Menu

Drentse roggebol

Ik kom uit het hoge noorden en wij aten vroeger vaak typische streekgerechten. Zo aten wij regelmatig Groninger Poffert, Groninger worst maar ook Zuidlaarder bollen. Eén keer per jaar vindt de Zuidlaarder markt plaats en daar kocht mijn moeder altijd deze heerlijke bollen. Er was een variant met rozijnen en krenten en een naturel roggebol. Deze Drentse roggebol wordt gemaakt van roggebloem en dat geeft een licht zoete smaak aan het brood. Inmiddels wonen wij al lang niet meer in het noorden en mis ik die bollen af en toe wel. Dus zat er niks anders op dan zelf aan de slag te gaan.

Ingrediënten voor 1 bol
300 gr tarwebloem
200 gr roggebloem
300 gr lauwe melk
30 gr gesmolten roomboter
1 el suiker
7 gr gist
8 gr zout

Zo maak je het
Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.

Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.

Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt. Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.

Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.

Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van. Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.

Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.

Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.

Laat het deeg weer een uur rijzen. Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Serveer met een lekkere lik roomboter en jam.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

  • Anneke van der wiel
    21 februari 2019 om 23:08

    Hallo Paulien, Weet jij in welke winkels roggebloem te koop is. Heb wel volkoren roggemeel maar het bovenstaande meel nog niet. Groetjes, Anneke

  • Pauline
    25 september 2014 om 14:24

    Nee kort gezegd: de bloem is gezeefd en fijner van structuur.

  • Henny
    25 september 2014 om 08:59

    Dag Pauline,

    Ik wil deze Drentse roggebol gaan bakken maar is roggemeel hetzelfde als roggebloem?

  • Pauline
    13 september 2014 om 21:29

    Nog langer kneden. Het is echt per machine verschillend hoe lang hij er over doet.

  • Jan Freens
    13 september 2014 om 16:07

    Hallo Pauline
    ik wil dit brood maken heb het recept gevolgd ,maar ik krijg als het deeg gekneed is niet zo elastisch zoals jij beschrijft .
    hoelang laat jij de deegmachine ongeveer draaien? ik doe ook nog na kneden.

    alvast bedankt
    groetjes Jan uit Coevorden

  • Marja
    6 mei 2013 om 22:06

    Dank je wel voor je reactie! Ik laat het weten hoe het geworden is. Eerst even Roggebloem kopen...

  • Pauline
    6 mei 2013 om 15:30

    Ja hoor gewoon toevoegen en dan komt het goed. Je kan de rozijnen eventueel eerst even wellen in wat lauw warm water, maar dat hoeft niet perse.

  • Marja
    5 mei 2013 om 21:03

    Hallo Pauline,

    Als ik de Drentse Bol met rozijnen en krenten wil maken, kan ik die dan gewoon toevoegen of moet ik er nog wat anders mee doen om de Bol ouderwets lekker te krijgen??

    Alvast dank voor je reactie.
    Groetjes Marja

  • Pauline
    29 januari 2013 om 11:44

    Ja leuk zet hem er maar bij :)

  • Pauline
    29 januari 2013 om 11:41

    Nee ik laat het gewoon in de keuken rijzen. De oven verwarm ik voor, voor het bakken, dat is misschien alleen iets te vroeg haha, ik zal het even aanpassen.

  • Astrid
    29 januari 2013 om 09:45

    Ow nee! Ik snap het niet! Laat je het deeg nou in de oven rijzen of verwarm je deze voor just for fun? ;) - Ik heb deze bollen afgelopen jaar voor het eerst gegeten bij m'n oma (in Drenthe dus) en... nomnom. Dus ik wil deze zelf ook eens thuis maken.

  • Alexandra
    24 januari 2013 om 11:08

    dit kan zo op de FFF pinterest wedstrijd/ pagina Wie is de beste thuis(brood)bakker van Nederland http://www.fabulousfoodfan.nl/broodnodig-of-brood-nodig/

  • Pauline
    23 januari 2013 om 21:11

    Oh echt, er staat ook een recept voor Poffert op mijn site :) Ook al zo lekker, ik ga het vrijdag weer maken, op verzoek :)

  • Maaike
    23 januari 2013 om 18:52

    Ja, ik ken ze wel! Maar nooit zelfgemaakt en mijn moeder bakt eigenlijk nooit... De poffert ken ik ook wel, heb nl. ook in Groningen gewoond... :)

  • Pauline
    23 januari 2013 om 17:33

    Oh wat grappig zeg :) Dan ken je deze bollen vast wel

  • Maaike
    23 januari 2013 om 16:23

    Yum! Lijkt me erg lekker! Ik heb een tijdje in Drenthe gewoond, dus die móet ik een keer gaan maken! :)

Reactie plaatsen