Menu

Restaurant Vork en Mes

Als je de bladen leest, dan heb je vast wel eens van restaurant Vork en Mes gehoord. Vork en Mes is het groenste restaurant van de gemeente Haarlemmermeer en staat in Hoofddorp. Jonathan Karpathios, de chef, kookt voornamelijk met groente van het seizoen. Groente van eigen kweek, want het restaurant heeft een eigen kas waar de groente verbouwd wordt.

Het gebouw ziet er heel futuristisch uit, met een mooie vorm. Van binnen is het gezellig, licht en heeft het een natuurlijke uitstraling vanwege de houten tafels. Aan de wand prijken prachtige food foto’s, waar je naar blijft kijken.

De menukaart is niet groot, maar dat hoeft van mij ook niet. Ik laat me graag verrassen dus ik ging voor het 5 gangen verrassingsmenu. Na alle goede verhalen over Vork en Mes vertrouwde ik er blindelings op dat het lekker zou zijn.

Vooraf namen wij een mandje brood met gezouten boter en kregen we een bakje met pastinaakchips. Altijd fijn om mee te beginnen. De chipjes waren lekker knapperig.

De 1e gang kwam al vlot en bestond uit een huzarensalade met winterpostelein. Een lekkere smakelijke salade dat alleen uit groente bestaat. Ik had nog nooit eerder winterpostelein gegeten, maar ik vond het erg lekker.

De 2e gang was een soepje van aardappel met croutons van brioche brood. Lekker gekruid en romig door de aardappel. De croutons van de brioche waren lekker knapperig en zoet. Ik vond dat er precies genoeg tijd tussen de gangen zat, ik hou er niet van als ik te lang moet wachten.

Het derde gerechtje bestond uit gnochhi met gerookte Hollandaise saus en knolselderij. Voor de Hollandaise saus wordt de boter gerookt en dit is bijzonder smakelijk. De gerookte smaak is niet overheersend, maar heel subtiel aanwezig. En met gnocchi maak je mij altijd blij. Ik ben er dol op.

Het hoofdgerecht bestond uit snoekbaars met een beurre blanc en knapperige groente van het seizoen. Lekker vers en goed gebakken. Daarbij bietjes, knol, aardpeer en een lekkere crème van wortel.

Ik ben echt een toetjesmens dus ik verheugde mij enorm op het nagerecht. We kregen parelgort met een kletskop van hazelnoten en een baba cakeje en daarbij lekker kaneelijs met raberber compote. Een combinatie die je niet 1, 2 , 3 bedenkt, maar super lekker.

Het leuke was dat ik nog een kijkje in de kelder heb gekregen waar de voorraad ligt. Ook wordt hier flink geëxperimenteerd met groente, zoals het fermenteren van biet en het drogen van groente en kruiden uit de natuur. Leuk om kennis te maken met de chef en zijn bevlogenheid over mooie producten te horen.

Kortom Vork en Mes is een echte aanrader als je van lekker en gezond eten houdt. Het menu bestond voor 80% uit groente en ik heb er van genoten.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

2 reacties

  • Pauline
    4 februari 2013 om 22:57

    Graag gedaan ;)

  • Kim
    4 februari 2013 om 21:54

    Klinkt goed. Bedankt voor de tip!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.