Menu

Christmas Tulband Cake

Al in oktober was ik in kerstige sferen. Ik sprong letterlijk een gat in de lucht toen ik door Foodies Magazine gebeld werd met de vraag of ik mee wilde werken aan het kerstnummer. Met een volmondige Ja! en een grijns van oor tot oor ging ik meteen aan de slag. Bij kerst hoort een tulband cake, een lekkere gevulde tulband met pecannoten, chocola en met een zachte caramelsaus. En dit is het resultaat, helaas paste het recept niet op de pagina, maar die staat op de website van Foodies.

Ingrediënten voor 10 – 12 personen (tulband cake 20 cm)
200 gr roomboter op kamertemperatuur
250 gr zelfrijzend bakmeel
4 eieren op kamertemperatuur
150 gr lichtbruine basterdsuiker
150 gr gedroogde dadels
100 gr pecannoten
80 gr pure chocolade
70 gr gedroogde cranberry’s
1 tl sinaasappel rasp
1 tl kaneel
Snuf zout

Voor de caramelsaus
100 gr suiker
2 el water
25 gr boter
125 ml slagroom

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de boter met de suiker luchtig in een keukenmachine.

Zet de mixer op een lage stand en voeg één voor één de eieren toe, totdat ze helemaal opgenomen zijn in het beslag.

Zeef het bakmeel, de kaneel en het zout en spatel dit samen met de sinaasappel rasp door het beslag.

Hak de pecannoten en de chocolade grof en snij de dadels en de cranberry’s in stukjes. Meng dit voorzichtig door het beslag.

Vet een tulband vorm in met bakspray of boter en giet het beslag in de vorm.

Bak de tulband cake in ongeveer 45 minuten af op 170 graden. De tulband is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt.

De Caramelsaus
Verhit 100 gr suiker met een el water in een steelpan. Zet de pan op een laag vuur, als de suiker begint te smelten en bruin kleurt, roer je het voorzichtig door elkaar met een garde.

Haal de pan van het vuur en voeg de boter en de slagroom toe, meng het goed door elkaar. Zet de pan terug op het vuur, en laat de saus onder voortdurend roeren, voorzichtig inkoken.

Laat de saus iets afkoelen en giet het over de tulband cake.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

27 reacties

  • Simone
    24 december 2018 om 21:00

    De tulband staat in de oven!!! Ben benieuwd hoe ie er straks uitkomt. Ik bak bijna nooit iets, dus de eerste keer schifte de boter en de suiker. Te koude boter denk ik! Maar nu zag het er goed uit. Hoop dat ie mooi gaat rijzen!

  • Caroline | Piek & Pie
    30 december 2016 om 14:28

    Hoi! Afgaande op eerdere recepten vond ik het al apart dat de slagroom er koud bij ging, uiteindelijk toch maar gedaan. De tweede keer heb ik de slagroom inderdaad even verwarmd. Misschien een tip om erbij te vermelden in het recept?

  • Annika
    29 december 2016 om 11:36

    Goed om te horen dat de tulband in de smaak viel :) Het mislukken van de karamel kan meerdere oorzaken hebben. Het is beter om de slagroom eerst te verwarmen en dan toe te voegen. Dan heb je minder snel de kans dat het een klomp wordt.

  • Caroline | Piek & Pie
    28 december 2016 om 21:00

    p.s: Bij de ingrediënten staat twee eetlepels en je gebruikt er uiteindelijk maar één. ;) Wat is de juiste hoeveelheid?

  • Caroline | Piek & Pie
    28 december 2016 om 20:55

    Ik heb veel complimenten gekregen over de tulband! Jammer genoeg moest ik de karamelsaus wel een tweede keer maken met een ander recept. Bij bovenstaande methode werd de karamel namelijk een bikkelharde klomp toen ik de koude slagroom erbij deed. Enig idee hoe dit kan komen? Groeten, Caroline

  • Marian
    24 december 2016 om 21:00

    Hoi Pauline, ik heb de cake gemaakt en hij was heerlijk, ook zonder de noten. Het was wel even n gedoe om de caramelsaus goed te krijgen, het werd even n dikke klont, ik had geen flauw idee of ik het goed deed, maar uiteindelijk door goed te blijven roeren werd het n lekkere saus. In een woord, Geslaagd! Fijne Feestdagen ?

