Kerst voorgerecht: Zalm | Appel | Rode Biet

Ik at dit voorgerecht met zalm eens in Haarlem in een restaurant. En het was verbazingwekkend lekker, die typische rooksmaak van de zalm gaat heel goed samen met de aardse smaken van de biet en de appel is er lekker fris bij.

Voor kerst is dit een ideaal voorgerecht, het is lekker licht en het is snel klaar. Je kunt alle voorbereidingen overdag doen en dan hoef je het ‘s avonds alleen nog op het bord te leggen. De appel zou ik wel op het laatste moment snijden omdat deze anders bruin kleurt en dat staat niet zo fris.

Ik blijf het trouwens moeilijk vinden om een bord goed op te maken, als iemand nog tips heeft, let me know 🙂

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr veldsla
600 gr gerookte zalm
2 gekookte bieten
2 fris zure appels (bijv. de Dalinco)
1 el witte wijn azijn
3 el olijfolie
2 tl mosterd
1 tl honing
Peper en zout

Zo maak je het
Maak met een parisienne boortje bolletjes uit de rode biet. Heb je geen parisienne boortje dan kan je natuurlijk ook plakjes of blokjes snijden.

Maak een dressing van de azijn, olie, mosterd, honing en breng deze op smaak met wat peper en zout.

Snij de appel in dunne partjes.

Verdeel de veldsla over het bord en leg daarop drie plakjes gerookte zalm.

Verdeel de biet en de appel rondom de salade.

Maak het af met de dressing en je hebt een lekker en simpel kerst voorgerecht.


Gevulde Appeltjes uit de Oven
DIY Kerstcadeau Pot vol Kaneel Koekjes
Bewaar
10 Comments
  • Evelien

    18 december 2014 at 17:22 Beantwoorden

    Wat ben ik blij met dit recept. We willen persé gerookte zalm als voorgerecht, maar wisten nog niet goed mt wat. Nu dus wel! \r\nDank je wel!

  • henneke

    19 oktober 2014 at 13:51 Beantwoorden

    Is de biet ook met iets te vervangen en toch gezond blijf?superleuk dit yam! 🙂

  • Helen kets

    15 oktober 2014 at 19:20 Beantwoorden

    Ha pauline ,ik wil dit voorgerecht graag maken voor een etentje met vrienden,helaas is er een persoon die geen vis lust waarmee zou ik de zalm kunnen vervangen denk jij? Vriendelijke groet ,Helen

  • Annique

    6 juli 2014 at 17:17 Beantwoorden

    Hoi Pauline, \r\n\r\nIk heb sinds kort je website ontdekt, vol inspiratie voor mijzelf om leuke gerechten te maken. Top! Over dit gerecht, heb je een alternatief voor appel?

    • Pauline

      6 juli 2014 at 17:52 Beantwoorden

      Peer kan ook heel goed, maar appel maakt het net iets frisser 🙂

  • Silvia

    22 oktober 2013 at 14:11 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIk heb wellicht wel een tip voor je omtrent het opmaken van het bord.. al moet ik zeggen dat ik de manier hoe je het nu hebt gedaan ook heel erg mooi vindt!!\r\n\r\nipv dat je het op een rechthoekig bord doet, zou je het op een rond, of vierkant bord kunnen doen.. en dan op 2 manieren opmaken.. \r\nen het lijkt heel erg op jou idee al van hierboven.. \r\n\r\n1. je hebt nu sla, appel, zalm,.. etc als je deze dan in het rond laat lopen, ipv rechthoeking… heb je al een andere look\r\n\r\n2. je kan het ook stappelen.. sla , dan de appel op de sla ( maar zorg dat de rand van de sla nog wel te zien is, dan de zalm als een soort roosje op de appel plaatsen… dat je als het ware een soort bloem (zalm), met bladeren (appels) maakt 🙂 \r\n\r\nverder wil ik graag mijn complimenten aan je geven!! want de gerechten zien er heel mooi uit! en ik ga er zeker een aantal recepten van je uitproberen!

    • Pauline

      22 oktober 2013 at 17:02 Beantwoorden

      Wat leuk! Dank je wel en bedankt voor de tips. Ga ik onthouden 😉

  • Annika

    23 december 2012 at 20:33 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit! Ik vind het bord al erg mooi opgemaakt hoor 🙂

Plaats een reactie