fbpx
Menu

Zelf oliebollen bakken

Vroeger bakten wij altijd onze oliebollen zelf. En zoals het bij ons thuis ging, waren het er niet een paar, maar ging het met emmers tegelijk. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader de emmer met beslag bij de verwarming had gezet, met als gevolg dat de emmer half gesmolten was. Gek genoeg heb ik zelf nog nooit oliebollen gemaakt. In Home Made Winter staat een lekker recept van Yvette. De variaties met cranberries en bananen in beslag lijken me ook erg lekker. Maar ik heb het eerst maar even simpel gehouden. Gewoon naturel. Want daar ben ik ook dol op.

En natuurlijk verdubbelde ik het recept x 2, want oliebollen, daar kun je nooit genoeg van hebben. Ik vond het ontzettend leuk om zelf oliebollen te bakken. Je bent er wel even zoet mee en eindigt in een lopende frituurpan. Maar het is zo fijn om die lepels beslag in de hete olie te laten glijden. En extra fijn is natuurlijk het resultaat. Een lekkere luchtige, niet te vette oliebol Ik hou ervan.

Ingrediënten voor ongeveer 20 – 25 st
500 ml lauwe melk
1 zakje droge gist (7 gr)
3 el suiker
500 gr bloem
1 ei
Snuf zout
Zonnebloemolie om in te bakken

Zo maak je het
Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan.

Zeef de bloem en het zout.

Voeg het ei toe.

Giet al kloppend met de mixer de melk bij de bloem.

Laat het mengsel afgedekt minimaal een uur op een warme plek rijzen.

Verhit de olie in de pan tot 180 graden.

Maak met een natte ijsboltang bollen beslag en laat deze voorzichtig in de olie glijden.

Keer ze na een paar minuten.

De oliebollen zijn klaar als ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 6 minuten.

Ga jij ook zelf oliebollen bakken?

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

28 reacties

  • Roel Pluim
    2 januari 2019 om 19:01

    Zondag 6 januari gaan we ze bakken in de Algarve Portugal Pauline, dank voor recept….

    Beantwoorden
  • Twan Meijer
    17 december 2018 om 09:34

    Nou het vet staat aan in Ankara... Even een generale repetitie voor nieuw jaar :) Het deeg ziet er in iedergeval goed uit.

    Beantwoorden
  • Annika
    18 december 2018 om 10:56

    Ah leuk! Ik hoor graag of ze gesmaakt hebben :)

    Beantwoorden
  • Emile
    1 januari 2018 om 09:48

    Zojuist gebakken in Portland, Oregon, VS. kinderen zijn weer blij. Perfect gelukt. Dankjewel!

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 januari 2018 om 11:41

    Wat leuk. Portland staat trouwens hoog op mijn to go lijstje.

    Beantwoorden
  • Rene
    31 december 2017 om 18:21

    Beslag nu aan het rijzen. Hopelijk gaat het lukken. Aan het bakken in Montreal Canada. Buiten -23 dus binnen blijven en bakken maar...

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 januari 2018 om 11:41

    Wat leuk!

    Beantwoorden
  • Astrid
    31 december 2017 om 18:04

    Je moet wat als je in een land woont zonder Koopmans pakken... Voor het tweede jaar op rij dit recept gebruikt en het is weer perfect!! 30 kleine mooie ronde luchtige oliebollen. (Ik gebruik 30gr verse gist en wat meer zout en wat allspice en doe de ijstang halfvol de ijstang iedere keer aan de rand van de bak afvegen en bijna geen uitlopers) Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
  • Jo Tummers
    31 december 2017 om 15:05

    die van mij waren wat plat,,,,hoe kan dat????? , en me precies gehouden aan het recept

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 januari 2018 om 11:43

    Was het beslag wel genoeg gerezen?

    Beantwoorden
  • Robert1967
    31 december 2017 om 14:00

    Wordt zometeen gebakken in Cardiff(Wales)

    Beantwoorden
  • Roy
    31 december 2017 om 10:01

    Gisteren 30 dec. dit recept geprobeerd. De oliebollen waren heerlijk. Ook vielen ze goed in de smaak bij de kinderen. De ongeveer 25 stuks die je ervan kunt maken waren dan ook al snel op. Bedankt voor de lekkere recepten Pauline. Ik maak regelmatig iets. Veel bakplezier voor 2018!!!

    Beantwoorden
  • Hartmann Rene
    31 december 2017 om 07:09

    worden gebakken vanavond in Singapore.

    Beantwoorden
  • Patricia
    30 december 2017 om 07:07

    Ik heb al 2 pakken Koopmans in huis. Straks ga ik dit recept halveren en 'voorbakken'. Mochten ze lekkerder zijn (dat mag ik wel hopen). Tja...... Dan is de keus snel gemaakt voor morgen. Ik laat t nog wel weten.

    Beantwoorden
  • André van Pel
    16 november 2017 om 18:46

    Ziet er goed uit . Worden dit jaar in Malmesbury, 70km van Kaapstad, gebakken. Baie dankie Pauline

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 november 2017 om 13:23

    Lekker hoor!

    Beantwoorden
  • Will
    30 december 2016 om 19:07

    Geweldig lekker, heb er net gebakken en iedereen geniet ervan. Een vraagje:hoe krijg je nou mooie ronde bollen zonder allerhande uitlopers en rare vormen?

    Beantwoorden
  • Hans
    29 december 2016 om 22:10

    Ik ga dit jaar Pauline's recept weer bakken! Vorig jaar groot succes, lekkerste bollen ooit. Alles was op, iedereen riep over die heerlijke oliebollen! Ik heb toen nog een scheut Leffe Bruin door het beslag gedaan.

    Beantwoorden
  • Veerle
    25 december 2016 om 11:03

    Ik ben ze nu aan het maken, maar er staat denk ik een foutje in... heb net de lauwe melk met gist en suiker gemengd, en de volgende stap is er alweer melk bij doen. Wanneer moet het bloem erbij?

    Beantwoorden
  • Jansen
    29 december 2016 om 11:01

    Er staat iet het melk bij de bloem dus lauwe melk bij de bloem doen

    Beantwoorden
  • heleen
    29 december 2015 om 09:54

    Ja overmorgen mag ik weer met je recept aan de slag! Nu al zin in!
    Maak twee varianten een met rozijnen en de ander met gedroogde appeltjes met kaneel. Lekker smullen!

    Beantwoorden
  • Pauline
    31 december 2012 om 15:55

    Fijn he al die oliebollen he, ik hou er van!
    Happy new year allemaal

    Beantwoorden
  • Hanneke
    31 december 2012 om 10:59

    Ik ben nu bezig met de oliebollen... 't beslag was prachtig gerezen en de eerste smaakte subliem.
    Straks nog appelbeignets, en als ik klaar ben en de keuken weer spicenspan is zet ik een pannetje met azijn op wat ik zachtjes laat koken, de lucht is dan snel weg.

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 januari 2013 om 15:49

    Ohh wat leuk en wat zijn ze lekker he.. ik heb er 3 dagen van gegeten :)

    Beantwoorden
  • Lynda
    30 december 2012 om 17:27

    Oke! Je hebt me overgehaald...de mijne werden nooit echt lekker dus ik wilde ze dit jaar halen bij de bakker,.....maar ik zwicht nu en maak een boodschappenlijstje zodat ik morgenmiddag meteen aan de slag kan! Ben benieuwd! Looks easy;)

    Groetjes
    Lynda

    Beantwoorden
  • Sanne
    30 december 2012 om 15:29

    Wij hebben het vorig jaar ook zelf gedaan, maar het nadeel van een klein appartement en de keuken in de woonkamer is dat alles naar oliebol gaat ruiken. Dit jaar doen we makkelijk en halen we ze gewoon bij een kraam of bakker;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 januari 2013 om 15:50

    haha ja dat probleem hebben wij ook, wij zijn 3 dagen weg geweest en het ruikt hier nog steeds naar oliebol :)

    Beantwoorden
  • ANS
    21 oktober 2013 om 13:27

    HEB JAREN GEHOLPEN IN OLIEBOLLENKRAAM NOOIT GEEN LAST VAN DE OLIE GEUR GEHAD ALTIJD GEBAKKEN IN ARACHIDEOLIE .

    Beantwoorden

Reactie plaatsen