fbpx
Menu

Macarons with a touch of gold

Eindelijk is het mij gelukt, het maken van mijn eigen macarons. Het is een precies klusje en hiervoor ging het dan ook vaak mis; te hard, te plat, te stevig of te plakkerig. Maar sinds ik de workshop bij Poptasi heb gevolgd, weet ik hoe het moet. En weet ik dat het heel precies komt, 1 tl teveel van iets, kan je hele beslag doen mislukken. Ik had al een tijdje een plaatje in mijn hoofd, van prachtige witte macarons met een gouden randje. Lekker chique, precies goed voor deze tijd van het jaar.

Ingrediënten voor 24 st
150 gr amandelmeel
150 gr suiker
150 gr poedersuiker
2 x 60 gr eiwit
50 gr water
1 x botercrème (Recept)
Flinke scheut baileys
Edible dust goud

Materialen
Spuitzak
Macaronmat
Kook thermometer
Poederkwast

Zo maak je het
Maak de botercrème volgens het recept. Voeg op het laatst een flinke scheut baileys toe. Als je niet van baileys houdt, kan je ook Tia Maria toevoegen, gepureerde frambozen of gesmolten chocola. Zet de crème apart.

Verwarm de oven alvast voor op 140 graden.

Meng het amandelmeel met de poedersuiker. Voeg 60 gr eiwit toe en meng er een stevig beslag van. Als je de macarons wilt kleuren, is dit het moment om kleurstof toe te voegen. (ik heb dit niet gedaan)

Zet een pannetje op het vuur met de suiker en het water en kook er een suikerstroop van. De stroop is klaar als deze een temperatuur van 120 graden heeft bereikt.

Klop in de tussentijd de overige 60 gr eiwit tot stevige pieken. Giet al mixend de suikerstroop bij de eiwitten. Pas op dit is erg heet.

Blijf kloppen totdat de massa afgekoeld is.

Voeg 1/3 van het geklopte eiwit bij het amandelmengsel. Spatel het voorzichtig door elkaar. Spatel vervolgens de rest van het eiwit voorzichtig door het mengsel.

Doe het mengsel in een spuitzak en spuit rondjes op de macaronmat. Als je geen mat hebt, kun je een vel bakpapier gebruiken. Je kan er van te voren rondjes op tekenen, zodat de macarons precies even groot zijn.

Laat de plaat nu ongeveer 30 minuten tot een uur rusten. Als het beslag droog aan voelt aan de buitenkant, zijn de macarons klaar om de oven in te gaan.

Bak de macarons in ongeveer 13 minuten af en laat ze vervolgens afkoelen.

Doe de vulling in de spuitzak en spuit een mooie dot op het koekje. Draai de andere helft erop.

Dip je kwastje in de dust en hou dit boven de macarons. Tik voorzichtig tegen het kwastje aan, zodat er mooie sprinkles op de macaron vallen.

Bron: Recept Macarons Poptasi

De edible dust is o.a. verkrijgbaar bij Jouw Taart Shop

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

29 reacties

  • Manon Bustraan
    31 augustus 2017 om 15:33

    Na de aangeven temperatuur en baktijd in de buitenkant van de macaron hard en de binnenkant blijft zacht. Als ik de macaron van het bakpapier haal blijft de binnenkant er dus opplakken en heb ik een lege macaron. Wat doe ik fout? Heb ze al een poosje langer op lagere temperatuur in de oven gelaten, maar helpt niet veel..

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 september 2017 om 16:05

    Het is lastig omdat de ene oven de andere niet is. Te zacht aan de binnenkant klinkt toch als niet gaar. Dus dan zit er niks anders op dan of de temperatuur wat verhogen of de baktijd verlengen.

    Beantwoorden
  • Anouk
    10 maart 2017 om 12:19

    Nogmaals mijn vraag... kan je ook zelfrijzend amandelbakmeel gebruiken voor macarons?

    Beantwoorden
  • Anouk
    10 maart 2017 om 12:18

    Kan je ook zelfrijzend amandelgebak van Koopmans gebruiken voor macarons?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 maart 2017 om 10:20

    Dat denk ik niet, want daar is bakpoeder aan toegevoegd.

    Beantwoorden
  • Ingrid
    8 november 2016 om 17:43

    Hoi Pauline, ik heb vanmiddag suikersiroop proberen te maken. 3 x mislukt. Wordt boven de 80 graden bruin..... ..... Wat doe ik verkeerd. Ik gebruik een suikermeter van CDN.

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 november 2016 om 18:16

    Dat is wel gek. Weet je zeker dat de thermometer klopt? Want dit hoort niet.

