recept krentenbollen

Zelf oliebollen bakken

Vroeger bakten wij altijd onze oliebollen zelf. En zoals het bij ons thuis ging, waren het er niet een paar, maar ging het met emmers tegelijk. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader de emmer met beslag bij de verwarming had gezet, met als gevolg dat de emmer half gesmolten was. Gek genoeg heb ik zelf nog nooit oliebollen gemaakt. In Home Made Winter staat een lekker recept van Yvette. De variaties met cranberries en bananen in beslag lijken me ook erg lekker. Maar ik heb het eerst maar even simpel gehouden. Gewoon naturel. Want daar ben ik ook dol op.

En natuurlijk verdubbelde ik het recept x 2, want oliebollen, daar kun je nooit genoeg van hebben. Ik vond het ontzettend leuk om zelf oliebollen te bakken. Je bent er wel even zoet mee en eindigt in een lopende frituurpan. Maar het is zo fijn om die lepels beslag in de hete olie te laten glijden. En extra fijn is natuurlijk het resultaat. Een lekkere luchtige, niet te vette oliebol Ik hou ervan.

Ingrediënten voor ongeveer 20 – 25 st
500 ml lauwe melk
1 zakje droge gist (7 gr)
3 el suiker
500 gr bloem
1 ei
Snuf zout
Zonnebloemolie om in te bakken

Zo maak je het
Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan.

Zeef de bloem en het zout.

Voeg het ei toe.

Giet al kloppend met de mixer de melk bij de bloem.

Laat het mengsel afgedekt minimaal een uur op een warme plek rijzen.

Verhit de olie in de pan tot 180 graden.

Maak met een natte ijsboltang bollen beslag en laat deze voorzichtig in de olie glijden.

Keer ze na een paar minuten.

De oliebollen zijn klaar als ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 6 minuten.

Ga jij ook zelf oliebollen bakken?

My life in Pictures December
Meest gelezen in 2012
Bewaar
14 Comments
 • André van Pel

  16 november 2017 at 18:46 Beantwoorden

  Ziet er goed uit . Worden dit jaar in Malmesbury, 70km van Kaapstad, gebakken.

  Baie dankie Pauline

 • Will

  30 december 2016 at 19:07 Beantwoorden

  Geweldig lekker, heb er net gebakken en iedereen geniet ervan. Een vraagje:hoe krijg je nou mooie ronde bollen zonder allerhande uitlopers en rare vormen?

 • Hans

  29 december 2016 at 22:10 Beantwoorden

  Ik ga dit jaar Pauline’s recept weer bakken! Vorig jaar groot succes, lekkerste bollen ooit. Alles was op, iedereen riep over die heerlijke oliebollen! Ik heb toen nog een scheut Leffe Bruin door het beslag gedaan.

 • Veerle

  25 december 2016 at 11:03 Beantwoorden

  Ik ben ze nu aan het maken, maar er staat denk ik een foutje in… heb net de lauwe melk met gist en suiker gemengd, en de volgende stap is er alweer melk bij doen. Wanneer moet het bloem erbij?

  • Jansen

   29 december 2016 at 11:01 Beantwoorden

   Er staat iet het melk bij de bloem dus lauwe melk bij de bloem doen

 • heleen

  29 december 2015 at 09:54 Beantwoorden

  Ja overmorgen mag ik weer met je recept aan de slag! Nu al zin in!\r\nMaak twee varianten een met rozijnen en de ander met gedroogde appeltjes met kaneel. Lekker smullen!

 • Pauline

  31 december 2012 at 15:55 Beantwoorden

  Fijn he al die oliebollen he, ik hou er van! \r\nHappy new year allemaal

 • Hanneke

  31 december 2012 at 10:59 Beantwoorden

  Ik ben nu bezig met de oliebollen… ‘t beslag was prachtig gerezen en de eerste smaakte subliem.\r\nStraks nog appelbeignets, en als ik klaar ben en de keuken weer spicenspan is zet ik een pannetje met azijn op wat ik zachtjes laat koken, de lucht is dan snel weg.

  • Pauline

   2 januari 2013 at 15:49 Beantwoorden

   Ohh wat leuk en wat zijn ze lekker he.. ik heb er 3 dagen van gegeten 🙂

 • Lynda

  30 december 2012 at 17:27 Beantwoorden

  Oke! Je hebt me overgehaald…de mijne werden nooit echt lekker dus ik wilde ze dit jaar halen bij de bakker,…..maar ik zwicht nu en maak een boodschappenlijstje zodat ik morgenmiddag meteen aan de slag kan! Ben benieuwd! Looks easy;)\r\n\r\nGroetjes\r\nLynda

 • Sanne

  30 december 2012 at 15:29 Beantwoorden

  Wij hebben het vorig jaar ook zelf gedaan, maar het nadeel van een klein appartement en de keuken in de woonkamer is dat alles naar oliebol gaat ruiken. Dit jaar doen we makkelijk en halen we ze gewoon bij een kraam of bakker;)

  • Pauline

   2 januari 2013 at 15:50 Beantwoorden

   haha ja dat probleem hebben wij ook, wij zijn 3 dagen weg geweest en het ruikt hier nog steeds naar oliebol 🙂

   • ANS

    21 oktober 2013 at 13:27 Beantwoorden

    HEB JAREN GEHOLPEN IN OLIEBOLLENKRAAM NOOIT GEEN LAST VAN DE OLIE GEUR GEHAD ALTIJD GEBAKKEN IN ARACHIDEOLIE .

Plaats een reactie