fbpx
Menu

Mosterdkaas uit Home Made

Eerder maakte ik al ricotta kaas uit het boek Home Made van Yvette van Boven. Ik had de smaak helemaal te pakken en ben meteen vaker kaas gaan maken. Mijn favoriete boerenkaas is mosterdkaas. Ik hou gewoon van mosterd. En nu ik weet dat kaas maken, niet heel ingewikkeld is, ben ik maar gaan experimenteren met de smaken.

Ingrediënten voor 1 klein kaasje
1 ltr volle melk
1 el citroensap
1 tl zeezout + nog een tl zeezout
1 el mosterdzaad
2 tl kerriepoeder

Bereidingswijze
Verhit de melk in een pan. Daar voeg je het citroensap aan toe en een tl zout. Dit verhit je net zo lang totdat de wrongel zich van de wei gaat scheiden.

In de tussentijd rooster je het mosterdzaad even kort in een droge koekenpan.

Zodra de wrongel los komt van de wei, roer je dit gedurende 1 minuut door elkaar. In de tussentijd zet je een kom klaar met een fijne zeef of kaasdoek erop.

Hier giet je het mengsel in en nu heb je weer ricotta.

Maal het mosterdzaad, samen met een tl zout en de kerriepoeder fijn in een vijzel en voeg dit toe aan de kaas.

Roer het geheel door elkaar.

Leg een stukje kaasdoek in een blikje of in een kookring op een bordje zoals ik gedaan heb.

Giet het kaasmengsel hierin en druk het even stevig aan. Dek het af met de kaasdoek en zet er een zware pot jam op.

Zet het kaasje terug in de koelkast en laat het 12 uur rijpen.

Nu is je kaasje klaar om op te eten. Serveer het met mosterd.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

4 reacties

  • alice
    8 oktober 2014 om 08:53

    Inplaats van citroensap kun je ook azijn gebruiken, de azijn zorgt er voor dat je meteen het stremsel krijgt en je proeft niets van de azijn

    Beantwoorden
  • Caroline Brouwer
    14 november 2012 om 08:48

    Het lijkt wel of zelf kaasmaken ook helemaal "in" wordt! Ziet er lekker uit en ik vind mosterdkaas ook zo lekker. Binnenkort verdienen de kaasboeren net als de bakkers ook niet meer aan ons, omdat we alles zelf maken! ;-))

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 november 2012 om 19:34

    Haha ja what's next ;) Die kaasjes van Es waren helemaal echt, zelfs met korst!

    Beantwoorden
  • Es
    14 november 2012 om 08:34

    Grappig! Ik heb er ook 1 gemaakt voor dat andere kaasje. De smaak is nogal flauw. Ik las ergens dat je ze eerst kunt koken. Ik heb ze er gewoon doorheen gedaan met mosterdpoeder. Ziet er goed uit Pauline!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen