor het serveren, haal je de vorm ui de vriezer en keer je deze om op een bord.

Klop het eiwit tot stevige pieken en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Klopt net zo lang totdat alle suiker opgelost is.

Verdeel het eiwit mengsel over de cake bol.

Brand het eiwitschuim, goudbruin met de creme brulee brander.

Serveer de Baked Alaska meteen.

Baked Alaska

 

Baked Alaska

 

Baked Alaska

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

45 reacties

  • Carlien
    9 december 2017 om 15:52

    Hoeveel eieren heb je nodig voor het eiwitschuim?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2017 om 13:49

    Dat is het eiwit van ongeveer 3 eieren in maat M.

    Beantwoorden
  • Ingvild Rahem
    17 augustus 2017 om 16:38

    Gebruik jij gepasteuriseerde eiwitten of maak je het schuim au bain marie ? Ivm rauw ei ...

    Beantwoorden
  • Annika
    18 augustus 2017 om 16:16

    Ik gebruik gepasteuriseerd eiwit. Dit kun je kopen van het merk Two Chicks en is o.a. bij de AH verkrijgbaar.

    Beantwoorden
  • michiel
    24 november 2017 om 17:00

    ik heb het geprobeerd en heb een vraag over het schuim Is het de bedoeling dat het halfzacht warm blijft of moet het juist knapperig worden? Ik hoop op een snel antwoord Het is voor een kookopdracht voor school. MICHIEL 10 jaar

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 november 2017 om 18:11

    Het schuim blijft een beetje zacht :) Succes met je opdracht!

    Beantwoorden
  • Miranda
    14 december 2016 om 09:41

    Wauw, deze lijkt mij super leuk en mooi om te maken.
    Alleen koffie ijs?, wat is dit en waar kan je dit halen?
    En ik heb geen creme brulee brander, kan het ook ergens anders mee of kan het ook zonder?
    Beetje indruk maken op vriendlief is altijd leuk ;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 december 2016 om 16:10

    Gewoon bij Albert Heijn. Maar je kunt idere ijssoort gebruiken die je lekker vindt. Heel kort onder de grill van een hete oven kan ook.

    Beantwoorden
  • Romy Posthuma
    3 juli 2016 om 20:16

    Hoelang kan je deze in de vriezer bewaren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 juli 2016 om 15:44

    Zonder eiwit best wel lang. Het enige wat er kan gebeuren is dat de cake wat uitdroogt.

    Beantwoorden
  • caroline persyn
    28 februari 2015 om 23:08

    Hoelang moet je dit ongeveer branden?

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 maart 2015 om 11:39

    Heel kort, het schuim kleurt snel bruin en dan is het klaar.

    Beantwoorden
  • Manja
    18 januari 2015 om 20:17

    Laatst gemaakt, heerlijk! Had de cake/ijs al dag van tevoren gemaakt en in vriezer gezet. Nadat het eiwitschuim geklopt was op de cake gedaan en toen ongeveer 6 a 7 min op 250 graden grill stand in de oven. Schuim kleurde mooi en was heeeeerlijk!!

    Beantwoorden
  • An
    22 december 2014 om 13:26

    Kan je het eiwit vervangen door opgeklopte room? Deze zou ik dan natuurlijk niet branden he :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 december 2014 om 11:34

    Haha ja dat kan ook. Lekker hoor.

    Beantwoorden
  • An
    26 december 2014 om 13:42

    Inderdaad, heel lekker! Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
  • Marloes Boshuizen
    18 december 2014 om 23:08

    Moet je het eiwit. Wat je van te voren gescheiden hebt. Afwegen, om de hoeveelheid te krijgen wat je nodig hebt?

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 december 2014 om 20:11

    Ja dat is het beste. Maar een grammetje meer of minder maakt in dit recept niet zoveel uit.

    Beantwoorden
  • Lizanne
    18 december 2014 om 21:16

    Hey
    Wil dit recept graag maken met kerst.
    Kan ik het eitwit er opsmeren en daarna terug in de vriezer zetten ? En daarna afbranden?

    Complimenten voor de lekker gerechten. Al veel gemaakt

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 december 2014 om 20:13

    Dankjewel! Nee dat eiwit moet echt op het laatste moment.

