Menu

Kaasplankje met perenchutney

Als je uitgebreid gaat tafelen met kerst is het wel leuk om eens een kaasplankje als dessert te serveren. Of je gaat gewoon voor een zoet én een hartig dessert, dat kan natuurlijk ook. Zorg er voor dat de kazen op kamertemperatuur zijn, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Serveer het plankje met perenchutney en notenbrood. Ik heb gekozen voor vijgen, amandelbrood. Het zoete van dit brood, combineert goed met het hartige van de kaas en het frisse van de chutney.

Op een kaasplankje horen 5 verschillende soorten kaas te liggen:

 • Een geiten of schapenkaas. Persoonlijk één van mijn favoriete kazen. Hoe jonger, hoe milder de smaak. Voorbeelden zijn Chevre, manchego, pecorino. Ik heb zelf gekozen voor een zachte geitenkaas.
 • Wit schimmel kaas, deze kazen rijpen gedurende 4 – 8 weken met behulp van een witte schimmel. Bekende soorten zijn brie en camembert. Ik heb gekozen voor een milde camembert.
 • Harde en Half harde kaas. Deze kaas wordt geperst, waardoor het veel vocht verliest. Hierdoor blijft de kaas erg lang houdbaar. Het lekkerste is om een oude kaas te nemen, zoals Old Amsterdam, een oude boerenkaas of in mijn geval Emmenthaler. Die laastste heeft een pittige smaak.
 • Een roodflora, ofwel roodbacterie kaas. Deze kaas krijgt tijdens het rijpen een rode kleur. De meest bekende rood bacterie kazen zijn Munster, Chaumes en Port Salut. Ik heb gekozen voor een Reblochon, deze heeft een romige en nootachtige smaak.
 • Blauwe kaas. Blauwe kaas is een schimmelkaas die gedurende 3 – 8 maanden rijpt en heeft een erg sterke smaak. Je moet er van houden. Bekende soorten zijn Gorgonzola, Stilton en Roquefort. Ik heb zelf gekozen voor een een zachte Gorgonzola.

Voor het eten van de kaas, kan je het beste bovengenoemde volgorde aanhouden. Eet de blauwe kaas op het laatst, vanwege zijn sterke smaak.

In totaal zou ik per persoon rekenen op ongeveer 100 gr kaas. Maar je kan ook de hele plank op tafel zetten, dan kunnen je gasten zelf een stukje afsnijden.

Ingrediënten voor de chutney
3 peren in stukjes
Handjevol rozijnen
Sap van een 1/2 citroen
2 el witte wijnazijn
1 tl kaneel
1 el bruine suiker
2 kruidnageltjes
Snuf zout

Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een steelpan. Laat de chutney gedurende een half uur op een zacht vuur stoven.

Verwijder de kruidnageltjes en doe de chutney in een schone pot.

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

7 reacties

 • Pauline
  19 december 2015 om 14:31

  Gewoon handperen zoals Conference.

 • Rieke
  19 december 2015 om 09:36

  Hoi pauline, wat voor soort peren heb je gebruikt voor deze chutney?

 • Marije
  6 september 2014 om 06:30

  Bedankt :)

 • Pauline
  5 september 2014 om 22:59

  Ook bij rood vlees of bij varkenshaas. Hij is een paar dagen houdbaar in de koelkast.

 • Marije
  5 september 2014 om 21:48

  Hai Pauline, waar kan je de perenchutney nog meer bij eten? En hoe lang is hij houdbaar?

 • Lonneke
  17 augustus 2014 om 14:16

  Lijkt me heerlijk die chutney! Heb alles in huis. Ga echt niet wachten tot de kerst :-)

 • Liz
  14 augustus 2014 om 10:35

  Old Amsterdam is geen oude kaas. Het lijkt er wel op, maar het is niet natuurlijk gerijpt. Het is een kunstmatig verouderde belegen kaas.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.