fbpx
Menu

Gegrilde Zalm met witte wijn saus

Geen idee wat voor hoofdgerecht je met kerst moet maken? Probeer deze kerst tip gegrilde zalm met witte wijn saus, een crème van bloemkool en aardappelwaaiers uit de oven. Het handigste is om de meeste onderdelen voor te bereiden, je kan de crème van bloemkool en de aardappelwaaiers alvast maken. De witte wijn saus en de gegrilde zalm moet je wel à la minute doen, maar dat is niet het meeste werk.

Ingredënten voor 4 personen
Aardappelwaaiers
4 aardappelen (Opperdoezer)
2 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn

Bloemkoolcrème
1 hele bloemkool
2 el roomboter
Een flinke scheut room
1 bouillon blokje (Groente)

Witte wijn saus
1 dl witte wijn
1 dl room
50 gr koude roomboter

Verder
4 moten wilde zalm
Olijfolie
Peper en Zout

Zo maak je het
Aardappelwaaiers
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aardappelen grondig en dep ze droog. Snij de aardappelen voor 3/4 in. Maak dunne plakjes van ongeveer 3-4 mm.

Leg de aardappelen in een ovenschaal. Kneus de knoflooktenen en leg deze in de schaal. Leg er ook een takje rozemarijn bij.

Hak de blaadjes van het andere takje rozemarijn in stukjes en verdeel dit tussen de aardappelschijfjes.

Giet er royaal olijfolie over en bak de aardappelwaaiers in ongeveer 35 – 40 minuten goudbruin. Bedruip ze tussentijds met de olijfolie voor een extra krokant korstje.

Breng de waaiers voor het serveren op smaak met zout.

Crème van bloemkool
Snij de bloemkool in stukken en was deze. Kook de bloemkool beetgaar in de bouillon en giet het af.

Doe de bloemkool terug in de pan en voeg de roomboter en een flinke scheut kookroom toe. Pureer de crème glad met een staafmixer. Breng de crème op smaak met peper en zout.

Witte wijn saus
Doe de witte wijn en de room in een steelpan en laat dit voor helft inkoken. Doordat het vocht verdampt zal de saus dikker worden.

Neem de pan van het vuur en laat de saus iets afkoelen. Snij de koude boter in blokjes en klop deze door de saus. Dit heet monteren en zo ontstaat er een dikke romige saus. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Zalm
Laat een grillpan goed heet worden. Breng de zalm op smaak met royaal peper en zout en bestrijk deze met wat olijfolie.

Leg de zalm in de hete grillpan en grill de zalm in ongeveer 3 minuten per kant gaar. De binnenkant moet nog een beetje rose zijn. Kijk dus goed naar de kleur van je vis.

Serveren
Maak een streep van de bloemkoolcrème op het bord en leg daarop de vis. Leg daarboven de waaier van aardappel en giet een lepel saus over de zalm.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

  • Josee Pellen
    23 juli 2017 om 20:03

    Het is weliswaar geen Kerst, maar dat maakt niet uit natuurlijk. Ik hèb het recept gemaakt, maar het lukt mij nooit om wijnsaus te monteren met boter. De saus blijft altijd (te) dun. Ik volg het recept en ik weet niet wat ik niet goed doe. Kun je helpen / tips geven? Ik heb voor de kleur overigens groene bloemkool gebruikt ;-) groetjes, Josee

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 juli 2017 om 14:38

    Is ook best lastig. Misschien de saus eerst ietsje laten afkoelen en behoorlijk wat boter toevoegen.

    Beantwoorden
  • Catherine
    13 februari 2016 om 20:00

    Super lekker. Net klaar en gemakkelijk te bereiden. Bedankt voor de goede beschrijving. :) Heb de saus met cava gemaakt want had niets anders in huis maar smaakt verrukkelijk!!!!

    Beantwoorden
  • Annika
    16 februari 2016 om 08:57

    Graag gedaan en fijn dat het je gesmaakt heeft! :)

    Beantwoorden
  • Myriam
    26 juli 2015 om 17:42

    Dit gerechtje gemaakt. Vzl aangepast. Courgettiy en amandelmelk, Een eidooiertje bij de witte w saus gedaan om in te dikken.
    Verrassend lekker.

    Beantwoorden
  • Gera Knibbe
    17 juli 2015 om 18:09

    De kids zijn de deur uit vanavond en mijn lief weet niet wat hem overkomt op een vrijdag avond ?

    Beantwoorden
  • Ton
    23 december 2014 om 08:37

    Ziet er heerlijk uit, ikmga het maken.
    Alleen een vraag: hoe lang van tevoren kun je de aardappelwaaiers en bloemkoolpuree maken, en hoe maak je ze dan weer warm?

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 december 2014 om 11:26

    De puree kan je bijv 's ochtends maken en dan 's avonds in het pannetje opwarmen. De waaiers zou ik alleen insnijden en pas op het laatste moment afbakken.

    Beantwoorden
  • Ton
    23 december 2014 om 14:03

    Dank, dat ga ik zo doen

    Beantwoorden
  • sylvia
    22 december 2013 om 00:36

    ik wil dit recept met kerst gaan maken ziet er echt mooi en lekker uit maar wat voor witte wijn kan ik het beste gebruiken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2013 om 11:09

    Ik ben niet een echte wijnkenner, ik ga bijna altijd voor Chardonnay of Sauvignon Blanc, dit zijn droge witte wijnen.

    Beantwoorden
  • Foodloveandhappiness
    7 december 2012 om 20:00

    Alleen die aardappelwaaiertjes al, lekker hoor! Ziet er geweldig uit. Zalm is ook altijd lekker, en in combinatie met dat sausje en een lekkere bloemkoolpuree....lekker gerecht dacht ik zo!

    Beantwoorden
  • Janina
    6 december 2012 om 21:17

    Deze week maakte in jouw recept voor Hummus uit het Robin Magazine, heerlijk!! Ik heb net een foto ervan op mijn blog geplaatst.
    Leuke site heb je, heel inspirerend!

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 december 2012 om 21:38

    Ah wat leuk, dank je wel ;) Ik ga jou ook volgen, leuk!

    Beantwoorden
  • Laura's Bakery
    6 december 2012 om 09:14

    Dat ziet er heerlijk uit Pauline! Ik vind vooral die aardappelwaaiers er zo leuk uitzien. Ga ik onthouden voor ons kerstdiner :) Als je me niet aan het twijfelen maakt tenminste met alle leuke ideetjes die nog gaan komen.

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 december 2012 om 17:19

    Leuk ;)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen