Menu

Review Het Nederlands Bakboek

Het Nederlands Bakboek is Kookboek van het jaar 2012 geworden. Een terechte winnaar want het is een super leuk en vernieuwend boek. Ik hou heel erg van bakken, dus dit boek kon eigenlijk niet ontbreken in mijn boekenkast. Het Nederlands Bakboek is meer dan een bakboek alleen, het bevat historische verhalen over het ontstaan van het bakkersvak, over de samenwerking met de molenaar en Nederlandse tradities. Erg leuk en interessant om te lezen.

Het boek is geschreven door Gaitri Pagrach – Chandra en zoals de naam je al doet vermoeden, is zij van oorsprong niet Nederlands. Gaitri, geboren in Brits Guyana, trouwde een Nederlandse man en haar interesse voor de Nederlandse keuken was meteen gewekt. Gaitri doorkruisde Nederland van Groningen tot Zeeland op zoek naar typische Nederlandse recepten. Zij maakte kennis met de streekgerechten van iedere provincie en verzamelde dit in haar 1e boek “Windmills in my oven”. Nu 10 jaar later is al haar werk verzameld in Het Nederlands Bakboek.

Zelf heb ik in verschillende provincies van Nederland gewoond en ben ik bekend geraakt met onze specialiteiten. In Groningen eet je Groninger koek, In Friesland Oranjekoek, Brabant staat bekend om haar worstenbroodjes en Limburg om haar vlaai. Deze en nog tal van andere recepten vind je terug in het boek.

Voorin staat een landkaartje met de streekgerechten per provincie en zelfs per plaats. De Bossche Bol is je vast niet onbekend, maar van Krombroodjes uit Sittard had ik zelf nog nooit gehoord en dat geldt ook voor Leidse Hoogjes, beschuiten uit Wormer en Kikkerbilletjes uit Aardenburg.

Het boek begint met een lijstje wat je in je voorraadkast moet hebben en enkele baktips. Reuze handig om eens door te lezen. De recepten zijn verdeeld over 9 hoofdstukken waaronder brood, taart en koek, wafels en vlaaien. Elk hoofdstuk begint met achtergrondinformatie over het product, de herkomst en enkele tradities.

De recepten zijn duidelijk weergegeven. Er staan prachtige foto’s in het boek, helaas niet bij ieder recept, maar toch stoort dat mij niet. Ik vind het een aanwinst voor mijn boekenkast. Goede basisrecepten, waar je zelf verder op kunt borduren en lekkere en uitdagende recepten van oer Hollandse tradities. Ik heb nu al zin om er mee aan de slag te gaan. Het Nederlands Bakboek is een boek dat niet in je kast mag ontbreken als je net zo dol op bakken bent als ik.

Titel: Het Nederlands Bakboek
Auteur: Gaitri Pagrach – Chandra
Uitgeverij: Kosmos
Prijs: € 29,95

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

4 reacties

 • Pauline
  21 januari 2013 om 14:57

  Oh wat leuk, nee dit zijn krakelingen. De zeeuwse bolus staat wel in het boek, erg lekker volgens mij :)

 • Lot
  20 januari 2013 om 18:31

  Leuk die foto het is de zeeuwse bolus toch? Ik verhuis binnenkort naar Zeeland en wil die bakken voor mijn verjaardag die ik daar in een nog geheel onklaar huis wil vieren.

 • Pauline
  20 januari 2013 om 13:48

  Ja een erg leuk boek :)

 • Joke
  19 januari 2013 om 10:41

  Wat een leuk boek is dit hè?
  Ik heb het van Laura al zitten doorkijken :-))

  groetjes, Joke

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.