Spruitjes stamppot

Zodra het buiten kouder wordt, krijg ik trek in stevige maaltijden. Spruitjes stamppot, lekker Hollands, is hier een goed voorbeeld van. Het past precies bij deze tijd van het jaar. Ik ben zelf dol op spruiten, als kind al en zelfs M. die helemaal niet van spruitjes houdt vindt dit een heerlijke maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr aardappelen (opperdoezer ronde)
350 gr spruitjes
150 gr spekjes
2 el grove mosterd
1 klont roomboter
1 scheut melk
Peper en zout

Zo maak je het
Schil en was de aardappel en kook ze gaar in ruim water met zout.

Verwijder het kontje van de spruitjes en verwijder het buitenste blad. Kook ze in ongeveer 8 minuten gaar in water met zout. (Je kan ze ook bij de aardappelen indoen) Giet ze vervolgens af.

Bak de spekjes in een grote pan, goudbruin en knapperig. Voeg als de spekjes bruin zijn, 2 grote el grove mosterd toe en de gekookte spruitjes.

Stamp de aardappelen fijn met een klont boter en een scheut melk. Voeg 2/3 van de spuitjes en de spekjes toe en stamp deze mee.

Breng de stamppot op smaak met peper en zout en voeg het laatste deel van de spruitjes toe.

Lekker winters.

Hotspot We love Frozz!
Erwtensoep
Bewaar
21 Comments
  • Rieks Koopmans

    23 september 2017 at 21:26 Beantwoorden

    Hoi Pauline,
    Nou dat was smullen hoor! Ik heb jouw recept gevolgd, alleen heb ik er – als echte vleeseter – een grove verse worst bij gebraden en in plakjes door de stamppot gedaan.
    Groetjes,
    ♫♫♫♫♫
    Rieks Koopmans, Meppel.

  • Dorette

    25 november 2016 at 10:41 Beantwoorden

    , Lijkt me heerlijk deze stamppot alleen heb je een alternatief voor de spekkies ik eet geen varkensvlees

    • Annika

      25 november 2016 at 15:38 Beantwoorden

      Je zou het met runder rookworst kunnen eten of runder gehaktballetjes.

  • Desiree

    23 oktober 2016 at 09:50 Beantwoorden

    Hallo! Ik heb alle ingredienten in huis, wil het vanavond gaan maken, maar mijn vraag is…kan je de stampot ook invriezen?

  • Helga

    5 januari 2016 at 09:59 Beantwoorden

    Gisteravond deze heerlijke stamppot gemaakt. Zelfs mijn dochtertje van 4 vond het lekker terwijl ze niet zo’n makkelijker eter is. Vanavond ga ik de rodekool stamp proberen te maken.

  • Kimberley

    5 april 2015 at 09:46 Beantwoorden

    Heerlijk! Toprecept!

  • Marije

    18 maart 2015 at 19:22 Beantwoorden

    Wauw! Dit is echt zó lekker!

  • moniek

    5 maart 2015 at 18:35 Beantwoorden

    Hahahaha vreselijk, mijn vriend heeft het niet eens geprobeerd (“ik heb nog nooit spruitjes geproefd maar ik lust het gewoon niet”)\r\nnet een kleuter haha. Ik vond het trouwens erg lekker. Had er zelf mosterd, sambal en kaas aan toegevoegd

  • moniek

    5 maart 2015 at 10:36 Beantwoorden

    Gisteren de Mexicaanse ovenschotel met quinoa geprobeerd en vanavond gaan we deze stamppot maken.\r\nEens even kijken of ik nog wat kan variëren met kaas erdoor. Iemand hier tips voor?

  • pamela

    4 februari 2015 at 15:04 Beantwoorden

    Ik had een vraagje zijn dit nou allemaal goede recepten als je wilt (afvallen) gewoon gezond wil eten .\r\nZiet er allemaal heerlijk uit de recepten

  • Lies

    6 januari 2014 at 23:18 Beantwoorden

    Heb dus het voornemen om anders te gaan koken, mbv de site van Pauline.\r\nHad nog spruitjes liggen, dus de site bekeken.\r\nHeb al eerder geschreven dat ik geen keuken prinses ben, en was dus verbaasd om te lezen dat ik de spruitjes stamppot al zo maak als hier staat.\r\nOf nou ja, ik schepte de spruitjes door de piepers ipv stampen. En deed er geen mosterd bij, last staan sambal.\r\nNu dus wel gedaan. En ja hoor smaakte toch beter! De volgende keer wel wat meer mosterd gebruiken, dat proefte ik niet terug. De sambal wel, maar ergens in de verte, precies goed.\r\nNu op zoek naar een recept met zuurkool…..

  • Mark Noordijk ( Lelystad)

    25 september 2013 at 17:04 Beantwoorden

    Ik denk dat ik uitjes erbij doe! en een scheutje ketjap! 🙂 Gaan we nu proberen! 😀

  • mai

    6 januari 2013 at 23:55 Beantwoorden

    ik houuuu van stampopot alleen spruitjes lijk me zo niet lekker

    • Mark Noordijk ( Lelystad)

      25 september 2013 at 17:05 Beantwoorden

      Hoi Mai, Voor jou is het misschien interessant om de spruitjes met suiker te caramelliseren? Dan krijg je een andere smaak! 🙂

      • Mark Noordijk ( Lelystad)

        25 september 2013 at 17:06 Beantwoorden

        en misschien wat kaas erover laten smelten!

  • Pauline

    4 januari 2013 at 20:15 Beantwoorden

    Goeie tip 😉

  • Frans

    4 januari 2013 at 11:16 Beantwoorden

    Bak de spekjes met een (goede) lepel sambal oelek. Geeft een lekker pittige bite aan de stamppot.

  • Brenda (kookt!)

    4 januari 2013 at 09:08 Beantwoorden

    Spruitjes eten we bijna nooit. Maar heb ze gister toevallig in huis gehaald! \r\nMoet nog even bedenken wat ik ermee ga doen. Maar dit is een kanshebber!

Plaats een reactie