  • Caroline | Piek & Pie
    22 december 2016 om 15:22

    Lijkt me heerlijk! Ga hem maken voor kerst :)

  • Alexander
    3 januari 2016 om 20:30

    Voor de kerstdagen dit recept geprobeerd. In plaats van dadels heb ik 150 gram cranberry's en 50 gram pistache noten gebruikt. Het is erg in de smaak gevallen bij de familie en de 2e staat inmiddels in de oven ;-)

  • Sophie
    27 december 2015 om 23:36

    Ziet er heerlijk uit! Zou je hem eventueel ook in een normale cakevorm kunnen maken?

  • Elise
    24 december 2014 om 12:11

    Gelukt en hij is heerlijk. De noten vervangen door gedroogde vruchten.

  • Elise
    24 december 2014 om 10:21

    Bakpoeder wordt niet genoemd in het recept. De mijne staat in de oven, maar zie hem niet rijzen....afwachten

  • Pauline
    18 december 2014 om 11:15

    Ah wat leuk. Iets meer bakpoeder toevoegen wil wel eens helpen.

  • Jamie
    17 december 2014 om 13:51

    Oh ik geniet altijd zo van jouw recepten!
    Ook bij deze eet ik weer m'n vingers erbij op!
    Helaas wil hij niet helemaal goed rijzen, hij komt een stukje omhoog en daar blijft het bij… :(
    Heb je toevallig nog een tip?

  • Pauline
    3 november 2014 om 20:36

    Nee hoor. En altijd hetelucht.

  • Ilse
    3 november 2014 om 12:38

    Ik heb een vorm van 22 cm i.p.v. 20 cm. Is dat een probleem?

    Gebruik je de heteluchtoven voor je bakrecepten of de gewone oven?

  • Pauline
    10 januari 2014 om 20:12

    Jeeej! Leuk om te horen.

  • MIrjam
    10 januari 2014 om 15:50

    Heb deze tulband een paar keer gemaakt in de kerstweken. Mijn familie en vrienden konden er niet van afblijven..... Werd betiteld als belachelijk lekker en daar ben ik het mee eens, ook zonder de caramelsaus.

  • Annemarie
    20 december 2013 om 20:57

    Ziet er ook weer heerlijk uit, daar ga ik mee aan de gang voor Kerst. Fijne dagen!

  • Pauline
    15 december 2013 om 15:00

    Oeh klinkt goed.

  • Ineke
    14 december 2013 om 11:31

    Heb net je tulband gebakken, maar dan met hazelnoten, amandelen en gedroogde kersen (had ik nog liggen) . Maar hij is inderdaad lekker!!
    Ben benieuwd wat mijn gasten vanavond ervan vinden.

    Groetjes Ineke.

  • Pauline
    20 december 2012 om 11:19

    Dank je wel x 2 :)

  • Pauline
    20 december 2012 om 11:19

    haha wie weet :)

  • Filiz
    19 december 2012 om 21:58

    Wat een mooie tulband.. Krijg zin om het te maken! Dit weekend maar eens proberen en dan wie weet met Kerst een leuke toevoeging bij het ontbijt!
    Leuk Pauline, Foodies, gefeliciteerd!

  • Brenda (Kookt!)
    19 december 2012 om 20:22

    Je kerstcake ziet er heerlijk uit!
    Je bent goed bezig Pauline. Flair, Foodies Magazine.. what's next? ;-)

  • Pauline
    19 december 2012 om 13:21

    Dank jullie wel ;) Hij was ook erg geslaagd ;) Ik heb de foto's ook zelf gemaakt met mijn Nikon.

  • Caroline Brouwer
    19 december 2012 om 12:03

    Hij ziet er heel mooi en lekker uit! Lekkere combinatie ook, karamel, pecannoten en dadels! Heb je de foto's ook zelf gemaakt of heeft de Foodies dat gedaan?Mooie foto's!

  • Annika
    19 december 2012 om 08:35

    Hmmm dat ziet er weer heerlijk uit :) knap gedaan! X

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.