    Beantwoorden
  • Marije
    21 september 2016 om 21:51

    Die zien er goed uit! Ik heb twee vragen: bak je ze op hetelucht stand of boven en onder warmte? En zet je alle macarons in 1 keer in de oven of kun je de helft van het beslag ook even in de kom laten voor een tweede ronde?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 september 2016 om 13:37

    Inderdaad op de hete lucht stand. Ik heb ze tegelijk gebakken. Maar je kunt het beslag vast wel even laten staan.

    Beantwoorden
  • Mariette Eggermont
    27 mei 2016 om 15:39

    Hoe blijven jouw macarons zo mooi wit? Bij mij verkleuren ze door het bakken en worden lichtbruin.

    Beantwoorden
  • Klaas Norel
    20 oktober 2016 om 17:41

    te hoge temperatuur

    Beantwoorden
  • Julietta
    29 oktober 2015 om 19:45

    Vandaag eindelijk dit recept uit kunnen proberen, maar ze waren een beetje hol van binnen. Wat doe ik verkeerd? En mn oven kan niet op 140, wat is dan beter 125 of 150 graden?

    Beantwoorden
  • Peter
    25 juni 2015 om 19:35

    In het geval van "ik heb geen macaronmat": hoe groot zijn de rondjes eigenlijk die je moet spuiten?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 juni 2015 om 12:24

    Ongeveer 3,5 cm :)

    Beantwoorden
  • Peter
    28 juni 2015 om 21:47

    Bedankt! Die zit nog net op mijn cirkel sjabloon, hihi. :)

    Beantwoorden
  • Jennifer
    13 februari 2014 om 11:41

    Bedankt Pauline voor het recept. Ik ga het binnenkort zelf ook uitproberen ;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 februari 2014 om 13:00

    Leuk ideetje voor jullie webshop :)

    Beantwoorden
  • Taart van Saskia
    10 december 2013 om 15:28

    De amandelmeel is al ingeslagen.....leuk vooruitzicht voor de kerstvakantie!

    Beantwoorden
  • Riny
    28 januari 2013 om 12:34

    Heb nog even een vraagje. Ik wil graag een thermometer aanschaffen. Welke is handig om de temperatuur te meten voor de suikerstroop? Kan ik de meter ook gebruiken voor bv vlees etc??? Mag ik vragen waar jij hem hebt gekocht. Heb je een tip Pauline?

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 januari 2013 om 19:19

    Je kan het beste een suikerthermometer kopen bij een kookwinkel. Ik heb zelf een kookthermometer van ikea, alleen deze gaat maar tot 140 graden. Dat is voor dit recept prima, maar voor andere recepten is het vaak te laag. Dus dan kan je beter in 1 x een goede kopen :)

    Beantwoorden
  • Riny
    28 januari 2013 om 12:30

    Bedankt voor je macaron recept Pauline. Is dit het originele van de workshop?:-))
    Ik keek pas naar de TV, 24kitchen en hoorde bij Rudolph's bakery dat de macarons drie uur moeten drogen voor ze de oven in gaan. Ze zouden anders geen "voetje" krijgen en barstjes krijgen. Heb jij dit ook gedaan? Weet je of ik ook eiwitpoeder kan gebruiken voor macarons?
    Lijkt me heel erg leuk om zelf macarons te maken, ze zijn nl glutenvrij.
    De macaron mat van Xenos ligt hier al klaar....

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 januari 2013 om 19:21

    Jaa deze is van de workshop en met toestemming gedeeld :) Ik weet wel dat het drogen wel belangrijk is, ik ben ook wel eens te ongeduldig en dan worden ze niet zo mooi. Ik weet niet of je het ook met eiwitpoeder kan maken. Dit zou je gewoon even uit moeten testen. Veel succes en plezier met het maken.

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 december 2012 om 22:55

    Jaa ;) gewoon met een spatel en dan maak je achtjes, dus voorzichtig mengen

    Beantwoorden
  • Marjon Brouwer
    13 december 2012 om 21:08

    Nog een vraagje; hoe voeg je het amandelmengsel en de eiwitten samen?

    Beantwoorden
  • Marjon Brouwer
    13 december 2012 om 21:01

    Hoi Pauline,\nZe waren inderdaad heerlijk

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 december 2012 om 12:38

    Thanks :) Leuk Philippine, ben benieuwd naar jouw creaties :)

    Beantwoorden
  • philippine
    13 december 2012 om 11:03

    Wauw wat zijn ze mooi! Ik heb twee weken geleden ook een workshop gevolgd bij poptasi en morgen ga ik bakken... ik ben benieuwd!

    Beantwoorden
  • SophieSweetVintage
    13 december 2012 om 09:45

    Wow Pauline! Knap gedaan! Ze lijken me heerlijk :)

    Beantwoorden
  • Laura's Bakery
    13 december 2012 om 08:20

    Prachtig! En wat waren ze lekker :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen