fbpx
Menu

Paddestoelen risotto

Risotto is voor mij echt comfort food. Ik word er blij van en het liefst eet ik het op de bank met Masterchef Australia op de buis. Hoewel paddestoelen risotto bekend staat als een ingewikkeld recept, eet ik het vaak op een doordeweekse dag. Een lekker eenpans, of in dit geval tweepans, gerecht wat snel klaar is en ook nog eens gezond is. Nu de herfst in volle gang is, eten we natuurlijk risotto met paddestoelen. Lekker herfstig, terwijl de regen zachtjes op onze ramen tikt, kan voor mij de avond niet meer stuk!

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
1,5 liter hete paddestoelenbouillon
1 kleine ui, gepeld en fijngehakt
400 g risottorijst
1,5 dl witte wijn
300 gr wilde paddenstoelen (shiitakes, cantharellen, kastanjechampignons of oesterzwammen)
Handjvol peterselie
Sap van een 1/2 citroen
25 g boter
50 gr geraspte Parmezaan
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Fruit de ui in wat olijfolie en laat deze gedurende 8 minuten zacht worden, maar niet kleuren.

Maak in de tussentijd de paddestoelen schoon en snij deze in reepjes.

Verhit een grillpan en grill de paddestoelen aan weerszijden tot ze zacht zijn. Zodra de paddestoelen zacht zijn, besprenkel je ze met het citroensap en de peterselie.

Voeg de rijst bij de ui en bak deze kort mee totdat hij glazig ziet. Blus de rijst af met de witte wijn.

Voeg een eetlepel bouillon toe en roer het geheel door elkaar. Deze stap herhaal je gedurende 20-25 minuten totdat alle bouillon opgenomen is. Blijf in de tussentijd steeds roeren, terwijl je lepel voor lepel de bouillon toevoegt.

Voeg op het laatst een deel van de geraspte kaas toe en de boter.

Meng het geheel door elkaar en breng de risotto op smaak met peper en zout.

Serveer de risotto met de gegrilde paddestoelen en wat extra geraspte kaas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron Jamie Oliver

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

  • Patricia
    4 februari 2019 om 09:42

    Kan het recept zonder wijn?

    Beantwoorden
  • Ilse
    16 november 2018 om 18:23

    Ook gemaakt en de hoeveelheid gehalveerd voor twee personen. Wss wel veel te weinig! En ook wij hadden te zoute bouillon, ook die van de AH. Zelf iets minder zout gemaakt met water. Verder een heel lekker recept!

    Beantwoorden
  • Annika
    20 november 2018 om 14:33

    Goed om te horen :)

    Beantwoorden
  • Marloes
    5 maart 2018 om 15:36

    Oeps ik bedoelde een heel ander recept haha! Sorry ik zie niet waar ik hem kan verwijderen

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 maart 2018 om 15:47

    Oeps heb het al even voor je verwijderd :)

    Beantwoorden
  • Wilma
    17 oktober 2016 om 11:20

    Vorige week zo goed bevallen dat we hem deze week weer op het menu hebben staan!

    Beantwoorden
  • Astrid
    20 maart 2015 om 20:49

    Was erg lekker, maar een beetje zout, hoewel ik er geen zout in had gedaan. Misschien was de paddestoelenbouillon (ik kocht die van AH) aan de zoute kant. De rijst was na 25 min. echt nog te hard. Pas na ca. 40 min. was ze al dente. Volgende keer gebruik ik wat meer water, want ik ga dit zeker nog een keer maken.

    Beantwoorden
  • Lianne
    19 mei 2018 om 16:33

    Het vocht kookt enorm in dus als de paddenstoelen bouillon al gezouten is, wordt het geheel 3x zo zout dan normaal. Tip: gebruik 1/2 bouillonblokje per 2 personen en doe dat aan het begin bij de rijst. Gebruik kokend water om toe te voegen. Op die manier heb je controle over de hoeveelheid zout die je toevoegt.

    Beantwoorden
  • Carla
    17 februari 2015 om 11:19

    Kan deze risotto ook in de oven net zoals de preirisotto?

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 februari 2015 om 16:05

    Ja dat kan ook.

    Beantwoorden
  • Patricia
    4 februari 2019 om 11:14

    Moet ik dan iets anders toevoegen?

    Beantwoorden
  • Annika
    4 februari 2019 om 15:07

    Nee hoor, je hoeft dan niks toe te voegen.

    Beantwoorden
  • Jocelyne
    15 december 2014 om 20:20

    Ontzettend leuke site Pauline, maak veel recepten en de meeste zijn echt super! Vanavond stond deze risotto op het menu alleen dan met tijm ipv peterselie; ook erg lekker!

    Beantwoorden
  • Harry
    22 oktober 2014 om 18:04

    Je paddenstoelenrisotto is heerlijk!
    Dankje,
    Harry

    Beantwoorden
  • Foodloveandhappiness
    29 november 2012 om 22:24

    Ik sluit me helemaal aan bij je motivatie voor dit recept! Ik ben ook een grote risottofan, kook het heel vaak voor mezelf, omdat het inderdaad zo'n feel good bord vol hete lekkere rijst is. Ik voeg het liefst zelf alle ingredienten toe, maar vind voor de doordeweekse dagen de risottosamenstellingen van Dille en Kamille ook erg lekker. Vanavond (en gister) toevallig gehad, en dan de variant met groenten. Natuurlijk wel altijd afgemaakt met wat Parmezaan en boter.

    En Masterchef AU: leuk leuk leuk. De andere edities (NL, etc) spreken me niet aan, AU wel! Love George!

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 november 2012 om 22:32

    Haha I totally agree ;) En hoezo moeilijk, is helemaal niet moeilijk.

    Beantwoorden
  • Maaike
    29 november 2012 om 13:05

    Yum! Ik ben gek op risotto en deze versie lijkt me heerlijk! :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen