fbpx
Menu

Spruitjes stamppot

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Zodra het buiten kouder wordt, krijg ik trek in stevige maaltijden. Spruitjes stamppot, lekker Hollands, is hier een goed voorbeeld van. Het past precies bij deze tijd van het jaar. Ik ben zelf dol op spruiten, als kind al en zelfs M. die helemaal niet van spruitjes houdt vindt dit een heerlijke maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr aardappelen (opperdoezer ronde)
350 gr spruitjes
150 gr spekjes
2 el grove mosterd
1 klont roomboter
1 scheut melk
Peper en zout

Zo maak je het
Schil en was de aardappel en kook ze gaar in ruim water met zout.

Verwijder het kontje van de spruitjes en verwijder het buitenste blad. Kook ze in ongeveer 8 minuten gaar in water met zout. (Je kan ze ook bij de aardappelen indoen) Giet ze vervolgens af.

Bak de spekjes in een grote pan, goudbruin en knapperig. Voeg als de spekjes bruin zijn, 2 grote el grove mosterd toe en de gekookte spruitjes.

Stamp de aardappelen fijn met een klont boter en een scheut melk. Voeg 2/3 van de spuitjes en de spekjes toe en stamp deze mee.

Breng de stamppot op smaak met peper en zout en voeg het laatste deel van de spruitjes toe.

Lekker winters.

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

26 reacties

  • Wanja
    10 december 2017 om 19:44

    Wat een waanzinnig lekker recept! De mosterd is een geniale toevoeging en de spruitjes gaan er op deze wijze in als koek.

    Beantwoorden
  • Thais Mertens
    9 oktober 2017 om 14:38

    Ideaal gerecht om mijn zoon spruitjes te leren kennen!

    Beantwoorden
  • Rieks Koopmans
    23 september 2017 om 21:26

    Hoi Pauline, Nou dat was smullen hoor! Ik heb jouw recept gevolgd, alleen heb ik er - als echte vleeseter - een grove verse worst bij gebraden en in plakjes door de stamppot gedaan. Groetjes, ♫♫♫♫♫ Rieks Koopmans, Meppel.

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 september 2017 om 11:33

    Leuk om te horen!

    Beantwoorden
  • Dorette
    25 november 2016 om 10:41

    , Lijkt me heerlijk deze stamppot alleen heb je een alternatief voor de spekkies ik eet geen varkensvlees

    Beantwoorden
  • Annika
    25 november 2016 om 15:38

    Je zou het met runder rookworst kunnen eten of runder gehaktballetjes.

    Beantwoorden
  • Marianne
    13 november 2018 om 17:50

    Wij vervangen spekjes altijd (alle gerechten) door rul gebakken rundergehakt. En in dit recept ook gewoon de mosterd toegevoegd zoals beschreven. Heerlijk!!! We maken altijd meer (gebruiken een kilo spuiten) omdat oma ook altijd graag een portie hier van wil.

    Beantwoorden
  • Annika
    16 november 2018 om 16:20

    Goed om te horen! 😊

    Beantwoorden
  • Desiree
    23 oktober 2016 om 09:50

    Hallo! Ik heb alle ingredienten in huis, wil het vanavond gaan maken, maar mijn vraag is...kan je de stampot ook invriezen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 oktober 2016 om 13:27

    Yes dat gaat prima met stamppot.

    Beantwoorden
  • Helga
    5 januari 2016 om 09:59

    Gisteravond deze heerlijke stamppot gemaakt. Zelfs mijn dochtertje van 4 vond het lekker terwijl ze niet zo'n makkelijker eter is. Vanavond ga ik de rodekool stamp proberen te maken.

    Beantwoorden
  • Kimberley
    5 april 2015 om 09:46

    Heerlijk! Toprecept!

    Beantwoorden
  • Marije
    18 maart 2015 om 19:22

    Wauw! Dit is echt zó lekker!

    Beantwoorden
  • moniek
    5 maart 2015 om 18:35

    Hahahaha vreselijk, mijn vriend heeft het niet eens geprobeerd ("ik heb nog nooit spruitjes geproefd maar ik lust het gewoon niet")
    net een kleuter haha. Ik vond het trouwens erg lekker. Had er zelf mosterd, sambal en kaas aan toegevoegd

    Beantwoorden
  • moniek
    5 maart 2015 om 10:36

    Gisteren de Mexicaanse ovenschotel met quinoa geprobeerd en vanavond gaan we deze stamppot maken.
    Eens even kijken of ik nog wat kan variëren met kaas erdoor. Iemand hier tips voor?

    Beantwoorden
  • pamela
    4 februari 2015 om 15:04

    Ik had een vraagje zijn dit nou allemaal goede recepten als je wilt (afvallen) gewoon gezond wil eten .
    Ziet er allemaal heerlijk uit de recepten

    Beantwoorden
  • Lies
    6 januari 2014 om 23:18

    Heb dus het voornemen om anders te gaan koken, mbv de site van Pauline.
    Had nog spruitjes liggen, dus de site bekeken.
    Heb al eerder geschreven dat ik geen keuken prinses ben, en was dus verbaasd om te lezen dat ik de spruitjes stamppot al zo maak als hier staat.
    Of nou ja, ik schepte de spruitjes door de piepers ipv stampen. En deed er geen mosterd bij, last staan sambal.
    Nu dus wel gedaan. En ja hoor smaakte toch beter! De volgende keer wel wat meer mosterd gebruiken, dat proefte ik niet terug. De sambal wel, maar ergens in de verte, precies goed.
    Nu op zoek naar een recept met zuurkool.....

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 januari 2014 om 13:04

    Wat leuk! Deze is lekker trouwens http://uitpaulineskeuken.nl/2013/02/hartige-zuurkooltaart-uit-de-oven.html

    Beantwoorden
  • Mark Noordijk ( Lelystad)
    25 september 2013 om 17:04

    Ik denk dat ik uitjes erbij doe! en een scheutje ketjap! :-) Gaan we nu proberen! :D

    Beantwoorden
  • mai
    6 januari 2013 om 23:55

    ik houuuu van stampopot alleen spruitjes lijk me zo niet lekker

    Beantwoorden
  • Mark Noordijk ( Lelystad)
    25 september 2013 om 17:05

    Hoi Mai, Voor jou is het misschien interessant om de spruitjes met suiker te caramelliseren? Dan krijg je een andere smaak! :-)

    Beantwoorden
  • Mark Noordijk ( Lelystad)
    25 september 2013 om 17:06

    en misschien wat kaas erover laten smelten!

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 januari 2013 om 20:15

    Goeie tip ;)

    Beantwoorden
  • Frans
    4 januari 2013 om 11:16

    Bak de spekjes met een (goede) lepel sambal oelek. Geeft een lekker pittige bite aan de stamppot.

    Beantwoorden
  • Brenda (kookt!)
    4 januari 2013 om 09:08

    Spruitjes eten we bijna nooit. Maar heb ze gister toevallig in huis gehaald!
    Moet nog even bedenken wat ik ermee ga doen. Maar dit is een kanshebber!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen