fbpx
Menu

1001 nacht gehaktbrood uit de oven

Dit recept voor 1001 nacht gehaktbrood stond in de kersteditie van de Delicious. Een lekker recept wat precies bij mijn Arabische kerstdiner pastte. Ik had eigenlijk nog nooit eerder een recept voor gehaktbrood uit de oven gemaakt. Toch is het helemaal niet moeilijk om te maken en ook ideaal als je een groep eters krijgt. Deze Arabische versie is ontzettend lekker kruidig, met veel warme specerijen, knapperige noten en zoete gedroogde abrikozen. Je kan het gehaktbrood ook koud eten op brood of snij het in stukjes als borrelhapje.

Ingrediënten voor 8 personen
500 gr rundergehakt
1 ui
3 tenen knoflook fijngehakt
5 zongedroogde tomaatjes fijngehakt
200 gr gedroogde abrikozen
2 tl gedroogde munt
2 tl korianderpoeder
1 tl kaneel
2 eieren
4 beschuiten
100 gr walnoten
20 gr verse munt
Olijfolie
Zout en peper

Materialen
1 cakevorm van 1.5 ltr
Aluminium folie

Zo maak je het

Verwam de oven voor op 180 graden.

Week de gedroogde abrikozen 15 minuten in lauw water.

Fruit de ui, de knoflook en de zongedroogde tomaatjes aan in een pan met wat olijfolie.

Doe dit in een kom en voeg het gehakt toe.

Voeg de munt, de koriander, de kaneel en de 2 eieren toe en verkruimel de beschuiten boven het gehakt.

Hak de helft van de walnoten en de abrikozen fijn en voeg dit bij het gehakt.

Meng alles goed door elkaar en breng het gehakt op smaak met zout en peper. Wees hier niet zuinig mee.

Bekleed de cakevorm met een groot stuk dubbelgevouwen aluminium folie.

Verdeel het gehakt over de vorm en garneer de bovenkant met de overgebleven walnoten en abrikozen.

Bekleed de bovenkant van het gehakt met aluminium folie.

Bak het gehaktbrood gedurende een uur gaar in de oven. Verwijder de bovenkant van het aluminium folie, 10 minuten voor het einde van de baktijd.

Serveer met couscous en groente.

Bron: Delicious Kerst 2012

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

22 reacties

  • Heleen vink
    30 december 2018 om 15:14

    Hoelang moet het gehaktbrood van 2 kh

  • Margo Roelofs
    24 december 2017 om 15:30

    Pauline, Ontzettend bedankt! Ik heb het gehaktbrood en de couscous met granaatappel uitgeprobeerd. Het was heerlijk! Mijn 5 kleinzoons, die niet zo van groot vlees houden, zullen smullen! Hele, fijne feestdagen gewenst! Groetjes, Margo

  • Pauline
    21 december 2017 om 23:02

    Nee hoor als je ze naast elkaar in de oven zet kan je dezelfde tijd en temperatuur aanhouden. Opwarmen zou ik ongeveer 15 - 20 minuten doen op 180 graden ingepakt in folie.

  • Margo Roelofs
    19 december 2017 om 13:47

    Hallo Pauline, Nu wil ik voor de kerst 2 gehaktbroden maken. Moet de temperatuur en oventijd dan veranderd worden? Als ik ze de volgende dag opwarm, wat is dan de temperatuur en oventijd (allebei tegelijk opwarmen)? Groetjes, Margo

  • Pauline
    10 december 2017 om 14:02

    Het kan wel en dan zou ik het wederom in de oven opwarmen. Qua groente heb ik dit erbij gemaakt

  • Margo Roelofs
    6 december 2017 om 09:26

    Hallo Pauline, Geweldige recepten! Even een vraagje over het 1001 gehaktbrood. Kun je die vantevoren maken en hoe kun je het gehaktbrood het beste opwarmen? Welke groenten combineren hier het beste mee. Heb je een groenterecept hierbij? Groetjes, Margo

  • Patricia
    11 september 2016 om 21:41

    Het gehaktbrood vandaag gemaakt! Geen Kerst maar de abrikoos geeft er toch een zomers tintje aan vond ik. Heel lekker!

  • Greta Krijgsman
    29 december 2015 om 09:01

    Wij hebben hem tweede kerstdag gemaakt voor een buffet. En... wij vonden hem heerlijk! Deze gaan we zeker vaker maken! Dankjewel voor het recept!

  • Pauline
    22 november 2015 om 14:44

    Dat gaat door het gehakt:)

  • Karlijn
    21 november 2015 om 17:31

    Ben druk bezig met het maken van dit gehaktbrood, maar waar heb ik de verse munt eigenlijk voor nodig? Of lees ik gewoon verkeerd???

  • Conny
    11 oktober 2014 om 10:23

    Hoi Pauline, je gehaktbrood gemaakt en het is echt super lekker.Ga het vanavond weer maken, verheug me er nu al op!!

  • Conny
    9 oktober 2014 om 09:33

    Ha Pauline,
    Gisteren het gehaktbrood gemaakt. Wat een heerlijk recept echt een aanrader!!!
    Vriendelijke groet,
    Conny

  • Margot
    13 april 2014 om 11:29

    Korianderpoeder vind je ook in de supermarkt. Niet bij de 'hollandse' kruiden, maar bij de oosterse. Het zit in potjes van conimex.

  • Marije
    16 december 2013 om 09:37

    Dankjewel! Hij komt bij ons met kerst op tafel. Ben reuzebenieuwd!

  • Pauline
    15 december 2013 om 14:52

    Ja koud is hij ook om te smullen. Ik koop mijn kruiden altijd bij de Turk, volop keuze.

  • Marije
    15 december 2013 om 11:08

    Hoi Pauline!

    Twee vraagjes naar aanleiding van dit gehaktbrood. Kun je een suggestie doen waar het korianderpoeder te krijgen is? Ik tref in de supermarkt wel korianderblad (gedroogd en vers), maar niet in poedervorm.
    En weet je wellicht of hij koud ook smakelijk is?

    Dank je wel alvast.
    Groetjes van Marije

  • Pauline
    7 november 2013 om 18:16

    Dat wordt smullen ;)

  • Annemiek
    7 november 2013 om 17:17

    Als het goed is ligt hij nu in mijn printer in de werkkamer. Lekker voor zaterdag :)

  • Jacqueline
    25 september 2013 om 22:59

    Het restje op brood met een beetje sla doen, misschien nog wel lekkerder! Ik had geen abrikozen, de helft vervangen door rozijnen.

  • Kim
    31 januari 2013 om 21:28

    Het water loopt me in de mond! En, net als Violet, staat deze ook op mijn to make-list.

  • Pauline
    31 januari 2013 om 14:00

    Jaa ik vond het echte een heerlijk recept. Leuk dat je hier rondkijkt, ik heb jouw blog natuurlijk ook al even bekeken. Ook erg leuk :)

  • Violet Hulleman
    30 januari 2013 om 20:33

    Ha Pauline,

    Leuk dit brood op je blog te zien, hij staat nog op mijn 'to make' wishlist. Uit je verhaal begrijp ik dat het een succesrecept is!?

    Ik heb even op je site zitten rondneuzen, ziet er prachtig uit, heerlijke recepten en mooie producten. Kom hier nog wel is terug om inspiratie op te doen!

    Groetjes, Violet

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.