    Beantwoorden
  • Linda
    15 december 2014 om 11:44

    Leuk, ik denk dat ik dit ga maken voor kerst. Mooi en feestelijk. Van te voren maar eens testen hoe goed mijn nieuwe keukenmachine is met eiwitten.

    Beantwoorden
  • Manon
    8 mei 2014 om 22:13

    Hoi Pauline,
    Ik wil deze baked Alaska snel maken, maar kan ik het eiwitschuim al van te voren maken? Is dit houdbaar en blijft het dan goed stevig?

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 mei 2014 om 13:22

    Helaas niet, dat moet je echt op het laatste moment doen. Groot voordeel, het is zo gepiept :)

    Beantwoorden
  • Manon
    12 mei 2014 om 16:44

    Maar ik lees en zie overal dat dit wel 20 minuten duurt...

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 mei 2014 om 20:04

    Ligt natuurlijk aan de kracht van je mixer.

    Beantwoorden
  • Manon
    12 mei 2014 om 22:05

    Off course

  • Steef Nolting
    10 oktober 2019 om 16:24

    terwijl jer klopt met machine meedraaien met de hand gaat het zeer snel

    Beantwoorden
  • Jean
    19 januari 2015 om 23:51

    ik heb hem wel even teruggezet in de vriezer na het eiwit erop doen en branden met de creme brulee brander, en dat ging prima. Ik heb hem wel daarna nog geflambeerd met Grand Marnier, erg lekker.

    Beantwoorden
  • Ann Blok
    30 november 2016 om 20:08

    Hoe lang heb je omelet nog terug gezet in de vriezer? Was het eiwit niet zacht geworden? ik wil deze ook maken maar ik moet dit wel een paar uur van e voren opspuiten met eiwit.
    graag je reactie a.u.b.

    Beantwoorden
  • Laila
    9 februari 2014 om 01:35

    Heeel leuk! En lekker lijkt me, ik gebruik die cake tegniek voor het bakken voor barbietaart! Dat stelt san de jurk voor van de taart die bol.

    Beantwoorden
  • Peer
    26 juni 2014 om 13:43

    Techniek* Leer Nederlands maat.

    Beantwoorden
  • Jacqueline
    22 september 2013 om 20:00

    Vorige week zondag gemaakt met slagroomijs en bosvruchtenyoghurtijs, lekker!

    Beantwoorden
  • Isa
    23 augustus 2013 om 16:57

    eindelijk een goed recept gevonden om de Baked Alaska te maken, top!

    Beantwoorden
  • Claudia
    24 maart 2013 om 15:15

    Ziet er heerlijk uit!

    Beantwoorden
  • miehhke (thewinterof88)
    24 maart 2013 om 14:41

    mmm dit ziet er super uit.. toen ik jouw artikel begon te lezen dacht ik hoe kan je nu ijs bij een cake doen... hehe :)
    ik kende het dessert helemaal niet. Maar als ik volgende keer een feest heb ga ik het ook eens maken. vriendje lust spijtig genoeg niet echt zo zoete dingen dus voor mij alleen is dat too much !

    Beantwoorden
  • Linda
    24 maart 2013 om 12:37

    Hier krijg ik echt trek van ;D

    Beantwoorden
  • Maaike
    24 maart 2013 om 11:09

    Yum! Ziet er heerlijk & mooi uit!

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 maart 2013 om 11:08

    Tnx! En super makkelijk ;)

    Beantwoorden
  • Sanne
    24 maart 2013 om 11:07

    Wauw! Ziet er goed uit en heel indrukwekkend!

    Beantwoorden
  • Foodloveandhappiness
    24 maart 2013 om 10:45

    Super lekker!

    Beantwoorden
  • Mandy
    24 maart 2013 om 10:44

    *dessert.

    Beantwoorden
  • Mandy
    24 maart 2013 om 10:43

    wat een gaaf desert, thanks for sharing!

    Beantwoorden
  • Maurits
    24 maart 2013 om 09:46

    Nice!!

    Beantwoorden
  • Simone
    24 maart 2013 om 09:01

    O lekker... Dit is volgens mij ooit het eerste (en enige) dessert wat mijn zus ooit gemaakt heeft....:) Lang geleden maar ziet er heerlijk uit!

    Beantwoorden
  • Laura's Bakery
    24 maart 2013 om 08:57

    Wat leuk zeg, ziet er feestelijk uit!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen