Menu

Tapenade met zongedroogde tomaat

Ik kreeg een verzoekje of ik ook een lekker recept voor tapenade had. Hoewel ik regelmatig tapenade eet, had ik er nog nooit een recept van op mijn blog gezet. Tapenade maken is super makkelijk en heel snel klaar. Je kan het maken van groene of zwarte olijven, maar zelf vind ik tapenade met zongedroogde tomaat het lekkerst.

Let er wel op dat je geen zout toevoegt. Olijven zijn van zichzelf al vrij zout en extra zout is dus niet zo lekker. Daarom voeg ik altijd een scheutje citroensap toe om het zoutige een beetje op te heffen. Tapenade is lekker op vers stokbrood, Turkse pide, maar ook op een toastje of crostini.

Ingrediënten voor 1 bakje
200 gr uitgelekte zongedroogde tomaatjes
75 gr groene olijven
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
1 el citroensap

Zo maak je het
Blend alles fijn in een keukenmachine. Dat is alles. Maak het niet te glad, zodat je tapenade nog een beetje structuur behoudt.

Is je tapenade te droog, voeg dan nog wat extra olie toe.

Tapenade met zongedroogde tomaat

Niet moeilijk toch? Het kaasje wat op de plank ligt, is de gebakken camembert uit de oven.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

  • Susanne
    14 augustus 2019 om 12:21

    Ik eet deze tapenade ook gewoon als pastasaus. Ik maak tapenade, kook pasta en blancheer groente. Alles door elkaar husselen, heerlijk!

  • Rens van der Sluis
    11 maart 2019 om 17:36

    Probeer dit recept eens met Tonijn (voor de vis liefhebbers)! Niet te versmaden!

  • Ingrid Ellen deVries - Louis
    4 januari 2019 om 09:39

    Mij tapanade recept is met zwarte olijven in olie zonder pit. Pineboompitten zongedroogte tomaten in pot met olie. 1 teentje knoflook en extra vierge olifolie, super lekker. Kan ook met blauwekaas, amandelen, groene olijven, 1 teentje knoflook en extra vierge olijfolie.

  • Pauline
    13 februari 2018 om 12:03

    Ik gebruik het liefst die "verse". Deze staan tussen de verse borrelhapjes en pesto's in de supermarkt.

  • Kim
    12 februari 2018 om 13:20

    Welke zongedroogde tomaten haal je? Ze verschillen nogal van smaak

  • bauters Roan
    4 september 2016 om 17:39

    mischien kan je in plaats van olijfolie de olie gebruiken van de tomaten?
    daar zitten ook veel smaken in. ;-)

  • Pauline
    3 december 2015 om 20:09

    Jeeej! Ik denk een dag of 3 in de koelkast.

  • Marian Elzinga
    3 december 2015 om 18:26

    Na dit recept nooit meer kant en klaar uit de winkel. Echt heerlijk zeg!
    Hoe lang is het houdbaar?

  • Caroline Piek
    18 april 2015 om 15:46

    Lekker voor bij de tapas! :)

  • marga
    28 december 2014 om 11:10

    heerlijke tapenade zeg!
    lekker op een stokbroodje bij de soep, echt voor herhaling vatbaar
    bedankt!

  • Joslin
    30 november 2014 om 11:05

    De tapenade was heerlijk, met wat parmezaanse kaas en walnoten nog lekkerder! Nu mijn vraag, zou ik het kunnen invriezen?

  • Pauline
    31 mei 2014 om 22:38

    Haha dat kan prima als ontbijt

  • Tamara
    31 mei 2014 om 08:04

    Wauw, wat is deze heerlijk! Zojuist de tapende gemaakt voor onze borrel, maar ik kan niet wachten op 'm te eten (ik heb 'm al geproeft en dat om 8 uur 's ochtends ;-))

  • Pauline
    8 mei 2014 om 13:39

    Ja dat gaat prima, zo deed ik het ook wel vaak.

  • Juliet
    7 mei 2014 om 14:41

    Hoi Pauline,
    Kun je tapenade met staafmixer maken? Ik heb zongedroogde tomaten liggen dus niet uit een potje, lukt dat ook?
    Alvast bedankt!

  • Corina Lentelink
    9 september 2013 om 10:28

    heerlijk en dan zou je er ook nog gestampe pindas in kunnen doen is ook erg lekker ;-)

  • Pauline
    3 mei 2013 om 10:45

    Haha en laat ik die nou net niet zo lekker vinden ;)

  • Joshua
    1 mei 2013 om 21:40

    Ziet er goed uit. Een heerlijke tapenade op een stokbroodje, glaasje wijn erbij en dan in het zonnetje, heerlijk. Goed en simpel receptje hoor, alleen horen er eigenlijk nog kappertjes in... ;-)

  • miehhke (thewinterof88)
    12 februari 2013 om 23:18

    oei te rap weg geklikt! Tapenade is kei lekker. ik ga deze zeker proberen.

  • miehhke (thewinterof88)
    12 februari 2013 om 23:17

    ligt het aan mij of zie ik precies geen kaas?

Reactie plaatsen