DIY Zelf tortilla’s maken

Ik weet nog dat wij in de jaren 90 voor het eerst tortilla’s aten. Ik had het bij een vriendinnetje gegeten en zoals altijd ging ik het dan ook thuis  maken. Gewoon tortilla’s uit een pakje, saus uit een potje en een beetje gehakt en groente. Ik heb niks tegen wraps uit een pakje maar ik wilde toch eens zelf tortilla’s maken. Het klinkt niet heel ingewikkeld en dat is het ook niet. Het lastigste is nog het uitrollen van de tortilla, het deeg veert steeds een beetje terug. Door het deeg te laten rusten, gaat dit iets beter.

zelftortillasmaken

Ingrediënten voor 6 tortilla’s
250 gr bloem
1/2 tl zout
2 tl olie
1 tl bakpoeder
100 ml lauw warm water

Zo maak je het
Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed er een soepel deeg van.

Het deeg is klaar als het licht plakkerig aanvoelt.

Verdeel het deeg in 6 bolletjes. Laat deze onder wat huishoudfolie, minimaal een half uurtje rusten.

Verhit een droge koekenpan op het vuur.

Verdeel wat bloem over je werkblad. Rol een bolletje uit tot een grote ronde lap. Probeer het zo dun mogelijk te doen.

Draai de lap tussentijds rond, zodat deze niet blijft plakken.

Leg de lap in de koekenpan en bak deze aan weerszijden aan.

Bak de tortilla’s niet te lang, want dan worden ze hard en kan je ze niet meer buigen. Ik heb ze ongeveer 1 minuut per kant gebakken.

En nu vullen, met gehakt, kip, pompoenen, sla, be creative!

Burrito's zelf maken
De streekbox
Bewaar
36 Comments
  • Miranda

    26 juli 2017 at 11:20 Beantwoorden

    Vandaag wil ik deze tortilla’s ook maken, kan ik ze vanmiddag al maken en vanavond in de oven nog opwarmen?

    • Pauline

      31 juli 2017 at 14:03 Beantwoorden

      Dat kan wel. Ik zou ze even opwarmen in de pan of magnetron, ze hebben maar heel kort nodig.

  • Roger

    11 mei 2017 at 13:46 Beantwoorden

    Weer in één keer goed gelukt. Eerlijk gezegd kijk ik het liefst even bij jouw recepten als ik iets wil weten. Succes verzekerd! Voor de vulling raad ik iedereen aan om eens je pulled porc uit te proberen. Het kost even tijd maar dan heb je ook iets onweerstaanbaar lekkers, en kan de bbq voor een keer in de schuur blijven staan. Een culinaire groet, Roger.

    • Annika

      12 mei 2017 at 09:57 Beantwoorden

      Wat leuk om te horen! En mmm, pulled pork is heerlijk inderdaad!

      • Roger

        12 mei 2017 at 10:22 Beantwoorden

        Owja met een k die pork….

  • Leny

    8 mei 2017 at 22:52 Beantwoorden

    Dank je wel voor het recept, het deeg is niet moeilijk te maken en de verhoudingen kloppen ook, ik gebruikte zelfrijzend bakmeel het bakpoeder liet ik dus achterwege, wel voegde ik verschillende kruiden toe aan het meel zoals komijn,kardemom,kurkuma,nootmuskaat,kruidnagel, koriander en kaneel, ze smaakten zelfs lekker zonder vulling!

  • Betty Greve

    15 februari 2017 at 15:44 Beantwoorden

    klopt het dat het deeg aan je handen blijft plakken in dikke lagen…….. heb nu een tijdje gekneed maar blijft een soort van elastische plakkerige kauwgum. Is niet mogelijk balletjes van te draaien….

    • Annika

      16 februari 2017 at 15:23 Beantwoorden

      Dan zou ik nog wat extra bloem toevoegen zodat het minder plakkerig wordt.

  • Ilse

    3 juli 2016 at 19:55 Beantwoorden

    Vandaag gemaakt met speltbloem. Even wat werk maar wel erg lekker. Volgende keer met de helft volkorenmeel proberen.\r\nIk heb er uiteindelijk tortillapizza’s van gemaakt, zooooooo lekker! Geen zelfgemaakte pizzabodem met gist meer voor ons, deze tortillabodem is veeeeeeeel lekkerderderder 🙂

  • Ilse Lenstra

    18 augustus 2015 at 15:50 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\nKan ik de pannenkoekjes ook bewaren na het maken? En hoe lang?\r\nKan ik ze ook meenemen naar school (in een broodbakje)

  • Miranda

    5 juli 2015 at 23:07 Beantwoorden

    Heb vandaag deze wraps gemaakt en ben overtuigd: zelf maken is lekkerder dan kopen!. We hebben ze gevuld met kruidenroomkaas, kipfilet en ijsbergsla en ook nog een serie met pesto, carpaccio, geroosterde pijnboompitten, rucola en een beetje balsamicodressing. Een feestje! Bedankt voor het delen van het recept voor de wraps!

  • Deborah

    30 mei 2015 at 15:08 Beantwoorden

    Kan het zo zijn dat de verhouding niet klopt? (250 gram bloem en 100 ml water) Dan word het een heel droog deegje. Zeker niet plakkerig.

    • Marjolein

      19 juli 2015 at 12:40 Beantwoorden

      Ik had hetzelfde inderdaad. Heb net zolang water toegevoegd tot het licht plakkerig was en al de bloem in de bal zat .

