Menu

Paddestoelen strüdel – Vega hoofdgerecht

Wanneer je gasten krijgt die geen geen vlees of vis eten, wil je ze natuurlijk wel wat lekkers voorzetten. Tegenwoordig is het niet zo moeilijk meer om vegetarisch te koken. Er zijn zoveel prachtige groentes op de markt en met een beetje creativiteit kan je een heel mooi vega hoofdgerecht maken. Ik vind paddestoelen echt iets voor deze tijd van het jaar. Varieer met lekkere paddestoelen zoals oesterzwammen, shi take, cantherellen en kastanje champignons. Je kan deze strüdel eventueel ook als voorgerecht eten, snij er dan kleine plakjes van.

Ingrediënten voor 4 personen
50 gr boter
60 gr bloem
1 ui
400 ml paddestoelenbouillon
200 gr gemengde paddestoelen
1 teen knoflook
1 el tijm
1 grote lap bladerdeeg (of 6 kleine velletjes aan elkaar)
1 geklutste eidooier
Peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Snij de ui in stukjes en fruit deze aan in de boter. Voeg de bloem toe en laat dit op een zacht vuur garen. De bloem is gaar als deze een beetje zanderig aanvoelt en wit uit slaat.

Laat de roux afkoelen.

Borstel de paddestoelen schoon en snij ze in stukken.

Verwarm een grillpan en grill de paddestoelen gaar en bruin. Voeg een teen gehakte knoflook toe en bak dit mee.

Breng de paddestoelen op smaak met de tijm en peper en zout.

Verwarm de bouillon. Zet de roux terug op het vuur en voeg de bouillon beetje bij beetje toe.

Roer het met een garde en zorg dat er een gladde ragout ontstaat.

Voeg de paddestoelen toe en breng de ragout op smaak met peper en zout. Laat de ragout wat afkoelen.

Snij de zijkanten van het bladerdeeg in reepjes. Zorg dat je een groot gedeelte in het midden niet insnijdt.

Verdeel de ragout over het midden van het bladerdeeg. Vouw de reepjes om en om naar binnen. Klap de uiteindes van het bladerdeeg dubbel, zodat de vulling er niet uitloopt.

Bestrijk de strüdel met het eigeel en bak deze in ongeveer 30 minuten af.

Laat de strüdel iets afkoelen en serveer deze met een salade of warme groente.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

9 reacties

  • Sander van der Linden
    4 oktober 2019 om 18:47

    Goed recept. Ik vind 200 gram aan paddestoelen erg weinig. Heb het nu 2 x gemaakt maar 600 gram gebruikt en dat is prima. Voordat ik de ragout bij het deeg doe laat ik het een nacht opstijven in de koelkast anders loopt het zo uit.

  • Hanneke Verheij
    25 december 2018 om 14:45

    Beste Pauline, ik heb ‘m gisteravond gemaakt!(kerstavond) Wat een heerlijk recept en het is heel goed gelukt, dankjewel! Ik heb er wat worcestireshiresaus door gedaan en wat maggidruppeltjes en na 25 min. de oven nog 10 min. lager gezet naar 175 graden, toen was het deeg perfect gaar bij mij; iedere oven is toch wat anders...????

  • Pauline
    30 december 2013 om 15:05

    Even 10 minuten in een een goed voorverwarmde oven opwarmen. Dan komt het goed. Geniet er van.

  • kirsten
    30 december 2013 om 08:24

    Ik heb hem gisteren gemaakt, hij ziet er schitterend uit, en ik wil hem graag vanmiddag voor visite met de lunch opdienen.

    Heb je nog tips hoe je zo'n bladerdeeg rol kunt opwarmen waarbij hij zijn knapperigheid behoudt?

  • Pauline
    17 december 2012 om 14:28

    Thanks en het is ook super lekker :)

  • Sabine
    16 december 2012 om 11:26

    Oooh dat ziet er echt heel lekker uit. Ik ben gék op paddenstoelen, dus dit ga ik echt eens proberen.

  • Pauline
    15 december 2012 om 17:33

    Jaa en het is ook echt heel lekker :)

  • Inclassable
    15 december 2012 om 17:11

    Ohh dat ziet er echt heel erg lekker uit! Leuk recept, ik ga het zeker eens uitproberen!

  • Esther
    15 december 2012 om 12:51

    Looks delicious!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.