  • Marjolein

    15 november 2014 at 19:13 Beantwoorden

    Wow, ze smaken heerlijk! Bedankt voor het recept! Ik ga ze nooit meer kopen, maar lekker zelf maken. Er ligt nu een voorraadje in de vriezer :-).

  • Jeffrey

    26 augustus 2014 at 17:31 Beantwoorden

    denk je dat het ook met speltmeel kan?

  • Gonny

    15 april 2014 at 19:10 Beantwoorden

    heb ze gemaakt met half volkoren en half wit meel, geen bakpoeder toegevoegd, wel koriander vers en gemalen ,peper en zout en komijnzaad en hysop erbij gedaan…Was een groot succes!!!

  • Rianne

    23 januari 2014 at 10:56 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nAfgelopen weekend heb ik geprobeerd om deze tortilla’s te maken maar ze werden keihard (ik gebruikte wel boekweitmeel). Klopt het dat de tortilla’s zo hard werden of deed ik iets verkeerd? Heb je misschien een tip hoe ik dit kan voorkomen?\r\n\r\nGr, Rianne

    • Pauline

      23 januari 2014 at 11:56 Beantwoorden

      Ik denk dat het aan het boekweitmeel ligt, dat heeft een andere structuur dan tarwebloem. Van boekweit zou ik eerder pannenkoeken maken dan wraps.

      • Rianne

        24 januari 2014 at 17:38 Beantwoorden

        Oja, dat is niet zo handig dan, beginnersfoutje :). Dan ga ik het nog een keer proberen met gewoon bloem.

  • Adrienne

    6 november 2013 at 12:20 Beantwoorden

    Kan het ook met zelfrijzend bakmeel?

    • Pauline

      6 november 2013 at 23:03 Beantwoorden

      Nee daar zit een rijsmiddel in, dus dat is beter van niet.

      • Tjitske

        21 februari 2014 at 16:50 Beantwoorden

        Zelfrijzend bakmeel is hetzelfde als bloem met bakpoeder 😉 maar dan kant en klaar.

        • Auke

          1 oktober 2014 at 09:38 Beantwoorden

          Bakpoeder is ook rijsmiddel inderdaad maar dan gebaseerd op een carbonaat en een zuur. Dus anders als een rijsmiddel met gist daarin. \r\n\r\nhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Bakpoeder

          • Emma

            12 augustus 2016 at 16:30

            …..en als je even verder leest “Als aan bloem bakpoeder wordt toegevoegd verkrijgt men zelfrijzend bakmeel” ….\r\n\r\nIk maak ze overigens zonder bakpoeder, is helemaal niet nodig.

  • Alyssa

    5 november 2013 at 10:58 Beantwoorden

    Hoi,\r\n\r\nIk wil dit recept snel eens proberen. \r\nKan je de tortillas ook invriezen? Zodat je ook een voorraadje aan kunt maken voor later gebruik.\r\n\r\nGr. Alyssa

    • Pauline

      5 november 2013 at 18:01 Beantwoorden

      Ja dat kan wel. Even luchtdicht verpakken in een plastic zak.

    • Lisa

      16 februari 2015 at 12:46 Beantwoorden

      Je kan het beste bolletjes deeg invriezen, die weer ontdooien en dan bakken! Anders droogt het toch allemaal wel erg uit en heb je meer kans op een harde tortilla na opwarmen.\r\nIk heb zelf een recept met roomboter dus misschien werkt het anders dan met olie. Ik maak deeg voor 30 tortilla’s en vries het per tortilla in. Dan maakt het ook niet uit met hoeveel je eet, want je haalt gewoon de juiste hoeveelheid bolletjes uit de vriezer! Nooit meer kartonnen tortilla’s uit de supermarkt!

  • baylee

    18 januari 2013 at 21:03 Beantwoorden

    ching chong chi ching chong

  • Nina

    11 januari 2013 at 13:35 Beantwoorden

    Lekker, ze zien er mooi uit! Ik heb het nooit gedaan maar lijkt me wel leuk en vast ook veel lekkerder dan de gekochte.

    • Pauline

      11 januari 2013 at 14:29 Beantwoorden

      Ja is echt lekkerder en het vult ook veel meer 🙂

  • miehhke (thewinterof88)

    9 januari 2013 at 13:30 Beantwoorden

    Toen ik het las dacht in eerst aan die chips maar ni het zijn wrap (zo noem ik het ) . en het ziet er zo makkelijk uit , da ga ik ook eens proberen .

    • Pauline

      9 januari 2013 at 16:01 Beantwoorden

      Leuk, dank jullie wel. Ik denk dat je het ook met maïsmeel of volkorenmeel kunt maken, maar dat weet ik niet zeker. Goeie tip van de pan, ga ik eens proberen 🙂

  • Ilse

    9 januari 2013 at 13:13 Beantwoorden

    Probeer ook een volkoren wraps, super vol van smaak en die geven langer een gevuld gevoel!\nGroetjes Ilse

  • Janneke

    9 januari 2013 at 10:17 Beantwoorden

    O jummies dit ga ik zeker proberen! Leuk om te doen en goed omdat ik altijd alleen maar spelt eet!

  • Ellen

    9 januari 2013 at 08:30 Beantwoorden

    Lekker!\nIn plaats van uitrollen kun je ook het bolletje deeg tussen stevig folie doen (bakpapier of een opengeknipt ziplock-zakje) en het bolletje fijndrukken met een pan met rechte bodem. Zo ontstaat er ook een tortilla. Je kunt ook proberen om een tortilla-pers te bemachtigen, maar deze pan-methode werkt ook 🙂

Plaats een reactie